ΤΑΡΤΕΣ

Ατομικές τάρτες λεμονιού 



Υλικά για 12 ταρτάκια:

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. παγωμένο αλατισμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • Ξύσμα 1 λεμονιού

Υλικά κρέμας λεμονιού:

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 5 γεμάτες κουταλιές σούπας κορν φλάουερ (1/4 της κούπας)
  • 1 και 1/5 της κούπας νερό(350ml)
  • 5 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα 2 μέτριων λεμονιών
  • 3 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • ½ πακέτο αλατισμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak(125 γρ.)



Εκτέλεση:

1. Zύμης




Αρχικά τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί με 12 θήκες.









Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά.








Ενώ είναι ακόμα τρίμματα, σταματάμε το μίξερ και μοιράζουμε τα τρίμματα στο ταψί με ένα κουτάλι. Πιέζουμε και στρώνουμε καλά τη ζύμη, με το δάκτυλό μας.






Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα για 5’ στους 220˚. Ανοίγουμε το φούρνο τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 ακόμη λεπτά, μέχρι να πάρει ωραία χρώμα.
Όταν βγάλουμε τα ταρτάκια από το φούρνο, είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν σφίγγουν.




2. Κρέμας λεμονιού:



 



Αφού διαλύσουμε το κορν φλάουερ στο νερό, προσθέτουμε τους κρόκους και σουρώνουμε το μίγμα.




 
  

Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς τη ζάχαρη και το σουρωμένο μίγμα (κορν φλάουερ – νερό – αβγά).








Αφού πήξει η κρέμα, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, ανακατεύοντας που και που, για να μην κάνει κρούστα.




Συναρμολογούμε τα ταρτάκια ως εξής:






Μεταφέρνουμε τις τάρτες, από το ταψί και βάζουμε μια κουταλιά κρέμας, προσέχοντας να μην λερώσουμε γύρω γύρω τα ταρτάκια.








Τα βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από μισή ώρα, προσθέτουμε ακόμα μια κουταλιά κρέμας σε κάθε τάρτα και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.





 




















ΤΙΡ: Αν θέλουμε φτιάχνουμε μια μεγάλη τάρτα λεμονιού.













Λίγη ώρα πριν να σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγη άχνη.


.......................................... 

Τάρτα με πράσα




Υλικά ζύμης «Brisée»:



  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5-6 κουταλιές της σούπας νερό, περίπου 2/3 φλιτζανάκι του καφέ

Υλικά γέμισης:

  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 900γρ. πράσα, μόνο το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
  • 125ml λευκό ξηρό κρασί (1/2 κούπα)
  • 150γρ. τυρί ροκφόρ και 200ml κρέμα γάλακτος ή 300γρ. τυρί Γκοργκοντζόλα (Gorgonzola)
  • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι(προαιρετικά)


 

Εκτέλεση γέμισης:

 

 

 

 


Πλένουμε και αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα.





 




 Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες.






 Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. 


 


 


Όταν σοταριστούν, προσθέτουμε το κρασί, μαγειρεύουμε τα πράσα για 10' ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και σβήνουμε τη φωτιά.

 




Προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα ή το ροκφόρ, το πιπέρι, το θυμάρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι.











Αφαιρούμε το τηγάνι από το μάτι και αφού κρυώσει, προσθέτουμε και τα αυγά. Ανακατεύουμε τη γέμιση, να ενωθούν καλά τα υλικά.


  Εκτέλεση ζύμης:

 

 

 


Αρχικά τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.


Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά.

 





Αν ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, έως ότου γίνει μια ζύμη λίγο σκληρή.


 



Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα τοποθετούμε πάνω - κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε ένα φύλλο, πάχους περίπου 1/2 εκ.








 

 Την αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 28-30 εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού.

 


 



 Προσθέτουμε και τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 170˚C με αντιστάσεις για 1 ώρα. Αν πάρει χρώμα η τάρτα, την σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, γιατί θέλει οπωσδήποτε μία ώρα.


 




 


Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. 

 

 

 ...........................................

Δροσερή καλοκαιρινή Τάρτα Ροδάκινου



















Υλικά τάρτας:


  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ.Γεωργίου, περίπου 1 κούπα
  • 50γρ. αμυγδαλόσκονη (½ κούπα). Αλεύρι και αμυγδαλόσκονη 2 κούπες ή 200γρ.
  • 100γρ. βούτυρο Lurpak αλατισμένο και παγωμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (2/3 φλυτζανάκι του καφέ)
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
  • 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • τρίμα 1 μέτριου λεμονιού





Υλικά κρέμας:




  • 500γρ. τυρί Mascarpone
  • 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (125γρ.)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα Χίου





Υλικά σάλτσας ροδάκινου:




  • 3 κούπες ροδάκινα κομμένα σε φέτες (να μην είναι πολύ ώριμα, περίπου 6-7 ροδάκινα)
  • 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (125γρ.)
  • 3 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού






Η κάθε κούπα να χωράει 250ml νερό






Εκτέλεση τάρτας:







 





Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομματάκια και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά,
















 






 τα χτυπάμε για 2’-3’ στο μίξερ, μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη.














 







Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες, ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο και 

 













 






μαζί με τη λαδόκολλα την τοποθετούμε σε ένα τσέρκι ή ταψί Νο 24 που να ανοίγει από τα πλάγια και την στρώνουμε, χωρίς να την ανασηκώσουμε στα πλάγια του ταψιού. Την τοποθετούμε για 15’ στο ψυγείο.















 

 

Κατόπιν την τρυπάμε με ένα πιρούνι και την ψήνουμε για 10’, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200˚C, στην αντίσταση, στη μεσαία σκάλα. Ανοίγουμε το φούρνο, την ξανατρυπάμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’ ακόμη, μέχρι να πάρει ωραία χρώμα.




Αφαιρούμε την τάρτα μαζί με την λαδόκολλα από το ταψί, με μεγάλη προσοχή για να μην σπάσει, και την αφήνουμε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ, σε σχάρα.







Εκτέλεση σάλτσας ροδάκινου:






 

 

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα, προτιμούμε να είναι λίγο σκληρά, για να μην λιώσουν με το βράσιμο και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες. 
















 







Τα τοποθετούμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τ’ αφήνουμε για 3-4 ώρες.
















 








 Ανοίγουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, προσθέτοντας και το λεμόνι, για περίπου 10’ (αφού θα αρχίσει να χοχλάζει).

















 



  
Σουρώνουμε τα ροδάκινα και συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού για περίπου 5’ με 10’. Αφαιρούμε τη σάλτσα από το ζεστό σκεύος και την αφήνουμε να κρυώσει.










Εκτέλεση κρέμας:







 



 
 

Αρχικά σ’ ένα γουδί βάζουμε 2 κομμάτια μαστίχας Χίου και με λίγη ζάχαρη και τα χτυπάμε να πολτοποιηθεί καλά η μαστίχα.












 





Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά, όλα τα υλικά. Αφήνουμε για 10’, σε θερμοκρασία δωματίου.












Συναρμολόγηση τάρτας:







 






  
Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε την τάρτα και στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα του τυριού. 
















 









Την βάζουμε στο ψυγείο, για 20’, για να σφίξει λίγο. 

















 






Στρώνουμε τα ροδάκινα, από το κέντρο προς τα έξω και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
















 






Λίγο πριν να σερβίρουμε το γλυκό, απλώνουμε λίγη από τη σάλτσα ροδάκινου, πάνω από τα ροδάκινα.










................................. 

Τραγανή τάρτα Brisée, με μπανάνες και μήλα ζελέ





 

Υλικά ζύμης:

 

  • 125γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • το ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό

 

Υλικά γέμισης:

 

  • 650γρ. ακαθάριστες μπανάνες και 400γρ ολόκληρα κόκκινα μήλα, (1050γρ. ακαθάριστα)
  • 2 κούπες νερό(500ml)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη(125γρ.)
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτη με άρωμα βανίλια(43γρ.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό(100ml)
  • το ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

 

 

Εκτέλεση γέμισης:

 



Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση, ώστε να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.








Διαλύoυμε τη βανίλια στο νερό(100ml).

Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τα μήλα σε κύβους (750γρ. περίπου καθαρισμένα).







Εν τω μεταξύ τοποθετούμε στη φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και μόλις αρχίζει να χοχλάζει, προσθέτουμε τα φρούτα στο μίγμα μας και τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5΄.








Κατόπιν προσθέτουμε στο μίγμα τη διαλυμένη βανίλια και αμέσως σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για 2’.

Συμπληρώνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς.

Πρέπει να έχει γίνει μια κρέμα δεμένη.

 




Εκτέλεση ζύμης «Brisée»:

 

Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη το λεμόνι, και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.




Βάζουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.








Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄ στο ψυγείο.

(Όχι παραπάνω γιατί θα παγώσει πολύ το βούτυρο και δεν θα πλάθεται).






Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε ένα φύλλο λεπτό, σε πάχος περίπου 1/2 εκ.







Την απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού.

Κατόπιν απλώνουμε το κρύο μίγμα μπανάνας - μήλου.







Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.

Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα.

 




..........................................................................................

 

Cheese Cake με μυζήθρα και άρωμα λεμονιού

 





Υλικά για την βάση:
  • ½ πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpac (125γρ.)
  • 250γρ. διάφορα μπισκότα ή κουλουράκια Πασχαλινά τριμμένα στο μούλτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  
 Υλικά για την κρέμα λεμονιού:
  • 500γρ. άγλυκη μυζήθρα ή τυρί Mascarpone
  • ½ κούπα χυμό φρέσκου λεμονιού (125ml)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, παγωμένο (από το ψυγείο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Υλικά για το σιρόπι λεμονιού:

  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα νερό
  • Λεπτές φέτες φρεσκοκομμένου λεμονιού



Εκτέλεση βάσης:
















 



Λιώνουμε στη φωτιά το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε.

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα ή τα κουλουράκια στο μούλτι, 























προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.


























Το τοποθετούμε σε φόρμα που ανοίγει στα πλάγια ή κατευθείαν στη πιατέλα που θα σερβίρουμε, βάζοντας ένα τσέρκι (28 εκ.), στρώνοντάς το με το πίσω μέρος ενός κουταλιού πολύ καλά.











Εκτέλεση κρέμας:















 



Μόλις βάλουμε στο ψυγείο την βάση, χτυπάμε στο μίξερ το κρύο ζαχαρούχο γάλα μαζί με τη μυζήθρα για μερικά δευτερόλεπτα (ίσα ίσα να λιώσουν).























 Κατόπιν προσθέτουμε στην κρέμα μας το ξύσμα και το λεμόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα.














 







Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.

Λίγο πριν το σερβίρουμε αφαιρούμε το τσέρκι.







Σε κάθε κομμάτι προσθέτουμε μια φέτα λεμονιού και λίγο σιρόπι λεμονιού.







Εκτέλεση για το σιρόπι λεμονιού:


















Ζεσταίνουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι το νερό με τη ζάχαρη.

Μόλις χοχλάσει προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού.














 







Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μετά από περίπου 10΄, σβήνουμε τη φωτιά, μόλις το σιρόπι γίνει σχετικά ρευστό.









ΤΙΡ:



Μπορούμε αντί για το σιρόπι λεμονιού, να βάλουμε μαρμελάδα λεμονιού ή πορτοκαλιού.






................................................


"Lemon bars" - Mια διαφορετική τάρτα λεμονιού

 



Υλικά: 
 
 

Για τη βάση:
 
•    250γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak, παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
•    1 κούπα ζάχαρη άχνη (100γρ.)
•   ξύσμα ενός μέτριου λεμονιού
•   2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,  Μύλοι Aγίου Γεωργίου (280γρ.)


Για την κρέμα λεμονιού:
 
•    1  κούπα ζάχαρη κρυσταλλική (250
γρ.)
•    4 αυγά μεγάλα
•    ξύσμα ενός μέτριου λεμονιού
•    1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
•    2/3 της κούπας χυμό λεμονιού (170ml)

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Η κούπα να χωράει 250ml νερού


 
Εκτέλεση:
 

Μια αλλιώτικη και πάνω απ’ όλα, πάρα πολύ εύκολη lemon pie, μια τραγανή τάρτα με υπέροχη γλυκόξινη κρέμα. 
Σερβίρεται κομμένη σε κομμάτια, γι΄αυτό λέγεται "lemon bar".



 
Στο μίξερ (με το εξάρτημα για τα κέικ), ή σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βάσης. Σιγά σιγά (ενώ δεν έχει καθόλου υγρά) γίνεται μια μαλακιά ζύμη.







 
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ένα μεγάλο πυρέξ ή ένα ταψί 30-32 εκ. ή ένα τσέρκι με λαδόκολλα (αν θέλουμε να το μεταφέρουμε σε πιατέλα) και με το χέρι απλώνουμε τη ζύμη, μέχρι να καλυφτεί ομοιόμορφα όλη η βάση του ταψιού.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180˚C και ψήνουμε την βάση για 20’ στην μεσαία σχάρα.




 


Μόλις βάλουμε το ταψί στο φούρνο, ετοιμάζουμε την κρέμα. Ανακατεύουμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Ύστερα από 5’ προσθέτουμε το αλεύρι με το baking και τον χυμό λεμονιού.





 

Aφού περάσουν τα 20’ (του ψησίματος της βάσης), προσθέτουμε την κρέμα πάνω στην μισοψημένη τάρτα








 


 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 20’.



 

 


Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει  και την τοποθετούμε στο ψυγείο. 

Σερβίρεται δροσερή, γι αυτό την βγάζουμε από το ψυγείο, μισή ώρα  πριν να την σερβίρουμε.
Την τεμαχίζουμε σε τριγωνικά ή παραλληλόγραμμα κομμάτια και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, λίγο πριν να σερβίρουμε.

  .....................................................................

«LINZERTORTE» ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ




Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο LurpaK παγωμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 σφιχτούς κρόκους μεγάλων αυγών
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Mύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 200 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
  • 1 μεγάλο αυγό ωμό
  • ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 30 ml ρούμι μαύρο(1/2 φλιτζανάκι του καφέ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια


Γέμιση:


400- 500γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φρούτα του δάσους


Η "Linzer Torte", είναι η δημοφιλέστερη παραδοσιακή Αυστριακή τάρτα, η οποία συνήθως φτιάχνεται τα Χριστούγεννα. Το όνομα της το έχει πάρει από την πόλη Linz της Αυστρίας και θεωρείται από τις πιο παλιές συνταγές στον κόσμο
 Την αρχική συνταγή την βρήκα στο site Τουρισμού του Linz: http://www.linz.at/english/tourism/873.asp εγώ όμως την άλλαξα λιγάκι, τροποποιώντας τις δοσολογίες.




Εκτέλεση:


 

Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη μαζί με το λεμόνι, τους πολύ καλά σφικτούς κρόκους (βράζω τα αυγά τουλάχιστον 20’), ώστε να γίνουν σκόνη και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.







 


Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, που θα κολλάει λιγάκι.
 








 
 Την τυλίγουμε με μεμβράνη αφού σχηματίζουμε ένα παραλληλόγραμμο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα (ή καλύτερα όλο το βράδυ). 






 


Κόβουμε τα 3/5 της ζύμης, παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη 







 


και με τον πλάστη την απλώνουμε  σε πάχος περίπου 1 εκ. σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. Κατόπιν απλώνουμε τη μαρμελάδα βατόμουρο αφήνοντας 1 εκ. γύρω γύρω χωρίς μαρμελάδα.









 
Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, αφού κόψουμε με το μαχαίρι λεπτές λωρίδες, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια, κάθετα αλλά και γύρω γύρω από την τάρτα.



 



 


Ψήνουμε στην αντίσταση-μεσαία σχάρα, στους 160οC, για 1 ώρα. 




'Oταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε  προαιρετικά με άχνη.




                  

.........................

Γιαουρτόπιτα




Υλικά τάρτας:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

Για τη γέμιση:


  • 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 1 φακελάκι Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης με γεύση βανίλια
  • 4 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι TOTAL ΦΑΓΕ(4Χ200γρ.)
  • 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
  • ξύσμα 1 λεμονιού(προαιρετικά)

Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα(προαιρετικά)



Εκτέλεση ζύμης:




Μια καταπληκτική τάρτα, πολύ ελαφριά και με υπέροχη γλυκόξινη γεύση.
Η συνταγή είναι της φίλης μου Τασίας Χατζηκοσμά – Βαρβάρη και πείραξα λιγάκι μόνο τη ζύμη της τάρτας.






Αρχικά τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά (ίσως χρειαστούν 1-2 κουταλιές κονιάκ ακόμα).
Αν βάλουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο.







 Παίρνουμε 1 κομμάτι λαδόκολλας, το βάζουμε κάτω από τη ζύμη και με το χέρι μας απλώνουμε το φύλλο, σε μια ταρτιέρα ή ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο 28-30 εκ.(με ψιλά πλαϊνά).
Η λαδόκολλα από κάτω μας βοηθάει να μεταφέρουμε την τάρτα ψημένη πιο εύκολα.






Εκτέλεση γέμισης:




 
 


Χτυπάμε τ’ αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα για περίπου 10 λεπτά στο μίξερ.






 



Στη συνέχεια το σβήνουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.











Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.








 


Κατόπιν προσθέτουμε τη γέμιση στην τάρτα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.




Μεταφέρουμε την τάρτα με τη λαδόκολλα, την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα και μετά την τοποθετούμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.


.......................

  Τραγανή μηλόπιτα με μήλα ζελέ






ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ



ΓΕΜΙΣΗ:


  • 5 μεγάλα πράσινα μήλα, περίπου 1200gr ακαθάριστα
  • 2 κούπες νερό(500ml)
  • 1 κούπα ζάχαρη(250gr)
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτη με άρωμα βανίλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό(100ml)
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

Γέμιση:




Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση, ώστε να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.








Βάζουμε στη φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και ταυτοχρόνως καθαρίζουμε τα μήλα σε κύβους (8 περίπου κομματάκια το κάθε μήλο), 








τα προσθέτουμε στο μίγμα μας και από τη στιγμή που θα αρχίσουν να χοχλάζουν τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά.










 Εν τω μεταξύ διαλύoυμε τη βανίλια στο νερό(100ml).
Την προσθέτουμε κι αυτή στο μίγμα των μήλων, σβήνουμε τη φωτιά κι ανακατεύουμε συνεχώς για 2’. 










Πρέπει να έχει γίνει μια κρέμα δεμένη.














Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.













Ζύμη «Brisée:




Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη το λεμόνι, και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και 1-2 κουταλιές της σούπας ακόμα κονιάκ). Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο.(Όχι παραπάνω γιατί θα παγώσει πολύ το βούτυρο και δεν θα πλάθεται).
Αν βάλουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, έως ότου γίνει μια ζύμη λίγο σκληρή.





Κόβουμε τα 3/5 της ζύμης, παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε ένα φύλλο λεπτό, σε πάχος περίπου 1/2 εκ. 


 



Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού. 








Κατόπιν απλώνουμε το μίγμα των μήλων.










Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια και κάθετα στη μηλόπιτα.
Ψήνουμε στον αέρα -μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.




 




Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα.





ΤΙΡ:



Αν θελήσουμε αντί για κορδόνια, να σκεπάσουμε τη μηλόπιτα, τότε μοιράζουμε τη ζύμη σχεδόν στη μέση. Ελάχιστα μεγαλύτερο πρέπει να είναι το κομμάτι της βάσης, γιατί έχει και τα πλαϊνά.





                                     
   .........................................

 

Τάρτα γλυκιά με μυζήθρα








ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
  • ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ


ΓΕΜΙΣΗ:

  • 700γρ. μυζήθρα άγλυκη
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλλα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 3 ασπράδια από μεγάλα αβγά
  • 2 κουταλιές λιωμένο φρέσκο βούτυρο


Προαιρετικά λίγη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Η ζύμη είναι η κλασσική ζύμη για τάρτες «Brisée», δηλαδή τα 3 πρώτα υλικά + 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό, για αλμυρές τάρτες, επειδή όμως εγώ θέλω να φτιάξω γλυκιά τάρτα, πρόσθεσα μερικά υλικά.



Εκτέλεση ζύμης:



Αρχικά τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
 
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά (ίσως χρειαστεί και 1 κουταλιά της σούπας ακόμα κονιάκ). Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο.(Όχι παραπάνω γιατί θα παγώσει πολύ το βούτυρο και δεν θα πλάθεται).
Αν βάλουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο.
Παίρνουμε 1 κομμάτι λαδόκολλας και το βάζουμε κάτω από τη ζύμη και με το χέρι μας ανοίγουμε ένα φύλλο, πάχους περίπου 1 εκ.
Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26-28 εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού.
Αφήνουμε τη λαδόκολλα από κάτω, για να την μεταφέρουμε ψημένη πιο εύκολα.
Κατόπιν προσθέτουμε τη γέμιση.



Εκτέλεση γέμισης:




Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ, τα 6 πρώτα υλικά με ένα πιρούνι.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε απαλά την μαρέγκα στο μίγμα μας.






 
Ψήνουμε στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα και μετά την τοποθετούμε σε πιατέλα.





ΤΙΡ:

 
1. Καθώς η τάρτα μας θα ψήνεται, μετά από 45’ αν έχει πάρει χρώμα την σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15’ ακόμα.
2. Αν η μυζήθρα είναι πολύ γλυκιά, μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη.
3. Μπορούμε να βάλουμε 450 γρ. αλεύρι και 50 γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα.
4.  Προαιρετικά λίγη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα.








........................................

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ- Lemon pie





ΥΛΙΚΑ ΤΑΡΤΑΣ:


  • 1 και ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλου Αγ.Γεωργίου (200γρ.)
  • ½ βούτυρο Lurpak αλατισμένο και παγωμένο (125γρ.)
  • 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (2/3 φλυτζανάκι του καφέ)
  • 1 κρόκο μεγάλου αβγού
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή νερό
  • τρίμα 1 μέτριου λεμονιού 


ΥΛΙΚΑ ΚΡΕΜΑΣ:



  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 8-10 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ (περίπου μισή κούπα)
  • 2 και 2/3 της κούπας νερό
  • 10 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 1,5 κουταλιά σούπας γεμάτη τρίμα λεμονιού
  • 5 μεγάλους κρόκους
  • 100γρ. βούτυρο Lurpak αλατισμένο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:






Τρίβω με το χέρι το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέτω τη ζάχαρη, το τρίμα και το αβγό που το έχω διαλύσει με το κονιάκ, ή τα τοποθετώ όλα στο μίξερ, με το εξάρτημα για το κέικ και σε 2' γίνεται η ζύμη. 




Παίρνω ένα τσέρκι ή στρογγυλό ταψάκι Νο26 που να ανοίγει από τα πλάγια, το στρώνω με λαδόκολλα, για να μπορέσω πιο εύκολα στο τέλος να μεταφέρω την τάρτα σε πιατέλα), στρώνω τη ζύμη (με πολύ υπομονή σιγά σιγά με τη παλάμη μου), την ανασηκώνω και λίγο στα πλάγια και την τρυπώ με ένα πηρούνι.






 


 Την ψήνω για 5’ στους 220˚ στην αντίσταση και το ταψί στη μεσαία σχάρα. Την ξανατρυπώ και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 ακόμη λεπτά, μέχρι να πάρει ωραία χρώμα.








ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜΑΣ:




 


Διαλύω το κορν φλάουερ στο νερό, προσθέτω τα αβγά και τα σουρώνω. Aνακατεύω στη φωτιά όλα τα υλικά, εκτός από το τρίμα και το βούτυρο. 






 



Αφού πήξει η κρέμα κατεβάζω από τη φωτιά και τα προσθέτω (τρίμα - βούτυρο).




 
 Περιμένω να κρυώσουν η ζύμη και η κρέμα και τα ενσωματώνω.
Βάζω την τάρτα στο ψυγείο. Αφού περάσουν τουλάχιστον 4 ώρες, φτιάχνω την μαρέγκα (μπορώ να φτιάξω αν θέλω την προηγούμενη ημέρα την τάρτα και την επόμενη την μαρέγκα).




ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΑΡΕΓΚΑΣ:






Χτυπώ τα 3 μόνο από τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτω 6 κουταλιές κοφτές ζάχαρη, 1 βανίλια (προαιρετικά), 2 κουταλιές λεμόνι και ψήνω στο γκιλ στους 220˚ για λίγα λεπτά (2’ με 3’) μέχρι να ροδίσει. Ξαναβάζω την τάρτα αμέσως στο ψυγείο.




                                   .............................................................................................







Υλικά για την βάση:
  • 3/4 του πακέτου φρέσκο βούτυρο Lurpac ή βιτάμ (περίπου 190γρ.)
  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπέρ τριμμένα στο μούλτι

Υλικά για την κρέμα:
  • 300gr τυρί Philadelphia
  • 1 γεμάτο φλιτζανάκι του καφέ χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, παγωμένο (στο ψυγείο)

Υλικά για τη σάλτσα βύσσινου:
  • 1 κομπόστα βύσσινου
  • 3 κουταλιές της σούπας corn flour (σχεδόν κοφτές)
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη


Εκτέλεση σάλτσας βύσσινου:

Πρώτα απ΄όλα φτιάχνουμε τη σάλτσα για να κρυώσει. Στραγγίζουμε τα βύσσινα από το ζουμί τους, τουλάχιστον για 2 ώρες. Στο ζουμί προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει συνολικά 2 κούπες. 


Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ζουμί με τη ζάχαρη. Έχουμε κρατήσει λίγο, για να διαλύσουμε το corn flour και ανακατεύοντας συνεχώς το προσθέτουμε στο μίγμα. 







Μόλις χοχλάσει το βγάζουμε από τη φωτιά. Πρέπει είναι σχετικά ρευστό σαν ζελέ ή πηχτό σιρόπι και το χρώμα του λαμπερό βυσσινί. Αν έχει πήξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νεράκι. Το ανακατεύουμε που και που, για να μην πιάσει κρούστα και το αφήνουμε να κρυώσει.




Εκτέλεση βάσης:



Λιώνουμε στη φωτιά τη μαργαρίνη, προσέχοντας να μην την κάψουμε.
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι, προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη και τα ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.







Το τοποθετούμε σε φόρμα που ανοίγει στα πλάγια ή κατευθείαν στη πιατέλα που θα σερβίρουμε, βάζοντας ένα τσέρκι (24εκ.), στρώνοντάς το με ένα κουτάλι πολύ καλά.



Εκτέλεση κρέμας:





Μόλις βάλουμε στο ψυγείο την βάση, χτυπάμε στο μπλέντερ το κρύο ζαχαρούχο γάλα μαζί με το τυρί Philadelphia για μερικά δευτερόλεπτα (ίσα ίσα να λιώσουν).






Κατόπιν προσθέτουμε στην κρέμα μας και το λεμόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Ξαναβάζουμε για λίγο το γλυκό στο ψυγείο. 












Μετά από 15΄, τοποθετούμε τα βύσσινα ακτινωτά (για να μπορούμε να κόβουμε εύκολα τα κομμάτια) 
 










 




και με ένα κουτάλι απλώνουμε και την χλιαρή, σχεδόν κρύα 
σάλτσα που φτιάξαμε. Το βάζουμε και πάλι στο ψυγείο.
 
Λίγο πριν το σερβίρουμε αφαιρούμε το τσέρκι.

ΤΙΡ: 1.Μπορούμε αντί για την σάλτσα βύσσινου, να βάλουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας, όπως βύσσινο, φράουλα, βερίκοκο, πορτοκάλι, κτλ.
2. Αν έχει πήξει πολύ η σάλτσα την ζεσταίνω λίγο, για να μαλακώσει.

............................................................


   Πάστα Φλώρα - ζύμη Brisée, με Μαρμελάδα Βερίκοκο




ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
  • ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ


ΓΕΜΙΣΗ:

  • 500γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, ή πορτοκάλι, ή περγαμόντο, ή…… ότι σας αρέσει, για ταψί 24εκ. ή
  • 700γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, ή πορτοκάλι, ή…… για ταψί 26εκ.

Η ζύμη είναι η κλασσική ζύμη για τάρτες «Brisée», δηλαδή τα 3 πρώτα υλικά + ελάχιστο νερό, για αλμυρές τάρτες, επειδή όμως εγώ θέλω να φτιάξω γλυκιά τάρτα, πρόσθεσα μερικά υλικά.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 

Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη το πορτοκάλι, και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και 1-2 κουταλιές της σούπας ακόμα κονιάκ). Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο.(Όχι παραπάνω γιατί θα παγώσει πολύ το βούτυρο και δεν θα πλάθεται).
Αν βάλουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, έως ότου γίνει μια ζύμη λίγο σκληρή.

 
Κόβουμε τα 3/5 της ζύμης, παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε ένα φύλλο λεπτό, σε πάχος περίπου 1/2 εκ. 






Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού. 






Κατόπιν απλώνουμε τη μαρμελάδα.










Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια και κάθετα στην τάρτα.



Ψήνουμε στον αέρα -μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.




Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα και την 




τοποθετούμε σε πιατέλα.

                                 ....................................................