Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Εκμέκ κανταΐφι



Υλικά για το κανταΐφι:


  • 1/2 πακέτο κανταΐφι φρέσκο ή κατεψυγμένο (250γρ.)
  • 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpak (250γρ.)

Υλικά για την κρέμα:


  • 4 κούπες φρέσκο γάλα 2%(1litro)
  • 1 1/2 κούπες ζάχαρη(350γρ.)
  • 1/2 κούπα κορν φλάουερ (80γρ.)
  • 1/4 κούπας σιμιγδάλι ψιλό (50γρ.)
  • 3 κρόκους μεγάλων αυγών
  • ξύσμα από 2 μεγάλα λεμόνια ή πορτοκάλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φυσική βανίλια
  • 3-4 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας λιωμένο φρέσκο βούτυρο

Υλικά για το στόλισμα: 



  • 500γρ. πλήρης κρέμα γάλακτος ή 500γρ. φρέσκια σαντιγί
  • 2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • Λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα, λίγα φιστίκια Αιγίνης, κανέλλα σκόνη

Για το σιρόπι:


  • 1 κούπα νερό (250ml)
  • 3/4 κούπας ζάχαρη (170γρ.))
  • 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 1 μικρό ξυλαράκι κανέλλα

1 κούπα να χωράει 250ml νερό
Το πυρέξ έχει διάσταση 28χ38εκ.


Παρασκευή – Σιροπιού:


 

Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι, γιατί πρέπει να είναι κρύο.
Ζεσταίνουμε όλα τα υλικά και μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, μετράμε 5΄ και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.





Παρασκευή – Κρέμας:

 


Διαλύουμε πολύ καλά το κορν φλάουερ σε λίγο από το κρύο γάλα και κατόπιν προσθέτουμε και τους κρόκους.







 

Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αλάτι, τη βανίλια, το υπόλοιπο γάλα και προσθέτουμε το μίγμα (κορν φλάουερ – γάλα - κρόκους), αφού πρώτα το σουρώσουμε.







 


Ανάβουμε τη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς πολύ καλά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μαστιχέλαιο και το βούτυρο.




Στρώνουμε μεμβράνη στην επιφάνεια της κρέμας (για να μην πιάσει κρούστα), μέχρι να κρυώσει.


Παρασκευή – Κανταϊφιού:


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160˚C στην αντίσταση.


 

Βγάζουμε το φρέσκο κανταΐφι από το ψυγείο ή  ξεπαγώνουμε το κατεψυγμένο, τουλάχιστον για 3 ώρες. 


 



 


Το κόβουμε με το ψαλίδι ή το χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος (κατά 4 εκ.).







 


 Κατόπιν το ξαίνουμε πάρα πολύ καλά, προσέχοντας να μην αφήσουμε κάποιο σημείο συμπαγές. 








Αλείβουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο ένα παραλληλόγραμμο ταψί ή πυρέξ (28Χ38εκ.) και τοποθετούμε μέσα στο ταψί το ξασμένο κανταΐφι.
Απλώνουμε με ένα κουτάλι το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στο κανταΐφι. Στρώνουμε απαλά με το χέρι μας το κανταΐφι, προσέχοντας να μην το πατήσουμε καθόλου, για νε γίνει αφράτο και ξεροψημένο και το ψήνουμε στη μεσαία σκάλα για 55-60΄ μέχρι να πάρει ωραίο καστανόξανθο χρώμα. 15΄πριν το τέλος ανοίγουμε το φούρνο και προσθέτουμε λίγα αμύγδαλα φιλέ και συνεχίζουμε το ψήσιμο.


Συναρμολόγηση:



Μόλις βγάλουμε το κανταΐφι από το φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς χωρίς να το σκεπάσουμε.
Κατόπιν στρώνουμε την κρύα κρέμα στο σιροπιασμένο κανταΐφι.








Στο τέλος χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε τη σαντιγί με το μαστιχέλαιο και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα.





Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο, τουλάχιστον για 1 ώρα.




 
Πριν το σερβίρισμα, το πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και κανέλλα(προαιρετικά).






Το σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου