Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Τραγανή μηλόπιτα με μήλα ζελέ




ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη καστανή
  • ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

ΓΕΜΙΣΗ:

  • 5 μεγάλα πράσινα μήλα, περίπου 1200gr ακαθάριστα
  • 2 κούπες νερό(500ml)
  • 1 κούπα ζάχαρη(250gr)
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτη με άρωμα βανίλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό(100ml)
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Γέμιση:

Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση, ώστε να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.


Βάζουμε στη φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και ταυτοχρόνως καθαρίζουμε τα μήλα σε κύβους (8 περίπου κομματάκια το κάθε μήλο), 

τα προσθέτουμε στο μίγμα μας και από τη στιγμή που θα αρχίσουν να χοχλάζουν τα αφήνουμε να βράσουν για 4 με 5 λεπτά.


 Εν τω μεταξύ διαλύoυμε τη βανίλια στο νερό(100ml).
Την προσθέτουμε κι αυτή στο μίγμα των μήλων, σβήνουμε τη φωτιά κι ανακατεύουμε συνεχώς για 2’. 



Πρέπει να έχει γίνει μια κρέμα δεμένη.




Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.







Ζύμη «Brisée:

Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη το λεμόνι, και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.


Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και 1-2 κουταλιές της σούπας ακόμα κονιάκ). Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο.(Όχι παραπάνω γιατί θα παγώσει πολύ το βούτυρο και δεν θα πλάθεται).
Αν βάλουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, έως ότου γίνει μια ζύμη λίγο σκληρή.



Κόβουμε τα 3/5 της ζύμης, παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε ένα φύλλο λεπτό, σε πάχος περίπου 1/2 εκ. 




Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού. 




Κατόπιν απλώνουμε το μίγμα των μήλων.


Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια και κάθετα στη μηλόπιτα.
Ψήνουμε στον αέρα-μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.





Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα.



ΤΙΡ:
Αν θελήσουμε αντί για κορδόνια, να σκεπάσουμε τη μηλόπιτα, τότε μοιράζουμε τη ζύμη σχεδόν στη μέση. Ελάχιστα μεγαλύτερο πρέπει να είναι το κομμάτι της βάσης, γιατί έχει και τα πλαϊνά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου