ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ


«Μαρμελάδα Κουμ κουάτ»
Υλικά:

 • 4 κούπες από το εξωτερικό μέρος των κουμ κουάτ (500γρ.)
 • 1 κούπα χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
 • Νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουμ κουάτ
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 • 1 κουταλιά γλυκόζη (προαιρετικά, για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
 • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
 • Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτουμε 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)


1 κούπα = 250ml νερό

Εκτέλεση:Πλένουμε τα φρούτα και αφαιρούμε το εσωτερικό τους (αφού τα κόψουμε πρώτα κάθετα στη μέση).Τοποθετούμε τις φετούλες σε μια κατσαρόλα και συμπληρώνουμε με άφθονο νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τις αφήνουμε για 24 ώρες (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό).


Την επόμενη μέρα αρχικά βράζουμε τα φρούτα και όταν αρχίσουν να χοχλάζουν, μετράμε 10΄. Πετάμε το νερό (για να ξεπικρίσουν τα φρούτα) και σουρώνουμε τα κουμ κουάτ.


Εν τω μεταξύ έχουμε ζεστάνει το χυμό των πορτοκαλιών και προσθέτουμε σ΄αυτό, τα κουμ κουάτ. Συμπληρώνουμε με καθαρό ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν κι συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 15΄.

Δοκιμάζουμε ένα κουμ κουάτ κι αν έχει μαλακώσει, σβήνουμε τη φωτιά αν είναι όμως σκληρό, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5΄.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφού σταματήσει ο βρασμός, πολτοποιούμε τα φρούτα με το ραβδομίξερ.


Κατόπιν μετράμε το μίγμα και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέσουμε 4 κούπες ζάχαρη.
Ανάβουμε πάλι τη φωτιά και μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. Βράζουμε τη μαρμελάδα για 25΄ - 30΄.Όταν δέσει καλά, τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15΄ στους 100˚ για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Προσοχή!!

1.   Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό παίρνουμε λίγη μ΄ένα κουτάλι, σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

2.   Αν θέλουμε 100% σιγουριά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς. Τότε αν είναι ρευστή, όπως τη θέλουμε, τη ζεσταίνουμε σιγά σιγά, για να μην μας κολλήσει και την τοποθετούμε στα ζεστά βάζα. Αν είναι πιο αραιή απ΄ότι την θέλουμε, τη ζεσταίνουμε αρχικά σιγά σιγά, για να μην μας κολλήσει και κατόπιν δυναμώνουμε το μάτι για περίπου 10΄. Την ανακατεύουμε όμως συνεχώς.

.................................

«ΛΕΜΟΝΙ» Γλυκό του κουταλιού

Υλικά:

 • 3-4 χοντρόφλουδα μεγάλα λεμόνια
 • 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
 • Προαιρετικά: 1 κουταλιά γλυκόζη, για να μη ζαχαρώσει το γλυκό
 • Για κάθε 3 κούπες υγρό, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)
Η κούπα να χωράει 250ml νερό
Εκτέλεση:
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τα λεμόνια είναι άφθονα και μυρωδάτα.

Διαλέγουμε φρέσκα και χοντρόφλουδα και οι φίλοι με λεμονιές είναι πολύτιμοι.
 Αρχικά στύβουμε τα λεμόνια και φυλάμε το χυμό. Τρίβουμε απαλά την επιφάνεια του λεμονιού στον λεπτό τρίφτη, να φύγει μόνο η κίτρινη φλούδα. Καθαρίζουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια από τυχόν μαυρίλες ή χτυπήματα. Αφαιρούμε το εσωτερικό τους και κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές φέτες ή σε τετράγωνα.

Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό και το ξύσμα, μέχρι να σκεπαστούν και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια βυθισμένα μέσα στο νερό).


Κατόπιν βράζουμε τα λεμόνια, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 25’. Δοκιμάζουμε τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζουμε το βράσιμο για 5’. 

Τα αφήνουμε πάνω στο σβηστό μάτι και αφού κρυώσουν, στραγγίζουμε τις φλούδες (μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα). Τις ζουλάμε με το χέρι μας, μια-μια για να φύγουν όλα τα υγρά. 
Μετράμε το υγρό και βάζουμε για κάθε 3 κούπες, 1 κιλό ζάχαρη (αν το υγρό είναι περισσότερο προσθέτω κι άλλη ζάχαρη). 

Αφού βράσει το σιρόπι για 15' προσθέτουμε τη γλυκόζη, το χυμό του λεμονιού και τα κομμάτια του λεμονιού. Συνεχίζουμε το δέσιμο του γλυκού για ακόμα 30'. Ξαφρίζουμε τον αφρό, που σχηματίζεται. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό για 24 ώρες.

 
Την επόμενη μέρα το ελέγχουμε, αν θέλει ακόμα λίγο δέσιμο.

Μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τα κομμάτια με το λεμόνι και συνεχίζουμε (αν χρειάζεται) για λίγο το δέσιμο, μόνο με το σιρόπι.


Όταν δέσει καλά, τοποθετούμε πρώτα τα κομμάτια σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15΄ στους 100˚C για να αποστειρωθούν και κατόπιν το σιρόπι. Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση και το γλυκό είναι έτοιμο.
Προσοχή. Όταν το γλυκό χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν το σιρόπι είναι ρευστό. Τότε το γλυκό είναι έτοιμο. 


......................

Γλυκό του κουταλιού «Κουμ κουάτ»


Υλικά:

 • 1,5 κιλό μεγάλα ώριμα κουμ κουάτ
 • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
 • Στις 5 κούπες υγρού, προσθέτουμε 6 κούπες ζάχαρη(1,5 κιλό)
 • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)


Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό


Εκτέλεση:
 


Διαλέγουμε κουμ κουάτ ώριμα. Δηλαδή, να έχουν ωραίο πορτοκαλί χρώμα και να είναι μεγάλα σε μέγεθος. Η καλύτερη εποχή είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου. 

 

Πλύνουμε τα φρούτα και τα τρυπάμε με ένα χοντρό καρφί ή με μια μέτρια βελόνα, από τη μία άκρη έως την άλλη.
Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν κι ένα πιάτο που θα κρατήσει τα φρούτα βυθισμένα μέσα στο νερό.

Ανάβουμε τη φωτιά και όταν αρχίσει να χοχλάζει, μετράμε 10΄. 


Σουρώνουμε κι αλλάζουμε το νερό για να ξεπικρίσουν τα φρούτα (με καυτό νερό, για να μην σταματήσει ο βρασμός) και συνεχίζουμε το βράσιμο, για ακόμα 10΄.

Δοκιμάζουμε ένα κουμ κουάτ κι αν έχει μαλακώσει, σβήνουμε τη φωτιά ή αν είναι ακόμα σκληρό, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5΄.


 
Σουρώνουμε τα φρούτα και μετράμε το ζουμί.

Στις 5 κούπες υγρό, θα προσθέσουμε 6 κούπες ζάχαρη.

Ανάβουμε πάλι τη φωτιά και όταν αρχίζει να χοχλάζει, μετράμε 10΄. 
Κατόπιν προσθέτουμε στο σιρόπι, τα φρούτα (μαζί και το πιάτο) και συνεχίζουμε το δέσιμο, για άλλα 15΄. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό, μέχρι την επόμενη μέρα.

Την επόμενη μέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του γλυκού, αφού το δοκιμάσουμε, για να δούμε πόσο έχει δέσει.

Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. 

Μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τα κομμάτια με το κουμ κουάτ και συνεχίζουμε το δέσιμο, μόνο με το σιρόπι.
Όταν δέσει καλά, περίπου σε 10΄- 15΄, τοποθετούμε πρώτα τα κομμάτια, μέχρι τη μέση, σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 20΄ στους 100˚ για να αποστειρωθούν και κατόπιν το σιρόπι. Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και το γλυκό μας είναι έτοιμο.

Προσοχή.1. Όταν το γλυκό χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν το σιρόπι ρέει. Τότε το γλυκό είναι έτοιμο.

2. Όταν αφαιρέσουμε τα κουμ κουάτ από το σιρόπι, θα μαζέψουν λίγο. Δεν πειράζει. Μόλις τα ξανατοποθετήσουμε στα βάζα και προσθέσουμε και το σιρόπι, θα επανέλθει το σχήμα τους.  ..........................

Μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή βατόμουραΥλικά:


 • 600γρ. φρέσκα φρούτα του δάσους (φραγκοστάφυλα, Bluberries(μύρτιλλα),
   μούρα, βατόμουρα κ.τ.λ.) ή 2 συσκευασίες κατεψυγμένα από το super market
 • 500γρ. ζάχαρη
 • ½ φλιτζανάκι του καφέ νερό
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνιΕκτέλεση:Μια μαρμελάδα με υπέροχη γλυκόξινη γεύση, αρωματική και πανεύκολη.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα (αν είναι κατεψυγμένα δεν τα ξεπαγώνουμε) με τη ζάχαρη και το νερό και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
 Αφού αρχίζει το μίγμα μας να χοχλάζει, προσθέτουμε το λεμόνι και σε 15’ - 20’ είναι έτοιμη.
Την τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και η μαρμελάδα φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.

Προσοχή!! Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή..........................................

«ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» Γλυκό του κουταλιούΥΛΙΚΑ:

 

 •  5 μεγάλα πορτοκάλια Μέρλιν

 •   2 -3 κουταλιές χυμό λεμονιού

 •  1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)

 •  Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό) 

 • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)

 

   (1 κούπα= 250ml)


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


 

Τρίβω απαλά όλη την επιφάνεια του πορτοκαλιού στον λεπτό τρίφτη, να φύγει μόνο η κίτρινη φλούδα. 

 

 

 

Κόβω τα πορτοκάλια (αφού τα καθαρίσω πάνω και κάτω από το χοντρό τους σημείο), σε λεπτές φέτες ή σε τετράγωνα. Τα βάζω σε μια κατσαρόλα, προσθέτω 2 ποτήρια νερό και μέχρι να σκεπαστούν συμπληρώνω με επιπλέον χυμό πορτοκαλιού. Τα αφήνω για 24 ώρες (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο υγρό).


Την επόμενη μέρα βράζω τα πορτοκάλια, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 25’-30’.

Δοκιμάζω τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζω το βράσιμο για 5’. Τα αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι και αφού κρυώσουν, μετράω το μίγμα (υγρό και φέτες πορτοκαλιού) και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη.

 

Βράζω το γλυκό για 20΄ λεπτά. Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτω το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. Το αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα το ελέγχω αν θέλει ακόμα λίγο δέσιμο.
 

Μόλις πάρει μια βράση αφαιρώ τα κομμάτια με το πορτοκάλι και συνεχίζω (αν χρειάζεται) για λίγο το δέσιμο, μόνο με το σιρόπι.
 

Όταν δέσει καλά, τοποθετώ πρώτα τα κομμάτια σε καθαρά βάζα, που τα έχω βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν και κατόπιν το σιρόπι. Τ' αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και το γλυ-κό είναι έτοιμο.
 

 

Προσοχή. Όταν το γλυκό χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν το σιρόπι είναι ρευστό. Τότε το γλυκό είναι έτοιμο.

 


............................................ «ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΙ» Γλυκό του κουταλιού
 


ΥΛΙΚΑ:
 • 5 νεράντζια
 • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
 • 1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • 2 κούπες νερό (500ml)
 • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (250ml)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Τρίβω όλη την επιφάνεια του νεραντζιού (να φύγει η κίτρινη φλούδα), πετάω το εσωτερικό και κόβω τα νεράντζια σε λεπτές λωρίδες. Τα βάζω σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζω με 3 κούπες νερό και τα αφήνω για 24 ώρες (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό).Την επόμενη μέρα βράζω τα νεράντζια μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 30’ και σουρώνω τις φλούδες (για να μην λιώσουν).

Μετράω το υγρό, που πρέπει να έχει μείνει 2 κούπες(αν είναι λιγότερο συμπληρώνω με χυμό πορτοκαλιού), προσθέτω ακόμη την 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Αφού βράσει το σιρόπι για 30' προσθέτω και τα κομμάτια του νεραντζιού, το λεμόνι και την γλυκόζη. Συνεχίζω το δέσιμο του γλυκού για περίπου 30' ακόμη.
Όταν δέσει καλά, το τοποθετώ (ζεστό) σε καθαρά βάζα, που τα έχω βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και το γλυκό είναι έτοιμο.


  ......................................


                                
" ΦΡΑΠΑ " Γλυκό του κουταλιού ΥΛΙΚΑ:
 • 2-3 φράπες
 • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
 • 3 κουταλιές γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
 • 2 κιλά ζάχαρη
 • 5 κούπες νερό (1 κούπα = 250 ml)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Κόβω στα 4 την φράπα, αφού πρώτα τρίψω πολύ καλά όλη την επιφάνειά της, πετάω το εσωτερικό και το κάθε τέταρτο από τη φλούδα την κόβω σε 4 ή 5 κομμάτια ή την τυλίγω ρολάκια, που τα στερεώνω με μια οδοντογλυφίδα. Τα βάζω σε μια βαθιά κατσαρόλα, τα σκεπάζω με νερό (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό) και τα αφήνω για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα βάζω τη κατσαρόλα στη μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 45’ αφού αρχίζει να χοχλάζει. Μετά στραγγίζω τις φλούδες (μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα). Τις ζουλάω με το χέρι μου μια-μια για να φύγουν τα υγρά. Μετράω το υγρό και βάζω για κάθε 5 κούπες νερό 2 κιλά ζάχαρη (αν το υγρό είναι περισσότερο προσθέτω κι άλλη ζάχαρη). Αφού βράσει το σιρόπι για 25' προσθέτω τη γλυκόζη, το χυμό του λεμονιού και τα κομμάτια της φράπας. Συνεχίζω το δέσιμο του γλυκού για ακόμα 30'. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω το γλυκό για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα αφού δω πόσο έχει δέσει το σιρόπι, συνεχίζω το βράσιμο για λίγο ακόμη. Αφού δέσει καλά τοποθετώ το γλυκό (ζεστό) σε καθαρά  βάζα, που τα έχω βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται κονσερβοποίηση) και το γλυκό είναι έτοιμο.


........................................

Κυδώνια ψητά με κρασί και κονιάκ

 
Υλικά:

 • 5-6 κυδώνια(ακαθάριστα περίπου 2 κιλά)
 • 2 κούπες ζάχαρη (500γρ.)
 • 2 ξυλαράκια κανέλας
 • 1/2 κούπα κονιάκ
 • 1,5 κούπα γλυκό κρασί Μαυροδάφνη ή Μοσχάτο Λήμνου ή Φωκιανό Λειψών(375ml)
 • 4-5 καρφάκια γαρίφαλο
 • 1 κούπα υγρό με πηκτίνη
 Για την πηκτίνη:
1,5 κούπες νερό + κουκούτσια


Εκτέλεση:

Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια, χωρίς να τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα αφαιρώντας μόνο τα κουκούτσια και τα κοτσανάκια.
Τα μεν καθαρισμένα κυδώνια τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι (για να μην μαυρίσουν),
 τα δε κουκούτσια τα βράζουμε σε 1,5 κούπα νερό, για 10΄, για να βγάλουν την πηκτίνη τους.


Σουρώνουμε πολύ καλά το μίγμα μας και παίρνουμε 1 κούπα υγρό με πηκτίνη.


Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και αρχικά τοποθετούμε το κονιάκ, το κρασί, την πηκτίνη, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά.

Κατόπιν προσθέτουμε τα κυδώνια(αφού τα σουρώσουμε και πετάξουμε το νερό), το ένα δίπλα στο άλλο με την φλούδα προς τα πάνω.


 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 200˚C για 1-1,5 ώρα περίπου, ανάλογα με τα κυδώνια, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο από το σιρόπι τους. ...................................................


«ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ» με Πορτοκάλι, Περγαμόντο και Λεμόνι

 


ΥΛΙΚΑ:


 • 2 μεγάλα πορτοκάλια Μέρλιν
 • 1 λεμόνι χοντρόφλουδο
 • 2 περγαμόντα ( αυτά που μοιάζουν με μεγάλα λεμόνια)
 • 2 -3 κουταλιές χυμό λεμονιού
 • 1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
 • Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)
 • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
       

H 1 κούπα να χωράει 250ml νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Τρίβω απαλά την επιφάνεια μόνο του λεμονιού στον λεπτό τρίφτη, να φύγει η φλούδα. Στύβω τα πορτοκάλια και φυλάω το χυμό. 


 
Αφαιρώ από όλα τα φρούτα το εσωτερικό τους, (αφού τα καθαρίσω πάνω και κάτω από το χοντρό τους σημείο) και τα τεμαχίζω σε πολύ λεπτές φέτες ζουλιέν.
Βάζω τις φετούλες σε μια κατσαρόλα, τοποθετώ ένα πιάτο και προσθέτω τον χυμό των πορτοκαλιών και συμπληρώνω με νερό μέχρι να σκεπαστούν.(Δεν αλλάζω το νερό, για να κρατήσουν το άρωμά τους).Τις αφήνω για 24 ώρες (το πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο υγρό).Την επόμενη μέρα βράζω τις φλούδες, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 45’-50’. Δοκιμάζω τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζω το βράσιμο για 5’. Τις αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι, συμπληρώνω λίγο νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν οι φλούδες (γιατί με το βρασμό έχει εξατμιστεί) και αφού κρυώσουν, μετράω το μίγμα (υγρό και φέτες) και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη.


Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτω το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. Βράζω το γλυκό για 20΄με 30'. 


Προσοχή. Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
 Τοποθετώ τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχω βάλει στον φούρνο για 15΄ στους 100˚C για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.ΤΙΡ: Αν δεν θέλετε να κόψετε τόσο λεπτές τις φλούδες, τις κόβετε πιο χοντρές και πριν να προσθέσετε τη ζάχαρη, τις βάζετε στο mini pimmer και τις πολτοποιείτε. 

...................................


Μαρμελάδα λεμονιού

 
ΥΛΙΚΑ:


 • 7-8 μεγάλα λεμόνια χοντρόφλουδα
 • 6 κούπες νερό(1,5l)
Για κάθε 6 κούπες υγρό(1,5l), προσθέτουμε 6 κούπες ζάχαρη(1,5 κιλό)Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό


Διαλέγουμε φρέσκα και χοντρόφλουδα λεμόνια ( οι φίλοι με ξινόδεντρα είναι πολύτιμοι).
Η μαρμελάδα μου έγινε τέλεια, χάρη στις αγαπημένες μου φίλες, Βάσω Κορδώνη, που μου έδωσε τη συνταγή και Βάσω Χρονοπούλου, η οποία μου έκοψε τα λεμόνια, από τον κήπο της.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια.
Τα τοποθετούμε ολόκληρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφού τα στριμώξουμε και προσθέτουμε νερό(1,5l). Τοποθετούμε ένα πιάτο για να κρατήσει τα κομμάτια βυθισμένα μέσα στο νερό.
Βράζουμε τα λεμόνια, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 15’. 


Κατόπιν τα τρυπάμε με ένα πιρούνι αφαιρούμε το πιάτο και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι η φλούδα να μαλακώσει καλά, για ακόμα 15’.
 


Αφού κρυώσουν λίγο τα στραγγίζουμε, μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα. 
 
 Καθαρίζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό των λεμονιών και τα χοντρά σημεία της φλούδας και τα μαζεύουμε σε ένα τούλι. Τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.


 


Τα υλικά που είναι στο τούλι, τα πιέζουμε στραγγίζοντας τα πολύ καλά και το υγρό που βγάζουν, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.(Τα υπόλοιπα τα πετάμε).
Μετράμε το υγρό να είναι 6 κούπες(1,5l). Συμπληρώνουμε με νερό, επειδή με το βράσιμο, έμεινε λιγότερο και προσθέτουμε την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη. Δηλαδή στις 6 κούπες υγρό(1l), 6 κούπες ζάχαρη (1,5 κιλό).
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφού πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, 

προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κομμάτια του λεμονιού.
Βράζουμε το γλυκό για 30'-45’. 
Όταν δέσει καλά, την τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15΄ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση και η μαρμελάδα είναι έτοιμη να φυλαχθεί στο ντουλάπι μας.
ΤΙΡ:
Προσοχή. Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.   ......................

"Περγαμόντο" γλυκό του κουταλιού

 

Υλικά:


 • 3-4 περγαμόντα (τα μεγάλα με την ανώμαλη επιφάνεια)
 • 3 -4 κουταλιές χυμό λεμονιού
 • 2 κουταλιές γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
 • Για κάθε 5 κούπες νερό (1250ml), θα βάλουμε 2 κιλά ζάχαρη(8 κούπες)Εκτέλεση: 
 

Πλένουμε καλά και τρίβουμε όλη την επιφάνειά του, για να φύγει η κίτρινη φλούδα.

Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Κόβουμε στα 4 το περγαμόντο και αφού αφαιρέσουμε το εσωτερικό, 
κόβουμε το κάθε τέταρτο της φλούδας σε κομμάτια και τα τοποθετούμε στο νερό. 
Μόλις τελειώσουμε το κόψιμο όλων των φρούτων, τα σουρώνουμε αμέσως και πετάμε το νερό.


Σε μια βαθιά κατσαρόλα (εκεί που θα τα βράσουμε), βάζουμε τις φλούδες και τις σκεπάζουμε με καθαρό νερό.  


 

 Τοποθετούμε ένα πιάτο μαζί με κάποιο βάρος, όπου θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό. Τα αφήνουμε 24 ώρες. 


 

Την επόμενη μέρα, χωρίς να αλλάξουμε το νερό για να μη χάσει το άρωμά του το γλυκό, ζεσταίνουμε τη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες καλά, περίπου για μισή ώρα αφού αρχίζει να χοχλάζει.Κατόπιν αφού κρυώσει λίγο, το στραγγίζουμε μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα.
Ζουλάμε με το χέρι μας ένα ένα κομμάτι, (φορώντας γάντια, για να μην καούμε) για να φύγουν τα περιττά υγρά.Μετράμε το υγρό και βάζουμε, σε κάθε 5 κούπες νερό, 2 κιλά ζάχαρη (αν το υγρό είναι περισσότερο προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη). 
Βράσουμε το σιρόπι, αφού χοχλάσει, για 15' και προσθέτουμε τα κομμάτια του περγαμόντου, το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη.
Συνεχίζουμε το δέσιμο του γλυκού για ακόμα 15' (αφού ξαναρχίσει να χοχλάζει). Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό για 24 ώρες. 
Την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε το περγαμόντο. Αν είναι το φρούτο έτοιμο, μόλις πάρει μια βράσει το αφαιρούμε.
Αν το σιρόπι είναι αραιό, συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσει καλά.

Σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν, τοποθετούμε αρχικά τις φλούδες και κατόπιν το σιρόπι.

Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται κονσερβοποίηση) και το γλυκό μας είναι έτοιμο.
 

.................... 

"ΚΥΔΩΝΙ" ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά: • 5 – 6 μεγάλα κυδώνια περίπου 2 κιλά
 • 2 -3 κουταλιές χυμό λεμονιού
 • Για κάθε3 κούπες του μίγματος, προσθέτω 2 κούπες ζάχαρη (500 γρ.)
 • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Κόβουμε στα 4 τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από τις φλούδες και τα κουκούτσια.

Τα καθαρισμένα κομμάτια του κυδωνιού, τα διατηρούμε σε νερό με λεμόνι, μέχρι να τελειώσουμε το καθάρισμα.
 Μαζεύουμε (όλα τα άχρηστα, φλούδες και κουκούτσια), τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για περίπου 10΄.

Τα σουρώνουμε, μαζεύουμε το ζουμί που είναι γεμάτο πηκτίνη και θα βοηθήσει στο δέσιμο του γλυκού.

 


Σουρώνουμε τα κομμάτια του κυδωνιού, πετάμε το νερό με το λεμόνι και τα τεμαχίζουμε σε πολύ λεπτές φέτες ζουλιέν.

Βάζουμε τις φετούλες σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το βρασμένο ζουμί και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κυδώνια.

Βράζουμε το κυδώνι, αφού χοχλάσει για 1 λεπτό (αν το καθαρίσαμε εύκολα) ή για 2-3 λεπτά (αν το καθαρίσαμε δύσκολα). Δοκιμάζουμε για να είμαστε σίγουροι, ότι μαλάκωσε.Μετράμε το μίγμα (υγρό και φέτες) και για κάθε 3 κούπες, θα προσθέσουμε 2 κούπες ζάχαρη.

Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε το λεμόνι και τα γαρύφαλλα.

Βράζουμε το γλυκό για 20΄ - 30΄λεπτά.

Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε ένα βράδυ.


 

  Την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε το γλυκό. Αν το σιρόπι θέλει κι άλλο δέσιμο, σουρώνουμε τα κυδώνια (για να μην λιώσουν) και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Όταν δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε τα φρούτα να πάρουν μια βράση και τα τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
 

Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.

Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.............................

Μαρμελάδα Περγαμόντου
 


Υλικά:


 • 10-12 περγαμόντα ή 1 κιλό καθαρισμένες φλούδες
 • 2 -3 κουταλιές χυμό λεμονιού
 • 1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
 • 7 κούπες νερό (1.750ml)
 • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)

 • Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)
 • 1 κούπα = 250ml νερόΕκτέλεση:Διαλέγουμε φρέσκα, χοντρόφλουδα περγαμόντα (σαν μεγάλα λεμόνια) και τα πλένουμε πολύ καλά.  Αφαιρούμε το εσωτερικό τους και τα καθαρίσουμε από τα στίγματα , που πιθανόν έχουν.


Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφού τα στριμώξουμε και προσθέτουμε νερό(1.750 ml).
Βράζουμε, τις φλούδες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 15’. Κατόπιν ταις τρυπάμε με ένα πιρούνι και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσουν, για ακόμα 15’.  
Αφού κρυώσουν λίγο τις ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.
 

Μετράμε το μίγμα (υγρό και φέτες) και για κάθε 5 κούπες,(1.250ml) θα προσθέσουμε 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό).Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη.


Μετά από 10’ με το mini pimmer, πολτοποιούμε λίγο τα κομμάτια της μαρμελάδας.
Βράζουμε τη μαρμελάδα για 30'-45’.


  
Όταν δέσει καλά, την τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚ για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση και η μαρμελάδα είναι έτοιμη να φυλαχθεί στο ντουλάπι μας.
ΤΙΡ:


Προσοχή. Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 


............................ 

 Μαρμελάδα «Πορτοκάλι, ή Περγαμόντο»

 ΥΛΙΚΑ:
 • 5 μεγάλα πορτοκάλια Μέρλιν ή 5 περγαμόντα
 • 2 -3 κουταλιές χυμό λεμονιού
 • 1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
 • Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)
 • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
1 κούπα = 250ml


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ:
Αρχικά στύβω τα πορτοκάλια και φυλάω το χυμό.
Αφαιρώ το εσωτερικό τους(αφού τα καθαρίσω πάνω και κάτω από το χοντρό τους σημείο) και τα τεμαχίζω σε πολύ λεπτές φέτες ζουλιέν.


Βάζω τις φετούλες σε μια κατσαρόλα, τοποθετώ ένα πιάτο και προσθέτω τον χυμό των πορτοκαλιών και συμπληρώνω με νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τις αφήνω για 24 ώρες (το πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο υγρό).
Την επόμενη μέρα βράζω τις φλούδες, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 45’-50’. Δοκιμάζω τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζω το βράσιμο για 5’. 
Τις αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι και συμπληρώνω λίγο πορτοκάλι μέχρι να μισοσκεπαστούν οι φλούδες(γιατί με το βρασμό έχει εξατμιστεί) και αφού κρυώσουν, μετράω το μίγμα (υγρό και φέτες) και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη.
Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτω το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. Βράζω το γλυκό για 20΄ - 30’λεπτά. 


Προσοχή!! Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Τοποθετώ τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχω βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.ΤΙΡ:

Αν δεν θέλετε να κόψετε τόσο λεπτές τις φλούδες, τις κόβετε πιο χοντρές και πριν να προσθέσετε τη ζάχαρη, τις βάζετε στο mini pimmer και τις πολτοποιείτε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟΥ:

Χρησιμοποιώ τα περγαμόντα που μοιάζουν με μεγάλα λεμόνια. Δεν αφαιρώ την φλούδα τους, αλλά το εσωτερικό τους και το πετάω. Αφού τα καθαρίσω πάνω και κάτω από το χοντρό τους σημείο, τα τεμαχίζω σε πολύ λεπτές φέτες ζουλιέν.

Βάζω τις φετούλες σε μια κατσαρόλα, τοποθετώ ένα πιάτο και προσθέτω τον χυμό των πορτοκαλιών και συμπληρώνω με νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τις αφήνω για 24 ώρες (το πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο υγρό).


Την επόμενη μέρα βράζω τις φλούδες, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 45’-50’. Δοκιμάζω τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζω το βράσιμο για 5’. Τις αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι και συμπληρώνω λίγο νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν οι φλούδες(γιατί με το βρασμό έχει εξατμιστεί) και αφού κρυώσουν, μετράω το μίγμα (υγρό και φέτες) και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη.

Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτω το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. Βράζω το γλυκό για 20΄ - 30’λεπτά.
Τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.


..................................

 Μαρμελάδα από κίτρινη ή κόκκινη Κολοκύθα
Υλικά:

 • 1 κιλό τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
 • 800γρ. ζάχαρη
 • κούπα χυμό πορτοκαλιού
 • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
 • 4 γαρίφαλα
 • 1 μεγάλο ξυλαράκι κανέλλας
 • 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιαςΕκτέλεση:


Αρχικά καθαρίζουμε την φλούδα και το εσωτερικό με τα σπόρια της κίτρινης κολοκύθας.

Την τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη και την ζυγίζουμε να είναι 1 κιλό.Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε την τριμμένη κολοκύθα (δεν την στύβουμε καθόλου), μαζί µε το χυμό πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε το μίγμα. Όταν αρχίσει να χοχλάζει το βράζουμε μόνο για 2’.


Το αφαιρούμε από τη φωτιά και μετά από 5’ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα και τη κανέλα. 


Το τοποθετούμε πάλι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν αρχίσει να χοχλάζει προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε συχνά, για να μην μας «πιάσει» η μαρμελάδα περίπου για 30΄. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια.


Τοποθετούμε τη ζεστή μαρμελάδα σε καθαρά βάζα (αφαιρούμε την κανέλλα), που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.

Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.
                   .............................................................

 

 «Σταφύλι» γλυκό του κουταλιού

 


Υλικά:

 • 1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα, με σκληρή ρώγα
 • 600γρ. ζάχαρη
 • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
 • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
 • 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Προαιρετικά: 200γρ. αμύγδαλα καβουρντισμέναΕκτέλεση:
Μαδάμε προσεκτικά τις ρώγες από τα κοτσανάκια και τις πλένουμε πολύ καλά.
Τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα, προσθέτοντας την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρεςΒράζουμε το σταφύλι για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός), ξαφρίζοντας το συνεχώς.
Κατόπιν το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε τουλάχιστον για 12 ώρες, ώστε να βγάλει όλα τα υγρά του.Κατόπιν το ξαναβάζουμε στην φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα και μόλις πάρει μια βράση, δοκιμάζουμε το σταφύλι. 
Αν είναι ψημένο, το σουρώνουμε (για να μην λιώσει) και συνεχίζουμε να δένουμε το σιρόπι.Σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα σταφύλια και κουνάμε την κατσαρόλα, για να φουσκώσουν πάλι οι ρώγες.
Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και τοποθετούμε το ζεστό γλυκό σε καθαρά βάζα (αφαιρούμε την αρμπαρόριζα), που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.

                   ..................................................................................

  Μαρμελάδα Σύκο

 

Υλικά:


 • 1 κιλό σύκα ανάμικτα κόκκινα κι άσπρα, κομμένα στα 4 και καθαρισμένα από το πίσω μέρος
 • 750γρ. ζάχαρη
 • 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα καθαρισμένα σύκα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 1 ώρα να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και την βράζουμε 30΄μέχρι να δέσει. Αν δεν θέλουμε να έχει κομματάκια, την ώρα που χοχλάζει την πολτοποιούμε με το mini pimmer.
Τοποθετούμε τη ζεστή μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.

 ..........................................................

Υλικά:

 • 1 κιλό καρπούζι το κόκκινο μέρος, ψιλοκομμένο και καθαρισμένο από τα κουκούτσια
 • 500γρ. ζάχαρη
 • 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 • 4 γαρύφαλλα
 • 1 ξυλαράκι κανέλα


Εκτέλεση:Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το καθαρισμένο καρπούζι, τα γαρίφαλα, την κανέλα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 1 ώρα να λιώσει η ζάχαρη.


Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και την βράζουμε 30΄-40΄μέχρι να δέσει.
Αν δεν θέλουμε να έχει κομματάκια, την ώρα που χοχλάζει την πολτοποιούμε με το mini pimmer. Φυσικά αν μας έχει ξεφύγει κάποιο κουκούτσι, το αφαιρούμε.
Τοποθετούμε τη ζεστή μαρμελάδα σε καθαρά βάζα (αφαιρούμε την κανέλα), που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.

...............................................Υλικά:


 • 2 κιλά ζουμερά ροδάκινα (1 κιλό καθαρό βάρος)
 • 800γρ. ζάχαρη
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 • 2 γαρίφαλαΕκτέλεση:


Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για ροδάκινα.
Διαλέγουμε γερά και ζουμερά ροδάκινα. Έτσι η μαρμελάδα μας θα έχει λαμπερό χρώμα και δεν θα ξινίζει.
Τα δικά μου ροδάκινα ήταν 2 κιλά και καθαρισμένα έγιναν 1 κιλό.
Τα πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε την φλούδα, τα κουκούτσια και τα χτυπήματα που πιθανόν να έχουν.
Σε ένα κατσαρολάκι, τα σιγοβράζουμε για 10΄.Τα σουρώνουμε και το ζουμί περιέχει πηκτίνη, που βοηθάει την μαρμελάδα μας να πήξει.


Τοποθετούμε τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα, το ζουμί, και τα χοντροκομμένα ροδάκινα (προσέχουμε να έχουμε μόνο το κίτρινο μέρος του καρπού), σε βαθιά κατσαρόλα. Τα αφήνουμε 2-3 ώρες.


Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην μας «πιάσει» η μαρμελάδα. Προς το τέλος την ξαφρίζουμε και την πολτοποιούμε με το mini pimmer
Βράζουμε για περίπου 30’και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.


 Τοποθετούμε τη ζεστή μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.


 

 .............................................................

   Μαρμελάδα βερίκοκο
Υλικά: 

 • 1 κιλό άγουρα βερίκοκα
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:
Η καλύτερη εποχή για βερίκοκα.
Διαλέγουμε γερά και αγουρωπά βερίκοκα. Έτσι η μαρμελάδα μας θα έχει λαμπερό χρώμα και δεν θα ξινίζει.
 Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα κοτσανάκια και τα χτυπήματα που πιθανόν να έχουν. Τοποθετούμε, τα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα βερίκοκα, σε βαθιά κατσαρόλα (γιατί όταν χοχλάσει το μίγμα φουσκώνει) εναλλάξ µε τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε 2-3 ώρες στον πάγκο της κουζίνας μας.


 


Ενώ τα κουκούτσια, τα κοτσανάκια και τα χτυπήματα τα βράζουμε σε ½ ποτήρι νερό για 2-3’. Τα σουρώνουμε και το ζουμί, που περιέχει πηκτίνη και βοηθάει την μαρμελάδα μας να πήξει, το προσθέτουμε στα βερίκοκα. 

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην μας «πιάσει» η μαρμελάδα. Προς το τέλος την ξαφρίζουμε.
Βράζουμε για περίπου 20’και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.Τοποθετούμε τη ζεστή μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.


 

...................................

  «ΚΕΡΑΣΙ» Γλυκό του κουταλιού

 
ΥΛΙΚΑ:

 • 1 κιλό κεράσια τραγανά
 • 800γρ. ζάχαρη
 • 1 κούπα νερό
 • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 • 1 ξυλαράκι κανέλας
 • 5 γαρύφαλλα
 • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζηΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Τα κεράσια πρέπει να είναι φρέσκα, τραγανά, σκληρά και να έχουν ωραίο κόκκινο χρώμα.


Τα πλένουμε πολύ καλά, αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, (τα τρυπάμε από το πίσω μέρος προς το κοτσάνι.


 Τα κουκούτσια και τα κοτσανάκια τα βράζουμε σε 1 κούπα νερό για 3-5’.
 
 Τα σουρώνουμε και το ζουμί, που περιέχει πηκτίνη και βοηθάει το γλυκό μας να πήξει, το προσθέτουμε στα καθαρισμένα κεράσια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε βαθιά κατσαρόλα (γιατί φουσκώνει πολύ), βάζουμε τα κεράσια, τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και το ζουμί(από τα κουκούτσια). 
Τ’ αφήνουμε όλη τη νύχτα.


Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, και μόλις αρχίσει το γλυκό να χοχλάζει, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά, (με maximum το 12 χαμηλώνουμε στο 8) 


και το αφήνουμε να βράζει για 10’, ξαφρίζοντάς το. 
 Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε και την γλυκόζη και το αφήνουμε για τουλάχιστον 10 ώρες.

Κατόπιν ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά και μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τα κεράσια(σουρώνοντας τα) και συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού για περίπου 20’ και το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Μοιράζουμε τα κεράσια στα καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν και κατόπιν το ζεστό σιρόπι.Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.


Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.


.....................................

Γλυκό του κουταλιού «Βύσσινο» και σπιτική «Βυσσινάδα»
ΥΛΙΚΑ:
 • 2 κιλά βύσσινα τραγανά(καθαρισμένα από τα κουκούτσια) (8 κούπες)
 • 2.250 κιλά κρυσταλλική ζάχαρη (9 κούπες)
 • 500ml νερό (2 κούπες)
 • 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 • 6 γαρύφαλλα
 • 2 κουταλιά της σούπας γλυκόζη (προαιρετικά)
Η κούπα να χωράει 250ml νερό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Τα βύσσινα πρέπει να είναι φρέσκα, τραγανά και σκληρά.
Αν θα φτιάξουμε μόνο γλυκό του κουταλιού, ή μόνο βυσσινάδα, θα χρειαστούμε τη μισή συνταγή.
 

Πλένουμε πολύ καλά τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, τρυπώντας τα από το κοτσάνι.
Τα κουκούτσια και τα κοτσανάκια τα μαζεύουμε και τα βράζουμε σε 2 κούπες νερό για 3’. Τα σουρώνουμε και το ζουμί, που περιέχει πηκτίνη και βοηθάει το γλυκό μας να πήξει, το προσθέτουμε στα καθαρισμένα βύσσινα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 

Σε βαθιά πλατιά κατσαρόλα (γιατί φουσκώνει),             τοποθετούμε εναλλάξ τα βύσσινα με τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και το ζουμί από τα κουκούτσια. Τ’ αφήνουμε όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον για 5-6 ώρες, για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
 

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει το γλυκό να χοχλάζει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά, (με maximum το 12 χαμηλώνουμε στο 9-10) και το αφήνουμε να βράσει για 10’, (αν χρειαστεί το ξαφρίζουμε).

Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε και την γλυκόζη (προαιρετικά) και το αφήνουμε για τουλάχιστον 10 ώρες, πάνω στο σβηστό μάτι. Κατόπιν ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά και μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τα βύσσινα (σουρώνοντας τα).
Συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού για περίπου 30’ και το γλυκό μας είναι έτοιμο.
 
Προσέχουμε να μην το παραδέσουμε, γιατί το ωραίο βυσσινί χρώμα του σιροπιού, θα γίνει καφέ. Ελέγχουμε το σιρόπι, παίρνοντας μια σταγόνα και την βάζουμε σε ένα λευκό πιάτο. Αν η σταγόνα απλώνει, τότε το σιρόπι θέλει κι άλλο βράσιμο.
 
Αν η σταγόνα δεν απλώσει τότε το σιρόπι είναι καλά δεμένο. Σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να σταματήσει ο βρασμός.Για να φτιάξουμε τη βυσσινάδα, θα πάρουμε τα μισά βύσσινα και το μισό σιρόπι. Θα τα πατήσουμε πολύ καλά, σουρώνοντας τα βύσσινα και θα προσθέσουμε το υλικό τους στο σιρόπι. Θα βάλουμε το μίγμα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και θα το φυλάξουμε στο ψυγείο. Για να σερβίρουμε τη βυσσινάδα, θα προσθέσουμε σε ένα ποτήρι 2 εκ. από το σιρόπι και θα συμπληρώσουμε με κρύο νερό και παγάκια.


Για να φτιάξουμε το γλυκό του κουταλιού, θα μοιράσουμε τα υπόλοιπα βύσσινα μέχρι την μέση, σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε τοποθετήσει προηγουμένως στον φούρνο για 15’ στους 80˚C στην αντίσταση, για να αποστειρωθούν

και κατόπιν συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ζεστό σιρόπι.
Τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, για να γίνει η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.
 


.....................

Γλυκό του Κουταλιού «Κάστανο»

ΥΛΙΚΑ:
 • 600γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
 • 1 κιλό ζάχαρη (4 κούπες)
 • 500ml νερό (2 κούπες)
 • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα(προαιρετικά)
 • φλούδα μισού λεμονιού
 • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
 • 3-4 γαρίφαλα
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

ΟΔΗΓΙΕΣ:
 

Αρχικά προετοιμάζουμε τα κάστανα, χαράζοντάς τα σταυρωτά, με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σκεπάζουμε τα κάστανα με νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.


 


 
Ζεσταίνουμε το νερό και μόλις αρχίζει να χοχλάζει, τα βράζουμε για περίπου 40΄- 50΄ και κατόπιν,
 
 αφού βάλουμε γάντια για να μην καούμε, τα ξεφλουδίζουμε αμέσως και όσο είναι ακόμα ζεστά με μεγάλη προσοχή (αν κρυώσουν, δεν καθαρίζονται εύκολα), για να μην διαλυθούν. 
 Προετοιμασία για το σιρόπι.
 


 
Σε μια πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη και τα μυρωδικά. Μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (με maximum το 12 στο 8) και τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄. Αν θέλουμε αφαιρούμε την κανέλλα, για να μην είναι πολύ έντονη η μυρωδιά της στο σιρόπι.


  
Προσθέτουμε στο σιρόπι τα καθαρισμένα κάστανα μαζί και τον χυμό λεμονιού και μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά(με maximum 12 στο 8) τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμα 20′.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για ένα βράδυ.

Την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε το γλυκό και αν είναι έτοιμο, ανοίγουμε τη φωτιά και αφού πάρει μια βράση το τοποθετούμε σε καθαρά βάζα.
Αν όμως θέλει ακόμα λίγο δέσιμο, ανοίγουμε τη φωτιά και αφού πάρει ένα δύο βράσεις, αφαιρούμε τα κάστανα και συνεχίζουμε το δέσιμο.

Όταν δέσει το σιρόπι, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάστανα και τα τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε προηγουμένως τοποθετήσει στον φούρνο (χωρίς τα καπάκια), για 15’ στους 100˚C στην αντίσταση, για να αποστειρωθούν.


Αφού τα κλείσουμε καλά, τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.


Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.
ΤΙΡ: 
Μόλις βράσουμε τα κάστανα, δοκιμάζουμε ένα, για να δούμε εάν έχει μαλακώσει σωστά. Αν είναι ακόμα λίγο σκληρά, συνεχίζουμε για 10΄το βράσιμο, αλλιώς μόλις προσθέσουμε τη ζάχαρη, δεν θα μαλακώσουν ποτέ.


 

 

........................

Μαρμελάδα φράουλας


Υλικά:


 
 • 1 κιλό ώριμες φράουλες
 • 600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
 • 3 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Πλένουμε σε άφθονο νερό τις φράουλες, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα κοτσανάκια τους και πιθανά χτυπήματα, εάν έχουν.


Κατόπιν τις κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλες.
 

Τις τοποθετούμε στη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη.  

Ανακατεύουμε μ΄ ένα κουτάλι και τις αφήνουμε για 30΄ σκεπασμένες, ώστε να λιώσει λίγο η ζάχαρη και οι φράουλες να βγάλουν τα υγρά τους.

 

Ανάβουμε τη φωτιά στη μεσαία θερμοκρασία (με maximum το 12 στο 8), σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, για να δημιουργηθούν ατμοί και να λιώσει εντελώς η ζάχαρη από τα τοιχώματα της κατσαρόλας (έτσι δεν θα ζαχαρώσει η μαρμελάδα μας). Ανακατεύουμε που και που. Όταν λιώσει εντελώς η ζάχαρη, ξεσκεπάζουμε το γλυκό, δυναμώνουμε τη φωτιά και όταν αρχίζει να χοχλάζει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Προσοχή!!! Φουσκώνει πολύ, όταν χοχλάζει, γι αυτό χρησιμοποιούμε βαθιά κατσαρόλα και ξαναχαμηλώνουμε το μάτι στο 10.

 

Βράζουμε τις φράουλες, ξαφρίζοντας που και που, για περίπου 25΄, (από τη στιγμή που αρχίζει να χοχλάζει). Αν θέλουμε τις πολτοποιούμε, με το mini pimmer.

  Καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, εάν κρυώσουμε λίγη σε ένα πιατάκι και βλέπουμε εάν ρέει και κολλάει ελαφρά στο κουτάλι μας.
Περιμένουμε λίγο ώστε να σταματήσει να χοχλάζει και την τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε προηγουμένως ζεστάνει στο φούρνο, για 20΄ στους 100˚, στην αντίσταση, για να αποστειρωθούν.

Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω, κλείνουμε καλά, και τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, ώστε να γίνει η κονσερβοποίηση και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.

ΤΙΡ:
1.  Όταν ξαφρίζουμε τις φράουλες, δεν πετάμε τον αφρό, γιατί μόλις κρυώσει, δεν είναι μόνο αφρός, αλλά και ζουμί κόκκινο, το οποίο ξαναρίχνουμε στη μαρμελάδα.
 


2.  Ο χρόνος ψησίματος, εξαρτάται από το πόσο ώριμες και ζουμερές ή άγουρες ήταν οι φράουλες. Τα 25΄με 30΄είναι για κατακόκκινες και ζουμερές φράουλες.
 


3.  Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν ρέει και κολλάει ελαφρά στο κουτάλι. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 4.  Εάν σβήσουμε τη φωτιά σε 20΄, τότε θα έχουμε μια υπέροχη σάλτσα φράουλας, που μπορούμε να γαρνίρουμε τούρτες, cheesecake, παγωτά κ.ά.


 

 .............................

Κυδωνόπαστο - Πελτές κυδωνιούΥλικά: • 6-8 μέτρια κυδώνια βιολογικά περίπου(1200 kg)
 • ζάχαρη
 • νερό
 • 1-2 βανίλιες
 • 3-4 γαρύφαλλα
 • 1 μεγάλο λεμόνι
 • Λίγη αρμπαρόριζα
Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από τα φλούδια και τα κουκούτσια.

Μαζεύουμε (όλα τα άχρηστα, φλούδες και κουκούτσια), τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για περίπου 10΄.
Τα σουρώνουμε, μαζεύουμε το ζουμί που είναι γεμάτο πηκτίνη και θα βοηθήσει στο δέσιμο του γλυκού.

Τρίβουμε τα καθαρισμένα κομμάτια στο χοντρό τρίφτη, 
προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και το ζουμί και τα βράζουμε πολύ καλά.

Μετράμε για κάθε 3 κούπες βρασμένο πολτό κυδωνιού,
 2 κούπες ζάχαρη.

 

Βράζουμε το μίγμα για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να γίνει μία μάζα και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας.Λαδώνουμε ελαφρά ένα σκεύος με επίπεδη επιφάνεια και στρώνουμε το μίγμα μας. Όταν κρυώσει ελαφρώς στρώνουμε την επιφάνεια με το χέρι μας, βρέχοντας το με λίγο κονιάκ.
Το αφήνουμε να στεγνώσει για 2-3 μέρες.


Το κόβουμε σε κομμάτια (ρόμβους), το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και το αφήνουμε να στεγνώσει 1-2 μέρες.
Διατηρείτε για πολύ καιρό σε κλειστό δοχείο.


ΤΙΡ: Σε κάθε κομμάτι προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε από 1 αμύγδαλο. 

 

ΠΕΛΤΕΣ ΚΥΔΩΝΙΟΥ 

 
Υλικά:


 • 6-8 μέτρια κυδώνια βιολογικά περίπου(1500 kg.)
 • 1-2 βανίλιες
 • 3-4 γαρύφαλλα
 • 1 μεγάλο λεμόνι


Πλένουμε τα φρούτα και τα κόβουμε στα 4, χωρίς να πετάξουμε φλούδες και κουκούτσια.
Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ.
Σουρώνουμε το μίγμα, με πολύ ψιλή σίτα, για να μην θολώσει το ζουμί.

Μετράμε για κάθε λίτρο υγρού, 750ml ζάχαρη. 


 

Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα (γιατί φουσκώνει καθώς βράζει) κι αρχίζουμε το βράσιμο έχοντας μεγάλη υπομονή.
Αφού περάσει μισή ώρα, προσθέτουμε το λεμόνι και τις βανίλιες. Το ξαφρίζουμε συνεχώς και περίπου στην 1 ώρα, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμος ο πελτές.
Ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό και αν φτάσει στο πάτο αφήνοντας μια ευδιάκριτη γραμμή, είναι δεμένος. Ή βάζουμε μια κουταλιά σ’ ένα πιατάκι, το αφήνουμε να κρυώσει κι αν μοιάζει με ζελέ, είναι έτοιμος.
Τον διατηρούμε σε βάζα πλατιά και χαμηλά, για να κόβεται πιο εύκολα.


ΤΙΡ:

1. Αν βγει πιο αραιός, γίνεται καταπληκτική σάλτσα για τάρτες, παγωτά, γιαούρτια κ.ά. 2. Τα κυδώνια να είναι αυτά με το χνούδι και όχι με την λεία επιφάνεια, για να πάρει ο πελτές ωραίο σκούρο χρώμα.


 

           

 

 ............................................................

                                  

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΕ ΑΝΘΟ ΛΕΜΟΝΙΑΣ – ΝΕΡΑΝΤΖΙΑΣ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ

 

Υλικά: 

 • 4 κούπες με ανθό λεμονιάς ή πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς ή και ανακατεμένα όλα τα είδη των ανθών
 • Χυμό από 1 λεμόνι
 • Νερό


Σιρόπι:
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • 2 κούπες από τουγρό που έβρασαν τα άνθη
 • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού


Ο «βασιλιάς» των γλυκών του κουταλιού, όπως έλεγε μια φίλη της μαμάς μου, παλιάς Ροδίτισσας, που το κερνούσαν μόνο σε σημαντικές περιπτώσεις, όχι μόνο για την δυσκολία στο μάζεμα των λουλουδιών, αλλά και για την φινετσάτη και αρωματική γεύση του.ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Μαδάμε μόνο τα άσπρα πέταλα των λουλουδιών, που μόλις έχουμε μαζέψει και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με νερό, βάζουμε κι ένα πιάτο για να είναι βυθισμένα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε, κρατάμε το υγρό που έβρασαν, τα ραντίζουμε με το χυμό ενός λεμονιού και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα, μέσα σε ένα ταψί, στον ήλιο για 3 ώρες.
Κατόπιν φτιάχνουμε το σιρόπι και αφού χοχλάσει για 15’ ρίχνουμε τους ανθούς. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό.
Τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.


        .................................................................................................

               

                ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΗΛΟ «ΦΙΡΙΚΙ»

 

ΥΛΙΚΑ:


 • 1.200γρ. μήλα φιρίκια ολόκληρα ή 12-14 φιρίκια
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • 1 λίτρο νερό ή 4 κούπες νερό
 • 1 λεμόνι
 • 1 ξυλαράκι κανέλας
 • 5 γαρύφαλλα
 • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη

Προαιρετικά:20-25 αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα


Προετοιμασία:


Τα φρούτα πρέπει να είναι φρέσκα, σκληρά και να έχουν ωραίο χρώμα.
Πλένουμε πολύ καλά τα φιρίκια, τα ξεφλουδίζουμε και ή με το ειδικό εργαλείο που καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν θέλουμε να τα σερβίρουμε ολόκληρα ή με το μαχαίρι μας τα κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα και τα καθαρίζουμε.
(Εγώ τα κόβω ανάλογα με το μέγεθος στα 2 ή στα 4. Και πιο εύκολα καθαρίζονται και πιο ωραία είναι στο σερβίρισμα). 


  

Τα μεν καθαρισμένα φιρίκια τα βάζουμε σε ένα μπολ με τις 3 κούπες από το νερό, αφού έχουμε προσθέσει και το χυμό από ½ μέτριο λεμόνι, για να μη μαυρίζουν, 


τα δε φλούδια και κουκούτσια τα τοποθετούμε σε ένα τούλι και τα δένουμε καλά.(Αυτά περιέχουν όλη την πηκτίνη η οποία θα βοηθήσει στο σωστό δέσιμο του γλυκού).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τη ζάχαρη με το υπόλοιπο νερό (1 κούπα).

Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το μίγμα με τα φιρίκια-νερό-λεμόνι και το τούλι με τα φλούδια. Σε 20’ αφαιρούμε το τούλι και αφού το πιέσουμε πολύ καλά να στραγγίσει, το πετάμε. 

Προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και αφού βάλουμε ένα πιάτο για να μην επιπλέουν έξω από το σιρόπι τα μήλα, χαμηλώνουμε την φωτιά, (με maximum το 12 χαμηλώνουμε στο 7) και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για ακόμη 40’. Συνολικός χρόνος ψησίματος 1 ώρα.

Σβήνουμε τη φωτιά και τ’ αφήνουμε πάνω στο σβηστό μάτι, μέχρι την επόμενη ημέρα.
Την επομένη ελέγχουμε το γλυκό(όταν είναι κρύο), πόσο καλά έχει δέσει. Ανοίγουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη και αφού πάρει 1-2 βράσεις, αφαιρούμε τα φιρίκια για να μην λιώσουν και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
Τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν, πρώτα τα φιρίκια και μετά το σιρόπι. Προαιρετικά και τα ελαφρώς καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.

Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο…….αν προλάβουμε!!!!     .................................................................

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου