Ατομικές τάρτες λεμονιού
Υλικά για 12 ταρτάκια:
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. παγωμένο αλατισμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak
- ½ φλιτζανάκι του καφέ κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- Ξύσμα 1 λεμονιού
Υλικά κρέμας λεμονιού:
- 1 κούπα ζάχαρη
- 5 γεμάτες κουταλιές σούπας κορν φλάουερ (1/4 της κούπας)
- 1 και 1/5 της κούπας νερό(350ml)
- 5 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- Ξύσμα 2 μέτριων λεμονιών
- 3 κρόκους από μεγάλα αβγά
- ½ πακέτο αλατισμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak(125 γρ.)
Εκτέλεση:
Αρχικά τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά.
Ενώ είναι ακόμα τρίμματα, σταματάμε το μίξερ και μοιράζουμε τα τρίμματα στο ταψί με ένα κουτάλι. Πιέζουμε και στρώνουμε καλά τη ζύμη, με το δάκτυλό μας.
Αφού διαλύσουμε το κορν φλάουερ στο νερό, προσθέτουμε τους κρόκους και σουρώνουμε το μίγμα.
Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς τη ζάχαρη και το σουρωμένο μίγμα (κορν φλάουερ – νερό – αβγά).
Αφού πήξει η κρέμα, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο
Μεταφέρνουμε τις τάρτες, από το ταψί και βάζουμε μια κουταλιά κρέμας, προσέχοντας να μην λερώσουμε γύρω γύρω τα ταρτάκια.
Τα βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από μισή ώρα, προσθέτουμε ακόμα μια κουταλιά κρέμας σε κάθε τάρτα και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
ΤΙΡ: Αν θέλουμε φτιάχνουμε μια μεγάλη τάρτα λεμονιού.
..........................................
Τάρτα με πράσα
- 150 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 5-6 κουταλιές της σούπας νερό, περίπου 2/3 φλιτζανάκι του καφέ
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 900γρ. πράσα, μόνο το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
- 125ml λευκό ξηρό κρασί (1/2 κούπα)
- 150γρ. τυρί ροκφόρ και 200ml κρέμα γάλακτος ή 300γρ. τυρί Γκοργκοντζόλα (Gorgonzola)
- 2 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι(προαιρετικά)
Εκτέλεση γέμισης:
Πλένουμε και αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα.
Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια.
Όταν σοταριστούν, προσθέτουμε το κρασί, μαγειρεύουμε τα πράσα για 10' ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και σβήνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα ή το ροκφόρ, το πιπέρι, το θυμάρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι.
Αφαιρούμε το τηγάνι από το μάτι και αφού κρυώσει, προσθέτουμε και τα αυγά. Ανακατεύουμε τη γέμιση, να ενωθούν καλά τα υλικά.
Εκτέλεση ζύμης:
Αρχικά τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά.
Αν ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, έως ότου γίνει μια ζύμη λίγο σκληρή.
Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα τοποθετούμε πάνω - κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε ένα φύλλο, πάχους περίπου 1/2 εκ.
Την αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 28-30 εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού.
Προσθέτουμε και τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 170˚C με αντιστάσεις για 1 ώρα. Αν πάρει χρώμα η τάρτα, την σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, γιατί θέλει οπωσδήποτε μία ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
...........................................
Δροσερή καλοκαιρινή Τάρτα Ροδάκινου
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ.Γεωργίου, περίπου 1 κούπα
- 50γρ. αμυγδαλόσκονη (½ κούπα). Αλεύρι και αμυγδαλόσκονη 2 κούπες ή 200γρ.
- 100γρ. βούτυρο Lurpak αλατισμένο και παγωμένο
- 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (2/3 φλυτζανάκι του καφέ)
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- τρίμα 1 μέτριου λεμονιού
- 500γρ. τυρί Mascarpone
- 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (125γρ.)
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα Χίου
Υλικά σάλτσας ροδάκινου:
- 3 κούπες ροδάκινα κομμένα σε φέτες (να μην είναι πολύ ώριμα, περίπου 6-7 ροδάκινα)
- 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (125γρ.)
- 3 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση τάρτας:
Αφαιρούμε την τάρτα μαζί με την λαδόκολλα από το ταψί, με μεγάλη προσοχή για να μην σπάσει, και την αφήνουμε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ, σε σχάρα.
Εκτέλεση σάλτσας ροδάκινου:
Σουρώνουμε τα ροδάκινα και συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού για περίπου 5’ με 10’. Αφαιρούμε τη σάλτσα από το ζεστό σκεύος και την αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση τάρτας:
Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε την τάρτα και στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα του τυριού.
.................................
Τραγανή τάρτα Brisée, με μπανάνες και μήλα ζελέ
- 125γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- το ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
- 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
Υλικά γέμισης:
- 650γρ. ακαθάριστες μπανάνες και 400γρ ολόκληρα κόκκινα μήλα, (1050γρ. ακαθάριστα)
- 2 κούπες νερό(500ml)
- 1/2 κούπα ζάχαρη(125γρ.)
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτη με άρωμα βανίλια(43γρ.)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό(100ml)
- το ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Διαλύoυμε τη βανίλια στο νερό(100ml).
Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τα μήλα σε κύβους (750γρ. περίπου καθαρισμένα).
Εν τω μεταξύ τοποθετούμε στη φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και μόλις αρχίζει να χοχλάζει, προσθέτουμε τα φρούτα στο μίγμα μας και τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5΄.
Κατόπιν προσθέτουμε στο μίγμα τη διαλυμένη βανίλια και αμέσως σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για 2’.
Συμπληρώνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς.
Πρέπει να έχει γίνει μια κρέμα δεμένη.
Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη το λεμόνι, και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Βάζουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄ στο ψυγείο.
(Όχι παραπάνω γιατί θα παγώσει πολύ το βούτυρο και δεν θα πλάθεται).
Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε ένα φύλλο λεπτό, σε πάχος περίπου 1/2 εκ.
Την απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού.
Κατόπιν απλώνουμε το κρύο μίγμα μπανάνας - μήλου.
Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα.
Cheese Cake με μυζήθρα και άρωμα λεμονιού
Υλικά για την βάση:
- ½ πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpac (125γρ.)
- 250γρ. διάφορα μπισκότα ή κουλουράκια Πασχαλινά τριμμένα στο μούλτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 500γρ. άγλυκη μυζήθρα ή τυρί Mascarpone
- ½ κούπα χυμό φρέσκου λεμονιού (125ml)
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, παγωμένο (από το ψυγείο)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Υλικά για το σιρόπι λεμονιού:
- ½ κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα νερό
- Λεπτές φέτες φρεσκοκομμένου λεμονιού
Εκτέλεση βάσης:
Σε κάθε κομμάτι προσθέτουμε μια φέτα λεμονιού και λίγο σιρόπι λεμονιού.
"Lemon bars" - Mια διαφορετική τάρτα λεμονιού
Υλικά:
Για τη βάση:
• 250γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak, παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
• 1 κούπα ζάχαρη άχνη (100γρ.)
• ξύσμα ενός μέτριου λεμονιού
• 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Aγίου Γεωργίου (280γρ.)
Για την κρέμα λεμονιού:
• 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική (250γρ.)
• 4 αυγά μεγάλα
• ξύσμα ενός μέτριου λεμονιού
• 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder• 2/3 της κούπας χυμό λεμονιού (170ml)
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Μια αλλιώτικη και πάνω απ’ όλα, πάρα πολύ εύκολη lemon pie, μια τραγανή τάρτα με υπέροχη γλυκόξινη κρέμα.
Σερβίρεται κομμένη σε κομμάτια, γι΄αυτό λέγεται "lemon bar".
Aφού περάσουν τα 20’ (του ψησίματος της βάσης), προσθέτουμε την κρέμα πάνω στην μισοψημένη τάρτα
και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 20’.
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Σερβίρεται δροσερή, γι αυτό την βγάζουμε από το ψυγείο, μισή ώρα πριν να την σερβίρουμε. Την τεμαχίζουμε σε τριγωνικά ή παραλληλόγραμμα κομμάτια και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, λίγο πριν να σερβίρουμε.
.....................................................................
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο LurpaK παγωμένο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 σφιχτούς κρόκους μεγάλων αυγών
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Mύλοι Αγ. Γεωργίου
- 200 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
- 1 μεγάλο αυγό ωμό
- ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
- 30 ml ρούμι μαύρο(1/2 φλιτζανάκι του καφέ)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
Γέμιση:
Την αρχική συνταγή την βρήκα στο site Τουρισμού του Linz: http://www.linz.at/english/tourism/873.asp εγώ όμως την άλλαξα λιγάκι, τροποποιώντας τις δοσολογίες.
Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη μαζί με το λεμόνι, τους πολύ καλά σφικτούς κρόκους (βράζω τα αυγά τουλάχιστον 20’), ώστε να γίνουν σκόνη και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, που θα κολλάει λιγάκι.
και με τον πλάστη την απλώνουμε σε πάχος περίπου 1 εκ. σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. Κατόπιν απλώνουμε τη μαρμελάδα βατόμουρο αφήνοντας 1 εκ. γύρω γύρω χωρίς μαρμελάδα.
Ψήνουμε στην αντίσταση-μεσαία σχάρα, στους 160οC, για 1 ώρα.
.........................
Γιαουρτόπιτα
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- ½ φλιτζανάκι του καφέ κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 μεγάλα αβγά
- 1 φακελάκι Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης με γεύση βανίλια
- 4 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι TOTAL ΦΑΓΕ(4Χ200γρ.)
- 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
- ξύσμα 1 λεμονιού(προαιρετικά)
.......................
Τραγανή μηλόπιτα με μήλα ζελέ
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
- ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι ή πορτοκάλι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
ΓΕΜΙΣΗ:
- 5 μεγάλα πράσινα μήλα, περίπου 1200gr ακαθάριστα
- 2 κούπες νερό(500ml)
- 1 κούπα ζάχαρη(250gr)
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτη με άρωμα βανίλια
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό(100ml)
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση, ώστε να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.
Βάζουμε στη φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και ταυτοχρόνως καθαρίζουμε τα μήλα σε κύβους (8 περίπου κομματάκια το κάθε μήλο),
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη το λεμόνι, και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια και κάθετα στη μηλόπιτα.
Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα.
ΤΙΡ:
Αν θελήσουμε αντί για κορδόνια, να σκεπάσουμε τη μηλόπιτα, τότε μοιράζουμε τη ζύμη σχεδόν στη μέση. Ελάχιστα μεγαλύτερο πρέπει να είναι το κομμάτι της βάσης, γιατί έχει και τα πλαϊνά.
Τάρτα γλυκιά με μυζήθρα
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
- ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
ΓΕΜΙΣΗ:
- 700γρ. μυζήθρα άγλυκη
- 150γρ. ζάχαρη
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλλα
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 3 ασπράδια από μεγάλα αβγά
- 2 κουταλιές λιωμένο φρέσκο βούτυρο
Προαιρετικά λίγη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση ζύμης:
Αρχικά τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Εκτέλεση γέμισης:
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ, τα 6 πρώτα υλικά με ένα πιρούνι.
ΤΙΡ:
4. Προαιρετικά λίγη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα.
........................................
ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ- Lemon pie
ΥΛΙΚΑ ΤΑΡΤΑΣ:
- 1 και ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλου Αγ.Γεωργίου (200γρ.)
- ½ βούτυρο Lurpak αλατισμένο και παγωμένο (125γρ.)
- 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (2/3 φλυτζανάκι του καφέ)
- 1 κρόκο μεγάλου αβγού
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή νερό
- τρίμα 1 μέτριου λεμονιού
ΥΛΙΚΑ ΚΡΕΜΑΣ:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 8-10 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ (περίπου μισή κούπα)
- 2 και 2/3 της κούπας νερό
- 10 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 1,5 κουταλιά σούπας γεμάτη τρίμα λεμονιού
- 5 μεγάλους κρόκους
- 100γρ. βούτυρο Lurpak αλατισμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
Τρίβω με το χέρι το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέτω τη ζάχαρη, το τρίμα και το αβγό που το έχω διαλύσει με το κονιάκ, ή τα τοποθετώ όλα στο μίξερ, με το εξάρτημα για το κέικ και σε 2' γίνεται η ζύμη.
Παίρνω ένα τσέρκι ή στρογγυλό ταψάκι Νο26 που να ανοίγει από τα πλάγια, το στρώνω με λαδόκολλα, για να μπορέσω πιο εύκολα στο τέλος να μεταφέρω την τάρτα σε πιατέλα), στρώνω τη ζύμη (με πολύ υπομονή σιγά σιγά με τη παλάμη μου), την ανασηκώνω και λίγο στα πλάγια και την τρυπώ με ένα πηρούνι.
Την ψήνω για 5’ στους 220˚ στην αντίσταση και το ταψί στη μεσαία σχάρα. Την ξανατρυπώ και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 ακόμη λεπτά, μέχρι να πάρει ωραία χρώμα.
Διαλύω το κορν φλάουερ στο νερό, προσθέτω τα αβγά και τα σουρώνω. Aνακατεύω στη φωτιά όλα τα υλικά, εκτός από το τρίμα και το βούτυρο.
Χτυπώ τα 3 μόνο από τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτω 6 κουταλιές κοφτές ζάχαρη, 1 βανίλια (προαιρετικά), 2 κουταλιές λεμόνι και ψήνω στο γκιλ στους 220˚ για λίγα λεπτά (2’ με 3’) μέχρι να ροδίσει. Ξαναβάζω την τάρτα αμέσως στο ψυγείο.
- 3/4 του πακέτου φρέσκο βούτυρο Lurpac ή βιτάμ (περίπου 190γρ.)
- 1 πακέτο μπισκότα πτι μπέρ τριμμένα στο μούλτι
Υλικά για την κρέμα:
- 300gr τυρί Philadelphia
- 1 γεμάτο φλιτζανάκι του καφέ χυμό φρέσκου λεμονιού
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, παγωμένο (στο ψυγείο)
- 1 κομπόστα βύσσινου
- 3 κουταλιές της σούπας corn flour (σχεδόν κοφτές)
- 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση σάλτσας βύσσινου:
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ζουμί με τη ζάχαρη. Έχουμε κρατήσει λίγο, για να διαλύσουμε το corn flour και ανακατεύοντας συνεχώς το προσθέτουμε στο μίγμα.
Μόλις χοχλάσει το βγάζουμε από τη φωτιά. Πρέπει είναι σχετικά ρευστό σαν ζελέ ή πηχτό σιρόπι και το χρώμα του λαμπερό βυσσινί. Αν έχει πήξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νεράκι. Το ανακατεύουμε που και που, για να μην πιάσει κρούστα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εκτέλεση βάσης:
Λιώνουμε στη φωτιά τη μαργαρίνη, προσέχοντας να μην την κάψουμε.
Το τοποθετούμε σε φόρμα που ανοίγει στα πλάγια ή κατευθείαν στη πιατέλα που θα σερβίρουμε, βάζοντας ένα τσέρκι (24εκ.), στρώνοντάς το με ένα κουτάλι πολύ καλά.
Μόλις βάλουμε στο ψυγείο την βάση, χτυπάμε στο μπλέντερ το κρύο ζαχαρούχο γάλα μαζί με το τυρί Philadelphia για μερικά δευτερόλεπτα (ίσα ίσα να λιώσουν).
Κατόπιν προσθέτουμε στην κρέμα μας και το λεμόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα.
Μετά από 15΄, τοποθετούμε τα βύσσινα ακτινωτά (για να μπορούμε να κόβουμε εύκολα τα κομμάτια)
και με ένα κουτάλι απλώνουμε και την χλιαρή, σχεδόν κρύα
σάλτσα που φτιάξαμε. Το βάζουμε και πάλι στο ψυγείο.
ΤΙΡ: 1.Μπορούμε αντί για την σάλτσα βύσσινου, να βάλουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας, όπως βύσσινο, φράουλα, βερίκοκο, πορτοκάλι, κτλ.
Πάστα Φλώρα - ζύμη Brisée, με Μαρμελάδα Βερίκοκο
ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
- ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι ή λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 500γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, ή πορτοκάλι, ή περγαμόντο, ή…… ότι σας αρέσει, για ταψί 24εκ. ή
- 700γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, ή πορτοκάλι, ή…… για ταψί 26εκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη το πορτοκάλι, και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Κόβουμε τα 3/5 της ζύμης, παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε ένα φύλλο λεπτό, σε πάχος περίπου 1/2 εκ.
Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού.
Κατόπιν απλώνουμε τη μαρμελάδα.
Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια και κάθετα στην τάρτα.
Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα και την