Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Κέικ αλμυρό ή ατομικά muffins με γραβιέρα και αλλαντικά









Υλικά:


  • 2 γιαούρτια στραγγιστά (2Χ200=400γρ.)
  • 3 αυγά XL
  • 3/5 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (50γρ.)
  • 2,5 κούπες κίτρινα μαλακά τυριά (250γρ.) Εγώ έβαλα γλυκιά γραβιέρα Κρήτης και κατσικίσιο Μαστέλο Χίου
  • 2/3 της κούπας χοιρομέρι ή καπνιστή γαλοπούλα ή μανιτάρια(100γρ.)
  • 1 κοφτό κουταλάκι χοντροκοπανισμένο πιπέρι
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι (προαιρετικό)
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 2-3 ροδέλες ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
  • 2-3 ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου 
  • 1 κούπα και 1/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (200γρ.)
  • 1 κουταλιά της σούπας baking powder


 1 κούπα να χωράει 250ml νερό

Εκτέλεση:







Αρχικά τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα τυριά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το δυόσμο, τη πιπεριά, το ψιλοκομμένο χοιρομέρι και το πιπέρι. 











Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder.











Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το λάδι και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.













Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.





Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα ή τα φορμάκια για muffins.  Την τοποθετούμε στο ψυγείο, για να κρυώσει το βούτυρο.  Αλευρώνουμε τη φόρμα, την στιγμή που θα την γεμίσουμε με το μίγμα μας.




Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚C στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα για 50΄- 55΄ και τα muffins για 30΄- 35΄.



Σημείωση:


Για να φτιάξουμε 12 muffins θα χρειαστούμε τη μισή δόση. Εγώ αντί το χοιρομέρι, έβαλα μανιτάρια. 




Ψιλοέκοψα 3 μεγάλα μανιτάρια και τα τοποθέτησα σε προθερμασμένο αντικολλητικό τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι. Μόλις πήραν χρώμα πρόσθεσα λίγο χοντρό αλάτι και 1 κουτ/κι θυμάρι.








Τα αφαίρεσα από τη φωτιά και αφού κρύωσαν καλά, τα ζύγισα (50γρ.) και τα πρόσθεσα στα υπόλοιπα υλικά των muffins.










Τα τοποθέτησα σε μία φόρμα για 12 muffins και έβαλα σε κάθε θέση 1 χάρτινη θηκούλα. 







Τα γέμισα με το μίγμα και τα έψησα για 30΄- 35΄.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου