Εύκολη τυρόπιτα με φύλλο κουρού
- 2 κούπες φέτα Ήπειρος θρυμματισμένη
- 2 κούπες μυζήθρα θρυμματισμένη
- 4 κούπες τριμμένα διάφορα κίτρινα τυριά (Γραβιέρα, Γκούντα, Κασέρι, ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί προτιμάμε)
- 3 μεγάλα αβγά
- 1 κούπα γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι ( περίπου)
- 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ή ρίγανη
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο(προαιρετικά)
- 650γρ. έτοιμο φύλλο κουρού Χρυσή ζύμη
- 2-3 κουταλιές καλαμποκέλαιο για το άλειμμα
- Λίγο σησάμι(προαιρετικά)
...........................................................
Μπακλαβάς
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας Κανάκη
- 1 κούπα λιωμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak (250γρ.)
- 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (120ml)
- 1 κούπα καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης, χονδροαλεσμένα (150γρ.)
- 1 κούπα αμύγδαλα, χονδροαλεσμένα (125γρ.)
- 3 κούπες καθαρισμένα καρύδια, χονδροαλεσμένα (450γρ.)
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (500γρ.)
- 2 κούπες νερό (500ml)
- 1 κούπα μέλι (350ml)
- Φλούδα ενός μέτριου λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκa
Ολόκληρα γαρύφαλλα, για το στόλισμα.
1 κούπα να χωράει 250ml νερό
Αρχικά σ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Κατόπιν λιώνουμε το βούτυρο(προσέχουμε να μην το κάψουμε).
Απλώνουμε τα φύλλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το περίγραμμα του ταψιού μας.
Τα φύλλα που περισσεύουν, θα τα χρησιμοποιήσουμε εσωτερικά.
Για κάθε φύλλο που θα απλώνουμε, θα το αλείβουμε απαλά με το πινέλο, με το λιωμένο βούτυρο.
Αρχικά τοποθετούμε 3 φύλλα.
Κατόπιν σε κάθε 1 φύλλο, προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές γέμισης. Συνεχίζουμε εναλλάξ, μέχρι το τέλος.
Τα τελευταία 3 φύλλα τα τοποθετούμε χωρίς γέμιση.
Χαράζουμε βαθιά με κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά.
Σε κάθε κομμάτι, τοποθετούμε 1 γαρύφαλλο στο κέντρο.
Αν μας έχει περισσέψει λιωμένο βούτυρο, το ρίχνουμε ανάμεσα στις χαραμάδες από τα κοψίματα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160οC στις αντιστάσεις.
Όταν προθερμανθεί ο φούρνος, απλώνουμε το καλαμποκέλαιο σε όλο το ταψί, την στιγμή που θα το βάλουμε στο φούρνο.
Τοποθετούμε το ταψί ΑΜΕΣΩΣ στην χαμηλότερη σχάρα και ψήνουμε για 1,5 ώρα. Ελέγχουμε τον μπακλαβά κι αν δεν έχει ροδίσει καλά, συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15΄- 20΄.
Ενώ ψήνεται ο μπακλαβάς φτιάχνουμε και το σιρόπι, γιατί πρέπει να είναι καυτός μπακλαβάς – καυτό σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όταν αρχίσει να χοχλάζει, το αφήνουμε να βράζει για περίπου 7΄.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και αφαιρούμε την κανέλα και τις φλούδες.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι, αμέσως.
Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το κόβουμε την επόμενη ημέρα.
1. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και δεν τον τοποθετούμε ποτέ στο ψυγείο, γιατί θα μαλακώσει.
2. Αν θελήσουμε να φτιάξουμε τον μπακλαβά, μόνο με φιστίκι Αιγίνης, τότε αντικαθιστούμε όλα τα υλικά της γέμισης, με 5 κούπες χονδροαλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.
3. Μπορούμε να προσθέσουμε στον Μπακλαβά και ½ κούπα καβουρδισμένο σησάμι.
4. Αν θέλουμε να φτιάξουμε Μπακλαβά σε μεγάλο ταψί Νο 40*28*7, τότε θα διπλασιάσουμε όλα τα υλικά.
...................
Εκμέκ κανταΐφι
- 1/2 πακέτο κανταΐφι φρέσκο ή κατεψυγμένο (250γρ.)
- 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpak (250γρ.)
- 4 κούπες φρέσκο γάλα 2%(1litro)
- 1 1/2 κούπες ζάχαρη(350γρ.)
- 1/2 κούπα κορν φλάουερ (80γρ.)
- 1/4 κούπας σιμιγδάλι ψιλό (50γρ.)
- 3 κρόκους μεγάλων αυγών
- ξύσμα από 2 μεγάλα λεμόνια ή πορτοκάλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φυσική βανίλια
- 3-4 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού τριμμένη μαστίχα
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας λιωμένο φρέσκο βούτυρο
- 500γρ. πλήρης κρέμα γάλακτος ή 500γρ. φρέσκια σαντιγί
- 2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο
- Λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα, λίγα φιστίκια Αιγίνης, κανέλλα σκόνη
- 1 κούπα νερό (250ml)
- 3/4 κούπας ζάχαρη (170γρ.))
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
- 1 φλούδα λεμονιού
- 2-3 γαρύφαλλα
- 1 μικρό ξυλαράκι κανέλλα
Παρασκευή – Σιροπιού:
Διαλύουμε πολύ καλά το κορν φλάουερ σε λίγο από το κρύο γάλα και κατόπιν προσθέτουμε και τους κρόκους.
Παρασκευή – Κανταϊφιού:
Βγάζουμε το φρέσκο κανταΐφι από το ψυγείο ή ξεπαγώνουμε το κατεψυγμένο, τουλάχιστον για 3 ώρες.
Το κόβουμε με το ψαλίδι ή το χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος (κατά 4 εκ.).
Απλώνουμε με ένα κουτάλι το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στο κανταΐφι. Στρώνουμε απαλά με το χέρι μας το κανταΐφι, προσέχοντας να μην το πατήσουμε καθόλου, για νε γίνει αφράτο και ξεροψημένο και το ψήνουμε στη μεσαία σκάλα για 55-60΄ μέχρι να πάρει ωραίο καστανόξανθο χρώμα. 15΄πριν το τέλος ανοίγουμε το φούρνο και προσθέτουμε λίγα αμύγδαλα φιλέ και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Συναρμολόγηση:
Μόλις βγάλουμε το κανταΐφι από το φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς χωρίς να το σκεπάσουμε.
Στο τέλος χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε τη σαντιγί με το μαστιχέλαιο και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα.
...................................
Εύκολη Τυρόπιτα με φύλλο Κανταΐφι
- 250γρ. φρέσκο ή κατεψυγμένο φύλλο κανταΐφι
- 250γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak (λιωμένο)
- 1 κούπα φέτα Ήπειρος σε μικρά κομμάτια (200γρ.)
- 1 κούπα μυζήθρα τριμμένη (200γρ.)
- 1 κούπα γραβιέρα ή κασέρι τριμμένα (120γρ.)
- 1 μεγάλο αβγό
- μερικά φυλλαράκια δυόσμο
- 1 κουταλιά ρίγανη
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο
- 2 μεγάλα αβγά
- 1 γιαούρτι αγελαδίτσα (200γρ.)
- 1/2 κούπα φρέσκο γάλα 2% (125ml)
- 1 κρέμα γάλακτος light 2% (200γρ.)
- ½ κούπα σουσάμι (50γρ. προαιρετικά)
Παρασκευή:
Βγάζουμε το φρέσκο κανταΐφι από το ψυγείο ή ξεπαγώνουμε το κατεψυγμένο και κατόπιν το ξαίνουμε πάρα πολύ καλά, προσέχοντας να μην αφήσουμε κάποιο σημείο συμπαγές.
Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα τυριά, με το αβγό, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι.
Σ' ένα δεύτερο μπωλ ανακατεύουμε με το σύρμα, όλα τα υλικά της επικάλυψης.
Στρώνουμε απαλά με το χέρι μας το κανταΐφι, προσέχοντας να μην το πατήσουμε καθόλου και κατόπιν απλώνουμε από πάνω, το μίγμα των τυριών.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι, αλείφοντάς το με το υπόλοιπο βούτυρο.
Τέλος περιχύνουμε τη τυρόπιτα με το μίγμα του γάλακτος, την χαράζουμε απαλά, την πασπαλίζουμε με λίγο σησάμι και ακόμα λίγο πιπέρι και ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C, στην αντίσταση, στη μεσαία σκάλα, για 50’. Κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160˚C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’. Σύνολο 1 ώρα.
......................
Γαλακτομπουρεκάκια και Γαλακτομπούρεκο
- 1,5 περίπου πακέτα φύλλο Βηρυτού ή κρούστας Κανάκη
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο Lurpak
- 5-6 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο
- 4,5 κούπες φρέσκο γάλα πλήρες (1.125ml)
- 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (500γρ.)
- 4 μέτρια αυγά
- ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό (110 γρ.)
- ½ κούπα σιμιγδάλι χοντρό (110 γρ.)
- 5-6 κουταλιές της σούπας λιωμένο φρέσκο βούτυρο (50γρ.)
- 1 μπαστουνάκι βανίλιας ή 1 κουταλιά της σούπας εσάνς βανίλιας
- Ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια ή πορτοκάλια
- 4 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (1 κιλό)
- 4 κούπες νερό (1 λίτρο)
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- φλούδα ενός λεμονιού
- 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλου
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι, γιατί πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα, τα γαρύφαλλα, και τη κανέλλα, σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όταν αρχίσει να χοχλάζει, το αφήνουμε να βράζει για περίπου 15΄.
και τη βανίλια.
Τοποθετούμε σε παραλληλόγραμμο ταψί( στο μέγεθος των φύλλων), τα μισά φύλλα κάτω, αλείφοντας τα ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο, κατόπιν την κρέμα και τέλος τα υπόλοιπα φύλλα επάνω.
.........................................
Νηστήσιμα ελιοπιτάκια
- 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιών
- 3/4 της κούπας ελαιόλαδο
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Υλικά γέμισης:
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο
- 1 κούπα ψιλοκομμένες μαύρες ελιές Καλαμών ή ζούπες
Εκτέλεση ζύμης:
Αν θέλουμε ανοίγουμε και ένα φύλλο σε σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, παίρνοντας ένα μεγαλύτερο ζυμαράκι και το πλάθουμε αρκετά λεπτό,(αλλιώς θα είναι πολύ χοντρό, όταν ψηθεί).
Απλώνουμε παντού λίγο από το μείγμα της γέμισης, και ρολάρουμε το φύλλο από τη φαρδιά του πλευρά.
..............................
Τυροπιτάκια χωρίς φύλλο ζύμης
Υλικά:
- 250γρ. φρέσκο βούτυρο (Lurpak) ή μαργαρίνη, λιωμένο
- 600 γρ. φέτα Δωδώνη
- 150γρ. μυζήθρα ανάλατη
- 150γρ. τριμμένο τυρί (1 κούπα Γκούντα ή κασέρι ή όποιο κίτρινο τυρί προτιμάμε)
- 2 μεγάλα αβγά
- 1 μικρό γιαουρτάκι 2%(150γρ.)
- 450 - 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Μύλοι Αγ. Γεωργίου)
- 2 κουταλιές της σούπας κοφτές baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
- Λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο(5-6 φυλλαράκια)
- Αλάτι, πιπέρι
Για το άλειμμα:
- σουσάμι για το πασπάλισμα
- 1 αβγό + 3 κουταλιές νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το σύρμα ή με το χέρι.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια (όχι πολύ αραιά γιατί φουσκώνουν ελάχιστα) πατώντας τα ελαφρά με το χέρι μας για να πλατύνουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190˚C με αντιστάσεις περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
..................................................................
Για μέτριο ταψί 30εκ.
- 1/2 κούπα φρέσκο γάλα
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι (100γρ.)
- 300γρ. καλαμποκάλευρο
- 1,5 κουταλιά της σούπας baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 500 γρ. τριμμένη κίτρινη κολοκύθα ή πράσινο κολοκύθι
- 150 γρ. τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
- 1 πράσο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 χούφτα τραχανά ή πλιγούρι
- πιπέρι
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει ένας χυλός.
Εκτέλεση γέμισης:
Τρίβουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη.
Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε τον μισό χυλό. Τον απλώνουμε σιγά σιγά με το χέρι μας (ανεβάζοντας λίγο και στα πλάγια). Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, γιατί η βάση μας πρέπει να γίνει λεπτή, για να είναι η πίτα τραγανή.
Κατόπιν προσθέτουμε τη γέμιση και την φέτα. Ισιώνουμε με το χέρι μας, πιέζοντας απαλά.
Στον υπόλοιπο χυλό, προσθέτουμε λίγο νερό, περίπου ½ κούπα και
με ένα κουτάλι, τον απλώνουμε πάνω από τη γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην αντίσταση, στην μεσαία σχάρα αρχικά στους 200˚C για 40΄ και μετά στους 180˚C για 15΄- 20΄ μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε τη πίτα να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.
............................................................
Κρεατόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όλα μύλοι Αγ.Γεωργίου
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 300ml νερό
- λιωμένο φυτικό βούτυρο
- ή 1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα ή χωριάτικα φύλλα
- 600-800γρ. βρασμένο χοιρινό ή διάφορα ψημένα κρέατα
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 πράσα
- 250 γρ. βαρελίσια φέτα (σε κομμάτια)
- 150 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα κτλ.
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 χούφτα τραχανά
- 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι - πιπέρι
- 1 αβγό
Εκτέλεση:
Εκτέλεση γέμισης:
Εκτέλεση ζύμης:
Κατόπιν, σκορπίζοντας στο τραπέζι μας λίγο Νεσεστέ ή Κορν φλάουρ (όχι αλεύρι), μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα.
Κάθε φύλλο το αλείβουμε με λιωμένο φυτικό βούτυρο (Νέα Φυτίνη) και το διπλώνουμε, φτιάχνοντας ένα «πακετάκι».
Ξαναβάζουμε και τα δύο «πακετάκια» στο ψυγείο, για να παγώσει το βούτυρο.
Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, την αλείβουμε με καλαμποκέλαιο (για να γυαλίζει το φύλλο μας),
την ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα στους 200˚C.
......................................
Παραδοσιακά Σπανακοπίτια ή Πιτιά Κάσου – Νηστήσιμες Ατομικές Σπανακόπιτες
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1,5 φακελάκι μαγιά
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο
- 1 κουταλάκι αλάτι και
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 1 κιλό σπανάκι
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
- 2-3 κουταλιές αλάτι(στο σπανάκι)
- λίγο πιπέρι
Οδηγίες για την γέμιση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν στο τρυπητό, αφού πρώτα τα κόψουμε και τα ανακατέψουμε με 2-3 κουταλιές αλάτι. Μετά από περίπου 10΄, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα σφίγγουμε πολύ καλά, μέχρι να τα στραγγίσουν πολύ καλά.
Οδηγίες για την ζύμη:
Στο μίξερ, με το εξάρτημα της ζύμης, τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το χλιαρό νερό, το οποίο θα αφήσουμε περίπου 50 ml(γιατί μπορεί το αλεύρι να μην σηκώσει όλο το νερό).
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και το χωρίζουμε σε 4 με 5 μικρά μπαλάκια σαν ένα μέτριο μανταρίνι.
Τα ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας.
Τ΄ανοίγουμε με το πλάστη μικρά στρογγυλά φυλλαράκια.
Ξανανοίγουμε για δεύτερη φορά τα φυλλαράκια (γιατί μαζεύουν λίγο) και σε κάθε ένα βάζουμε στο κέντρο, μια γεμάτη κουταλιά από το μίγμα της γέμισης.
Το διπλώνουμε και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες, πατώντας με τα δάκτυλά μας.
Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και τα στρώνουμε δίπλα δίπλα, τα αλείβουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε.
ΤΙΡ:
1. Στη Κάσο όλα τα υλικά της γέμισης είναι ωμά. Όμως αν θέλουμε, μπορούμε πριν να ανακατέψουμε το σπανάκι με όλα τα υλικά, να τσιγαρίσουμε λίγο το κρεμμύδι και αφού σβήσουμε τη φωτιά, να προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
....................................
Εύκολη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας
Υλικά:
- 500γρ. φέτα τριμμένη
- 500γρ. διάφορα τυριά (Παρμεζάνα και Γκούντα και κασέρι και όποιο άλλο κίτρινο τυρί προτιμάμε)
- 4 μεγάλα αβγά
- ½ λίτρο γάλα
- Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα τυριά με τα 2 αβγά, το αλάτι και το πιπέρι.
Κατόπιν ανακατεύουμε το γάλα με τα 2 αβγά.
Αφού ξεπαγώσουμε τα φύλλα (σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους), ξεκινάμε να τα στρώνουμε στο ταψί του φούρνου. Αν περισσεύει λίγο στην άκρη το διπλώνουμε προς τα μέσα.
Κατόπιν αφού συνεχίζουμε να βουτυρώνουμε τα φύλλα, στρώνουμε φύλλο - τυριά, φύλλο - τυριά ………..
Χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το μίγμα γάλα-αβγό.
Αφού το ρουφήξει την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα στους 180˚C, για μία ώρα.
......................................................
Μιλφέιγ - (Mille-Feuilles)
- 2 φύλλα σφολιάτας
- καστανή ζάχαρη ή άχνη
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 200γρ. ζάχαρη
- 200γρ. κόρν φλάουερ
- 2 μεγάλους κρόκους
- 50γρ. βούτυρο
- 2 κουταλιές του γλυκού εσάνς βανίλιας
- 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα εσπεριδοειδών (πορτοκαλιού ή περγαμόντου)
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια ή λεμόνια
- 500γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη, ή 500γρ. έτοιμη φρέσκια σαντιγί από το ζαχαροπλαστείο
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και απλώνουμε ολόκληρη τη σφολιάτα αν θέλουμε τούρτα μιλφέι
ή κόβουμε σε όμοια παραλληλόγραμμα κομμάτια τη σφολιάτα και τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ή άχνη ζάχαρη.
Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι, τα καλύπτουμε με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, αρχικά στους 180ο C, για 10΄. Ανοίγουμε το φούρνο και τα πατάμε καλά με ένα πιρούνι για να ξεφουσκώσουν. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’.
Συνεχίζουμε τα ψήσιμο, αφαιρώντας τη λαδόκολλα, για 7’-10’ ακόμη στους 100ο C, μέχρι να ροδίσουν καλά. (Συνολικός χρόνος ψησίματος 27’-30’).
Νο1. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο από το γάλα και χτυπάμε με ένα σύρμα, το κόρν φλάουρ και τους κρόκους μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και το μίγμα Νο1 (αφού το σουρώσουμε). Ανακατεύουμε συνεχώς (για να μην μας πιάσει και μυρίσει), μέχρι να χοχλάσει και δέσει καλά η κρέμα μας.
Σβήνουμε τη φωτιά κι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαρμελάδα και το βούτυρο.
Την ενώνουμε απαλά (με μια σπάτουλα) με τη σαντιγί, ώστε να έχουμε μια απαλή κρέμα.
............................
Γαλατόπιτα με φύλλο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού Κανάκη
- περίπου 200γρ. φυτικό βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα(Μινερβίνη)
- 50γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
- λίγη καστανή ζάχαρη
Υλικά για την κρέμα:
- 2 λίτρα φρέσκο γάλα
- 200γρ. (10 κουταλιές της σούπας γεμάτες) σιμιγδάλι ψιλό
- 300γρ. ζάχαρη (περίπου 1,5 κούπες)
- 5 μεγάλα αβγά
- 1 κλωναράκι βανίλιας ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα 2 μεγάλων πορτοκαλιών ή λεμονιών
Εκτέλεση:
Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να χοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά κι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο.
.............................................................
Apple Crumble με Crème fraîche - Μηλόπιτα
Υλικά για το crumble:
- 200γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
- 250γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 150γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 100γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κοφτό τριμμένη κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τα μήλα:
- 1,5 κιλό μήλα κόκκινα ολόκληρα(7-8 μήλα)
- 150γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 βανίλια φυσική
- 1 πρέζα αλάτι
- 6 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 150γρ. cranberry (κράνμπερυ) ή σταφίδες ξανθές
- 1 κουταλιά της σούπας κοφτή τριμμένη κανέλα
- ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κούπες κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 3 κουταλιές σούπας buttermilk (δροσάτο ή ξινόγαλα)
- ή ½ κιλό παγωτό βανίλια
Παρασκευή:
1.Μήλα:
Καθαρίζουμε τα 4 μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα υπόλοιπα 3 τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη.
Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του crumble, μέχρι να γίνουν τρίμματα.
..............................
Γλυκές Μυζηθρόπιτες - Παραδοσιακές Τούρτες Κάσου
- 140 γρ. χλιαρό ελαιόλαδο
- 370γρ. ζάχαρη
- φρέσκια μαγιά όσο ένα σπιρτόκουτο ή 2 φακελάκια ξερή
- 4 μεγάλα αυγά
- 500 ml χλιαρό φρέσκο γάλα
- 100 ml ούζο
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
- ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 250 γρ. λιωμένο - χλιαρό φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη)
Υλικά για τη γέμιση:
- 1.900 γρ. ΑΝΑΛΑΤΗ μυζήθρα (π.χ. μυζήθρα Μυλοπόταμου)
- 250 γρ ζάχαρη
- 6 μέτρια αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη Μαστίχα Χίου
- 140 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη)
Εκτέλεση γέμισης:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε, με ένα κουτάλι, όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε κι αν προτιμάμε τις Τούρτες μας πιο γλυκές, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμα.
Εκτέλεση ζύμης:
Μόλις σβήσουμε το μίξερ, παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη, σε μέγεθος ενός καρυδιού και το βάζουμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού.
.........................................................................
Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας
Υλικά:
Για τα φύλλα
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
300ml νερό
Για την γέμιση
600-700γρ. σπανάκι
3-4 πράσα
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
250γρ. φέτα Δωδώνη
1 χούφτα πλιγούρι ή τραχανά
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο. Είναι συνταγή του άντρα μου, το φύλλο ανοίγει πολύ εύκολα, είναι σαν ζύμη σφολιάτας και η πίτα είναι τραγανή και αφράτη.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε 1 μπάλα, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κατόπιν, σκορπίζοντας στο τραπέζι μας λίγο Νεσεστέ ή Κορν φλάουρ (όχι αλεύρι), μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα.
Κάθε φύλλο το αλείβουμε με λιωμένο φυτικό βούτυρο (Νέα Φυτίνη) και το διπλώνουμε, φτιάχνοντας ένα «πακετάκι».
Μετά από μισή ώρα παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, το αλείβουμε με λίγο λάδι και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, ώστε να καλυφθεί όλο το ταψί(και τα πλαϊνά). Βάζουμε τη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το οποίο απλώνουμε στην επιφάνεια του ταψιού.
Ενώνουμε τις άκριες των δύο φύλλων, έχοντας τα χέρια μας λαδωμένα με καλαμποκέλαιο, σχηματίζοντας ένα λεπτό κορδονάκι.
Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, την αλείβουμε με καλαμποκέλαιο(για να γυαλίζει το φύλλο μας), την ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα στους 200˚C.
Γέμιση:
Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το σπανάκι. Το βάζουμε στο σουρωτήρι, προσθέτοντας λίγο αλάτι και το "τρίβουμε" με τα χέρια μας για να μαραθεί.
Σε λίγη ώρα το στύβουμε όσο πιο πολύ μπορούμε και εξακολουθούμε να το έχουμε στο σουρωτήρι.
Τα στύβουμε, μετά από λίγο ακόμα μια φορά και είναι έτοιμο(δεν θα το βράσουμε ΚΑΘΟΛΟΥ).
Στο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πράσα, το ξερό κρεμμύδι και το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αφού μαραθούν, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι, το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το πιπέρι και το πλιγούρι ή τον τραχανά.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 1 λεπτό και βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι(για να κρυώσει πιο γρήγορα).
Την φέτα το αυγό και το αλάτι (δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται), τα προσθέτουμε την τελευταία στιγμή. Όταν θα έχουμε ανοίξει τα φύλλα και θα βάλουμε την γέμιση στο ταψί.
.....................................
Τραγανή μηλόπιτα με μήλα ζελέ
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
- ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι ή πορτοκάλι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
ΓΕΜΙΣΗ:
- 5 μεγάλα πράσινα μήλα, περίπου 1200gr ακαθάριστα
- 2 κούπες νερό(500ml)
- 1 κούπα ζάχαρη(250gr)
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτη με άρωμα βανίλια
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό(100ml)
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Γέμιση:
τα προσθέτουμε στο μίγμα μας και από τη στιγμή που θα αρχίσουν να χοχλάζουν τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ διαλύoυμε τη βανίλια στο νερό(100ml).
Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια και κάθετα στη μηλόπιτα.
Αν θελήσουμε αντί για κορδόνια, να σκεπάσουμε τη μηλόπιτα, τότε μοιράζουμε τη ζύμη σχεδόν στη μέση. Ελάχιστα μεγαλύτερο πρέπει να είναι το κομμάτι της βάσης, γιατί έχει και τα πλαϊνά.
.................................................................................
Σπανακόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο
Για τα φύλλα
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2 αυγά
- ¾ της κούπας νερό
Για την γέμιση
- 600-700γρ. σπανάκι
- 3-4 πράσα
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 1 ματσάκι άνηθο
- 250γρ. φέτα Δωδώνη
- 1 χούφτα πλιγούρι ή τραχανά
- 1 αυγό
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και χωρίζουμε την ζύμη σε 10 μπάλες. Τις σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κατόπιν, σκορπίζοντας στο τραπέζι μας, λίγο Νεσεστέ ή Κορν φλάουρ (όχι αλεύρι),ανοίγουμε 10 μικρά φύλλα (με διάμετρο περίπου 1 πιάτου). Κάθε φύλλο το αλείβουμε με λιωμένο φυτικό βούτυρο (Νέα Φυτίνη) και βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, φτιάχνουμε 2 «πακετάκια» (από 5 φύλλα το καθένα). Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο, για να παγώσει το βούτυρο.
Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, την αλείβουμε με καλαμποκέλαιο(για να γυαλίζει το φύλλο μας), την ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα στους 200˚C.
Γέμιση:
Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το σπανάκι. Το βάζουμε στο σουρωτήρι, προσθέτοντας λίγο αλάτι και το "τρίβουμε" με τα χέρια μας για να μαραθεί.
Τα στύβουμε, μετά από λίγο ακόμα μια φορά και είναι έτοιμο(δεν θα το βράσουμε ΚΑΘΟΛΟΥ).
Στο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πράσα, το ξερό κρεμμύδι και το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αφού μαραθούν, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι, το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το πιπέρι και το πλιγούρι ή τον τραχανά.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 1 λεπτό και βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι(για να κρυώσει πιο γρήγορα).
Την φέτα το αυγό και το αλάτι (δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται), τα προσθέτουμε την τελευταία στιγμή. Όταν θα έχουμε ανοίξει τα φύλλα και θα βάλουμε την γέμιση στο ταψί.
.................................................
Μυζηθροπιτάκια γλυκά με άρωμα μαστίχας
• 600γρ. μυζήθρα ανάλατη
• 600γρ. ζάχαρη
• 3 μεγάλα αβγά
• 1 κουταλιά λιωμένο φρέσκο βούτυρο
• ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα
• ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι
• 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι, 200γρ.
• ¾ κούπας αλεύρι farina up, 130γρ.
• Χάρτινες θηκούλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΤΙΡ:
Η μυζήθρα να είναι όσο πιο γλυκιά γίνεται. Εντελώς ανάλατη.
Γεμίζω τα θηκάκια μέχρι τη μέση, γιατί φουσκώνουν.
..............................................................
Tυροπιτάκια Ροδίτικα (μεγάλες τυρόπιτες)
Υλικά ζύμης:
- 250γρ. βούτυρο βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 γιαούρτι αγελαδίτσα
- 1 κεσεδάκι(από το γιαούρτι) ηλιέλαιο
- 2 αβγά
- 800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 1 φακελάκι baking powder
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Υλικά γέμισης:
- 700 γρ. φέτα Δέλτα ή Δωδώνη
- 2 χούφτες ρεγκάτο
- 2 χούφτες κεφαλογραβιέρα Κρήτης
- 4 αυγά
- 4 κουταλιές λιωμένο φρέσκο βούτυρο
- Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύω σε ένα δοχείο το αλεύρι, το αλάτι και το baking και σε ένα δεύτερο, όλα τα υλικά της γέμισης.
...................................................
Κολοκυθόπιτα (χωρίς φύλλο)
Υλικά:
- 1200 γρ πράσινα κολοκύθια
- 500 γρ πράσα
- 4 μεγάλα καρότα
- 1 ματσάκι άνιθο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 400 γρ τριμμένη παρμεζάνα
- 1 μικρή κρέμα γάλακτος των 250 γρ
- 1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό (250 ml)
- 2 αυγά
- 1/3 της κούπας λάδι
- αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο (σε σκόνη)
Εκτέλεση: