Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ουγγαρέζικο Γκούλας…… αλά ελληνικά





Όλα τα υλικά να είναι κομμένα σε μικρά κυβάκια:



  • 1200γρ. καθαρό μοσχαρίσιο κρέας (ποντίκι)
  • 400γρ. χοιρινή σπάλα
  • 1 μοσχαρίσιο κόκκαλο (προαιρετικά)
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κούπες ζωμό κρέατος ή 3 κούπες νερό με 2 φρέσκους κύβους λαχανικών knorr
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κουταλιές της σούπας κόκκινη πάπρικα σε σκόνη
  • 3 μεγάλα καρότα
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 μέτριο κολοκύθι
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 3-4 μέτριες πατάτες
  • 3-4 κλωναράκια σέλινο
  • 2-3 καυτερές πιπεριές (προαιρετικά)
  • Αλάτι – πιπέρι



Sour cream ή Crème fraîche για το σερβίρισμα




Υλικά για την Crème fraîche:



  • 1 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (200ml)
  • 3 κουταλιές σούπας buttermilk (ξινόγαλα)



Υλικά για την Sour cream:

  • 1 κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά (200ml)
  • 4 κουταλιές σούπας buttermilk (ξινόγαλα)




Οδηγίες για το Γκούλας:





 


Αρχικά κόβουμε όλα τα υλικά σε μικρούς κύβους.












Στη χύτρα σοτάρουμε το λάδι, αρχικά με το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά με το κρέας για 10΄.








 

Προσθέτουμε το ζωμό, το κόκκαλο, λίγο αλάτι και το πιπέρι.









 Κλείνουμε τη χύτρα και μόλις ανέβει η βαλβίδα σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία για να την ανοίξουμε.






Ανοίγουμε τη χύτρα, ξανανάβουμε τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από το σέλινο.









Σιγοβράζουμε το Γκούλας, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, προσέχοντας να μην τα παραβράσουμε και λιώσουν.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, δοκιμάζουμε μήπως θέλει ακόμη λίγο αλάτι ή πιπέρι και προσθέτουμε την πάπρικα με το σέλινο.
Αφαιρούμε το κόκκαλο και την στιγμή που σερβίρουμε το Γκούλας προσθέτουμε 2 κουταλιές Sour cream ή Crème fraîche.




Οδηγίες για τις δύο κρέμες:








Ζεσταίνουμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα (δοκιμάζουμε με το δάκτυλο μας, να είναι απλά χλιαρό)
Προσθέτουμε το buttermilk και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. 






 

Τοποθετούμε το μίγμα σε γυάλινο βάζο, σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 24 ώρες, σε σημείο χωρίς ρεύματα, ώστε να μην επηρεάζεται από τις αλλαγές θερμοκρασίας.








 


Την επόμενη μέρα κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του και το τοποθετούμε στο ψυγείο.





Σε 24 ώρες και οι δύο κρέμες θα είναι έτοιμες για χρήση.





Η crème fraîche θα είναι μια πηχτή σπιτική κρέμα.


 




 


Η sour cream θα έχει πήξει ελαφρά. 





Μπορούμε να την καταναλώσουμε ή να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

ΤΙΡ:


1. Αν βράσουμε το κρέας σε κανονική κατσαρόλα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος βρασμού και πιθανόν να προσθέσουμε λίγο ζεστό ζωμό ακόμα.

2. Προσέχουμε να μην προσθέσουμε πολλά υγρά, για να έχει δύναμη ο ζωμός και γιατί το Γκούλας δεν είναι σούπα. Πρέπει να υπερτερεί σε γεύση το κρέας με τα λαχανικά.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου