Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Σπιτικός μαριναρισμένος σολομός με γλυκιά σάλτσα άνηθου – Homemade Gravlax






Υλικά για το σολομό:


  • 2 χοντρά φιλέτα φρέσκου σολομού, χωρίς πέτσα και αγκάθια (1 κιλό)
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ χοντρό φυσικό θαλασσινό αλάτι (100γρ.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρυσταλλική ζάχαρη (90γρ.)
  • 3 - 4 κουταλιές της σούπας, μίγμα από χοντροκοπανισμένα πιπέρια (μαύρο, ροζ, άσπρο)
  • 1 κουταλιά της σούπας χοντροκοπανισμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά της σούπας χοντροκοπανισμένο μπαχάρι
  • 2 – 3 ματσάκια άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 2 σφηνάκια ουίσκι ή βότκα ή τσικουδιά (80ml)



Υλικά για τη γλυκιά σάλτσα άνηθου:



  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος πλήρης Φάγε (250γρ.)
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μουστάρδα γλυκιά, traditional Dijon mustard, Dÿon originale
  • 3 κοφτές κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού







Η κάθε κούπα να χωράει 250ml νερό





Προετοιμασία για τον σολομό:





Τον μαριναρισμένο σολομό, τον έφτιαξα με δύο τρόπους: Ο πρώτος, με όλα τα υλικά μαζί και δύο 24ωρα αναμονή.

Και ο δεύτερος, με πρώτα το μίγμα αλάτι-ζάχαρη και κατόπιν τα πιπέρια – άνηθο. Ίδιος χρόνος αναμονής.

Η γεύση τέλεια και με τους δύο τρόπους, αλλά εγώ την επόμενη φορά θα προτιμήσω τον πρώτο, γιατί είναι ευκολότερος και ο σολομός έγινε πιο spicy.

Αρχικά θα ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη μας, να μας κόψει μόνο τα χοντρά κομμάτια από τον σολομό, χωρίς πέτσες και αθέρες.




 1ος τρόπος:






Παίρνουμε 3 μπολ και τοποθετούμε στο ένα, τα χοντροκοπανισμένα στο γουδί πιπέρια, αφού τα ανακατέψουμε με τον κόλιανδρο και το μπαχάρι.











Στο δεύτερο τον ψιλοκομένο άνηθο και στο τρίτο το μίγμα αλατιού και ζάχαρης. 








 

 Σ ένα πυρέξ τοποθετούμε τα 2 φιλέτα σολομού και τα βρέχουμε με το ουίσκι ή άλλο δυνατό σε αλκοόλ ποτό.









 


Αφαιρούμε τα βρεγμένα φιλέτα και τα πασπαλίζουμε αρχικά στο μίγμα του αλατιού-ζάχαρης και








 

κατόπιν στο μίγμα των πιπεριών–κόλιανδρου-μπαχαριού και από τις 4 πλευρές(προσέχουμε να πάει παντού).










 
Σε μια ξύλινη επιφάνεια στρώνουμε το 1/4 από τον τριμμένο άνηθο και τοποθετούμε το ένα φιλέτο. 










Το πασπαλίζουμε με 2/4 από τον άνηθο και τοποθετούμε το δεύτερο φιλέτο πάνω του και το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα του άνηθου. Πρέπει να έχει καλυφτεί εντελώς.










Το τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη, μαζί με το ξύλο, αφήνοντας ένα άνοιγμα από τη κάτω πλευρά.












Τοποθετούμε το ξύλο λοξά μέσα σε ένα σκεύος, για να φεύγουν τα υγρά και το αφήνουμε στο ψυγείο για 48 ώρες.









Κατόπιν το ξετυλίγουμε από τη μεμβράνη και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές λοξές φετούλες.











Το σερβίρουμε πάνω σε φρεσκοψημένο μαύρο ψωμί με μαγιονέζα ή γλυκιά μουστάρδα άνηθου. 





Προετοιμασία για τη γλυκιά σάλτσα άνηθου:






Τοποθετούμε στο μπλέντερ τη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε για 10 δευτερόλεπτα.













 Κατόπιν προσθέτουμε τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και τον άνηθο. Ανακατεύουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.






2ος τρόπος: 



 

Σε μια ξύλινη επιφάνεια πασπαλίζουμε, το 1/4 από το μίγμα αλατιού και ζάχαρης. Κατόπιν τοποθετούμε το ένα φιλέτο σολομού.











Το πασπαλίζουμε με τα 2/4 από το υπόλοιπο μίγμα αλατιού, τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι σολωμού από πάνω και τέλος το υπόλοιπο αλάτι να πάει παντού.











Το τυλίγουμε με μεμβράνη, αφήνοντας ένα άνοιγμα από τη κάτω πλευρά.

Τοποθετούμε το ξύλο λοξά μέσα σε ένα σκεύος, για να φεύγουν τα υγρά και το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 ώρες.









 
     
         Μετά από 15 ώρες, 












τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα ΚΡΥΟ νερό και πολύ γρήγορα το καθαρίζουμε από τα αλάτια και τη ζάχαρη.

Το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε το μαρινάρισμα.







Παίρνουμε 2 μπολ, στο ένα τοποθετούμε τα χοντροκοπανισμένα στο γουδί πιπέρια, αφού τα ανακατέψουμε με τον κόλιανδρο και το μπαχάρι 
 







 


και στο δεύτερο τον ψιλοκομένο άνηθο.











Βρέχουμε τα φιλέτα με το ουίσκι ή άλλο δυνατό σε αλκοόλ ποτό και τα πασπαλίζουμε με το μίγμα των
πιπεριών – κόλιανδρου – μπαχαριού και από τις 4 πλευρές.







 



Σε μια ξύλινη επιφάνεια στρώνουμε το 1/4 από τον τριμμένο άνηθο και τοποθετούμε το ένα φιλέτο.










Το πασπαλίζουμε με 2/4 από τον υπόλοιπο άνηθο και τοποθετούμε το δεύτερο φιλέτο πάνω του και το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα του άνηθου. Πρέπει να έχει καλυφτεί εντελώς.









Το τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο, πάλι λοξά και με κάποιο βάρος από πάνω, για ακόμα 24 ώρες.








Το ξετυλίγουμε από τη μεμβράνη, το καθαρίζουμε από τον άνηθο και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές λοξές φετούλες.







 


Το σερβίρουμε πάνω σε φρεσκοψημένο μαύρο ψωμί με μαγιονέζα ή γλυκιά μουστάρδα και άνηθο. 





TIP:




1. Κόβουμε τους σολομούς σε 4 κομμάτια και τα αποθηκεύουμε στον καταψύκτη, για να μην χαλάσουν.

2. Αν θέλουμε αφαιρούμε τον άνηθο, που μαρινάραμε το σολομό και προσθέτουμε φρέσκο άνηθο, πάνω στο ψωμί μας.

3. Διατηρείται στο ψυγείο, τουλάχιστον 1 εβδομάδα και όσο περνάνε οι μέρες, γίνεται όλο και καλύτερος.



 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο φιλενάδα Στγχαρητηρια πρώτα για τις επιτυχημενεσ συνταγές σου αλλά και για την υπομονή σου να μας τις μαθαίνεις με τόση λεπτομέρεια Νασαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή