Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

Ψωμί Ιταλικό Τσιαπάτα - Ciabbata






Υλικά:


  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  •  1 κούπα αλεύρι χωριάτικο (εγώ προτιμώ το Ζυμωτό, μύλοι Αγ. Γεωργίου)
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
  • 2 κούπες χλιαρό νερό



Εκτέλεση:

    Είναι ένα εύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα, τραγανό απ’ έξω και αφράτο από μέσα.



Σ’ ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μία σπάτουλα, για 2-3 λεπτά. 
Γίνεται μία ζύμη που κολλάει αρκετά. 
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και πετσέτα και την αφήνουμε για 16 ώρες
(γι αυτό λέγεται sleep bread).



Στρώνουμε στο ταψί της κουζίνας μας μια λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε πολύ καλά με αλεύρι. Ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπωλ με την σπάτουλα και προσεκτικά, χωρίς να την ανακατέψουμε, τη μεταφέρουμε στο ταψί, δίνοντας της ένα παραλληλόγραμμο σχήμα σαν παντόφλα (στα Ιταλικά Ciabbata).

 


Πασπαλίζουμε πάλι από πάνω το ψωμί με αλεύρι, τη σκεπάζουμε πάλι με το αλουμινόχαρτο και την πετσέτα και  αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί άλλες δύο ώρες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 190 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Βγάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα, για να μην μαλακώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου