ΠΑΓΩΤΑ - ΜΟΥΣ - ΓΛΥΚΑ ΨΥΓΕΙΟΥ

Ζελέ με κρέμα βανίλιας και μπισκότα - Το κλασσικό καλοκαιρινό «Γλυκό ψυγείου»





Υλικά:

  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
  • 2 φακελάκια κρέμα με γεύση βανίλια, Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο 2% (4 κούπες)
  • 12 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 3 φακελάκια ζελέ με γεύση κεράσι ή φράουλα ή ότι γεύση μας αρέσει
  • 5 κούπες νερό (1250ml)


Το πιο εύκολο γλυκό ψυγείου, που όλοι φτιάχνουμε τα καλοκαίρια. Μερικά μυστικά για να μην αναποδογυρίζουν τα μπισκότα και το ζελέ γίνεται βάση, αντί κορυφή ή γίνεται αραιή η κρέμα και δεν κόβονται σωστά τα κομμάτια.




Εκτέλεση:



Η συγκεκριμένη δόση είναι για ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο Tupperware ή πυρέξ με εντελώς επίπεδη επιφάνεια.






Στρώνουμε τα πτι μπερ και καλύπτουμε την βάση του πυρέξ. (3 χ 6=18 μπισκότα).









 Ετοιμάζουμε πρώτα το ζελέ.
Βράζουμε 4 κούπες νερό(1 λίτρο) και προσθέτουμε τα 3 ζελέ. Ανακατεύουμε να λιώσουν και συμπληρώνουμε ακόμα 1 κούπα νερό(250ml). 









 Μόλις χοχλάσει το αφαιρούμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει (εκτός ψυγείου).




 Συνεχίζουμε φτιάχνοντας την κρέμα βανίλιας.

Διαλύουμε τις κρέμες σε λίγο από το γάλα (κρύο).
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη.




 
 Όταν είναι έτοιμη να χοχλάσει προσθέτουμε και το μείγμα της κρέμας. Μόλις χοχλάσει η κρέμα και πήξει, την αφαιρούμε από τη φωτιά και κουταλιά κουταλιά την απλώνουμε πάνω από τα μπισκότα (προσέχουμε να καλύψουμε πρώτα όλα τα κενά από τα μπισκότα, μ΄ένα κουτάλι.







Αφού την απλώσουμε και την στρώσουμε, δεν μετακινούμε καθόλου το πυρέξ.




 
Όταν κρυώσουν και τα δύο (ζελέ και κρέμα), σιγά σιγά με πολύ μεγάλη προσοχή, προσθέτουμε το ζελέ πάνω από την κρέμα.
Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι, για να ρίχνουμε μέσα σ΄αυτό το ζελέ, ώστε να μην κάνει τρύπα η κρέμα και μετά μας αναποδογυρίσει.



Τοποθετούμε το πυρέξ στο ψυγείο (με προσοχή) και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά το ζελέ.


ΤΙΡ:

1. Αν θέλουμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένα φρούτα( 1 κούπα), τότε θα διαλύσουμε τα 3 ζελέ σε μόνο 4 κούπες νερό, γιατί τα φρούτα θα βγάλουν νερό.
2. Βάζουμε λιγότερο γάλα (1λίτρο), αντί 1200ml που λέει η συσκευασία, για να γίνει η κρέμα μας πυκνή.
3. Το ίδιο και στο ζελέ, βάζουμε 5 αντί 6 κούπες που λέει η συσκευασία, για να γίνει σταθερό.
4. Δεν βρέχουμε τα μπισκότα, γιατί μαλακώνουν πολύ.

  .........................................................................

 Παγωμένη Σοκολατόπιτα με Κρέμα Σοκολάτας

 






Υλικά για το κέικ:


  • 1 κούπα σκόνη κακάο
  • 1 κούπα αλεύρι farina up
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpak (250gr.)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250gr.)
  • 3 μεγάλα αβγά
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κρέμα γάλακτος (200gr.)



Υλικά για την κρέμα σοκολάτας:



  • 200γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
  • ½ κούπα σκόνη κακάο (50gr.)
  • 1 κουταλιά γλυκόζη


(Η κούπα να έχει χωρητικότητα 250ml νερό)



Εκτέλεση κέικ:






Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι.








Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, και τη ζάχαρη για 5΄. Προσθέτουμε τ΄ αυγά, ένα ένα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Μειώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και τη κρέμα γάλακτος εναλλάξ, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.










Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ (16Χ26εκ.) 







και ψήνουμε στην αντίσταση στους 180˚C, στην μεσαία σχάρα για 30΄- 35΄.
 








 Μόλις βγει καθαρό το μαχαίρι, το βγάζουμε αμέσως. Αν είναι μεγαλύτερο το ταψάκι, τότε θέλει λιγότερο χρόνο.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα και το τοποθετούμε στο ψυγείο.



Εκτέλεση κρέμας σοκολάτας:








Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να χοχλάζει, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα.










Μόλις λιώσει προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο και την γλυκόζη, μέχρι να λιώσουν και να γίνει η κρέμα λεία. Την αφήνουμε να κρυώσει.






Κατόπιν την περιχύνουμε στο χλιαρό κέικ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.(αν έχει πήξει η σοκολάτα, την βάζουμε για 1΄στα μικροκύματα).
Σερβίρουμε το κέικ κρύο με μια μπάλα παγωτό.




                                     ................................................................. 

 

Τούρτα παγωτό - semifreddo με καραμέλα γάλακτος και αμύγδαλα








Υλικά:


  • 150γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα (χοντροκομμένα)
  • 400γρ. φρέσκο γάλα πλήρες ή 2%
  • 400γρ. ζωική πλήρης κρέμα γάλακτος Φάγε
  • 1 κούπα καραμέλα γάλακτος (310γρ.)
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ μέλι (30γρ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γρ. τυρί κρέμα Mascarpone
  • 1 φακελάκι άνθος Αραβοσίτου Γιώτης με βανίλια (45γρ.)
  • 1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ Τia Maria(προαιρετικά)




Για την διακόσμηση:


  • 100 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα (ολόκληρα)
  • 3-4 κουταλιές καραμέλα γάλακτος





Εκτέλεση:



Καβουρδίζουμε όλα τα αμύγδαλα στην αντίσταση, στους 200°C για 15’ – 20’ και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.



















Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το άνθος αραβοσίτου με λίγο από το γάλα, μέχρι να διαλυθεί.
















Σε μια κατσαρόλα βράζουμε, τη κρέμα γάλακτος, το γάλα, το μέλι και το αλάτι.


Μόλις ζεσταθεί το μίγμα και λίγο πριν αρχίσει να χοχλάζει, ρίχνουμε και το διαλυμένο μίγμα (γάλα-ανθός) και συνεχίζουμε το βράσιμο άλλα 5΄–7΄, μέχρι να πήξει ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην κολλήσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά.




















Σε ένα μπολ τοποθετούμε το τυρί κρέμα, προσθέτουμε λίγο από το μίγμα του ζεστού μίγματος






















και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει το τυρί. Κατόπιν προσθέτουμε και το υπόλοιπο.

















 



Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το μίγμα στο ψυγείο και προσθέτουμε την κρύα καραμέλα, τη βανίλια, το λικέρ και τα χοντροαλεσμένα αμύγδαλα.



















Στρώνουμε σταυρωτά μεμβράνη σε μια φόρμα, απλώνουμε αρχικά τα ολόκληρα αμύγδαλα και κατόπιν προσθέτουμε και το μίγμα του παγωτού.

























Σκεπάζουμε την φόρμα με την μεμβράνη και την τοποθετούμε στην κατάψυξη, τουλάχιστον για 6 ώρες.










Πριν το σερβίρουμε, (πρέπει να έχει μείνει οπωσδήποτε 10’ εκτός ψυγείου), αφαιρούμε την μεμβράνη,





















το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το γαρνίρουμε με λίγη καραμέλα.










Σπιτική σάλτσα Καραμέλας Βουτύρου - Βutterscotch






Υλικά:


  • 500γρ. κρέμα γάλακτος 35% Φάγε
  • 125 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
  • 250γρ. καστανή ζάχαρη


 

Εκτέλεση:





Αρχικά σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς, σε δυνατή φωτιά, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.









Μόλις αρχίσει να χοχλάζει το μίγμα μας (προσοχή γιατί φουσκώνει), χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, το ανακατεύουμε που και που, για 12-15’, ώσπου να γίνει η σάλτσα μας ρευστή.










Την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας που και που και την τοποθετούμε σε βάζο.
Διατηρείται στο ψυγείο, για πολύ καιρό.
Σερβίρουμε την σάλτσα καραμέλας βουτύρου, γαρνίροντας διάφορα κέικ, πουτίγκες, παγωτά, γλυκές κρέπες, cheese cake κ.ά.





...................


Παγωτό Λεμόνι






Υλικά:

  • Ι κούπα χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
  • 350 ml κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση:












Αρχικά χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει σαντιγί. Την τοποθετούμε στο ψυγείο.











Σε ένα μικρό κατσαρολάκι (σε χαμηλή θερμοκρασία), ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού(σουρωμένο), το ξύσμα και τη ζάχαρη (μέχρι να λιώσει).
Προσθέτουμε και το ζελέ λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το ανακατέψουμε με τη σαντιγί.









Τοποθετούμε σε μεταλλικό δοχείο ή φόρμα και το βάζουμε στην κατάψυξη για 6 έως 8 ώρες.

Το βγάζουμε από την κατάψυξη για 10’, πριν να το σερβίρουμε, γιατί δεν έχει πολλά λιπαρά.
 Η αυθεντική συνταγή είναι της Άννας – Μαρίας Μπαρού.






......................................

 








Yλικά:



  • 2 κούπες πολτοποιημένα πορτοκάλια (1 κούπα πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού και 1 κούπα από φρέσκα πορτοκάλια καθαρισμένο πολύ βαθιά)
  • 2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
  • 3 φακελάκια ζελέ λεμόνι
  • 250γρ. κρέμα γάλακτος 35% Φάγε



Εκτέλεση:










Ζεσταίνουμε στη φωτιά τον χυμό και προσθέτουμε τα ζελέ. Μόλις το μίγμα χοχλάσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου(χωρίς να πήξει). 

















Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει σαντιγί.
















Παίρνουμε τα πορτοκάλια και το γλυκό και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

















Αφού κρυώσει το ζελέ, το προσθέτουμε στο μπλέντερ μαζί με τα πολτοποιημένα πορτοκάλια και την σαντιγί. Τα χτυπάμε για 3-4 δευτερόλεπτα να ενοποιηθούν. 


















Μοιράζουμε το Μους σε ατομικά μπολάκια ή σε φόρμα με τρύπα στη μέση.
















Τα βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. 


















Διακοσμούμε με φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού, λίγο γλυκό του κουταλιού και με φυλλαράκια δυόσμου.














ΤΙΡ: Κόβουμε 3-4 λεπτές φέτες λεμόνι ή πορτοκάλι, τις ζεσταίνουμε σε μια κατσαρολίτσα με ½ ποτήρι νερό, 2 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι και 3-4 κουταλιές ζάχαρη για 4-5 λεπτά. 

















Οι φέτες γλασάρουν και είναι υπέροχες για στόλισμα.







  ........................................

 

Μους Πεπόνι






Υλικά:

  • 2 κούπες πολτοποιημένα πεπόνια
  • 2 κούπες νερό
  • 3 φακελάκια ζελέ λεμόνι
  • 250γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη(προαιρετικά)


Εκτέλεση:





 





Ζεσταίνουμε στη φωτιά το νερό και προσθέτουμε το ζελέ. Μόλις το μίγμα χοχλάσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου(χωρίς να πήξει). 





 







Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (προσθέτοντας αν θέλουμε την άχνη), μέχρι να γίνει σαντιγί.



















Καθαρίζουμε το πεπόνι και το πολτοποιούμε στο μπλέντερ. 






 











Αφού κρυώσει το ζελέ, το προσθέτουμε στο μπλέντερ μαζί με το πολτοποιημένο πεπόνι και την σαντιγί. Τα χτυπάμε για 3-4 δευτερόλεπτα να ενοποιηθούν.













Το μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια ή σε φόρμα με τρύπα στη μέση.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Διακοσμούμε με φέτες πεπονιού, κεράσια και φυλλαράκια δυόσμου.







..........................................

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ







Υλικά:  



  • 2 αβγά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας νες καφέ + 1 κουταλιά ζεστό νερό + 4 κουταλιές μαύρο ρούμι
  • 500 γρ. τυρί Μασκαρπόνε (2 συσκευασίες των 250γρ.)
  • 500 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)


2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ (περίπου 400 γρ.)
200 ml ζεστό νερό + 5 κουταλιές νες καφέ + 4 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι


Για την επικάλυψη: 3-4 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κακάο(κοσκινισμένη)



Εκτέλεση:


Το Τιραμισού είναι ένα από τα ωραιότερα Ιταλικά γλυκά ψυγείου.

Σε 5' είναι έτοιμο και σερβίρεται μετά από το γεύμα. 

Είναι ελαφρύ (όχι σε θερμίδες!!!) και πολύ δροσερό.









Αρχικά διαλύουμε τις 2 κουταλιές καφέ σε 1 κουταλιά ζεστό νερό και αφού διαλυθεί προσθέτουμε το ρούμι.












Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και αφού αφρατέψουν, προσθέτουμε στο μίγμα το καφέ-ρούμι, την κρέμα γάλακτος και το τυρί.
Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ενιαία κι πολύ αφράτη κρέμα.




Ετοιμάζουμε ένα πολύ δυνατό καφέ, διαλύοντας τις 5 κουταλιές καφέ σε 200ml νερό και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε και το ρούμι.







Σε ένα μεγάλο τετράγωνο πυρέξ, στρώνουμε την πρώτη στρώση σαβουαγιάρ, αφού πρώτα έχουμε βρέξει την μία πλευρά, στιγμιαία στον κρύο καφέ. Κατόπιν, με ένα κουτάλι ραντίζουμε και την δεύτερη πλευρά με τον καφέ.(Αυτό το κάνουμε, για να μην απορροφήσουν πολύ καφέ τα σαβουαγιάρ και μαλακώσουν).











Μετά μια στρώση κρέμα, πάλι σαβουαγιάρ - καφέ και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.









Τοποθετούμε το πυρέξ στο ψυγείο, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, για τουλάχιστον 4 ώρες.  






Την στιγμή που θα σερβίρουμε, πασπαλίζουμε το γλυκό με κακάο(χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι).







 
ΤΙΡ:

1. Μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα από την προηγούμενη μέρα, αλλά θα την ενσωματώσουμε με τα σαβουαγιάρ την ημέρα που θα το σερβίρουμε.
 2. Mπορούμε να τοποθετήσουμε την Τιραμισού και σε ατομικά μπωλ.

3. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νες καφέ με δυνατό espresso.




...................................................

 

Παγωτό σοκολάτας με καραμέλα και πορτοκάλι






ΥΛΙΚΑ:
 

  • 1 κουτί πλήρης κρέμα γάλακτος 35% Φάγε (200γρ.)
  • 1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος (200γρ.)
  • 200γρ.σπιτική καραμέλα γάλακτος
  • 1 κούπα χοντροκομμένα πορτοκάλια ή περγαμόντα (γλυκό του κουταλιού-400γρ.)
  • 3 κουταλιές της σούπας λικέρ Tia Maria ή Kalhua
  • 40γρ. κακάο (4 κουταλιές της σούπας)
  • 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • 150γρ. τριμμένη κουβερτούρα Παυλίδη

Για την διακόσμηση:

50 γρ. τριμμένη κουβερτούρα Παυλίδη ή σιρόπι σοκολάτας



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:






Αρχικά κόβουμε σε κομμάτια το γλυκό του κουταλιού.







 



Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κακάο, το νερό και μόλις λιώσει προσθέτουμε και το λικέρ.




 



Χτυπάμε τις κρέμες γάλακτος για μερικά δευτερόλεπτα και μόλις το μίγμα ρευστοποιηθεί, προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας και την καραμέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα (σε μέτρια ταχύτητα), μέχρι να πήξει και γίνει σαντιγί.





 



Σβήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε το γλυκό του κουταλιού και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.











Στρώνουμε σταυρωτά μεμβράνη σε μια φόρμα και απλώνουμε το μίγμα του παγωτού.





 



 Σκεπάζουμε την φόρμα με την μεμβράνη και την τοποθετούμε στην κατάψυξη, τουλάχιστον για 6 ώρες.











Πριν το σερβίρουμε, (πρέπει να έχει μείνει 10’ εκτός κατάψυξης), αφαιρούμε την μεμβράνη και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα,




Γαρνίρουμε το παγωτό με λίγη τριμμένη κουβερτούρα ή σιρόπι σοκολάτας.







Σπιτική σάλτσα Καραμέλας Βουτύρου - Βutterscotch 




Υλικά:


  • 1 κουτί (200γρ.) κρέμα γάλακτος 35% Φάγε
  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
  • 100γρ. καστανή ζάχαρη


Εκτέλεση:






Αρχικά σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς, σε δυνατή φωτιά, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.



 
Μόλις αρχίσει να χοχλάζει το μίγμα μας (προσοχή γιατί φουσκώνει), χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, το ανακατεύουμε για 12-15’, ώσπου να γίνει η σάλτσα μας ρευστή.
Την αφήνουμε να κρυώσει.

 

 

  .................................................

Γλυκό ψυγείου με κρέμα πικρής καραμέλας




Υλικά:


  • 1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ(200γρ.)
  • 1 ποτήρι γάλα με 3 κουταλιές κονιάκ
  • ½ κιλό σαντιγί

Για την κρέμα:

  • 2 φακελάκια κρέμα Γιώτης (βανίλια)
  • 1 λίτρο γάλα 
  • 10 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
 
Για την 1η πραλίνα: 


  • 1 ποτήρι ζάχαρη (250γρ.)
  • μισό ποτήρι νερό με 2 κουταλιές λεμόνι


 Για την 2η πραλίνα: 


  • 1 ποτήρι ζάχαρη (250γρ.)
  • μισό ποτήρι νερό με 2 κουταλιές λεμόνι
  • 1 ποτήρι καβουρδισμένα αμύγδαλα



Εκτέλεση:








  • Σε ένα πυρέξ μεγάλο(20χ30) στρώνω τα μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα με το κονιάκ . 














  • Φτιάχνω τις 2 κρέμες Γιώτης , όμως με ένα 1 λίτρο γάλα. Ζεσταίνω πρώτα το γάλα με τη ζάχαρη και την τελευταία στιγμή (όταν ετοιμαστεί και η καραμέλα), ρίχνω τη διαλυμένη κρέμα.








 
  • Ταυτοχρόνως  ετοιμάζω την πραλίνα Νο1 βάζοντας σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και μόλις αρχίζει να χοχλάζει, το λεμόνι. 
  • Αφήνω την καραμέλα να μαυρίσει (δηλαδή το χρώμα της να είναι πάρα πολύ σκούρο) και 






  • αφού η κρέμα έχει πήξει με πολύ μεγάλη προσοχή!!!! ρίχνω την πικρή καραμέλα σε αυτήν(γιατί θα φουσκώσει και θα καίει πολύ).








  • Προσθέτω την κρέμα πάνω από τα σαβουαγιάρ σιγά σιγά, και αφού κρυώσει το μίγμα το βάζω στο ψυγείο.
     





  •  Συνεχίζω φτιάχνοντας την πραλίνα Νο2. 

  • Φτιάχνω πάλι καραμέλα αυτή τη φορά όμως να έχει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. 




  •  Έχω έτοιμο ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και απλώνω πάνω του  χρησιμοποιώντας λίγο χαρτί κουζίνας, ελάχιστο (1 σταγόνα) καλαμποκέλαιο. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη προσθέτω τα καβουρδισμένα  αμύγδαλα και απλώνω το μίγμα στο αλουμινόχαρτο.
  •  Το αφήνω σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) να κρυώσει.Όταν παγώσει η πραλίνα (μετά από 3-4 ώρες)την σπάω με το γουδί σε χοντρά κομμάτια και την φυλάω σ' ένα γυάλινο δοχείο, καλά κλεισμένο, για να μην υγρασιαστεί.    






Την ώρα που θέλω να σερβίρω το γλυκό στρώνω πάνω από την κρέμα την σαντιγί και προσθέτω τα κομμάτια της πραλίνας.


 



.................................................................................. 



 







Υλικά για την βάση:

  • 3/4 του πακέτου φρέσκο βούτυρο Lurpac ή βιτάμ (περίπου 190γρ.)
  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπέρ τριμμένα στο μούλτι


Υλικά για την κρέμα:

  • 300gr τυρί Philadelphia
  • 1 γεμάτο φλιτζανάκι του καφέ χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, παγωμένο (στο ψυγείο)


Υλικά για τη σάλτσα βύσσινου:

  • 1 κομπόστα βύσσινου
  • 3 κουταλιές της σούπας corn flour (σχεδόν κοφτές)
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη



Εκτέλεση σάλτσας βύσσινου:





Πρώτα απ΄όλα φτιάχνουμε τη σάλτσα για να κρυώσει. Στραγγίζουμε τα βύσσινα από το ζουμί τους, τουλάχιστον για 2 ώρες. Στο ζουμί προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει συνολικά 2 κούπες. 







Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ζουμί με τη ζάχαρη. Έχουμε κρατήσει λίγο, για να διαλύσουμε το corn flour και ανακατεύοντας συνεχώς το προσθέτουμε στο μίγμα. 








Μόλις χοχλάσει το βγάζουμε από τη φωτιά. Πρέπει είναι σχετικά ρευστό σαν ζελέ ή πηχτό σιρόπι και το χρώμα του λαμπερό βυσσινί. Αν έχει πήξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νεράκι. Το ανακατεύουμε που και που, για να μην πιάσει κρούστα και το αφήνουμε να κρυώσει.




Εκτέλεση βάσης:





Λιώνουμε στη φωτιά τη μαργαρίνη, προσέχοντας να μην την κάψουμε.
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι, προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη και τα ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.






Το τοποθετούμε σε φόρμα που ανοίγει στα πλάγια ή κατευθείαν στη πιατέλα που θα σερβίρουμε, βάζοντας ένα τσέρκι (24εκ.), στρώνοντάς το με ένα κουτάλι πολύ καλά.





Εκτέλεση κρέμας:






Μόλις βάλουμε στο ψυγείο την βάση, χτυπάμε στο μπλέντερ το κρύο ζαχαρούχο γάλα μαζί με το τυρί Philadelphia για μερικά δευτερόλεπτα (ίσα ίσα να λιώσουν).





Κατόπιν προσθέτουμε στην κρέμα μας και το λεμόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Ξαναβάζουμε για λίγο το γλυκό στο ψυγείο. 








Μετά από 15΄, τοποθετούμε τα βύσσινα ακτινωτά (για να μπορούμε να κόβουμε εύκολα τα κομμάτια) 


 







 



και με ένα κουτάλι απλώνουμε και την χλιαρή, σχεδόν κρύα σάλτσα που φτιάξαμε. Το βάζουμε και πάλι στο ψυγείο.
 







Λίγο πριν το σερβίρουμε αφαιρούμε το τσέρκι.









ΤΙΡ: 1.Μπορούμε αντί για την σάλτσα βύσσινου, να βάλουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας, όπως βύσσινο, φράουλα, βερίκοκο, πορτοκάλι, κτλ. 
2. Αν έχει πήξει πολύ η σάλτσα την ζεσταίνω λίγο, για να μαλακώσει.

..................................  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου