Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

ΤΟΥΡΤΑ ΑΝΑΝΑ ΜΕ ΖΕΛΕ




Υλικά για  παντεσπάνι διαμέτρου 27 εκ.:


125γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
5 μεσαία αβγά
50γρ. αμυγδαλόσκονη
ξύσμα ενός μέτριου λεμονιού

Υλικά για το ζελέ:

1 κούπα χυμό ανανά (250ml)
1 κούπα νερό (250ml)
2 κουτιά ζελέ ανανά

Υλικά για το στόλισμα του ζελέ:

1 κομπόστα ανανά
7-8 μαρασκίνο ή γλυκό κεράσι
3 κομμάτια σύκο, γλυκό κουταλιού
500 γρ. φρέσκια σαντιγύ
200 γρ. χονδροκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα


Υλικά για τη κρέμα:

2 κούπες χυμό ανανά (500ml)
½ κούπα ζάχαρη
8 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ  ή ½ κούπα  
1 κρόκος
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο

Υλικά για το σιρόπι:

1 κούπα χυμό ανανά (παίρνω το ζουμί της κομπόστας και συμπληρώνω με χυμό ανανά)
2 κουταλιές κονιάκ



 Εκτέλεση: Παντεσπάνι



Δουλεύω στο μίξερ πολύ καλά τη ζάχαρη τ’ αβγά και το ξύσμα. 


 
Ανακατεύω με τη σπάτουλα σιγά σιγά (αφού έχω σβήσει το μίξερ) το κοσκινισμένο αλεύρι και την αμυγδαλόσκονη.
 Στρώνω σ’ ένα ταψί ή τσέρκι Νο 27εκ. οπωσδήποτε λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην μεσαία σχάλα, στους 170˚για 25-30’.



Την επόμενα μέρα μοιράζω το παντεσπάνι σε 2 μέρη, (επειδή έχει ζελέ και σαντιγύ, αν το κόψω στα 3, θα γίνει η τούρτα πολύ ψηλή)



Εκτέλεση: Ζελέ




Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό και το χυμό ανανά, μαζί με τα δύο ζελέ. Μόλις το μίγμα χοχλάσει, το αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
ΤΙΡ: Κανονικά τα 2 ζελέ διαλύονται σε 4 κούπες υγρό. Εγώ όμως χρησιμοποιώ την μισή δοσολογία, δηλαδή 2 κούπες για να γίνει το ζελέ σταθερό και να μην χαλάσει την τούρτα.



Εκτέλεση: Κρέμα





1. Διαλύω το κορν φλάουερ σε λίγο από το χυμό ανανά, προσθέτω και τον κρόκο, τα σουρώνω και τα βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί τη ζάχαρη και τον υπόλοιπο χυμό ανανά.






Ανάβω τη φωτιά κι ανακατεύω συνεχώς, μέχρι η κρέμα να πήξει.
Σβήνω τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο.
Αφήνω τη κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας που και που, για να μην πιάσει κρούστα.





Συναρμολόγηση Τούρτας:






Αρχικά σουρώνω πολύ καλά τις φέτες του ανανά και κρατάω το ζουμί.





Ξεπλένω το γλυκό σύκου (αφού το κόψω σε φέτες) και τα μαρασκίνο ή τα κεράσια. 








Τα αφήνω σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.







Παίρνω ένα ταψί, που θα έχει το ίδιο μέγεθος με το παντεσπάνι, δηλ. 27 εκ.
 Και αρχικά βάζω το κρύο ζελέ και το στολίζω γύρω γύρω με τις φέτες ανανά, τα μαρασκίνο και τις φετούλες από τα σύκα. (Προσέχω να τα τοποθετήσω ανάποδα, γιατί στο τέλος θα αναποδογυρίσω το ταψί σε πιατέλα.)




Τα τοποθετώ προσεκτικά στο ψυγείο (αν χαλάσει το σχήμα το ξαναφτιάχνω μέσα στο ψυγείο) και το αφήνω μέχρι να ΠΗΞΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΖΕΛΕ.






Κατόπιν στρώνω με μια σπάτουλα την σαντιγύ (αφήνω λίγη για το τελικό στόλισμα)








 και τοποθετώ από πάνω της, το πρώτο κομμάτι από το παντεσπάνι.







 


Το ραντίζω με το σιρόπι( με ένα κουτάλι) 









και βάζω όλη την κρύα κρέμα.

 







Τοποθετώ και το δεύτερο κομμάτι από το παντεσπάνι, το ραντίζω με το σιρόπι και η τούρτα μου είναι έτοιμη.





Αφήνω το ταψί ΟΛΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.



Την επόμενη μέρα και 4-5 ώρες πριν να την σερβίρω, πρέπει να το αναποδογυρίσω και να το τοποθετήσω στην πιατέλα.
Αφού κάνω πρώτα το σταυρό μου!!!! 
Ψέματα είναι πανεύκολο αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες μου.


Τι πρέπει να κάνω:





1.Βρίσκω την πιατέλα με το ανάλογο μέγεθος (το δοκιμάζω πάνω από το ταψί για να είμαι σίγουρη)
2.Με ένα μαχαίρι ξεκολλάω προσεκτικά το παντεσπάνι από τα πλάγια




2.Γεμίζω ή το νεροχύτη ή ένα μεγαλύτερο σκεύος με ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ
3.Βάζω γάντια για να μην καώ
4.Πιάνω προσεκτικά το ταψί και το βουτάω στο καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι τη μέση, προσέχοντας να μην μπουν νερά στο ταψί, στρίβοντας το ταυτόχρονα, μέχρι να αισθανθώ ότι το ζελέ κουνήθηκε.





Τότε ακουμπώ ΑΜΕΣΩΣ το ταψί στο τραπέζι, τοποθετώ την πιατέλα από πάνω, αναποδογυρίζω την τούρτα και την ξαναβάζω ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.







Εύχομαι ότι όλα πήγαν καλά και αν θέλω μετά από μισή ώρα, βάζω λίγη σαντιγύ στο κορνέ και στολίζω γύρω γύρω την τούρτα.








Στο τέλος προσθέτω και τα καβουρδιμένα αμύγδαλα. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου