Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Kέικ καρότου


Υλικά για το κέικ:

  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200γρ.)
  • 1,5 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο (300ml)
  • 3 φλιτζάνια καρότα τριμμένα (280γρ.)
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο(220γρ.)
  • 2 κ.γ. κοφτά κανέλα τριμμένη
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας


Σημείωση: Το φλιτζάνι να χωράει 200ml νερό

Γλάσο:

  • 125γρ. φρέσκο ανάλατο βούτυρο αγελάδος, Lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 400γρ. τυρί κρέμα, Φιλαδέλφεια (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (100γρ.)


Εκτέλεση για το κέικ:




Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι, τη σόδα και την κανέλα.









Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα καρότα.













Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα. Προσθέτοντας ένα ένα τ΄ αβγά.










Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα κα το τέλος το μίγμα με το αλεύρι.









Στρώνουμε μια βρεγμένη λαδόκολλα μια φόρμα (23-25 εκ.), για να μην μας κολλήσει και ψήνουμε στην αντίσταση (μεσαία σκάλα) στους 175˚C για 1 ώρα. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι αν είναι ψημένο(πρέπει να βγει καθαρό), αλλιώς το αφήνουμε για ακόμα 5’.








Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.






Εκτέλεση για το Γλάσο:


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
Όταν κρυώσει το κέικ, το αλείφουμε με το γλάσο.


ΤΙΡ:

1. Αν θέλουμε, αντί να βάλουμε 1,5 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο, αντικαθιστούμε το ½ φλιτζάνι, με χυμό πορτοκαλιού.



2. Αν θέλουμε φτιάχνουμε διπλή δόση γλάσου και χωρίζουμε το κέικ σε δυο κομμάτια.

Κατόπιν απλώνουμε με μια σπάτουλα, λίγο από το γλάσο στη μέση και το υπόλοιπο γύρω από το κέικ. 











Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Τούρτα φράουλας



Υλικά για το παντεσπάνι διαμέτρου 28εκ.

  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 6 μεσαία αβγά
  • 60γρ. αμυγδαλόσκονη


Υλικά για τη σάλτσα φράουλας:

  • 4 κεσεδάκια φρέσκιες φράουλες (1900γρ.)
  • 3 κούπες νερό
  • 1 1/2 κούπες κορν φλάουρ (120γρ.)
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 750γρ. φρέσκια σαντιγύ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (90γρ.)


Υλικά για το σιρόπι:

  • 1 κούπα γάλα
  • 3 κουταλιές από τη σάλτσα φράουλας
  • 2 κουταλιές κονιάκ


Για το στόλισμα:

  • 1 κούπα σάλτσα
  • 250γρ. σαντιγί


Εκτέλεση – Παντεσπάνι:




Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη τ’ αβγά, μέχρι να αφρατέψουν.










Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιγά σιγά (αφού έχουμε σβήσει το μίξερ) το κοσκινισμένο αλεύρι 









και την αμυγδαλόσκονη. 









Στρώνουμε σ’ ένα ταψί ή τσέρκι οπωσδήποτε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην μεσαία σκάλα, στους 170˚για 25-30’.







Την επόμενα μέρα μοιράζουμε το παντεσπάνι σε 3 μέρη.






Εκτέλεση – Σάλτσα φράουλας:








Πλύνουμε και κόβουμε τα κοτσάνια από τις φράουλες. Συνολικά οι φράουλες (καθαρισμένες) να είναι περίπου1900γρ.









Διαλέγουμε περίπου 25 μέτριες φράουλες και τις αφαιρούμε από το σύνολο. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί.








Βράζουμε τις υπόλοιπες φράουλες, προσθέτοντας 3 κούπες νερό.
Όταν αρχίσουν να χοχλάζουν τις αφήνουμε μόνο για 5’.










Κατόπιν σβήνουμε τη φωτιά, τις σουρώνουμε (χωρίς να τις πατήσουμε καθόλου) και κρατάμε μόνο το ζουμί.







Η σάλτσα έγινε με 7 κούπες ζουμί, 1 1/2 κούπα κορν φλάουρ (120γρ.) και 3 κούπες ζάχαρη.






Αρχικά διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 κούπες από το κρύο
ζουμί.








Κατόπιν το προσθέτουμε το υπόλοιπο ζουμί μαζί και τη ζάχαρη και βράζουμε το μίγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μία διαυγής και λαμπερή σάλτσα(περίπου 10΄- 15').   





      




Αφού η σάλτσα κρυώσει εντελώς, κρατάμε περίπου 1,5 κούπα (για το στόλισμα και το σιρόπι) και την υπόλοιπη την ανακατεύουμε με τη σαντιγί(750γρ.).









 Tοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.




Συναρμολόγηση:







Σε πιατέλα τοποθετούμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι, το ραντίζουμε με το σιρόπι 









και απλώνουμε 1/3 από τη ροζ σαντιγί. Τοποθετούμε τα άλλα 2 κομμάτια   επαναλαμβάνοντας τα ίδια.









Με το κορνέ στολίζουμε την τούρτα με την λευκή σαντιγί(250γρ.)
Τοποθετούμε τις φράουλες, που έχουμε φυλάξει και λίγο πριν το σερβίρισμα, την περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα με τις φράουλες.








Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Κορμός σοκολάτας ή σαλάμι ή μωσαϊκό και Σκαντζόχοιρος για παιδικό πάρτι







Συστατικά για το μωσαϊκό:

  • 1 πακέτο μπισκότα Digestive ή Πτι Μπερ (400 γρ.)
  • 1/2 πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpak (125 γρ.)
  • 1 κούπα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια
  • 1 κούπα πλήρη κρέμα γάλακτος Φάγε (250ml)
  • 1 σοκολάτα κουβερτούρα 50 % κακάο Νestle Dessert( 200γρ. )
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ρούμι


Εκτέλεση:





Σε ένα μεγάλο μπολ σπάζουμε τα μπισκότα με τα χέρια σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια.











Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε αρχικά την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.










Μόλις λιώσει το βούτυρο, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το κακάο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Στο τέλος προσθέτουμε το ρούμι ή το κονιάκ.








Ανακατεύουμε το μίγμα των μπισκότων με το μίγμα της σοκολάτας και το τοποθετούμε το ψυγείο για 2 ώρες.









Το μίγμα θα σταθεροποιηθεί αρκετά και θα είναι εύκολο να το πλάσουμε (ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες) σε ένα ρολό σαν σαλάμι.






Όταν σφίξει καλά το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.









Μία ώρα πριν να το σερβίρουμε το βγάζουμε από το ψυγείο.









…………………………………………





Συστατικά για τον Σκαντζόχοιρο:

  • 3 πακέτα μπισκότα Πτι Μπερ ή Digestive (225χ3=675γρ.)
  • 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpak (250 γρ.)
  • 2 κούπες γάλα 2% (500ml)
  • 2 σοκολάτες κουβερτούρα 50 % κακάο Νestle Dessert( 400γρ. )
  • 4 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 1 κουταλιά εσάνς βανίλιας


Γλάσο:

  • 1 σοκολάτα κουβερτούρα 50 % κακάο Νestle Dessert( 200γρ. )
  • 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο


Για το στόλισμα:

  • 1 κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 2 κουφετάκια σμάρτις για τα μάτια


Εκτέλεση:




Αρχικά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.
Τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C , στην αντίσταση, για περίπου 10΄- 15΄.










Σε ένα μεγάλο μπολ σπάζουμε τα μπισκότα με τα χέρια σε μικρά κομμάτια.









Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε αρχικά το γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το κακάο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.








Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το μίγμα της σοκολάτας και το τοποθετούμε το ψυγείο για 2 ώρες. 










Το μίγμα θα σταθεροποιηθεί αρκετά και θα είναι εύκολο να το πλάσουμε σαν σκαντζόχοιρο.









Όταν σφίξει καλά, καρφώνουμε τα αμύγδαλα, προθέτουμε και τα σμάρτις.





Μία ώρα πριν να το σερβίρουμε το βγάζουμε από το ψυγείο.