Φαγητά με κοτόπουλο

"Πικάντικο Κοτόπουλο" - Doro wat - Παραδοσιακή συνταγή από τη Αιθιοπία







Υλικά για 4 άτομα:

 

  • 6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κιλά ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 500γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 στήθη κοτόπουλο, κομμένα σε κύβους
  • 4 κουταλιές της σούπας berbere (μίγμα μπαχαρικών από την Αιθιοπία)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι, (όσο θέλουμε)
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • 3 κούπες νερό (750ml)
  • 100ρ. φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά)
  • 4 αυγά βραστά

 

 

Μαρινάτα κοτόπουλου:

 

Αρχικά αλατίζουμε (3 κοφτές κουταλιές) το κοτόπουλο και το τρίβουμε με τον χυμό από 1 λεμόνι. Όση ώρα σοτάρουμε το κρεμμύδι, αφήνουμε το κοτόπουλο να στραγγίσει καλά στο σουρωτήρι .

 

Εκτέλεση:

 


Ενώ το κοτόπουλο στραγγίζει, τοποθετούμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, τα κρεμμύδια με 3 κοφτές κουταλιές αλάτι, χωρίς νερό ή λάδι.


 Σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κολλήσει, τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, το σκόρδο, το πιπέρι, τα γαρύφαλλα και το berbere.




Αφού τα τσιγαρίσουμε καλά, προσθέτουμε το μισό νερό και την ντομάτα.



Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30΄ μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το βούτυρο προαιρετικά.




Κατόπιν μεταφέρουμε τη σάλτσα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό με το κοτόπουλο.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 45΄, μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
Δεν ανακατεύουμε πολύ συχνά, για να μην διαλυθεί το κοτόπουλο.




Στο τέλος προσθέτουμε τα βραστά αυγά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 10΄.

 

ΤΙP:


1. Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο καυτερή, προσθέτουμε περισσότερη berbere.
2. Μπορούμε να βάλουμε μπουτάκια κοτόπουλο, αντί φιλέτα
3. Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε berbere, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με chili.
4. Τη σάλτσα με το κοτόπουλο, το συνοδεύουμε με τρεις τρόπους.
    A. Βράζουμε ρύζι basmati και ρίχνουμε τη σάλτσα με το κοτόπουλο από επάνω.


 


B. Παίρνουμε μια Αραβική πίτα, προσθέτουμε γιαούρτι με σκόρδο και τη σάλτσα με το κοτόπουλο. 
Γ. Βράζουμε μακαρόνια Νο9 και ρίχνουμε τη σάλτσα με το κοτόπουλο από επάνω.



..........................................

Ασιατικό φιλέτο κοτόπουλου με λαχανικά..... à la Mαίρη


Υλικά για 5 άτομα:

  • 3 φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε κύβους(600-700γρ.)
  • 6-7 μανιτάρια λευκά ή porto bello(500γρ.)
  • 1 μέτριο κολοκύθι
  • 3 μέτρια καρότα
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 μέτριο πράσο(μόνο το λευκό μέρος)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • χοντροκοπανισμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι


Για τη μαρινάτα του κοτόπουλου:


  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα γλυκό τσίλι (sweet chili sauce)
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας (Asian sauce soja)
  • 3 κουταλιές της σούπας  σάλτσα μπάρμπεκιου Jack Daniel’s (barbecue sauce – smooth original, Jack Daniel’s)


Ρύζι basmati:


  • 1 κούπα ρύζι basmati
  • 3 κούπες νερό
  • 1 φρέσκος κύβος λαχανικών ή κοτόπουλου


Προετοιμασία υλικών:


Αρχικά σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τα φιλέτα, κομμένα σε κύβους, με τη μαρινάτα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.


Συνεχίζουμε χωρίζοντας σε 3 μέρη(μπολ) τα λαχανικά μας.




 

1. Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και τα τεμαχίζουμε σε λεπτές φέτες








 




2. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι και το πράσο και








 


3. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πιπεριές και τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα καρότα με το κολοκύθι.













Εκτέλεση ρυζιού:









Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε τον κύβο.











Προσθέτουμε το ρύζι και μόλις αρχίζει να χοχλάζει, το σκεπάζουμε πολύ καλά και σβήνουμε το μάτι. 












Μετά από 7΄, δοκιμάζουμε το ρύζι και εάν είναι βρασμένο, το σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.(Θα τον χρειαστούμε στο κοτόπουλο).




Εκτέλεση λαχανικών και κοτόπουλου:



Όλα θα τα φτιάξουμε σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ.






Ξεκινάμε, ζεσταίνοντας καλά τις 5 κουταλιές από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε για 10΄ και λίγο πριν τα αφαιρέσουμε από το τηγάνι, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι.


 Κατόπιν τα τοποθετούμε στη πιατέλα που θα σερβίρουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, με τα υπόλοιπα υλικά.






 Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κουταλιές) και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. 
 Μετά από 5΄ προσθέτουμε και το μίγμα καρότου, πιπεριάς και κολοκυθιού.



 Τα σοτάρουμε για 10΄ και τα προσθέτουμε στη πιατέλα με τα μανιτάρια.








Συνεχίζουμε στο ίδιο τηγάνι, σοτάροντας το μίγμα του κοτόπουλου για 10΄.








Κατόπιν προσθέτουμε ελάχιστο νερό(ξεπλένοντας το μπολ της μαρινάτας, και συμπληρώνοντας με το ζωμό από το ρύζι(συνολικά 1/2 κούπα). Σκεπάζουμε καλά το τηγάνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄ακόμα. 




Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ησυχάσει για άλλα 10΄. Δοκιμάζουμε, μήπως θέλει να προσθέσουμε λίγο αλάτι.


Τη στιγμή που θα σερβίρουμε, ανακατεύουμε όλα τα υλικά, λαχανικά και κοτόπουλο, για να μην μαλακώσουν τα λαχανικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου