ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ

Μακαρόνια με λουκάνικο και κρέμα γάλακτος - Gramigna con salsiccia e panna

 


Υλικά για 4 άτομα:


  • 6-7 χωριάτικα χοιρινά λουκάνικα, χωρίς πράσο και κρεμμύδια(600-700γρ.)
  • 5-6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 8-10 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 κιλό ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 κούπες ζεστό νερό
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 2%


  • 500γρ. Μακαρόνια gramigna, ή φιογκάκια, ή μικρές πέννες ή κοχύλια κ.ά.
  • Τυρί parmigiano reggiano




Οδηγίες:



 
Σ΄ ένα τηγάνι ρίχνουμε το εσωτερικό των λουκάνικων, αφού πρώτα τα χαράξουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος και αφαιρέσουμε το εξωτερικό τους περίβλημα.




 


Ανάβουμε την φωτιά στο maximum, διαλύουμε με μια ξύλινη κουτάλα το λουκάνικο και ανακατεύουμε συνεχώς, ώσπου να γίνει σαν χοντροκομμένος κιμάς.











 Ύστερα από 15΄ αφαιρούμε με μια κουτάλα τρυπητή το ψιλοκομμένο λουκάνικο, ώστε να αφαιρέσουμε όλο το λίπος του και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα που θα το ψήσουμε.




 
 


 
Την ζεσταίνουμε, προσθέτουμε το λάδι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.










 

Προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό και το πιπέρι.










 

Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγομαγειρευτούν περίπου για δύο ώρες, μέχρι να πήξει η σάλτσα, ανακατεύοντας που και που. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμα λίγο ζεστό νερό.









Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ώστε η αραιώσει λίγο και να πάρει ροζ χρώμα.






 

Λίγο πριν το σερβίρισμα βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες. Διαλέγουμε μικρά ζυμαρικά με τρύπες ή εγκοπές, ώστε να συγκρατήσουν τη σάλτσα.







 

Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε αμέσως στη σάλτσα.

Σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα, πασπαλίζουμε με τυρί parmigiano και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



 

.................

Ταλιατέλες με πράσο και προσούτο




Υλικά για 4 άτομα:


  • 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 5-6 φέτες prosciutto crudo
  • 1,5 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 φρέσκα πράσα(μόνο το άσπρο μέρος)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ολόκληρο)
  • λίγο αλάτι
  • 1 πιπερίτσα καυτερή


1 πακέτο ταλιατέλες ή πέννες Barilla
Tριμμένη παρμεζάνα και πιπέρι



Εκτέλεση:


Σ’ ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα πράσα κομμένα σε ροδέλες και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν λίγο (5’), προσθέτουμε λίγο αλάτι, την πιπερίτσα και το κρασί.




  



Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε τα πράσα να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν για περίπου 10’.





 




Εν τω μεταξύ βράζουμε τις ταλιατέλες ή τις πέννες σε αλατισμένο νερό.





 

 Στο τηγάνι με τη σάλτσα, προσθέτουμε τα μακαρόνια, σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας τριμμένη παρμεζάνα.





Τα σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα ή στα πιάτα, προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και prosciutto crudo, σε κομμάτια.
 

 ..................

Penne al'Αrrabiata – Πέννες «Αραμπιάτα» με σάλτσα ντομάτας και καυτερή πιπεριά

 





Συστατικά:

  • 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 – 5 καυτερές πιπεριές ή 3 κουταλιές καυτερό λάδι από πιπεριές
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 700γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες ή Pummaro
  • λίγο χονδοκοπανισμένο πιπέρι
  • Αλάτι και μια κουταλιά ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό

500γρ. - 1 πακέτο πένες
Τριμμένη παρμεζάνα



Η Αραμπιάτα είναι μια «θυμωμένη» μακαρονάδα, γιατί όταν την τρώμε καίει πολύ. Αν δεν θέλουμε να καίει τόσο, μειώνουμε την ποσότητα της καυτερής πιπεριάς.
Για να φτιάξουμε το καυτερό λάδι, παίρνουμε πιπεριές καυτερές και τις αποξηραίνουμε. Στην συνέχεια τις τεμαχίζουμε και μαζί με ελαιόλαδο, τις αποθηκεύουμε σε ένα μπωλ γυάλινο με καπάκι. Σε ένα μήνα έχουμε σπιτικό καυτερό λάδι.



Εκτέλεση:




Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρω στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. 











Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτω τις καυτερές πιπεριές, ή το καυτερό λάδι, τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τέλος το νερό.








Αφού αρχίσει να χοχλάζει η σάλτσα, χαμηλώνω τη φωτιά στην μέτρια θερμοκρασία και αφήνω τη σάλτσα μου να σιγοψηθεί για περίπου για ¾ με μία ώρα.(Το μυστικό της σάλτσας είναι να σιγοβράσει για πολύ ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι ακόμα).




Βράζω τιε πέννες, την στιγμή που θα τις σερβίρω, με άφθονο νερό, λίγο αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν al dente,.
Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνω, τις προσθέτω στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και σερβίρω σε μεγάλη βαθιά πιατέλα ή πυρέξ.
Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

                              ........................................................................................................

Μακαρονάδα Αματριτσιάνα “All' amatriciana”





H μακαρονάδα Αματριτσιάνα είναι μια παραδοσιακή Ιταλική συνταγή, που φτιάχνεται στο χωριό Amatrice, απ' όπου πήρε και το όνομά της.

Την ξεχωριστή της γεύση τη δίνει το guanciale (παστό χοιρινό κρέας από μάγουλο), αν και για πολλά χρόνια φτιάχνεται και με χοιρινό αλλαντικό την πανσέτα, όπως επίσης και με μπέικον.




Υλικά για 4 άτομα:




  • 300 – 350γρ. πανσέτα (χοιρινό αλλαντικό)
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδου
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 500 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1-2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
  • 100 γρ. τυρί Πεκορίνο ή Παρμετζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
  • 500γρ. χοντρό σπαγγέτι της Barilla bucatini No 9 ή φρέσκα μακαρόνια όπως trofie ή βίδες ή κοχύλια

Για το πασπάλισμα, παρμεζάνα τριμμένη





Εκτέλεση:







Αρχικά λέμε να μας κόψουν την πανσέτα (μοιάζει με το μπέϊκον, αλλά έχει διαφορετική γεύση και επεξεργασία), σε χοντρά κομμάτια, για να την τεμαχίσουμε μετά σε κύβους.



 








 

 






Σε ένα τηγάνι βάζουμε χωρίς λάδι, την πανσέτα και την σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.











Μετά από λίγο την σουρώνουμε, για να φύγει το περιττό λίπος.














 


Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε τα κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες) και τα σκόρδα.








 



Μετά προσθέτουμε το κρασί κι αφού εξατμιστεί, συμπληρώνουμε τις ντομάτες, 2 ποτήρια νερό, τη ζάχαρη, τις καυτερές πιπεριές και το πιπέρι.

Μόλις χοχλάσει η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, για τουλάχιστον 1,5 ώρα.




Αν χρειαστεί μπορεί να προσθέσουμε ακόμα λίγο νερό.

15’ πριν το τέλος, προσθέτουμε και την πανσέτα και δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι.










Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια, σε αλατισμένο νερό και 2 κουταλιές λάδι και αφού τα σουρώνουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.








Σερβίρουμε στα πιάτα αμέσως, προσθέτοντας και λίγη παρμετζάνα.


........................

Εύκολη μακαρονάδα με μανιτάρια, pesto και πολλές…….θερμίδες!!!





Υλικά για 4 άτομα:
  • 10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κιλό φρέσκα άσπρα μανιτάρια
  • 1 σκελίδα σκόρδο(προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας θυμάρι
  • 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι(15γρ.)
  • 2-3 κουταλιές της σούπας Pesti basilica alla Genovese, Barilla
  • 1 κρέμα γάλακτος 500ml(με λίγα λιπαρά)
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο μακαρόνια spaghetti No7 Barilla
  • Tριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:


 








 Σ’ ένα πλατύ τηγάνι Τεφάλ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι, λίγο αλάτι και το σκόρδο. 




Σοτάρουμε σε 2-3 δόσεις τα μανιτάρια. Στην τελευταία προσθέτουμε και το κουκουνάρι και μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, τα αφαιρούμε.
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και προσθέτουμε λίγο λάδι (2-3 κουταλιές) για να μην κολλήσουν.






 Ταυτόχρονα στο ίδιο τηγάνι αφαιρούμε το σκόρδο και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το pesto βασιλικού, λίγο πιπέρι (δοκιμάζουμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε και ελάχιστο αλάτι).





Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 1΄.
Τέλος προσθέτουμε και τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα, προσθέτοντας τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




 

................................

Μακαρόνια με μελάνι σουπιάς



Υλικά για 4 άτομα:



  • 2-3 φρέσκιες μέτριες σουπιές με το μελάνι τους, περίπου 500 - 600γρ.
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 πακέτο μακαρόνια Linguini ή Ταλιατέλες Barilla (500γρ.)
  • 2 κούπες ζεστό νερό με το μελάνι(περίπου)
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού



Οι σουπιές πρέπει να είναι φρέσκες και να προσέξουμε, όταν τις καθαρίζουμε, να μην σπάσουμε τον σάκο με το μελάνι, γιατί αυτό θα δώσει όλη τη νοστιμιά, αλλά και το χρώμα στην μακαρονάδα μας.


Εκτέλεση:








Αρχικά πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις σουπιές. 







 Αφού ανοίξουμε προσεκτικά τους σάκους με τα μελάνια, τα διαλύουμε (φορώντας γάντια, γιατί θα μαυρίσουν τα χέρια μας), σε 1 κούπα χλιαρό νερό. Αφού περάσει λίγη ώρα και κατακαθίσει η άμμος που πιθανόν να έχουν, τα σουρώνουμε προσεκτικά, για να μην βάλουμε κατά λάθος άμμο στο φαγητό μας. Δεν πετάμε τους σάκους με το μελάνι, γιατί θα προσθέτουμε συνεχώς νερό σ΄αυτούς και θα τους σουρώνουμε, μέχρι να χυλώσουν τα μακαρόνια μας.








 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν.





 
Προσθέτουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε για 10΄να πιουν τα υγρά τους.








Συνεχίζουμε με το κρασί, το αφήνουμε 1΄-2΄ για να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν με τη ντομάτα, τη δάφνη, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τις φλούδες, τις 2 κούπες ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 45΄σε μέτρια φωτιά.







Όταν οι σουπιές μαλακώσουν, τις σουρώνουμε (για να μην παραψηθούν), αφαιρούμε τη φλούδα και τις δάφνες και ετοιμάζουμε την μακαρονάδα μας, ως εξής.








Στη κατσαρόλα τοποθετούμε τα μακαρόνια με το ζεστό υγρό από τις σουπιές. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε συνεχώς υγρό (από το σουρωμένο μελάνι), μέχρι να μαλακώσουν τα μακαρόνια και να γίνουν al dente.








 5΄πριν το τέλος προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες σουπιές.
Επειδή το μελάνι είναι λίγο αλμυρό, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι προς το τέλος, για να μην γίνει το φαγητό αλμυρό.




Σερβίρουμε αμέσως, τα κατάμαυρα μακαρόνια με την μοναδική και ιδιαίτερη γεύση, γιατί πήζουν πολύ γρήγορα και χάνουν την υφή τους.



.............................................
                                  Ταλιατέλες με μανιτάρια και μπέικον






Υλικά:

  • 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 7-8 κομμάτια μπέικον
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 5 φρέσκα μανιτάρια
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ολόκληρο)
  • λίγο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρέμα γάλακτος (με λίγα λιπαρά)
  • ½ ποτήρι γάλα
1 πακέτο ταλιατέλες Barilla
Tριμμένη παρμεζάνα



Εκτέλεση:


 Μια νόστιμη και πανεύκολη μακαρονάδα, που είναι έτοιμη σε 10΄.

Οι ταλιατέλες περιέχουν αβγό κι έτσι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο. Αν χρησιμοποιήσουμε όμως άλλο είδος μακαρονιού, προσθέτουμε κι ένα αβγό.






1.Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις ταλιατέλες, τις σουρώνουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο.







2.Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα μανιτάρια, σε μικρά κομμάτια το μπέικον και το κρεμμύδι.








3. Σ’ ένα τηγάνι Τεφάλ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι και το σκόρδο. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, τα αφαιρούμε.






4. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το μπέικον και το κρεμμύδι. Μόλις τσιγαριστούν, σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το σκόρδο και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, πιπέρι και τα μανιτάρια (δοκιμάζουμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλάτι). Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 1΄







 5. Προσθέτουμε τη σάλτσα στις ταλιατέλες.
 




Τα σερβίρω σε πιατέλα, προσθέτοντας τριμμένη παρμεζάνα.




ΤΙΡ: Αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως, πήζουν λίγο, γι αυτό ζεσταίνουμε λίγο γάλα και το προσθέτουμε στα μακαρόνια. Έτσι γίνονται πάλι ρευστά.

........................................................................................................

                             Φρέσκιες σπιτικές ταλιατέλες



Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2/3 της κούπας νερό (περίπου)

Εκτέλεση:


 Τις ταλιατέλες τις έφτιαξε ο άντρας μου, ο οποίος είναι άσσος στο άνοιγμα λεπτού φύλου.






Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι και το αλάτι.
Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τα αυγά.







Ανακατεύοντας κυκλικά, προσθέτουμε σιγά σιγά και το νερό.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία.








Την τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 15΄.









Κόβουμε μικρές μπάλες και 









τις ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. 










Το τυλίγουμε σε ρολό και 








κόβουμε σε φέτες 1,5 εκ. περίπου.










Πασπαλίζουμε τις ταλιατέλες με λίγο αλεύρι, τις ξεκολλάμε μεταξύ τους και τις αφήνουμε να στεγνώσουν γυρίζοντας τες που και που, πάνω σε μια πετσέτα.
Λίγο πριν να τις σερβίρουμε τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
Τις σουρώνουμε και προσθέτουμε ότι σάλτσα μας αρέσει.



 
ΤΙΡ: 

1.Αν τις θέλουμε φρέσκιες θα περιμένουμε περίπου 20΄ να στεγνώσουν λίγο, πριν να τις βράσουμε. 

 

2.Αν θέλουμε να τις φυλάξουμε, τότε τις απλώνουμε σε ένα σεντόνι σε δροσερό μέρος. Τις γυρίζουμε που και που, μέχρι να στεγνώσουν καλά. 





Τις διατηρούμε σε υφασμάτινο σακούλι(μια παλιά μαξιλαροθήκη είναι τέλεια).

   ....................................................................

   Spaghetti a la Puttanesca – Σπαγγέτι "Πουτανέσκα"


Συστατικά:
  • 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 φιλέτα αντζούγιας
  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
  • 2 καυτερές πιπεριές
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 8 - 10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, χονδροκομμένες
  • 600γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες Pummaro
  • λίγο χονδοκοπανισμένο πιπέρι
  • 500γρ. - 1 πακέτο spaghetti Νο7 ή Νο6

Προαιρετικά: 1 ξυλαράκι κανέλλα και τριμμένη παρμεζάνα

Η «Πουτανέσκα» είναι η πιο γρήγορη και νόστιμη Ναπολιτάνικη μακαρονάδα. Η προετοιμασία της διαρκεί, όσο χρόνο χρειάζονται τα μακαρόνια να βράσουν.


Εκτέλεση:


Αρχίζω να βράζω τα μακαρόνια σε άφθονο νερό με λίγο αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν al dente και
ταυτοχρόνως σ’ ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρω το ελαιόλαδο με το λιωμένο σκόρδο και μόλις πάρει λίγο χρώμα, προσθέτω τις αντζούγιες(οι οποίες θα λιώσουν και δεν θα φαίνονται), κατόπιν την κανέλα, τις πιπεριές, την κάπαρη, τα κοτσάνια και τα μισά φυλλαράκια του μαϊντανού, το πιπέρι και τέλος τις ντομάτες.
Μετά από 2’ σβήνω τη φωτιά και αφήνω το τηγάνι να σιγοβράζει.
Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια, τα σουρώνω, τα προσθέτω στο τηγάνι με τη σάλτσα και τα σερβίρω σε μεγάλη βαθιά πιατέλα ή πυρέξ.
Αφαιρώ την κανέλλα και γαρνίρω με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του μαϊντανού.
Προαιρετικά προσθέτω και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

 

 

.............................................................

Μακαρόνια με τη σιτάκα 

Παραδοσιακό φαγητό της Κάσου

 

 

Υλικά:


500 γρ. πένες λεπτές
500 γρ. τυρί σιτάκα
4 μεγάλα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Καλαμποκέλαιο μαζί με 3-3 κουταλιές βούτυρο Φυτίνη

Εκτέλεση:

Η σιτάκα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της Κάσου. Γίνεται από κατσικίσιο τυρί και η υφή της μοιάζει με κρεμώδες τυρί.


Είναι μια πολύ εύκολη μακαρονάδα, που όμως πρέπει να σερβιριστεί ΑΜΕΣΩΣ μόλις ετοιμαστεί.
Ενώ βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και ρίχνουμε τις πένες για να μαγειρευτούν (al dente), σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σιτάκα, ρίχνοντας λίγο από το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια, μέχρι να γίνει σαν πηχτή κρέμα.


Ταυτοχρόνως τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε καλαμποκέλαιο και λίγη Φυτίνη, για λιγότερες θερμίδες (στη Κάσο το τσιγαρίζουν σε σκέτο βούτυρο),μέχρι το κρεμμύδι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.


Μόλις βράσουν τα μακαρόνια τα ανακατεύουμε με την πολτοποιημένη σιτάκα και τα σερβίρουμε αμέσως ρίχνοντας την τελευταία στιγμή το κρεμμύδι.
Σημείωση: Διατηρούμε τη σιτάκα στον καταψύκτη, γιατί αλλιώς χαλάει πολύ εύκολα. Όταν θέλουμε να την μαγειρέψουμε την βγάζουμε το πρωί από την κατάψυξη και το μεσημέρι είναι έτοιμη για μαγείρεμα.


                                 .....................................................................

 

          ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ME KΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΡΕΑΣ “ROSTO”



Υλικά:
  • 1 ½ - 2 κιλά «ποντίκι» μοσχαρίσιο κρέας σε κομμάτια
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2-3 μέτρια κρεμμύδια
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλαράκι κανέλλας
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 1 κιλό ντομάτα pummaro ή σπιτική τριμμένη ντομάτα
  • 1 κούπα νερό


1 πακέτο μακαρόνια spaghetti Νο 7 ή linguine
τριμμένη παρμεζάνα

Για την σάλτσα:
  • 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
  • ½ ποτήρι νερό

Εκτέλεση:


Η μακαρονάδα αυτή, είναι η αγαπημένη όλης της οικογένειας, αφού την έφτιαχνε αρχικά η γιαγιά μου, την συνέχισε η μαμά μου και τώρα την σκυτάλη την πήρα εγώ.
Οι αναλογίες του νερού και του ψησίματος είναι για μαγείρεμα στην χύτρα. Αν θα μαγειρέψετε το rosto στην κατσαρόλα και το νερό θα είναι περισσότερο, αλλά και ο χρόνος ψησίματος θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

 

Βάζω στην χύτρα το λάδι και αφού κάψει καλά, τσιγαρίζω πρώτα το κρέας και από τις δύο πλευρές.





Βγάζω τα κομμάτια σε ένα σκεύος και συνεχίζω το τσιγάρισμα ρίχνοντας τα κρεμμύδια με τα σκόρδα. Μόλις μαραθούν, προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και το κρέας. 





Προσέχω λίγο το αλάτι, γιατί αν βάλω λιγότερο θα το διορθώσω τη στιγμή που θα φτιάξω τη σάλτσα, αν βάλω όμως περισσότερο δεν διορθώνεται.


 

Κλείνω τη χύτρα και αφού ανέβει η βαλβίδα, το αφήνω για 15-20’. Σβήνω τη φωτιά και περιμένω να κατέβει η βαλβίδα μόνη της.





Αφαιρώ με προσοχή τα κομμάτια του κρέατος και περνάω από την ψιλή σήτα όλο το ζωμό, αφού αφαιρέσω το πορτοκάλι και το ξυλάκι της κανέλας.



















Ξαναβάζω την αραιή σάλτσα στη φωτιά και αφού σε μισό ποτήρι κρύο νερό έχω διαλύσει το κορν φλάουρ το προσθέτω κι αυτό. Ανακατεύω συνεχώς, μέχρι η σάλτσα να πήξει. Δοκιμάζω αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και τα προσθέτω. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, προσθέτω και τα κομμάτια του κρέατος.
 

Βράζω τα μακαρόνια al dente σε άφθονο νερό με λίγο αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Tα σουρώνω, προσθέτω αρκετή σάλτσα και τα σερβίρω σε μεγάλη βαθιά πιατέλα ή πυρέξ, πρώτα τα μακαρόνια, έπειτα το κρέας με τη σάλτσα και τελευταία την παρμεζάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου