ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ

 

Βασιλόπιτα με άρωμα πορτοκαλιού






Υλικά:




  • 250γρ. βούτυρο Φλώρα ή Lurpak
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1,5 κούπες φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού (375ml)
  • ξύσμα 3 μεγάλων πορτοκαλιών
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ Cointraeu ή Grand Marnier ή κονιάκ
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 πακέτο farina up κόκκινο (500γρ.)

 Για το στόλισμα:

Ζάχαρη άχνη ή γλάσο:1 ασπράδι, 2 σταγόνες κίτρινο χρώμα(προαιρετικά), 6-7 γεμάτες κουταλιές άχνη, χρωματιστά ζαχαρωτά μπιλάκια




Εκτέλεση:




Σ’ ένα ταψί ή τσέρκι στρογγυλό Νο 28 τοποθετούμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά.



 




 
Χωρίζουμε τους κρόκους από τ΄ασπράδια.






 






Τρίβουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.






 



Χτυπάμε τ΄ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και να μένει όρθιο ένα κουτάλι. (Προσοχή να μην πέσει κρόκος κι ο κάδος του μίξερ να είναι στεγνός, γιατί αλλιώς δεν θα δέσει η μαρέγκα).






 

 Σ’ ένα βαθύ μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, αφού πρώτα λιώσουμε το βούτυρο, (χωρίς να το κάψουμε).






 





Αρχίζουμε ν’ ανακατεύουμε το μίγμα μ’ ένα σύρμα και σιγά σιγά προσθέτουμε, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τους κρόκους.







 




Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το Cointraeu ή Grand Marnier ή το κονιάκ και το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking.






 





Στο τέλος προσθέτουμε και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.





 


 Αδειάζουμε τη βασιλόπιτα στο ταψί, προσθέτουμε και το νόμισμα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στην αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, για 45΄. 








 


 
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, καρφώνοντας στο κέντρο ένα στεγνό μαχαίρι κι αν βγει καθαρή, τότε την βγάζουμε από το φούρνο, αλλιώς την αφήνουμε ακόμη, για 5΄.






 




Όταν κρυώσει την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή γλάσο ή …...





Γλάσο:





Χτυπάμε στο μίξερ 1 ασπράδι με 2 σταγόνες κίτρινο χρώμα(προαιρετικά). Μόλις γίνει αραιή μαρέγκα, προσθέτουμε την άχνη, μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. 
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το γλάσο να σταθεροποιηθεί και μην ρέει από το εξάρτημα του μίξερ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αναλόγως ή ζάχαρη ή 1 κουταλάκι χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τυλίγουμε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλας σε χωνί και βάζουμε μέσα το γλάσο. Κόβουμε λίγο την ακρούλα από το χωνί και ζωγραφίζουμε πάνω στη βασιλόπιτα ότι σχέδιο θέλουμε.
Πασπαλίζουμε και με χρωματιστά μπιλάκια (προαιρετικά).
Την επόμενη μέρα, που θα έχει στεγνώσει το γλάσο μας, καθαρίζουμε τη βασιλόπιτα από τα περιττά μπιλάκια και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.

.............................

Κουραμπιέδες



Υλικά:
 


  • 600γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (Lurpak και Δωδώνης πρόβειο)
  • 400γρ. φυτικό βούτυρο (Φυτίνη)
  • 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 1 κούπα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα(ακαβούρδιστα)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 stick βανίλιας ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
  • 1.200γρ με 1.500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου





1 με 1,5 κιλό ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα




Προαιρετικά:λίγο ανθόνερο




Εκτέλεση:



Οι κουραμπιέδες είναι το πιο χαρακτηριστικό μπισκότο των Χριστουγέννων.








Κόβουμε τα αμύγδαλα, σε όχι πολύ μικρά κομμάτια.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το 1 κιλό από το αλεύρι (γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλο), με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.






 
Χτυπάμε στο μίξερ (με το εξάρτημα του αναδευτήρα), για 20΄, το βούτυρο, τη ζάχαρη τη βανίλια και τους κρόκους, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Όλη η επιτυχία του κουραμπιέ είναι το πολύ καλό χτύπημα του βουτύρου.



Χαμηλώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ούζο και περίπου το 1 κιλό από το αλεύρι.
Σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας(200γρ.). Μόλις η ζύμη πάψει να κολλάει, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.
 Μπορεί να μην το πάρει όλο το 1,5 κιλό.







Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5΄-10΄σκεπασμένη στο ψυγείο και πλάθουμε ότι σχήμα θέλουμε. Εγώ έφτιαξα μικρές μπάλες σαν καρύδι, τις πάτησα λίγο με το χέρι, στο κέντρο 







και διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα. Τα τοποθέτησα σε απόσταση μεταξύ τους στο ταψί, (χωρίς να το βουτυρώσω), αφού το κάλυψα με λαδόκολλα. 



Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στον αέρα, στους 160˚ C και ψήνουμε για 40΄ με 45΄, ανάλογα με το μέγεθος. 







Μόλις αφαιρέσουμε το ταψί οι κουραμπιέδες είναι μαλακοί, γι αυτό δεν τους ακουμπάμε ή τους μετακινούμε, γιατί είναι πολύ αφράτοι και θα σπάσουν οπωσδήποτε.







 

Έτσι όπως είναι στο ταψί, τους ραντίζουμε(προαιρετικά) με ανθόνερο και τους σκεπάζουμε με πολύ άχνη και τους αφήνουμε ακίνητους, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. 




Όταν κρυώσουν προσθέτουμε κι άλλη άχνη και τους αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο για να μην μαλακώσουν.


ΤΙΡ:
Δεν χρειάζεται να καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν καθώς θα ψήνονται οι κουραμπιέδες, επειδή η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.  Ούτως ή άλλως θα καβουρδστούν καθώς θα ψήνονται.

  

....................


“Sacher-Torte” Αυστριακό Χριστουγεννιάτικο Κέικ
με σοκολάτα και μαρμελάδα βερύκοκο




Το πιο διάσημο Αυστριακό Χριστουγεννιάτικο Κέικ
με σοκολάτα και μαρμελάδα βερύκοκο


   
 Υλικά για το κέικ:

  • 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250 γρ. ζάχαρη  
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1 κοφτό κουταλάκι baking powder
  • 6 αυγά μεγάλα

    
Για την γέμιση:

  • 250γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

   
 Για το γλάσο:

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 
  • 1 κουταλάκι γλυκόζη
  • 120γρ. βούτυρο φρέσκο



Εκτέλεση:




Λιώνoυμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. 
Σ ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το baking powder.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. 













Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους (όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου).













Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα σιγά σιγά ( να μην είναι πολύ ζεστή). 










Σβήνουμε το μίξερ και με την σπάτουλα ανακατεύοντας απαλά, προσθέτουμε εναλλάξ το μίγμα αλευριού και την μαρέγκα (να τελειώσει πρώτα το αλεύρι).










Σε στρογγυλό τσέρκι ή ταψί 25 εκ. βάζουμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 35-40’.













Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.










Αφού κρυώσει πολύ καλά (καλύτερα την επόμενη μέρα), το κόβουμε οριζόντια στη μέση και απλώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο. 






 
Αφήνουμε λίγη μαρμελάδα 3-4 κουταλιές, που την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό (2-3 κουταλιές) και με το πινέλο, αλείβουμε όλη την επιφάνεια του κέικ.













Τέλος φτιάχνουμε το γλάσο, λιώνοντας τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφού προσθέσουμε τη γλυκόζη και το βούτυρο, καλύπτουμε όλο το κέικ (πάνω από την μαρμελάδα).







................ 

Speculaas: Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μυρωδικά, από την Ολλανδία











Υλικά:

  • 250γρ. βούτυρο Lurpak (λιωμένο)

  • 250γρ. μαύρη ζάχαρη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου

  • 1 μεγάλο αβγό

  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 Συνολικά 25γρ. από τα παρακάτω μπαχαρικά:


  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού baking powder

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίτζερ

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού άσπρο και μαύρο πιπέρι

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι

  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλλα

  • 1 πρέζα αλάτι(ανθός)

 

Εκτέλεση:


 

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με όλα τα μυρωδικά.

 

 

 

 

 

 

Λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά και το ανακατεύουμε με τη μαύρη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.

 

 

 


 

 

 

Ρίχνουμε και το μίγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας, πλάθοντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.

 

 

 

 

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε για 30’ στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στην αντίσταση.

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.

 

 

 

Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη, ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε πάχος περίπου 1/2 εκ. 

 

 

 

 

 

 


Με διάφορα κουπ πατ πλάθουμε μικρά μπισκότα

 

 

 

 

 

 και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας  μικρή απόσταση ανάμεσα τους (με το ψήσιμο απλώνουν λίγο).

 

 

 

 

 

 

 

 

Ψήνουμε για 9΄- 10΄, στη μεσαία σχάρα.

Όταν τα βγάλουμε, είναι μαλακά, τα αφήνουμε 5΄ στο ταψί

και κατόπιν τα τοποθετούμε σε σχάρα. 

Όταν κρυώσουν εντελώς, γίνονται πολύ τραγανά και μυρωδάτα.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.


ΤΙΡ: Μπορούμε να τα ψήσουμε και στους 160˚C στον αέρα (για 2 ταψιά), για 9΄ - 10΄. 


 


 

......................

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ





Υλικά:

  • 300ml ελαιόλαδο
  • 175ml σπορέλαιο
  • 125 γρ. Φυτίνη λιωμένη και κρύα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα, που θα την διαλύσω στο πορτοκάλι
  • 125ml χυμό πορτοκάλι
  • 100 ml κονιάκ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 2 μανταρίνια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 1 φακελάκι baking powder


Για το σιρόπι:

  • 250ml νερό
  • 250ml μέλι
  • 250ml ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση



Εκτέλεση:



Βάζω σε μια λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το baking powder και τα αναμιγνύω. Προσθέτω και το αλεύρι και ανακατεύω με το χέρι μου απαλά (και όχι για πολλή ώρα) μέχρι να έχω μια μαλακιά ζύμη. Πλάθω τα μελομακάρονα, σε ότι σχέδιο θέλω και ψήνω στους 190˚για περίπου 20 - 25 λεπτά στην αντίσταση, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.


 Σιρόπι:


Βάζω το νερό, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρει μια βράση.
Το κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι. 

ΚΡΥΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ – ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ



Τα μελομακάρονα χωρίς να είναι μελωμένα διατηρούνται για πολύ καιρό. Όταν θέλω να τα μελώσω, τα αφήνω 5-7 δευτερόλεπτα στο σιρόπι και τα τοποθετώ ανάποδα (με την επάνω τους πλευρά να είναι προς τα κάτω). Με τον τρόπο αυτό, το σιρόπι μαζεύεται εκεί και μετά από 30 λεπτά, που θα τα ισιώσω, κολλάνε καλύτερα τα χοντροκομμένα καρύδια, γαρύφαλλο, κανέλλα και μοσχοκάρυδο.




.............................................................................................

Βασιλόπιτα με καρύδια και πορτοκάλι






Υλικά:
  • 125γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
  • 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1 κούπα 250ml (1/3 φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, 1/3 κονιάκ, 1/3 γάλα)
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1,5 κούπες καρύδια αλεσμένα
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου





Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα



Εκτέλεση:
 

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε όλα τα στερεά μαζί με τα μυρωδικά μετράμε τα υγρά στην κούπα.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο για 10’.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ ρίχνουμε εναλλάξ τα υγρά και το αλεύρι μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Σε στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 26-28εκ. βάζουμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση(μεσαία σχάρα), στους 175°C, για 60΄.
 
 Ελέγχουμε με ένα στεγνό μαχαιράκι κι αν βγαίνει καθαρό, αφήνουμε τη βασιλόπιτα με τη λαδόκολλα σε σχάρα να κρυώσει. Αν βγαίνει λίγο υγρό, την αφήνουμε 5’-10’ σε σβησμένο φούρνο.
  
Αφού κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, την στολίζουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

.........................

 

«STOLLEN» Γερμανικό γλυκό ψωμί Χριστουγέννων



Το Stollen είναι ένα γερμανικό γλυκό ψωμί που γίνεται συνήθως την εποχή των Χριστουγέννων. Είναι ψωμί με πολλές σταφίδες, marzipan, μυρωδικά και αμύγδαλα. Κράτησα την βασική συνταγή, αλλά άλλαξα λιγάκι τα μυρωδικά.

 


Υλικά:

Για το γλυκό ψωμί
  • 60γρ. νωπή μαγιά
  • 60ml νερό χλιαρό
  • 130γρ. ζάχαρη
  • 2 Αυγά μέτρια (50γρ.)
  • 100ml γάλα χλιαρό
  • 50γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια stick
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 8 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 2 κουταλάκια μαχλέπι
  • 500γρ. Αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • 50γρ. Βούτυρο φρέσκο Lurpak


Για τη γέμιση

  • 150γρ. Σταφίδα ξανθιά
  • 150γρ. Σταφίδα μαύρη
  • Λίγο ρούμι
  • 100γρ. αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
  • 100γρ. κάντιτα ή γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, ή περγαμόντο
  • Ξύσμα 2 μεγάλων λεμονιών
  • 1 κουταλάκι κοφτό κανέλλα
  • 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο
  • Μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 300γρ. marzipan(έτοιμη πάστα αμυγδάλου)



Για το πασπάλισμα
  • 80γρ. Βούτυρο φρέσκο Lurpak ζεστό
  • Ζάχαρη άχνη


Ρίχνουμε τις σταφίδες σ’ ένα μπολάκι και τις ποτίζουμε με ρούμι. Τις αφήνουμε περίπου 1 ώρα. Τις σουρώνουμε και τις προσθέτουμε στο γλυκό. Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.


Εκτέλεση ψωμιού:


Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ το χλιαρό νερό με την μαγιά και 2 κουταλιές από το αλεύρι. Σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα.
Βάζουμε στο μίξερ  το εξάρτημα που χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο), το μπολ με την μαγιά και ανακατεύουμε. Μόλις ανακατευτούν τα υλικά, αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο(για τις ζύμες) και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφού τελειώσει, προσθέτουμε και το βούτυρο. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σ’ ένα μπολ(εκτός από το marzipan). Παίρνουμε τη ζύμη και την ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας όλα τα υλικά του μπολ. Τώρα την αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα φτιάχνουμε δύο Stollen. Ανοίγουμε δύο παραλληλόγραμμα, πλάθουμε δύο μπαστουνάκια με το marzipan και από την μακριά πλευρά, τυλίγουμε σε ρολό, αφήνοντας στο τέλος να περισσεύει περίπου 1 εκατοστό.
Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί ή στη φόρμα μας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλα 20'.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175˚στην αντίσταση και τα ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο τα αλείφουμε αμέσως με το καυτό βούτυρο, ρίχνουμε και την άχνη κι όπως είναι ακόμη ζεστά το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τα αφήνουμε 2-3 μέρες και ξαναρίχνουμε άχνη, πριν τα σερβίρουμε.





........................................................................................

Μοσχοπούγκια






Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, που προσφέρεται σε κάθε σημαντικό και χαρμόσυνο γεγονός (γάμους, βαφτίσεις, αρραβώνες), σε όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.
Υπάρχουν 2 συνταγές για μοσχοπούγκια. Η πρώτη έχει εξωτερικά ζύμη και η γέμιση είναι τα καρύδια και τα μυρωδικά.
Η δεύτερη συνταγή δεν έχει ζύμη και φτιάχνεται έτσι στη Ρόδο και τη Κάσο.




Υλικά:


  • 2 κούπες καρύδια αλεσμένα
  • 1 κούπα ωμά αμύγδαλα αξεφλούδιστα, πολύ καλά αλεσμένα
  • 1 κούπα τριμμένη ψίχα, από μπαγιάτικο λευκό ψωμί
  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μικρό μοσχοκάρυδο(τριμμένο)
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο



Ανθόνερο:


Το ανθόνερο ή θα το αγοράσουμε έτοιμο, ή για περισσότερο άρωμα θα το φτιάξουμε μόνοι μας.
Ανακατεύουμε 1/2 λίτρο χλιαρό νερό(2 κούπες), με 2 – 3 σταγόνες εσάνς ανθόνερου.
Απ’ αυτό θα χρειαστούμε περίπου 200ml (1/2 κούπα) για το μίγμα μας και το υπόλοιπο, θα το φυλάξουμε σε μπουκάλι, πολύ καλά κλεισμένο.


Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το τελείωμα



Εκτέλεση:








Αρχικά αλέθουμε στο μούλτι πάρα πολύ καλά, ψωμί, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, ώσπου να γίνουν σκόνη.
Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο με το ξύστρο.






 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτοντας σιγά σιγά το ανθόνερο, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει ένα μίγμα, που να μπορούμε πιέζοντας το με την παλάμη μας, να το πλάσουμε.







Παίρνουμε λίγο από το μίγμα μας και πλάθουμε τα μοσχοπούγκια σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και βάζουμε τα γλυκά.








Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C στoν αέρα, μόνο για 10’,(αν τα αφήσουμε περισσότερο θα σκληρύνουν πολύ).
Τοποθετούμε τα μοσχοπούγκια σε σχάρα μαζί με τη λαδόκολλα, μέχρι να κρυώσουν.









Αφού κρυώσουν εντελώς, τα βουτάμε στιγμιαία σε ένα μπολ με ανθόνερο και κατόπιν τα πασπαλίζουμε πολύ καλά με ζάχαρη άχνη.
Τα αφήνουμε λίγη ώρα και τα ξαναπασπαλίζουμε με άχνη.







Τα διατηρούνται σε ερμητικά κλειστό κουτί, για λίγο διάστημα. Αν αφεθούν εκτεθειμένα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν αμέσως.
Αν θέλουμε τα τοποθετούμε σε ατομικά χαρτάκια ή τα τυλίγουμε σε σελοφάν.







.................

«LINZERTORTE» ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΤΑΡΤΑ ΣΑΝ ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ





ΥΛΙΚΑ:

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο LurpaK παγωμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 σφιχτούς κρόκους μεγάλων αυγών
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
  • 1 μεγάλο αυγό ωμό
  • ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 30 ml ρούμι μαύρο(1/2 φλιτζανάκι του καφέ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια


Γέμιση:

400- 500γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φρούτα του δάσους


Η "Linzer Torte", είναι η δημοφιλέστερη παραδοσιακή Αυστριακή τάρτα, η οποία συνήθως φτιάχνεται τα Χριστούγεννα. Το όνομα της το έχει πάρει από την πόλη Linz της Αυστρίας και θεωρείται από τις πιο παλιές συνταγές στον κόσμο
 Την αρχική συνταγή την βρήκα στο site Τουρισμού του Linz:   http://www.linz.at/english/tourism/873.asp
 εγώ όμως την άλλαξα λιγάκι, τροποποιώντας τις δοσολογίες.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


 
Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη μαζί με το λεμόνι, τους πολύ καλά σφικτούς κρόκους (βράζω τα αυγά τουλάχιστον 20’), ώστε να γίνουν σκόνη και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.








Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, που θα κολλάει λιγάκι.







 



 

Την τυλίγουμε με μεμβράνη αφού σχηματίζουμε ένα παραλληλόγραμμο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα (ή καλύτερα όλο το βράδυ). 










Κόβουμε τα 3/5 της ζύμης, παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη








και με τον πλάστη την απλώνουμε  σε πάχος περίπου 1 εκ. σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. Κατόπιν απλώνουμε τη μαρμελάδα βατόμουρο αφήνοντας 1 εκ. γύρω γύρω χωρίς μαρμελάδα.









 

Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, αφού κόψουμε με το μαχαίρι λεπτές λωρίδες, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια, κάθετα αλλά και γύρω γύρω από την τάρτα.



 



 Ψήνουμε στην αντίσταση-μεσαία σχάρα, στους 160οC, για 1 ώρα. 


'Oταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε  προαιρετικά με άχνη.





....................................................................................................................


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ 




Την συνταγή την άκουσα πριν είκοσι χρόνια, από την ηθοποιό κα Τασώ Καβαδία, η οποία είπε πως για να πετύχει ένα κέικ, δεν χρειάζεται μίξερ, γιατί στην εποχή της δεν υπήρχε, αλλά ένα απλό ανακάτεμα. Τότε χτυπούσαμε τα αυγά και τη ζάχαρη ατέλειωτη ώρα, μέχρι ν’ ασπρίσουν, για να πετύχει το γλυκό, έτσι το δοκίμασα πολύ επιφυλακτικά με την σιγουριά ότι θα αποτύχει. Όμως ήταν πράγματι καταπληκτικό. Το γλυκό όχι μόνο πέτυχε αλλά και καθιερώθηκε, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και όλες τις εποχές.
 



ΥΛΙΚΑ:


·         125γρ. βούτυρο Φυτίνη
·         1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
·         5 μεγάλα αβγά
·         1 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
·         Ξύσμα 3 πορτοκαλιών
·         1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
·         2 φακελάκια baking powder
·         1 πακέτο farina up κόκκινο (500γρ.)
·         Ζάχαρη άχνη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Σ’ ένα ταψί στρογγυλό Νο 28 βάζω λαδόκολλα, την οποία βρέχω με λίγο νερό, για να μπορέσω να την στρώσω καλά.
Λιώνω το βούτυρο και το βάζω σ’ ένα βαθύ μπολ με τη ζάχαρη. Αρχίζω ν’ ανακατεύω το μίγμα μ’ ένα κουτάλι και σιγά σιγά προσθέτω πάντα ανακατεύοντας 1-1 τ’ αβγά. Μετά προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ και στο τέλος το αλεύρι με τα baking.
Ψήνω την βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στην αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά και ακόμα 10 λεπτά με σβηστό φούρνο.
Όταν κρυώσει την αναποδογυρίζω σε πιατέλα και την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

........................................................................................