ΥΛΙΚΑ:
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 σφιχτούς κρόκους μεγάλων αυγών
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
- 1 μεγάλο αυγό ωμό
- ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
- 30 ml ρούμι μαύρο(1/2 φλιτζανάκι του καφέ)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
Γέμιση:
400- 500γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φρούτα του δάσους
Η "Linzer Torte", είναι η δημοφιλέστερη παραδοσιακή Αυστριακή τάρτα, η
οποία συνήθως φτιάχνεται τα Χριστούγεννα. Το όνομα της το έχει πάρει από την
πόλη Linz της Αυστρίας και θεωρείται από τις πιο παλιές συνταγές στον κόσμο. Την
αρχική συνταγή την βρήκα στο site Τουρισμού του Linz: http://www.linz.at/english/tourism/873.asp
εγώ όμως την
άλλαξα λιγάκι, τροποποιώντας τις δοσολογίες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά τρίβουμε
στον τρίφτη μαζί με το λεμόνι, τους πολύ καλά σφικτούς κρόκους (βράζω τα αυγά
τουλάχιστον 20’), ώστε να γίνουν σκόνη και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά
κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, που θα κολλάει λιγάκι.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη αφού σχηματίζουμε ένα παραλληλόγραμμο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα (ή καλύτερα όλο το βράδυ).
και με τον πλάστη την απλώνουμε σε πάχος περίπου 1 εκ. σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. Κατόπιν απλώνουμε τη μαρμελάδα βατόμουρο αφήνοντας 1 εκ. γύρω γύρω χωρίς μαρμελάδα.
Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, αφού κόψουμε με το μαχαίρι λεπτές λωρίδες, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια, κάθετα αλλά και γύρω γύρω από την τάρτα.
Ψήνουμε στην αντίσταση-μεσαία σχάρα, στους 160οC, για 1 ώρα.
'Oταν
κρυώσει, την πασπαλίζουμε προαιρετικά με άχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου