Παραδοσιακές Κριθαρο - Κουλούρες Κάσου
Υλικά:
- ¾ της κούπας ελαιόλαδο
- 50γρ. φρέσκια μαγιά (2 κουτάκια)
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κύμινο
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1κοφτό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 250γρ. κριθαρένιο αλεύρι
Για την επικάλυψη:
- 20 κουταλιές της σούπας σουσάμι
- 8 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι
- 3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
Η κούπα να χωράει 250ml νερό
Εκτέλεση:
Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, με λίγο νερό και λίγο αλεύρι (τα αφαιρούμε από τη συνταγή μας). Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τ΄αφήνουμε για 15΄.
Κατόπιν βάζουμε το μούλτι όλα τα μυρωδικά μαζί με λίγο αλεύρι και τα θρυμματίζουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, το λάδι και τα αναμειγνύουμε.
Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και σιγά σιγά το νερό.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και μία πετσέτα και το αφήνουμε για ½ ώρα, να φουσκώσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!
Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα, κόβουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού και το τοποθετούμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού. Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη μας.
Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, σε 30΄περίπου, τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C στην αντίσταση.
Κόβουμε μπαστουνάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τις κουλούρες μας.
30γρ. για μικρές, 35γρ. για μεσαίες, 40γρ. για πιο μεγάλες.
Απλώνουμε τα μπαστουνάκια πάνω στα σουσάμια, για να κολλήσουν και πλάθουμε τις κουλούρες μας.
Πατάμε με ένα κλειδί για να ενώσει η ζύμη.
Τις τοποθετούμε στο ταψί μας και μόλις τελειώσουμε το πρώτο ταψί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 30’.
Μόλις βάλουμε το 1ο ταψί στο φούρνο, αρχίζουμε να πλάθουμε το 2ο.κ.ο.κ.
Μόλις ψηθούνε οι κουλούρες, τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Όταν κρυώσουν πρέπει να τις φρίξουμε.
Τις ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130˚C στον αέρα, για 35' - 45’.
ΤΙΡ:
1. Ελέγχουμε το χλιαρό νερό με το χέρι μας. Πρέπει να μην καίει, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και η ζύμη δεν θα φουσκώσει.
2. Αν δεν κολλάνε τα σουσάμια πολύ καλά στη ζύμη, τα ξαναβρέχουμε με λίγο νερό.
3. Μπορούμε να τοποθετήσουμε όλα τα υλικά στο μίξερ προσθέτοντας και το μίγμα με τη μαγιά, να τα ανακατέψουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
4. Αν δεν βρίσκουμε κριθαρένιο αλεύρι, τότε χρησιμοποιούμε 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
5. Μπορούμε να φτιάξουμε και μπουκίτσες.
Σε ένα ταψί πλάθουμε 3-4 λωρίδες. Τις χαράζουμε βαθιά και τις ψήνουμε για 20΄.
Τις αφαιρούμε από το φούρνο και τις κόβουμε σε μπουκίτσες, ακολουθώντας τις εγκοπές και συνεχίζουμε αμέσως το ψήσιμο για ακόμη 10΄.
Όταν κρυώσουν πρέπει να τις φρίξουμε.
Τις ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130˚C στον αέρα, για 30΄- 40΄.
- ¾ της κούπας ελαιόλαδο
- 50γρ. φρέσκια μαγιά (2 κουτάκια)
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κύμινο
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1κοφτό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 250γρ. κριθαρένιο αλεύρι
- 20 κουταλιές της σούπας σουσάμι
- 8 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι
- 3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και σιγά σιγά το νερό.
30γρ. για μικρές, 35γρ. για μεσαίες, 40γρ. για πιο μεγάλες.
Τις τοποθετούμε στο ταψί μας και μόλις τελειώσουμε το πρώτο ταψί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄.
Μόλις ψηθούνε οι κουλούρες, τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Τις ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130˚C στον αέρα, για 35' - 45’.
2. Αν δεν κολλάνε τα σουσάμια πολύ καλά στη ζύμη, τα ξαναβρέχουμε με λίγο νερό.
5. Μπορούμε να φτιάξουμε και μπουκίτσες.
Σε ένα ταψί πλάθουμε 3-4 λωρίδες. Τις χαράζουμε βαθιά και τις ψήνουμε για 20΄.
Τις αφαιρούμε από το φούρνο και τις κόβουμε σε μπουκίτσες, ακολουθώντας τις εγκοπές και συνεχίζουμε αμέσως το ψήσιμο για ακόμη 10΄.
Όταν κρυώσουν πρέπει να τις φρίξουμε.
Τις ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130˚C στον αέρα, για 30΄- 40΄.
.....................................
Παραδοσιακά Σπανακοπίτια ή Πιτιά Κάσου – Νηστήσιμες Ατομικές Σπανακόπιτες
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1,5 φακελάκι μαγιά
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο
- 1 κουταλάκι αλάτι και
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 1 κιλό σπανάκι
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
- 2-3 κουταλιές αλάτι(στο σπανάκι)
- λίγο πιπέρι
Οδηγίες για την γέμιση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν στο τρυπητό, αφού πρώτα τα κόψουμε και τα ανακατέψουμε με 2-3 κουταλιές αλάτι. Μετά από περίπου 10΄, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα σφίγγουμε πολύ καλά, μέχρι να τα στραγγίσουν πολύ καλά.
Οδηγίες για την ζύμη:
Στο μίξερ, με το εξάρτημα της ζύμης, τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το χλιαρό νερό, το οποίο θα αφήσουμε περίπου 50 ml(γιατί μπορεί το αλεύρι να μην σηκώσει όλο το νερό).
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και το χωρίζουμε σε 4 με 5 μικρά μπαλάκια σαν ένα μέτριο μανταρίνι.
Τα ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας.
Τ΄ανοίγουμε με το πλάστη μικρά στρογγυλά φυλλαράκια.
Ξανανοίγουμε για δεύτερη φορά τα φυλλαράκια (γιατί μαζεύουν λίγο) και σε κάθε ένα βάζουμε στο κέντρο, μια γεμάτη κουταλιά από το μίγμα της γέμισης.
Το διπλώνουμε και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες, πατώντας με τα δάκτυλά μας.
ΤΙΡ:
1. Στη Κάσο όλα τα υλικά της γέμισης είναι ωμά. Όμως αν θέλουμε, μπορούμε πριν να ανακατέψουμε το σπανάκι με όλα τα υλικά, να τσιγαρίσουμε λίγο το κρεμμύδι και αφού σβήσουμε τη φωτιά, να προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
..............................
Γλυκές Μυζηθρόπιτες - Παραδοσιακές Τούρτες Κάσου
Υλικά για τη ζύμη:
- 140 γρ. χλιαρό ελαιόλαδο
- 370γρ. ζάχαρη
- φρέσκια μαγιά όσο ένα σπιρτόκουτο ή 2 φακελάκια ξερή
- 4 μεγάλα αυγά
- 500 ml χλιαρό φρέσκο γάλα
- 100 ml ούζο
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
- ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 250 γρ. λιωμένο - χλιαρό φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη)
Υλικά για τη γέμιση:
- 1.900 γρ. ΑΝΑΛΑΤΗ μυζήθρα (π.χ. μυζήθρα Μυλοπόταμου)
- 250 γρ ζάχαρη
- 6 μέτρια αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη Μαστίχα Χίου
- 140 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη)
Για το άλειμμα:
Οι «Τούρτες» είναι το παραδοσιακό Πασχαλινό τσουρεκάκι της Κάσου, γεμισμένο με γλυκιά μυζήθρα. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις Τούρτες την Μεγάλη Εβδομάδα.
Εκτέλεση γέμισης:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε, με ένα κουτάλι, όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε κι αν προτιμάμε τις Τούρτες μας πιο γλυκές, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμα.
Εκτέλεση ζύμης:
Μετράμε ένα ένα, όλα τα υλικά της ζύμης.
Προσοχή!!!!!
Μόλις σβήσουμε το μίξερ, παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη, σε μέγεθος ενός καρυδιού και το βάζουμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού.
Κόβουμε στρογγυλά κομματάκια μεγέθους μανταρινιού, ανοίγουμε με τον πλάστη μας μικρά φυλλαράκια 12-14 εκ.,
α γεμίζουμε με μια κουταλιά από τη γέμιση και τα διπλώνουμε σαν μεγάλες τυρόπιτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην μεσαία σχάρα στους 180˚C για 20-25 λεπτά.
..................................................................
Σουπιοπίλαφο Κάσου – Μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς
- 3-4 φρέσκιες μέτριες σουπιές με το μελάνι τους, περίπου 600 - 700γρ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 δαφνόφυλλα
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 μέτρια ντομάτα πολτοποιημένη
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι του νερού λευκό κρασί (125ml)
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κούπα ρύζι για ριζότο Καρολίνα ή Carnaroli (250γρ.)
- 3,5 κούπες ζεστό νερό με μελάνι (περίπου)
- λίγη φλούδα πορτοκαλιού
Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό φαγητό της Κάσου. Οι σουπιές πρέπει να είναι φρέσκες και να προσέξουμε, όταν τις καθαρίζουμε, να μην σπάσουμε τον σάκο με το μελάνι, γιατί αυτό θα δώσει όλη τη νοστιμιά, αλλά και το χρώμα στο πιλάφι μας.
Καλαμαράκια γεμιστά στο φούρνο
- 4-5 μεγάλα καλαμάρια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ντομάτα (μεσαία) ψιλοκομμένη
- Μισό ματσάκι μαϊντανό
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι
- 1 κομμάτι φέτα (100γρ)
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα λευκό κρασί
Τσιγαρίζουμε σε λίγο από το λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πλοκάμια.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, τη πιπεριά, το ρύζι και το πιπέρι.
φού μαλακώσει λιγάκι το ρύζι, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, λίγο αλάτι και γεμίζουμε τα καλαμάρια (όχι πολύ γεμάτα). Με μία οδοντογλυφίδα συγκρατούμε τη γέμιση.
...................................................
Πασχαλινό παραδοσιακό γεμιστό κατσίκι Κάσου – Κασιώτικο ρίφι με πασπαρά
- 1 ολόκληρο κατσικάκι 8-10 κιλών, χωρίς τα ποδαράκια, το λαιμό και το κεφάλι.
- 1,5 κούπα ρύζι Καρολίνα (375γρ.)
- 4-5 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη)
- 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Δύο συκωταριές κατσικιού 1200γρ.(χωρίς τις σπλήνες)
- 1 κούπα τριμμένες ώριμες ντομάτες (250γρ.)
- 1 κούπα νερό ή λευκό ξηρό κρασί (250ml.)
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
- 1 κοφτό κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
- 1 κοφτό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
Το πλένουμε, το αλατοπιπερώνουμε, το τρίβουμε με θυμάρι, το τρυπάμε σε 5-6 σημεία και τοποθετούμε το σκόρδο(προαιρετικά) και το αλείβουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Το τυλίγουμε σε μια πλαστική σακούλα και το τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι τη Κυριακή, για να μαριναριστεί σωστά.
..............................
- 2-3 κουταλιές λάδι
- 1,5 – 2 κιλά κομμένο σε χοντρές φέτες κατσικάκι
- 2-3 ώριμες ντομάτες(ολόκληρες)
- 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2-3 γαρύφαλλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Πιλάφι:
- 1,5 κούπες Ρύζι Καρολίνα
- 5 κούπες ζωμό(1250ml)
- 2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
- Κανέλλα
Εκτέλεση:
...............................................
Υλικά:
- 4-5 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κιλό καθαρό μοσχαρίσιο κιμά
- 250γρ.ρύζι Καρολίνα
- 600γρ. ντομάτες
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές
- 250γρ. φυτικό βούτυρο ή ½ κούπα ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο(για πιο διαιτητικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- χυμό 1 μεγάλου λεμονιού
- 2 κουταλιές βούτυρο
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα αμπελόφυλλα στα 2 ή στα 3 και από την ανάποδη πλευρά, βάζουμε λίγη από τη γέμιση. Κατόπιν το διπλώνουμε από την μια πλευρά και κυκλικά μέχρι να κλειδώσει καλά η γέμιση.
Τα τοποθετούμε σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο (κυκλικά), αφού πρώτα έχουμε καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας με λίγο βούτυρο.
1.Αν βράσουμε τα ντολμαδάκια στη χύτρα, προσθέτουμε μόνο 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και μόλις ανέβει η χύτρα σε 4΄σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τη χύτρα να κατέβει ήρεμα .
Υλικά:
- 4-5 μεγάλοι σκάροι (1-1,5 κιλό)
- 6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 3-4 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο
- 500γρ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 5-6 κουταλιές της σούπας ξύδι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Μακαρόνια με τη σιτάκα
Παραδοσιακό φαγητό της Κάσου
Υλικά:
- 500 γρ. πένες λεπτές
- 500 γρ. τυρί σιτάκα
- 4 μεγάλα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- Καλαμποκέλαιο μαζί με 3-3 κουταλιές βούτυρο Φυτίνη
Εκτέλεση:
Η σιτάκα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της Κάσου. Γίνεται από κατσικίσιο τυρί και η υφή της μοιάζει με κρεμώδες τυρί.
Είναι μια πολύ εύκολη μακαρονάδα, που όμως πρέπει να σερβιριστεί ΑΜΕΣΩΣ μόλις ετοιμαστεί.
Ενώ
βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και ρίχνουμε τις πένες για να μαγειρευτούν
(al dente), σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σιτάκα, ρίχνοντας λίγο από το
νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια, μέχρι να γίνει σαν πηχτή
κρέμα.
Ταυτοχρόνως
τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε καλαμποκέλαιο και λίγη Φυτίνη, για
λιγότερες θερμίδες (στη Κάσο το τσιγαρίζουν σε σκέτο βούτυρο),μέχρι το
κρεμμύδι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Μόλις
βράσουν τα μακαρόνια τα ανακατεύουμε με την πολτοποιημένη σιτάκα και
τα σερβίρουμε αμέσως ρίχνοντας την τελευταία στιγμή το κρεμμύδι.
Σημείωση:
Διατηρούμε τη σιτάκα στον καταψύκτη, γιατί αλλιώς χαλάει πολύ εύκολα.
Όταν θέλουμε να την μαγειρέψουμε την βγάζουμε το πρωί από την κατάψυξη
και το μεσημέρι είναι έτοιμη για μαγείρεμα.
..............................................................
Πηχτή
- 1 - 1,5 κιλό χοιρινό από σπάλα
- 2 πόδια χοιρινά ή μοσχαρίσια
- 1 κρεμμύδι
- 10 κόκκους μπαχάρι
- Αλάτι, πιπέρι
- 3-4 καρότα
- 1 ματσάκι σέλινο
- 2-3 δάφνες
- 1 ντομάτα
Σκορδοστούμπι:
- Για 7-8 κούπες ζωμό
- 6-7 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 10-12 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι
Εκτέλεση:
..............................................
Μοσχοπούγκια
- 2 κούπες καρύδια αλεσμένα
- 1 κούπα ωμά αμύγδαλα αξεφλούδιστα, πολύ καλά αλεσμένα
- 1 κούπα τριμμένη ψίχα, από μπαγιάτικο λευκό ψωμί
- 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 μικρό μοσχοκάρυδο(τριμμένο)
- 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
Μπακλαβάς
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας Κανάκη
- 1 κούπα λιωμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak (250γρ.)
- 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (120ml)
- 1 κούπα καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης, χονδροαλεσμένα (150γρ.)
- 1 κούπα αμύγδαλα, χονδροαλεσμένα (125γρ.)
- 3 κούπες καθαρισμένα καρύδια, χονδροαλεσμένα (450γρ.)
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (500γρ.)
- 2 κούπες νερό (500ml)
- 1 κούπα μέλι (350ml)
- Φλούδα ενός μέτριου λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκa
Ολόκληρα γαρύφαλλα, για το στόλισμα.
1 κούπα να χωράει 250ml νερό
Αρχικά σ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Κατόπιν λιώνουμε το βούτυρο(προσέχουμε να μην το κάψουμε).
Απλώνουμε τα φύλλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το περίγραμμα του ταψιού μας.
Τα φύλλα που περισσεύουν, θα τα χρησιμοποιήσουμε εσωτερικά.
Για κάθε φύλλο που θα απλώνουμε, θα το αλείβουμε απαλά με το πινέλο, με το λιωμένο βούτυρο.
Αρχικά τοποθετούμε 3 φύλλα.
Κατόπιν σε κάθε 1 φύλλο, προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές γέμισης. Συνεχίζουμε εναλλάξ, μέχρι το τέλος.
Τα τελευταία 3 φύλλα τα τοποθετούμε χωρίς γέμιση.
Χαράζουμε βαθιά με κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά.
Σε κάθε κομμάτι, τοποθετούμε 1 γαρύφαλλο στο κέντρο.
Αν μας έχει περισσέψει λιωμένο βούτυρο, το ρίχνουμε ανάμεσα στις χαραμάδες από τα κοψίματα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160οC στις αντιστάσεις.
Όταν προθερμανθεί ο φούρνος, απλώνουμε το καλαμποκέλαιο σε όλο το ταψί, την στιγμή που θα το βάλουμε στο φούρνο.
Τοποθετούμε το ταψί ΑΜΕΣΩΣ στην χαμηλότερη σχάρα και ψήνουμε για 1,5 ώρα. Ελέγχουμε τον μπακλαβά κι αν δεν έχει ροδίσει καλά, συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15΄- 20΄.
Ενώ ψήνεται ο μπακλαβάς φτιάχνουμε και το σιρόπι, γιατί πρέπει να είναι καυτός μπακλαβάς – καυτό σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όταν αρχίσει να χοχλάζει, το αφήνουμε να βράζει για περίπου 7΄.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και αφαιρούμε την κανέλα και τις φλούδες.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι, αμέσως.
Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το κόβουμε την επόμενη ημέρα.
1. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και δεν τον τοποθετούμε ποτέ στο ψυγείο, γιατί θα μαλακώσει.
2. Αν θελήσουμε να φτιάξουμε τον μπακλαβά, μόνο με φιστίκι Αιγίνης, τότε αντικαθιστούμε όλα τα υλικά της γέμισης, με 5 κούπες χονδροαλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.
3. Μπορούμε να προσθέσουμε στον Μπακλαβά και ½ κούπα καβουρδισμένο σησάμι.
4. Αν θέλουμε να φτιάξουμε Μπακλαβά σε μεγάλο ταψί Νο 40*28*7, τότε θα διπλασιάσουμε όλα τα υλικά.
ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ME KΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΡΕΑΣ “ROSTO”
- 1 ½ - 2 κιλά «ποντίκι» μοσχαρίσιο κρέας σε κομμάτια
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 2-3 μέτρια κρεμμύδια
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλαράκι κανέλλας
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- 1 κιλό ντομάτα pummaro ή σπιτική τριμμένη ντομάτα
- 1 κούπα νερό
1 πακέτο μακαρόνια spaghetti Νο 7 ή linguine
τριμμένη παρμεζάνα
Για την σάλτσα:
- 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
- ½ ποτήρι νερό
Η μακαρονάδα αυτή, είναι η αγαπημένη όλης της οικογένειας, αφού την έφτιαχνε αρχικά η γιαγιά μου, την συνέχισε η μαμά μου και τώρα την σκυτάλη την πήρα εγώ.
Οι αναλογίες του νερού και του ψησίματος είναι για μαγείρεμα στην χύτρα. Αν θα μαγειρέψετε το rosto στην κατσαρόλα και το νερό θα είναι περισσότερο, αλλά και ο χρόνος ψησίματος θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Tα σουρώνω, προσθέτω αρκετή σάλτσα και τα σερβίρω σε μεγάλη βαθιά πιατέλα ή πυρέξ, πρώτα τα μακαρόνια, έπειτα το κρέας με τη σάλτσα και τελευταία την παρμεζάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου