Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Εύκολη Βασιλόπιτα Πολίτικη με μαγιά (ανεβατή)






Υλικά:

  • 90ml χλιαρό νερό
  • 75γρ.φρέσκια μαγιά Χελιδόνι
  • 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150γρ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου(3Χ50γρ.=150γρ.)
  • 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κακουλέ
  • 6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1,5 κοφτό κουταλάκι κοπανισμένο μαστίχι
  • 1 φυσική βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι ή λεμόνι


  • 750γρ. αλεύρι δυνατό ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
  • 100γρ. φρέσκο λιωμένο βούτυρο Δωδώνης πρόβειο



Για το άλειμμα:

  • 1 αβγό
  • 2-3 κουταλιές φρέσκο γάλα ή νερό
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη


  • Λίγα καθαρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • Λίγο σησάμι μαύρο(προαιρετικά)


Εκτέλεση:



Η παραδοσιακή Πολίτικη ανεβατή βασιλόπιτα παρασκευάζεται πολύ εύκολα, φτάνει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες και να έχουμε χρόνο και υπομονή. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.


Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι. Λιώνουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό (όχι καυτό, το δοκιμάζουμε με το χέρι μας) και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές από το αλεύρι, μέχρι να γίνει ένας χυλός.
Το αφήνουμε στον πάγκο μας, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, για 10’-15’.








Στο μίξερ με το εξάρτημα που χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο. 

 








 

Αφού ανακατευτούν για λίγα λεπτά, αλλάζουμε το εξάρτημα με τον γάντζο, προσθέτουμε όλο το αλεύρι και μετά το λιωμένο βούτυρο, καθώς το μίξερ θα συνεχίζει να δουλεύει, για να γίνει τη βασιλόπιτά μας με ίνες.
Η ζύμη θα κολλάει στον γάντζο. Όμως δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι, αλλά συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 10’.







 

Σβήνουμε το μίξερ κι έχουμε μια ζύμη μαλακιά, απαλή και μυρωδάτη.
Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ, με μια νάιλον σακούλα και μια πετσέτα.
Την αφήνουμε να ανέβει, σε ζεστό μέρος.











 



Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψί 28-30εκ.
Μετά από 3 ώρες η ζύμη θα έχει τριπλασιαστεί.










 

Τότε την ζυμώνουμε απαλά, για να ξεφουσκώσει και ή πλάθουμε ένα μεγάλο κορδόνι, το οποίο στρώνουμε κυκλικά, το πατάμε, το στολίζουμε με τ΄αμύγδαλα








 
 



ή την στρώνουμε στο ταψί, γράφοντας με τ΄αμύγδαλα το έτος που έρχεται.










Αφήνουμε τη βασιλόπιτα (πάλι σκεπασμένη), να ξανανέβει για περίπου 45΄- 60΄.
Λίγο πριν την τοποθετήσουμε στο φούρνο, χτυπάμε ένα αβγό με λίγο γάλα και ζάχαρη και την αλείφουμε γύρω γύρω πολύ απαλά και προσεκτικά με ένα βαμβάκι, για να μην ξεφουσκώσει. Έτσι θα πάρει ωραίο χρώμα.
Κατόπιν την πασπαλίζουμε με σησάμι.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C στο αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα για 50’-55’.
Την αφαιρούμε προσεκτικά από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα.







Αφού κρυώσει τοποθετούμε το νόμισμα και την τυλίγουμε με μεμβράνη, για να μην στεγνώσει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου