Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Ψωμί με μαγιά, χωρίς ζύμωμα




ΥΛΙΚΑ:
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Mύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 500γρ. αλεύρι ζυμωτό Mύλοι Αγ. Γεωργίου ή ολικής αλέσεως, ή πολύσπορo
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 600ml χλιαρό νερό (στους 30˚C)


    Το ψωμί αυτό - είναι το αγαπημένο της οικογένειας - είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, είτε διαθέτουμε δυνατό μίξερ, είτε το ανακατέψουμε σε ένα μπολ με τα χέρια μας, γιατί δεν θέλει καθόλου ζύμωμα. Απλά να ενωθούν όλα τα υλικά.

    Η γεύση του ψωμιού, εξαρτάται από την δική μας επιθυμία. 

    1.Αν θέλουμε άσπρο ψωμί, τότε χρησιμοποιούμε 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
    2.Αν θέλουμε χωριάτικο, τότε βάζουμε 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 500γρ. αλεύρι ή ζυμωτό ή ολικής αλέσεως, ή πολύσπορο ή χωριάτικο.
    3.Αν θέλουμε να έχει και σπόρους, πάλι 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και στο υπόλοιπο αλεύρι της αρεσκείας μας, προσθέτουμε τους σπόρους που προτιμούμε π.χ. παπαρουνόσπορους, κολοκυθόσπορους, σησάμι μαύρο κ.τ.λ., ώστε συνολικά το αλεύρι να γίνει 500 γρ.( μαζί με τους σπόρους).

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και τα 500ml από το χλιαρό νερό( ΠΡΟΣΟΧΗ: να μπορώ να βάλω το χέρι μου και να μην καώ, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και το ψωμί δεν θα φουσκώσει). Τα ανακατεύουμε στο μίξερ ή στο χέρι και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα 100ml, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.







    Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική σακούλα και το αφήνουμε για 1 ώρα, να φουσκώσει.








     

    Μοιράζουμε το ζυμάρι σε όσα ψωμιά θέλουμε. Εγώ φτιάχνω άλλες φορές 4 ψωμιά πιο λεπτά, άλλες φορές 2 πιο μεγάλα κι άλλοτε βάζω σε λαδωμένο ταψί 30εκ. όλο το ζυμάρι και φτιάχνω 1 φρατζόλα.








    Τα τοποθετούμε στο ταψί βάζοντας ανάμεσα τους λαδόκολλα, τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι, τα ξανασκεπάζουμε με πλαστική σακούλα και τ’ αφήνουμε για ακόμα 1 ώρα.







    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C στην αντίσταση και βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα.
    Στα 40’, με ένα πινέλο αλείβουμε τα ψωμιά με νερό, για να αποκτήσουν ωραίο χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15’(συνολικός χρόνος ψησίματος 55’).





     

    Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά. 


    ΤΙΡ:
      
    1. Αν θέλουμε να έχουν σπόρους και στην επιφάνεια, όταν τους δίνουμε το τελικό τους σχήμα, για να κολλήσουν οι σπόροι τα βρέχουμε με λίγο νερό.

     
    2. Μπορούμε αφού κρυώσουν, να τα τυλίξουμε σε νάιλον σακούλα και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για όσο καιρό θέλουμε. Όταν τα χρειαστούμε τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν (χωρίς την σακούλα) σε θερμοκρασία δωματίου και είναι τόσο φρέσκα, σαν να τα έχουμε μόλις φτιάξει.






    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου