Υλικά:
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο ή ( μισό ελαιόλαδο + μισό καλαμποκέλαιο)
- 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
- ½ ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα ακαβούρδιστα
- ξύσμα 1 μέτριου λεμονιού
- ½ ποτήρι σταφίδες ξανθές(προαιρετικά)
Σιρόπι:
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 1 ξυλαράκι κανέλλας
- 2-3 γαρίφαλα
- φλούδα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι, προσθέτοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και
αφού αρχίσουν να χοχλάζουν, τα αφήνουμε για 10’ και σβήνουμε τη φωτιά.
Αφαιρούμε τις φλούδες, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα, πριν βάλουμε το σιρόπι
στο σιμιγδάλι.
Ταυτοχρόνως ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το
σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια
φωτιά, για να καβουρδιστεί σιγά σιγά χωρίς να καεί. Όταν σκουρύνει αρκετά και
είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν λίγο και τα
κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Επειδή έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή σιγά σιγά
το έτοιμο σιρόπι.(Προσοχή γιατί ΠΙΤΣΙΛΑΕΙ
και ΖΕΜΑΤΑΕΙ).
Αφού ηρεμίσει λίγο ο χοχλασμός του μίγματος το ξαναβάζουμε τη φωτιά κι
ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξεκολλήσει από τον πάτο της κατσαρόλας. Το
κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες(προαιρετικά) και το ξύσμα
λεμονιού.
Σκεπάζουμε τον χαλβά για 5’ με μια πετσέτα.
Κατόπιν τον βάζουμε σε φόρμα, για να πάρει σχήμα και όταν κρυώσει εντελώς,
τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και τον πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου