Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Βασιλόπιτα με καρύδια και χυμό μανταρινιού






Υλικά:

  • 1 κούπα φρέσκο βούτυρο Lurpak (250γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιού (250ml)
  • 2 γεμάτες κουταλιές σούπας ξύσμα 6-7 μανταρινιών
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 κούπες χοντροκομμένα καρύδια (250γρ.)
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου (250γρ.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (προαιρετικά)


Για το γλάσο:

  • 600γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφια ή Μασκαρπόνε
  • 50γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη (125γρ.)
  • ξύσμα 3 μανταρινιών
  • 4 κουταλιές της σούπας χυμό μανταρινιού
  • Μερικά φουντούκια για το στόλισμα




Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό



Εκτέλεση:






Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.










Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τα καρύδια.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα απράδια.












Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.








Κατόπιν με τον αναδευτήρα του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο για 10’.









Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το χυμό μανταρινιού με 2-3 κουταλιές από το μίγμα του αλευριού.









Κατόπιν προσθέτουμε εναλλάξ τη μαρέγκα με το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό (να τελειώσει πρώτα το αλεύρι).








Σε στρογγυλό ταψί 26-28εκ. τοποθετούμε στο πάτο λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, (για να μην μετακινηθεί) και αδειάζουμε το μείγμα.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση(μεσαία σχάρα), στους 175°C, για 50΄.






Ελέγχουμε με ένα στεγνό μαχαιράκι κι αν βγαίνει καθαρό, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη βασιλόπιτα ακόμα 5’.
Την αφήνουμε 15’ σε σχάρα να κρυώσει λίγο.










Κατόπιν την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρούμε την λαδόκολλα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.





Απλώνουμε το γλάσο και γράφουμε το 2019 με τα φουντούκια.


Παρασκευή γλάσου:





Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το τυρί, το ξύσμα και το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν.
Σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το χυμό.






Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Κριθαρότο με γαρίδες





Υλικά για 4 άτομα:


  • 20 μεγάλες γαρίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, Pummaro
  • 2 κούπες χοντρό κριθαράκι Barilla
  • 13 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4-5 κούπες ζωμό λαχανικών
  • Λίγη παρμεζάνα(προαιρετικά)



Οδηγίες:

Προετοιμασία για το κριθαρότο.






Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε όλα τα φλούδια σε ένα μπολ. 











Χαράζουμε τη ράχη της γαρίδας κα αφαιρούμε το εντεράκι, που είναι γεμάτο άμμο.







Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό (οδηγίες στα ΤΙΡ).



Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2΄-3΄. Τις σβήνουμε με το ούζο και τις αποσύρουμε από τη φωτιά.









Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κουταλιές το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα φλούδια (κεφάλια, κελύφη, ουρές). Τα σοτάρουμε πολύ καλά, ζουλώντας τα κεφάλια με ένα γουδί, για να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι.










Μετά από 5΄, προσθέτουμε τις 2 κούπες από το ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 5΄.











Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε, κρατώντας το ζωμό.








Έχουμε τελειώσει τη προετοιμασία γα το κριθαρότο, έχοντας έτοιμες τις γαρίδες και το ζωμό.






Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με το σκόρδο.











Τα σοτάρουμε ελαφρά και αμέσως μετά προσθέτουμε το κριθαράκι, το ζουμάκι από τα γαρίδες, το χυμό ντομάτας και μία κούπα, από το ζωμό. 










Η φωτιά μας να είναι μέτρια, δηλαδή να χοχλάζει ελαφρά το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε ζωμό, περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί, επαναλαμβάνουμε συνεχώς ……











Μετά από 15’ προσθέτουμε και τις γαρίδες.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για ακόμα 5’ περίπου.





Το αποσύρουμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί για 5΄.
Σερβίρουμε το κριθαρότο αμέσως, προσθέτοντας λίγο τυρί παρμεζάνα.


ΤΙΡ:

Ζωμός λαχανικών.

1. Όταν έχουμε διάφορα λαχανικά, μαζεύουμε τα κοτσάνια π.χ. από τα σέλινα, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα κολοκυθάκια κ.ά. και τα βράζουμε πολύ καλά, για περίπου 30΄. Τα σουρώνουμε και αφού κρυώσει, τον τοποθετούμε σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο. Διατηρούμε το ζωμό για 4-5 ημέρες.
2. Αν δεν μπορούμε να έχουμε ζωμό λαχανικών, τότε σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 2 κύβους φρέσκων λαχανικών Knorr και το ζεσταίνουμε.



Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Kέικ καρότου


Υλικά για το κέικ:

  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200γρ.)
  • 1,5 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο (300ml)
  • 3 φλιτζάνια καρότα τριμμένα (280γρ.)
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο(220γρ.)
  • 2 κ.γ. κοφτά κανέλα τριμμένη
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας


Σημείωση: Το φλιτζάνι να χωράει 200ml νερό

Γλάσο:

  • 125γρ. φρέσκο ανάλατο βούτυρο αγελάδος, Lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 400γρ. τυρί κρέμα, Φιλαδέλφεια (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (100γρ.)


Εκτέλεση για το κέικ:




Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι, τη σόδα και την κανέλα.









Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα καρότα.













Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα. Προσθέτοντας ένα ένα τ΄ αβγά.










Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα κα το τέλος το μίγμα με το αλεύρι.









Στρώνουμε μια βρεγμένη λαδόκολλα μια φόρμα (23-25 εκ.), για να μην μας κολλήσει και ψήνουμε στην αντίσταση (μεσαία σκάλα) στους 175˚C για 1 ώρα. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι αν είναι ψημένο(πρέπει να βγει καθαρό), αλλιώς το αφήνουμε για ακόμα 5’.








Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.






Εκτέλεση για το Γλάσο:


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
Όταν κρυώσει το κέικ, το αλείφουμε με το γλάσο.


ΤΙΡ:

1. Αν θέλουμε, αντί να βάλουμε 1,5 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο, αντικαθιστούμε το ½ φλιτζάνι, με χυμό πορτοκαλιού.



2. Αν θέλουμε φτιάχνουμε διπλή δόση γλάσου και χωρίζουμε το κέικ σε δυο κομμάτια.

Κατόπιν απλώνουμε με μια σπάτουλα, λίγο από το γλάσο στη μέση και το υπόλοιπο γύρω από το κέικ.