Κριθαρότο με γαρίδες
Υλικά για 4 άτομα:
- 20 μεγάλες γαρίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κούπα ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, Pummaro
- 2 κούπες χοντρό κριθαράκι Barilla
- 13 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
- αλάτι, πιπέρι
- 4-5 κούπες ζωμό λαχανικών
- Λίγη παρμεζάνα(προαιρετικά)
Οδηγίες:
Προετοιμασία για το κριθαρότο.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε όλα τα φλούδια σε ένα μπολ.
Χαράζουμε τη ράχη της γαρίδας κα αφαιρούμε το εντεράκι, που είναι γεμάτο άμμο.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό (οδηγίες στα ΤΙΡ).
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2΄-3΄. Τις σβήνουμε με το ούζο και τις αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κουταλιές το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα φλούδια (κεφάλια, κελύφη, ουρές). Τα σοτάρουμε πολύ καλά, ζουλώντας τα κεφάλια με ένα γουδί, για να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι.
Μετά από 5΄, προσθέτουμε τις 2 κούπες από το ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 5΄.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε, κρατώντας το ζωμό.
Έχουμε τελειώσει τη προετοιμασία γα το κριθαρότο, έχοντας έτοιμες τις γαρίδες και το ζωμό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με το σκόρδο.
Τα σοτάρουμε ελαφρά και αμέσως μετά προσθέτουμε το κριθαράκι, το ζουμάκι από τα γαρίδες, το χυμό ντομάτας και μία κούπα, από το ζωμό.
Η φωτιά μας να είναι μέτρια, δηλαδή να χοχλάζει ελαφρά το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε ζωμό, περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί, επαναλαμβάνουμε συνεχώς ……
Μετά από 15’ προσθέτουμε και τις γαρίδες.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για ακόμα 5’ περίπου.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί για 5΄.
Σερβίρουμε το κριθαρότο αμέσως, προσθέτοντας λίγο τυρί παρμεζάνα.
ΤΙΡ:
Ζωμός λαχανικών.
1. Όταν έχουμε διάφορα λαχανικά, μαζεύουμε τα κοτσάνια π.χ. από τα σέλινα, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα κολοκυθάκια κ.ά. και τα βράζουμε πολύ καλά, για περίπου 30΄. Τα σουρώνουμε και αφού κρυώσει, τον τοποθετούμε σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο. Διατηρούμε το ζωμό για 4-5 ημέρες.
2. Αν δεν μπορούμε να έχουμε ζωμό λαχανικών, τότε σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 2 κύβους φρέσκων λαχανικών Knorr και το ζεσταίνουμε.
- 20 μεγάλες γαρίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κούπα ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, Pummaro
- 2 κούπες χοντρό κριθαράκι Barilla
- 13 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
- αλάτι, πιπέρι
- 4-5 κούπες ζωμό λαχανικών
- Λίγη παρμεζάνα(προαιρετικά)
...........................................
Κολοκυθόσουπα Vegan, με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξηρούς καρπούς
- 1.300γρ. κολοκύθα κίτρινη σε κύβους
- 1 γλυκοπατάτα (250γρ.)
- 1 πράσο
- 1 μικρή ντομάτα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κοφτό κουτ/κι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, Πιπέρι
- 1 κοφτή κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 καυτερή πιπεριά ή 1 κουτ. σούπας καυτερό λάδι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ζεστό) ή 1 λίτρο νερό και 1 κύβο φρέσκο κύβο λαχανικών (ζεστό)
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
- 1 κοφτό κουτ/κι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας βαλσάμικο
- 50γρ. ψημένα κάσιους
- 50γρ. φυστίκια (salted peanuts)
ΤΙΡ:
Σπιτικά Παξιμάδια Α) λαδιού και Β) με φρέσκο βούτυρο
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό Μύλοι Αγ. Γεωργίου (6 κούπες και 2/5 της κούπας)
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 420ml χλιαρό νερό (1 κούπα και 2/3 της κούπας)
- 230 ml ελαιόλαδο (1 κούπα)
- Σε κάθε κομμάτι, 1 κουταλιά ρίγανη(προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε με τον γάντζο για τη ζύμη, αρχικά αργά (για να μην
πεταχτεί το αλεύρι) και κατόπιν γρήγορα μόνο για 5΄.
Γίνεται μία συμπαγής ζύμη.
Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στον πάγκο μας, για 45΄.
Κατόπιν προσεκτικά απλώνουμε τη ζύμη μας στο πάγκο και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή σπάτουλα,
την μοιράζουμε σε 4μέρη.
Απλώνουμε κάθε κομμάτι σε σχήμα παραλληλόγραμμου, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με ρίγανη και τα
διπλώνουμε από την μεγάλη πλευρά.
Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και μεταφέρουμε προσεκτικά τα ζυμάρια μας.
Δεν προσθέτουμε καθόλου αλεύρι.
Τα χαράζουμε βαθιά, σε απόσταση 1εκ. και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.
Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στον πάγκο μας, για 1,5 ώρα.
Ταυτόχρονα ανάβουμε το φούρνο στους 180˚C στην αντίσταση.
Όταν περάσει η ώρα, τα αλείφουμε με νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 40΄.
Βγάζουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα, για να μην μαλακώσουν.
Όταν κρυώσουν τα κόβουμε σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι και τα ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο
φούρνο, στους 120˚C στον αέρα, για 1 ώρα. Τα ελέγχουμε και αν είναι ακόμα μαλακά, τα
αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το φρίξιμο για ακόμα 30΄.
Σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε ακόμα 10΄.
Τα αφαιρούμε από εκεί και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Τα αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει καλά, για να μην μαλακώσουν.
ΤΙΡ:
1.Αν θέλουμε τα παξιμάδια μας να είναι μεγαλύτερα, τα τεμαχίζουμε σε 2 κομμάτια.
2. Μπορούμε να προσθέσουμε αλεύρι ολικής ή ζυμωτό ή διάφορους σπόρους, αν θέλουμε να έχουμε παξιμάδια ολικής, φτάνει να είναι όλα σε μικρότερη ποσότητα από το λευκό αλεύρι.
3. Αν θέλουμε να έχουν διαφορετική γεύση, μπορούμε σε κάθε κομμάτι να προσθέσουμε διαφορετικό μυρωδικό π.χ. ρίγανη, πάπρικα, θυμάρι, σαφράν, κ.ά.
………………………………………………………
Β) Παξιμάδια με φρέσκο βούτυρο
Υλικά:
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου, (1 κούπα)
- 350γρ. αλεύρι σκληρό Μύλοι Αγ. Γεωργίου, (2 κούπες και 1/3 κούπας)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25γρ. φρέσκια μαγιά
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 50ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου (γάλα και νερό 2/3 τη κούπας)
- 2 μέτρια αβγά
- 150γρ. φρέσκο βούτυρο (Lurpak) κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
- Σε κάθε κομμάτι, 1 κουταλιά γλυκάνισο(προαιρετικά)
1 αβγό ή γάλα για το άλλειμα
Η κούπα να περιέχει 250ml νερό
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο για τη ζύμη, αρχικά αργά (για να μην πεταχτεί το αλεύρι)
και κατόπιν γρήγορα.
Στο τέλος προσθέτουμε ένα ένα τα κυβάκια του βουτύρου.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μόνο για 5΄. Γίνεται μία συμπαγής ζύμη που κολλάει αρκετά.
Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στον πάγκο μας, για 45΄.
Κατόπιν προσεκτικά απλώνουμε τη ζύμη μας στο πάγκο και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή σπάτουλα, την μοιράζουμε σε 2 μέρη.
Απλώνουμε κάθε κομμάτι σε σχήμα παραλληλόγραμμου, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με τον γλυκάνισο και διπλώνουμε από την μεγάλη πλευρά.
Τοποθετούμε σε 2 μακρόστενες φόρμες λαδόκολλα και μεταφέρουμε προσεκτικά τα ζυμάρια μας.
Δεν προσθέτουμε καθόλου αλεύρι.
Τα χαράζουμε βαθιά, σε απόσταση 1εκ. και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.
Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στον πάγκο μας, για 1,5 ώρα.
Ταυτόχρονα ανάβουμε το φούρνο στους 180˚C στην αντίσταση.
Όταν περάσει η ώρα, τα αλείφουμε με αυγό (που το έχουμε ανακατέψει με 2 κουταλιές νερό), ή γάλα
και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 40΄.
Βγάζουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα, για να μην μαλακώσουν.
Όταν κρυώσουν εντελώς, τα κόβουμε σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι και τα ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 120˚C στον αέρα, για 30΄.
Τα ελέγχουμε και αν είναι ακόμα μαλακά, τα αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το φρίξιμο για ακόμα 30΄.
Σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε ακόμα 10΄.
Τα αφαιρούμε από εκεί και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Τα αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει καλά, για να μην μαλακώσουν.
ΤΙΡ:
1.Αν θέλουμε τα παξιμάδια μας να είναι μεγαλύτερα, τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο, όλη τη ζύμη σε μία μεγάλη μακρόστενη φόρμα.
2. Μπορούμε να μην τα φρίξουμε και να τα φάμε σαν τσουρεκάκια άγλυκα, με τον καφέ ή στο πρωινό.
3. Μπορούμε να προσθέσουμε αλεύρι ολικής ή ζυμωτό, αν θέλουμε να έχουμε παξιμάδια ολικής, φτάνει να είναι σε μικρότερη ποσότητα από το λευκό αλεύρι.
............................................
Ασιατικό φιλέτο κοτόπουλου με λαχανικά..... à la Mαίρη
- 3 φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε κύβους(600-700γρ.)
- 6-7 μανιτάρια λευκά ή porto bello(500γρ.)
- 1 μέτριο κολοκύθι
- 3 μέτρια καρότα
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 μέτριο πράσο(μόνο το λευκό μέρος)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- χοντροκοπανισμένο πιπέρι
- αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα γλυκό τσίλι (sweet chili sauce)
- 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας (Asian sauce soja)
- 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα μπάρμπεκιου Jack Daniel’s (barbecue sauce – smooth original, Jack Daniel’s)
- 1 κούπα ρύζι basmati
- 3 κούπες νερό
- 1 φρέσκος κύβος λαχανικών ή κοτόπουλου
Προσθέτουμε το ρύζι και μόλις αρχίζει να χοχλάζει, το σκεπάζουμε πολύ καλά και σβήνουμε το μάτι.
Μετά από 7΄, δοκιμάζουμε το ρύζι και εάν είναι βρασμένο, το σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.(Θα τον χρειαστούμε στο κοτόπουλο).
Εκτέλεση λαχανικών και κοτόπουλου:
Όλα θα τα φτιάξουμε σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ.
Ξεκινάμε, ζεσταίνοντας καλά τις 5 κουταλιές από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε για 10΄ και λίγο πριν τα αφαιρέσουμε από το τηγάνι, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι.
Μετά από 5΄ προσθέτουμε και το μίγμα καρότου, πιπεριάς και κολοκυθιού.
Τα σοτάρουμε για 10΄ και τα προσθέτουμε στη πιατέλα με τα μανιτάρια.
Κατόπιν προσθέτουμε ελάχιστο νερό(ξεπλένοντας το μπολ της μαρινάτας, και συμπληρώνοντας με το ζωμό από το ρύζι(συνολικά 1/2 κούπα). Σκεπάζουμε καλά το τηγάνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄ακόμα.
Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ησυχάσει για άλλα 10΄. Δοκιμάζουμε, μήπως θέλει να προσθέσουμε λίγο αλάτι.
............................................
Ψαρόσουπα βελουτέ με φρέσκα ψάρια και λαχανικά
- 1,5 κιλό ψάρια (ροφούς ή σκορπίνες ή διάφορα μικρά πετρόψαρα)
- 2 κολοκύθια (250γρ.)
- 1 ώριμη ντομάτα (250γρ.)
- 3-4 πατάτες (1/2 κιλό)
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 3-4 καρότα (250γρ.)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι (100γρ.)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο-πιπέρι
- 1,5 λίτρο νερό
Στη χύτρα βάζουμε το νερό(1,5l), 1 κουταλιά αλάτι και τα ψάρια(στο δίχτι) να βράσουν. Μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, τα αφήνουμε να βράσουν περίπου για 15΄.
Σουρώνουμε προσεκτικά το ζωμό, για να μην μείνει κάποιο αγκάθι και τοποθετούμε τα ψάρια σε μια πιατέλα.
Τα καθαρίζουμε από τις αγκάθες, τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν και τα προσθέτουμε στη σούπα.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε το λάδι και τον σουρωμένο ζωμό στη χύτρα. Ανάβουμε τη κουζίνα, κλείνουμε τη χύτρα και μόλις ανέβει η βαλβίδα, σβήνουμε το μάτι.
Αφού κατέβει η βαλβίδα και μπορούμε να ανοίξουμε τη χύτρα, αφαιρούμε το μισό σέλινο, για να μην γίνει η σούπα μας, πράσινη.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα λαχανικά και τον ζωμό.
Αν θέλουμε τη σούπα μας πιο πηχτή, την αφήνουμε να βράσει για 5΄ - 10΄.
ΤΙΡ:
Σπιτικός μαριναρισμένος σολομός με γλυκιά σάλτσα άνηθου – Homemade Gravlax
- 2 χοντρά φιλέτα φρέσκου σολομού, χωρίς πέτσα και αγκάθια (1 κιλό)
- 2 φλιτζανάκια του καφέ χοντρό φυσικό θαλασσινό αλάτι (100γρ.)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κρυσταλλική ζάχαρη (90γρ.)
- 3 - 4 κουταλιές της σούπας, μίγμα από χοντροκοπανισμένα πιπέρια (μαύρο, ροζ, άσπρο)
- 1 κουταλιά της σούπας χοντροκοπανισμένο κόλιανδρο
- 1 κουταλιά της σούπας χοντροκοπανισμένο μπαχάρι
- 2 – 3 ματσάκια άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια)
- 2 σφηνάκια ουίσκι ή βότκα ή τσικουδιά (80ml)
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος πλήρης Φάγε (250γρ.)
- 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια
- 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μουστάρδα γλυκιά, traditional Dijon mustard, Dÿon originale
- 3 κοφτές κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Σε μια ξύλινη επιφάνεια πασπαλίζουμε, το 1/4 από το μίγμα αλατιού και ζάχαρης. Κατόπιν τοποθετούμε το ένα φιλέτο σολομού.
Μετά από 15 ώρες,
Παίρνουμε 2 μπολ, στο ένα τοποθετούμε τα χοντροκοπανισμένα στο γουδί πιπέρια, αφού τα ανακατέψουμε με τον κόλιανδρο και το μπαχάρι
......................
Καλαμαράκια γεμιστά στο φούρνο
- 4-5 μεγάλα καλαμάρια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ντομάτα (μεσαία) ψιλοκομμένη
- Μισό ματσάκι μαϊντανό
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι
- 1 κομμάτι φέτα (100γρ)
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα λευκό κρασί
Εκτέλεση:
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, τη πιπεριά, το ρύζι και το πιπέρι.
Αφού μαλακώσει λιγάκι το ρύζι, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, λίγο αλάτι και γεμίζουμε τα καλαμάρια (όχι πολύ γεμάτα). Με μία οδοντογλυφίδα συγκρατούμε τη γέμιση.
.......................
Σουπιές κρασάτες
Υλικά:
- 1 κιλό σουπιές
- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κούπα ελαιόλαδο (125ml)
- 1 κούπα κρασί λευκό (250ml)
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι
- 10 κόκκους πιπέρι
- 10 κόκκους μπαχάρι
- Α) Χύτρα: ½ κούπα ζεστό νερό και 3 κουταλιές της σούπας πελτέ
- Β) Κατσαρόλα: 2 κούπες ζεστό νερό και 3 κουταλιές της σούπας πελτέ
........................
ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 6-7 σουπιές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεσαία ντομάτα ψιλοκομμένη
- Μισό ματσάκι μαϊντανό
- Λίγη ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι
- 3-4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- λίγο λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ένα πανεύκολο και πολύ νόστιμο νηστίσιμο φαγητό. Τρώγεται και κρύο στην εξοχή την Καθαρά Δευτέρα.
..................................................................
Σουπιοπίλαφο Κάσου – Μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς
- 3-4 φρέσκιες μέτριες σουπιές με το μελάνι τους, περίπου 600 - 700γρ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 δαφνόφυλλα
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 μέτρια ντομάτα πολτοποιημένη
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι του νερού λευκό κρασί (125ml)
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κούπα ρύζι για ριζότο Καρολίνα ή Carnaroli (250γρ.)
- 3,5 κούπες ζεστό νερό με μελάνι (περίπου)
- λίγη φλούδα πορτοκαλιού
Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό φαγητό της Κάσου. Οι σουπιές πρέπει να είναι φρέσκες και να προσέξουμε, όταν τις καθαρίζουμε, να μην σπάσουμε τον σάκο με το μελάνι, γιατί αυτό θα δώσει όλη τη νοστιμιά, αλλά και το χρώμα στο πιλάφι μας.
Ουγγαρέζικο Γκούλας…… αλά ελληνικά
Όλα τα υλικά να είναι κομμένα σε μικρά κυβάκια:
- 1200γρ. καθαρό μοσχαρίσιο κρέας (ποντίκι)
- 400γρ. χοιρινή σπάλα
- 1 μοσχαρίσιο κόκκαλο (προαιρετικά)
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 κούπες ζωμό κρέατος ή 3 κούπες νερό με 2 φρέσκους κύβους λαχανικών knorr
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κουταλιές της σούπας κόκκινη πάπρικα σε σκόνη
- 3 μεγάλα καρότα
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 μέτριο κολοκύθι
- 2 μέτριες ντομάτες
- 3-4 μέτριες πατάτες
- 3-4 κλωναράκια σέλινο
- 2-3 καυτερές πιπεριές (προαιρετικά)
- Αλάτι – πιπέρι
Υλικά για την Crème fraîche:
- 1 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (200ml)
- 3 κουταλιές σούπας buttermilk (ξινόγαλα)
- 1 κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά (200ml)
- 4 κουταλιές σούπας buttermilk (ξινόγαλα)
Οδηγίες για το Γκούλας:
Στη χύτρα σοτάρουμε το λάδι, αρχικά με το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά με το κρέας για 10΄.
Προσθέτουμε το ζωμό, το κόκκαλο, λίγο αλάτι και το πιπέρι.
Αφαιρούμε το κόκκαλο και την στιγμή που σερβίρουμε το Γκούλας προσθέτουμε 2 κουταλιές Sour cream ή Crème fraîche.
Οδηγίες για τις δύο κρέμες:
Ζεσταίνουμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα (δοκιμάζουμε με το δάκτυλο μας, να είναι απλά χλιαρό).
Τοποθετούμε το μίγμα σε γυάλινο βάζο, σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 24 ώρες, σε σημείο χωρίς ρεύματα, ώστε να μην επηρεάζεται από τις αλλαγές θερμοκρασίας.
Την επόμενη μέρα κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Σε 24 ώρες και οι δύο κρέμες θα είναι έτοιμες για χρήση.
ΤΙΡ:
Κολοκύθια τριμμένα, με φέτα στο φούρνο
Υλικά:
- 4-5 μεγάλα κολοκύθια τριμμένα ή αν έχουμε κάνει γεμιστά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το εσωτερικό τους
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά κομμένα ροδέλες
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 250γρ. φέτα χοντροτριμμένη(περίπου)
- 150γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο μαλακό κίτρινο τυρί
Εκτέλεση:
Σε ένα ταψάκι Νο 28, βάζουμε το λάδι και κατόπιν μια στρώση κολοκυθάκια, αλάτι πιπέρι, λίγη φέτα εδώ κι εκεί, μια στρώση κρεμμύδι.
Στο τέλος τα πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Ψήνουμε για 1 περίπου ώρα, στην αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, στους 200˚C, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να πιουν τα υγρά τους.
..........................................................
Ελιές Μαύρες ξιδάτες Καλαμών
Μαζεύουμε ή αγοράζουμε μαύρες, νυχάτες, σκληρές ελιές Καλαμών.
Τις χαρακώνουμε απαλά 1 φορά και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό. Τις αφήνουμε 4 - 5 μέρες (όχι περισσότερο), αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά, δυο και τρεις φορές για να ξεπικρίσουν.
Σουρώνουμε τις ελιές και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη γεμάτη ξύδι(αγοράζουμε ξύδι 5L για οικονομία) και τις αφήνουμε για 1 ώρα μόνο.
Για να ελέγξουμε αν η άρμη είναι έτοιμη, αφού διαλυθεί το αλάτι, τοποθετούμε στη λεκάνη 2 αβγά.
Αν αυτά επιπλέουν και η επιφάνεια που είναι έξω από το νερό είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός εικοσάλεπτου, τότε η άρμη είναι έτοιμη. Αν τα αβγά βουλιάξουν, πρέπει να προσθέσουμε και άλλο αλάτι ή αν τα αβγά είναι πολύ έξω από το μίγμα, τότε θα προσθέσουμε νερό.
Σουρώνουμε τις ελιές από το ξύδι.
Διαλέγουμε μεγάλα και καθαρά δοχεία για να φυλάξουμε τις ελιές μας.
Στα 3/5 θα βάλουμε την άρμη, στο επόμενο 1/5 θα βάλουμε ξύδι και τελευταίο 1/5 ελαιόλαδο. Ανακινούμε το βάζο 1 φορά την εβδομάδα(προαιρετικά) και μετά από 3 μήνες είναι έτοιμες.
........................
Πηχτή
- 1 - 1,5 κιλό χοιρινό από σπάλα
- 2 πόδια χοιρινά ή μοσχαρίσια
- 1 κρεμμύδι
- 10 κόκκους μπαχάρι
- Αλάτι, πιπέρι
- 3-4 καρότα
- 1 ματσάκι σέλινο
- 2-3 δάφνες
- 1 ντομάτα
- Για 7-8 κούπες ζωμό
- 6-7 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 10-12 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι
Κασιώτικος Σκάρος πλακί
- 4-5 μεγάλοι σκάροι (1-1,5 κιλό)
- 6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 3-4 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο
- 500γρ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 5-6 κουταλιές της σούπας ξύδι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
.....................................................
Παραδοσιακά Ντολμαδάκια Κάσου ( με κιμά)
- 4-5 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κιλό καθαρό μοσχαρίσιο κιμά
- 250γρ.ρύζι Καρολίνα
- 600γρ. ντομάτες
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές
- 250γρ. φυτικό βούτυρο ή ½ κούπα ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο(για πιο διαιτητικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- χυμό 1 μεγάλου λεμονιού
- 2 κουταλιές βούτυρο
Εκτέλεση:
...................................................................
Τώρα που οι ντομάτες είναι πολύ φθηνές, είναι η κατάλληλη εποχή για να ετοιμάσουμε σπιτική μας σάλτσα, που θα κρατήσει όλο το χειμώνα.
Υλικά:
- 6 κιλά κόκκινες ντομάτες(η βιομηχανική ντομάτα της Κω είναι η καλύτερη
- 3 κουταλιές της σούπας αλάτι (περίπου 50γρ.)
- ½ κούπα ζάχαρη (περίπου 150γρ.)
- Βάζα με καπάκι
Παρασκευή:
Κονσερβοποίηση: