Kέικ καρότου
Υλικά για το κέικ:
- 4 μεγάλα αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200γρ.)
- 1,5 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο (300ml)
- 3 φλιτζάνια καρότα τριμμένα (280γρ.)
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο(220γρ.)
- 2 κ.γ. κοφτά κανέλα τριμμένη
- 1 φακελάκι baking powder
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Σημείωση: Το φλιτζάνι να χωράει 200ml νερό
Γλάσο:
- 125γρ. φρέσκο ανάλατο βούτυρο αγελάδος, Lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 400γρ. τυρί κρέμα, Φιλαδέλφεια (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (100γρ.)
Εκτέλεση για το κέικ:
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι, τη σόδα και την κανέλα.
Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα καρότα.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα. Προσθέτοντας ένα ένα τ΄ αβγά.
Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα κα το τέλος το μίγμα με το αλεύρι.
Στρώνουμε μια βρεγμένη λαδόκολλα μια φόρμα (23-25 εκ.), για να μην μας κολλήσει και ψήνουμε στην αντίσταση (μεσαία σκάλα) στους 175˚Cγια 1 ώρα. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι αν είναι ψημένο(πρέπει να βγει καθαρό), αλλιώς το αφήνουμε για ακόμα 5’.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Εκτέλεση για το Γλάσο:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
Όταν κρυώσει το κέικ, το αλείφουμε με το γλάσο.
ΤΙΡ:
1. Αν θέλουμε, αντί να βάλουμε 1,5 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο, αντικαθιστούμε το ½ φλιτζάνι, με χυμό πορτοκαλιού.
Κατόπιν απλώνουμε με μια σπάτουλα, λίγο από το γλάσο στη μέση και το υπόλοιπο γύρω από το κέικ.
Υλικά για το κέικ:
- 4 μεγάλα αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200γρ.)
- 1,5 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο (300ml)
- 3 φλιτζάνια καρότα τριμμένα (280γρ.)
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο(220γρ.)
- 2 κ.γ. κοφτά κανέλα τριμμένη
- 1 φακελάκι baking powder
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Σημείωση: Το φλιτζάνι να χωράει 200ml νερό
Γλάσο:
- 125γρ. φρέσκο ανάλατο βούτυρο αγελάδος, Lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 400γρ. τυρί κρέμα, Φιλαδέλφεια (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (100γρ.)
Εκτέλεση για το κέικ:
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι, τη σόδα και την κανέλα.
Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα καρότα.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα. Προσθέτοντας ένα ένα τ΄ αβγά.
Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα κα το τέλος το μίγμα με το αλεύρι.
Στρώνουμε μια βρεγμένη λαδόκολλα μια φόρμα (23-25 εκ.), για να μην μας κολλήσει και ψήνουμε στην αντίσταση (μεσαία σκάλα) στους 175˚Cγια 1 ώρα. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι αν είναι ψημένο(πρέπει να βγει καθαρό), αλλιώς το αφήνουμε για ακόμα 5’.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Εκτέλεση για το Γλάσο:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
Όταν κρυώσει το κέικ, το αλείφουμε με το γλάσο.
ΤΙΡ:
1. Αν θέλουμε, αντί να βάλουμε 1,5 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο, αντικαθιστούμε το ½ φλιτζάνι, με χυμό πορτοκαλιού.
Κατόπιν απλώνουμε με μια σπάτουλα, λίγο από το γλάσο στη μέση και το υπόλοιπο γύρω από το κέικ.
.................................
Κέικ λεμονιού με γλάσο λεμονιού
Υλικά:
- 220γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak ή 200γρ. καλαμποκέλαιο
- 250γρ. ζάχαρη
- 4 μέτρια αβγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό ή πρόβειο χωρίς την πέτσα(200γρ.)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού(100γρ.)
- ξύσμα 2 μεγάλων λεμονιών
- 1 φακελάκι baking powder
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
Για το γλάσο:
- 1 κούπα άχνη
- 3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού
Η κούπα να χωράει 250ml νερό
Εκτέλεση:
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο), τη σόδα και το baking και τρίβουμε τα φρεσκοκομμένα λεμόνια.
Λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε και το αναμιγνύουμε με τη ζάχαρη.
Τα ανακατεύουμε μ’ ένα σύρμα και προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα αβγά.
Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το γιαούρτι. Στο τέλος προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα ή τοποθετούμε μια βρεγμένη λαδόκολλα, σε μια στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ.
Ψήνουμε στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 50’ (ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν βγει εντελώς στεγνό, το αφήνουμε ακόμα για 5’).
Το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, αφαιρούμε αμέσως τη λαδόκολλα και όταν κρυώσει εντελώς, το περιχύνουμε με το γλάσο και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Γλάσο:
Ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ρέει το γλάσο. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χυμό ακόμα.
ΤΙΡ:
1. Αν θέλουμε μπορούμε να χωρίσουμε τους κρόκους, από τ’ ασπράδια.
Τα χτυπούμε στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μίγμα του κέικ, στο τέλος.
.................................
Κέικ πορτοκαλιού με καλαμποκέλαιο
Υλικά:
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο(230γρ.)
- 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
- 4 μεγάλα αβγά
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού(250γρ.)
- ξύσμα 4 πορτοκαλιών Μέρλιν
- 1 φακελάκι baking powder
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου(300γρ.)
Εκτέλεση:
Όλα
τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και δεν χρειάζεται να
χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.
Ανακατεύουμε
σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο) και το baking.
Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε μ’ ένα σύρμα, το λάδι με τη
ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα
αβγά.
Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα.
Στο τέλος προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού,
ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνουμε
κι αλευρώνουμε ή τοποθετούμε μια βρεγμένη λαδόκολλα, σε μια μακρόστενη ή στρογγυλή
φόρμα 26-28 εκ.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, στους 175˚C για
55’(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν βγει εντελώς στεγνό, το αφήνουμε ακόμα
για 5’).
Το
αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, αφαιρούμε αμέσως τη λαδόκολλα και το αφήνουμε
να κρυώσει εντελώς.
Προαιρετικά:
Το
πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή φτιάχνουμε γλάσο πορτοκαλιού.
Γλάσο:
1
κούπα άχνη
3-4
κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
.......................
Σοκολένιο Κέικ με γλάσο κόλαση, έτοιμο σε 5΄
Υλικά: (για στρογγυλή φόρμα 26εκ.)
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 γιαούρτι(100γρ.) και γάλα 2% ή πλήρες(150ml) = σύνολο 1 κούπα
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο
- 1 φακελάκι κουβερτούρα Παυλίδης σε σταγόνες (100γρ.)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
Ζάχαρη
άχνη ή γλάσο από 2 κουβερτούρες, για το πασπάλισμα
Παρασκευή:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στην αντίσταση, στους 180˚C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με
το κακάο και τα ανακατεύουμε μαζί με
το αλάτι και τις σταγόνες σοκολάτας σε ένα μπολ.
Σε
ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη βανίλια, τη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο.
Κατόπιν προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και αφού ομογενοποιηθούν,
προσθέτουμε το μίγμα γιαούρτι – γάλα, ανακατεύουμε
και στο τέλος το μίγμα με το κακάο – αλεύρι - σοκολάτας.
Στρώνουμε τη φόρμα μας ή το ταψάκι μας ή το τσέρκι μας με λαδόκολλα. και ρίχνουμε το μίγμα μας.
Μεταφέρουμε
με προσοχή το κέικ στον φούρνο και το ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 55’.
Ελέγχουμε μ’ ένα μαχαίρι, αν είναι ψημένο, αλλιώς το αφήνουμε για 5’-10’ σε
σβηστό φούρνο.
Ξεφορμάρουμε και ή το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, αφού κρυώσει καλά,
ή
το στρώνουμε με γλάσο σοκολάτας, αφού λιώσουμε πρώτα σε μπαιν μαρί τις κουβερτούρες.
............................................
Κέικ με καρύδα και σιρόπι πορτοκαλιού
- 250γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (Lurpak ή Φλώρα)
- 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
- 5 μεγάλα αυγά
- ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
- 1 κούπα αποξηραμένη τριμμένη καρύδα (100γρ.)
- 1 γιαούρτι αγελαδίτσα ή natural (200 γρ.)
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (150γρ.)
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό (180γρ.)
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
Σιρόπι:
- 1,5 κούπα ζάχαρη (375γρ.)
- 1 κούπα νερό (250γρ.)
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι (125γρ.)
- ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
Λίγη τριμμένη καρύδα για το γαρνίρισμα
Η 1 κούπα να χωράει
250ml
νερό
Εκτέλεση:
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι, για να κρυώσει. Βράζουμε τη ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού και το νερό, για 5΄(αφού αρχίσουν να χοχλάζουν).
Κατεβάζουμε
το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Χτυπάμε
στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά από 5΄, ρίχνουμε ένα-ένα τ΄ αυγά και
συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 5΄.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά την καρύδα, το γιαούρτι, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 40΄- 45΄(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν είναι στεγνό, ψήνουμε για 5’ ακόμα).
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το τρυπάμε με ένα μαχαίρι και το σιροπιάζουμε ΑΜΕΣΩΣ με το κρύο σιρόπι.
Όταν
κρυώσει, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.
.................................
Κέικ με μήλα, καρύδια και μυρωδικά
Υλικά:
- 4 μεγάλα αβγά
- 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο Φλώρα ή Lurpak(250γρ.)
- 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη(250γρ.)
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου(300γρ.)
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας baking powder
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλλα
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κούπες πολτοποιημένα μήλα (περίπου 5 – 6 μεγάλα κόκκινα μήλα, Starking, 500γρ.)
- 2,5 κούπες τριμμένα καρύδια(300γρ.)
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε τα μήλα μας
να είναι σκληρά. Τα ξεφλουδίζουμε ολόκληρα και τα τρίβουμε, στον χοντρό τρίφτη.
Χτυπούμε στο μίξερ
για 10’ το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη, τ΄ αβγά και 2-3
κουταλιές από το μίγμα του αλεύρου.
Κατόπιν προσθέτουμε
σιγά σιγά εναλλάξ, τα τριμμένα μήλα και το μίγμα αλεύρου.
Στρώνουμε μια
βρεγμένη λαδόκολλα μια φόρμα (28-30 εκ.), για να μην μας κολλήσει και ψήνουμε
στην αντίσταση, στη μεσαία σκάλα, στους 175˚C για 1 ώρα και 10΄. Δοκιμάζουμε
μ’ ένα μαχαίρι αν είναι ψημένο (πρέπει να βγει καθαρό), αλλιώς το αφήνουμε για
ακόμα 5’.
Όταν το βγάλουμε από
το φούρνο, το αφήνουμε για 2’-3’ και μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρώντας
ΑΜΕΣΩΣ τη λαδόκολλα, (αλλιώς θα
μαλακώσει).
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε
το κέικ με ζάχαρη άχνη.
................
Cupcakes αμυγδάλου με αχλάδια γλασσέ
Υλικά για τα cupcakes:
- 125γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak (1/2 κούπα)
- 1,5 κούπες ζάχαρη άχνη, (200γρ.)
- ½ κούπα αμυγδαλόσκονη (60γρ.)
- ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Μύλοι Αγ. Γεωργίου, 80γρ.)
- ξύσμα 1 μεγάλου πορτοκαλιού
- 4 ασπράδια από μεγάλα αυγά (½ κούπα ή 125ml)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εσάνς αμυγδάλου
- Λίγη άχνη για το πασπάλισμα
Η κούπα να
χωράει 250ml νερό
Υλικά για τα γλασαρισμένα αχλάδια με σάλτσα μελιού:
- 4 - 5 αχλάδια σφιχτά
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο Lurpak
- 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο
- 3 – 4 κουταλιές της σούπας μέλι, περίπου 100ml
- 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 3 κουταλιές λικέρ Cointrau ή 5-6 κουταλιές λευκό κρασί (ημίγλυκο)
Εκτέλεση αχλαδιών με τη σάλτσα
μελιού:
Αρχικά καθαρίζουμε
τ΄ αχλάδια, αφαιρώντας μόνο τη φλούδα τους και τα κόβουμε σε 3-4 πλατιά κομμάτια,
ανάλογα με το μέγεθος τους.
Τα ανακατεύουμε
όλα μαζί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγά σιγά τα υγρά θα εξατμίζονται και
τα αχλάδια θα αρχίσουν να μαλακώνουν. Μετά από περίπου 3΄ - 4΄, ρίχνουμε και το
λικέρ ή το κρασί, σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για
περίπου 1΄.
Δοκιμάζουμε
μ΄ ένα μαχαιράκι αν μαλάκωσαν τ΄αχλάδια, αφαιρούμε το δενδρολίβνο και τ΄αφήνουμε
να κρυώσουν, μέσα στη σάλτσα τους.
Εκτέλεση cupcakes:
Προσθέτουμε στο
μίγμα την εσάνς αμυγδάλου και τα ασπράδια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ
καλά με ένα σύρμα.
Σ΄ ένα μικρό
τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα, περίπου σε 4΄ - 5΄
και να έχει ένα ευχάριστο άρωμα.
Θα έχει
σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια, γι αυτό κουνάμε το τηγάνι για να δούμε το
χρώμα του βουτύρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!, ο χρόνος ανάμεσα στο αρωματισμένο
βούτυρο και το καμένο είναι πολύ σύντομος. Γι αυτό αν το βούτυρο αρχίσει να καπνίζει
είναι πολύ αργά. Πετάξτε το γιατί κάηκε!!!
Κατόπιν ρίχνουμε
σιγά-σιγά το ζεστό βούτυρο, (μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι), στο μπολ με τα
υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς.(Το ίζημα που σχηματίστηκε στον πάτο του
τηγανιού, το πετάμε).
Μοιράζουμε το μίγμα σε θήκες για cupcake ή muffin ή σε θηκάκια χάρτινα, αφού τα βουτυρώσουμε
πρώτα, αφήνοντας 1 εκ. από την επιφάνεια της θήκης και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στην αντίσταση στους 175˚C αρχικά για 15’.
Κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες.(Μπορούμε αν θέλουμε, να τα τοποθετήσουμε και ολόκληρα).
Δοκιμάζουμε (από τα πλάγια), με ένα
μαχαίρι και αν δεν βγει καθαρό σκεπάζουμε τα κεκάκια με αλουμινόχαρτο και
συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5' ακόμα.
Τα αφαιρούμε
από τα φορμάκια, τα τοποθετούμε σε σχάρα και όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με λίγη
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά).
ΤΙΡ:
1. Μπορούμε να ψήσουμε τα cupcakes, χωρίς τ΄αχλαδάκια για 25΄- 30΄ και όταν κρυώσουν, να προσθέσουμε τα κομμένα σε φέτες αχλαδάκια, με μια κουταλιά σάλτσα και λίγη άχνη.
2. Με τους κρόκους, που περίσσεψαν, μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα μπισκότα σαμπλέ με μαρμελάδα.
Μπισκότα "σαμπλέ" γεμιστά με μαρμελάδα
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 κρόκους από μεγάλα αβγά
- 100γρ. ζάχαρη, περίπου ½ κούπα
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- Περίπου 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όλα Μύλοι Αγίου Γεωργίου, περίπου 3 κούπες
Μαρμελάδα βερίκοκο ή ότι φράουλα ή πορτοκάλι ή…κτλ.
1 αβγό για το άλλειμα
1 αβγό για το άλλειμα
Η κούπα να
χωράει 250ml νερό
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.
Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το ξύσμα, την ζάχαρη και τους κρόκους.
Προσθέτουμε το κονιάκ και λίγο - λίγο το μίγμα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30΄.
Προσθέτουμε το κονιάκ και λίγο - λίγο το μίγμα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30΄.
Στρώνουμε
το ταψί μας με λαδόκολλα και πατάμε με το χέρι μας κατευθείαν στο ταψί, μικρά
στρογγυλά κομμάτια από την ζύμη μας,
περίπου μισό εκατοστό και κόβουμε τα μπισκότα μας ή με κουπ πατ ή με ένα
μικρό ποτήρι (για να μην χαλάσει το σχήμα τους, επειδή η ζύμη είναι
πολύ αφράτη).
Τα στρώνουμε αραιά το ένα από το άλλο, γιατί με το ψήσιμο, φουσκώνουν και μεγαλώνουν.
Προαιρετικά ανοίγουμε στα μισά μπισκότα μία τρύπα στο κέντρο (με ένα κουταλάκι), για να φαίνεται η μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε
ένα αβγό (ολόκληρο) με 2 κουταλιές νερό, αλείβουμε τα μπισκότα και τα
ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα, για περίπου 20’.
Όταν κρυώσουν στρώνουμε στα μισά μπισκότα με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και κολλάμε και τα άλλα μισά από πάνω.
....................
Ζέβρα Κέικ
Υλικά (για στρογγυλή φόρμα 28-30εκ.)
- 5 μεγάλα αυγά
- 1 και 1/2 κούπες ζάχαρη (375γρ.)
- 1 και 1/2 κούπες γάλα 2% ή πλήρες (375γρ.)
- 1 και 1/2 κούπες καλαμποκέλαιο (335γρ.)
- Α) 1 και 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλιά της σούπας baking powder (230γρ.)
- Β) 6 κουταλιές της σούπας κακάο και 1 και 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλιά της σούπας baking powder (συνολικά 2 κούπες) (230+70=300γρ.)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
Ζάχαρη άχνη για το
πασπάλισμα
Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στην αντίσταση, στους 180˚C.
Ανακατεύουμε και κοσκινίζουμε, χωριστά σε δύο μπολ τα
δύο μίγματα με α) αλεύρι, baking powder και β) αλεύρι, baking powder, κακάο.
Χτυπάμε στο μίξερ τα
αυγά, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το αλάτι για περίπου 10’.
Κατόπιν χαμηλώνοντας
την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε πρώτα το καλαμποκέλαιο και κατόπιν το γάλα.
Μοιράζουμε το μίγμα
στα δύο μπωλ με το αλεύρι, προσθέτοντας 2-3 κουταλιές περισσότερο στο μίγμα με το κακάο.
Αρχικά στρώνουμε το
ταψάκι μας ή το τσέρκι μας με λαδόκολλα και ρίχνουμε πάντα στο κέντρο του ταψιού, 2 κουταλιές της σούπας, εναλλάξ τα μίγματά
μας,
Πχ. Ρίχνουμε 2 κουταλιές
από το άσπρο μίγμα στο κέντρο και τις βλέπουμε να απλώνονται μόνες τους.
Προσθέτουμε άλλες δύο
κουταλιές από το σοκολατένιο μίγμα, στο κέντρο πάνω από τις προηγούμενες
κουταλιές….
Συνεχίζουμε έτσι
εναλλάξ, μέχρι να τελειώσουν και τα δύο μίγματα.
Μεταφέρουμε με προσοχή
το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 50’. Ελέγχουμε μ’ ένα
μαχαίρι, αν είναι ψημένο, αλλιώς το αφήνουμε για 5’-10’ σε σβηστό φούρνο.
Ξεφορμάρουμε και
πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, αφού κρυώσει καλά.
Υλικά (για στρογγυλή φόρμα 22-24εκ.)
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα 2% ή πλήρες
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο
- Α) 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- Β) 4 κουταλιές της σούπας κακάο και 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
Ζάχαρη άχνη για το
πασπάλισμα
Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό
............................................
Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας
Υλικά
(για στρογγυλή φόρμα 28-30εκ.)
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 και 1/2 κούπες ζάχαρη
- 1 γιαούρτι και γάλα 2% ή πλήρες συνολικά 1 και 1/2 κούπες
- 1 και 1/2 κούπες καλαμποκέλαιο
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας baking powder
- 4 κουταλιές της σούπας κακάο (1/2 κούπα)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη ή γλάσο
σοκολάτας
1 κούπα= 250ml νερό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το
φούρνο στην αντίσταση, στους 180˚C.
Ανακατεύουμε και κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το κακάο.
Χτυπάμε στο μίξερ τα
αυγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη για περίπου 10’.
Κατόπιν χαμηλώνοντας
την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε πρώτα το καλαμποκέλαιο, κατόπιν το μίγμα
(γάλα-γιαούρτι) και στο τέλος το μίγμα με το αλεύρι.
Στρώνουμε τη φόρμα
μας ή τσέρκι με λαδόκολλα και ρίχνουμε το μίγμα μας.
Μεταφέρουμε το κέικ
στον φούρνο και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για ώρα.
Ελέγχουμε μ’ ένα μαχαίρι, αν
είναι ψημένο, αλλιώς το αφήνουμε για ακόμα 5’-10’.
Ζεσταίνουμε 1 κρέμα
γάλακτος (πλήρης Φάγε) και αφού χοχλάσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και
προσθέτουμε 225γρ. σοκολάτα κουβερτούρα.
Μόλις λιώσει η σοκολάτα και κρυώσει
λίγο το γλάσο μας, το απλώνουμε πάνω στο κρύο κέικ.
Αν δεν θέλουμε το γλάσο σοκολάτας, ξεφορμάρουμε και
πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, αφού κρυώσει καλά το κέικ.
...............................
Κέικ λαδιού με καρύδα και σιρόπι μανταρινιού
Υλικά:
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο (240γρ.)
- 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
- 5 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα μανταρινιού
- 1 κούπα αποξηραμένη τριμμένη καρύδα (100γρ.)
- 1 γιαούρτι (200 γρ.)
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (150γρ.)
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό (170γρ.)
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
Σιρόπι:
- 1,5 κούπα ζάχαρη (375γρ.)
- 1 κούπα νερό (250ml.)
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι (125ml.)
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα μανταρινιού
Λίγη καρύδα για το γαρνίρισμα
Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό
Εκτέλεση:
Σιρόπι:
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, για να κρυώσει.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χυμό μανταρινιού και μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για 5΄.
Κατεβάζουμε αμέσως το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Κέικ:
Αρχικά κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά. Αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και σιμιγδάλι.
Στη προετοιμασία αυτού του κέικ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.
Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε μ’ ένα σύρμα, το λάδι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα αβγά.
Κατόπιν προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια.
Στο τέλος προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Στρώνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί, (διαμέτρου 26-28 εκ.).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 40΄(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν είναι στεγνό, ψήνουμε για 5’ ακόμα).
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε ΑΜΕΣΩΣ με το κρύο σιρόπι.
Όταν κρυώσει, και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.
Υ.Σ.
Αν θελήσουμε να το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα, τότε στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και αφού το σιροπιάσουμε και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα
και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.
....................................
Αμυγδαλόπιτα με ελαιόλαδο και γλάσο λεμονιού
Υλικά:
- 2/3 της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 5 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας εσάνς αμυγδάλου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κούπες αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη (ωμή με το φλούδι)
- 1,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας baking powder
Γλάσο:
- 4-5 κουταλιές της σούπας λιωμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak
- 3-4 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
Για το πασπάλισμα:
1 κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση αμυγδαλόπιτας:
Αρχικά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα φιλέ στους 175˚ για περίπου 10 λεπτά
και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι,
τα ψιλοαλεσμένα αμύγδαλα, το αλάτι και το baking powder.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο για 5΄.
Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας,
την εσάνς αμυγδάλου και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5΄ακόμα.
Κατόπιν (με το μίξερ να δουλεύει), προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και κουταλιά
κουταλιά το μίγμα αλεύρου-αμυγδάλου.
Αν θέλουμε να την σερβίρουμε σε πιατέλα, στρώνουμε λαδόκολλα σε
στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στην
μεσαία σχάρα, στους 175˚ για 40-45 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα και την τοποθετούμε σε πιατέλα.
Εκτέλεση γλάσου:
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να χοχλάσει πολύ
καλά( να καπνίσει).
Με ένα πινέλο απλώνουμε το ζεστό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του
γλυκού.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στην άχνη κι ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει ένα γλάσο που να ρέει. Το
απλώνουμε πάνω από την αμυγδαλόπιτα.
Στο τέλος πασπαλίζουμε τα καβουρδισμένα φιλέ και αφήνουμε να
σταθεροποιηθεί το γλάσο.
................................
Κέικ σοκολάτας με….. μαγιονέζα!!!
Το πιο αφράτο, το πιο τέλειο κέικ σοκολάτας που έχω φτιάξει.
Υλικά:
4 μεγάλα αυγά
1,5 κούπα ζάχαρη (375γρ.)
250γρ. μαγιονέζα Craft
2 κούπες αλεύρι farina up (320γρ.)
2/3 της κούπας κακάο Van Houten (100γρ.)
1 1/4 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κοφτό baking powder
1 βανίλια
1κούπα νερό (250 ml )
Γλάσο:
250γρ κρέμα γάλακτος
250γρ. κουβερτούρα Παυλίδης
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη βανίλια, το μπέικιν και τη σόδα. Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τ’ αυγά για 5’ λεπτά. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και το νερό και μόλις ομοιογενοποιηθούν σβήνουμε το μίξερ. Προσθέτουμε στο μίγμα όλα τα στερεά υλικά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε στρογγυλό ταψί, (διαμέτρου 28-30 εκ). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175˚για 55 ακριβώς λεπτά.
Γλάσο: Όταν κρυώσει το κέικ, βράζουμε την κρέμα γάλακτος, και ρίχνουμε μέσα τη κουβερτούρα αφού την έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά. Μόλις λιώσει η σοκολάτα την περιχύνουμε στο κέικ.
...................................................................
Κέικ με σοκολάτα
και μαρμελάδα βερύκοκο
“Sacher-Torte”
Το πιο διάσημο Αυστριακό Χριστουγεννιάτικο Κέικ
με σοκολάτα και μαρμελάδα βερύκοκο
Υλικά για το κέικ:
- 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 1 κοφτό κουταλάκι baking powder
- 6 αυγά μεγάλα
Για την γέμιση:
- 250γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Για το γλάσο:
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουταλάκι γλυκόζη
- 120γρ. βούτυρο φρέσκο
Εκτέλεση:
Λιώνoυμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Σ ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το baking powder.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους (όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου).
Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα σιγά σιγά ( να μην είναι πολύ ζεστή).
Σβήνουμε το μίξερ και με την σπάτουλα ανακατεύοντας απαλά, προσθέτουμε εναλλάξ το μίγμα αλευριού και την μαρέγκα (να τελειώσει πρώτα το αλεύρι).
Σε στρογγυλό τσέρκι ή ταψί 25 εκ. βάζουμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 35-40’.
Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Αφού κρυώσει πολύ καλά (καλύτερα την επόμενη μέρα), το κόβουμε οριζόντια στη μέση και απλώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο.
Αφήνουμε λίγη μαρμελάδα 3-4 κουταλιές, που την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό (2-3 κουταλιές) και με το πινέλο, αλείβουμε όλη την επιφάνεια του κέικ.
Τέλος
φτιάχνουμε το γλάσο, λιώνοντας τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφού
προσθέσουμε τη γλυκόζη και το βούτυρο, καλύπτουμε όλο το κέικ (πάνω από
την μαρμελάδα).
.........................
Κέικ με τριμμένη σοκολάτα
ΥΛΙΚΑ:
- 250γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
- 250γρ. ζάχαρη
- 250γρ. αλεύρι farina up
- 5 αυγά μέτρια
- 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 1 φακελάκι baking powder
- 100γρ. τριμμένη κουβερτούρα Παυλίδη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζω όλα τα υλικά στο μίξερ εκτός από την τριμμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύω αρχικά με ένα κουτάλι, για να μην πεταχτεί το αλεύρι όταν θα ξεκινήσει το μίξερ,
και συνεχίζω το χτύπημα ανοίγοντας το μίξερ για 10'.
Σβήνω το μίξερ και προσθέτω τη τριμμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα.
Βουτυρώνω και αλευρώνω πάρα πολύ καλά μια φόρμα με τρύπα στη μέση ή βάζω λαδόκολλα.
Ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στην αντίσταση στους 175˚C για 1 ώρα και 5'. Ανοίγω το φούρνο, βάζω ένα μαχαίρι και αν δεν βγει καθαρό σκεπάζω το κέικ με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 5' ακόμα.
Το κέικ πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της φόρμας για να είναι ψημμένο.
Όταν ψηθεί το αναποδογυρίζουμε.
Όταν ψηθεί το αναποδογυρίζουμε.
Προαιρετικά βάζουμε ζάχαρη άχνη ή για περισσότερη σοκολάτα, ένα απλό γλάσο σοκολάτας.
Γλάσο: 250γρ κρέμα γάλακτος και 250γρ. κουβερτούρα Παυλίδης
Όταν
κρυώσει το κέικ, βράζουμε την κρέμα γάλακτος, και ρίχνουμε μέσα τη
κουβερτούρα αφού την έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά. Μόλις λιώσει η
σοκολάτα την περιχύνουμε στο κέικ.
...............................
Κέικ με ξερά σύκα και γλυκό κρασί
ΥΛΙΚΑ:
• 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
• 200 γρ. ζάχαρη άχνη
• 1 πρέζα αλάτι
• 6 μεγάλα αυγά
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα τριμμένη
• 300γρ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα Ευβοίας ή παστελαριά Χίου
• 200γρ. γλυκό κόκκινο κρασί ή κρασί( μισό ξηρό, μισό γλυκό)
• 250γρ. αμυγδαλόψιχα σκόνη
• 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, farina up
• 1 κουταλιά σούπας baking powder
• Λίγη άχνη για το πασπάλισμα(προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Την συνταγή την είδα στην τηλεόραση, πριν πολύ καιρό, νομίζω είναι του Στ. Παρλιάρου, της έκανα μερικές αλλαγές και επειδή είναι ένα κέικ πολύ γευστικό, το έχω καθιερώσει.
Ψιλοκόβουμε τα σύκα και αφού αφαιρέσουμε το κοτσανάκι τους, τα βάζουμε στο κρασί για να μαλακώσουν όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα τα πολτοποιούμε στο μούλτι (μαζί με το κρασί).
Ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), την αμυγδαλόσκονη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και το baking powder.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Κατόπιν το μίγμα με το αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και με την σπάτουλα ανακατεύουμε και τα πολτοποιημένα σύκα με το κρασί.
Βάζουμε το μίγμα μας σε καλά
βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί 28-30 εκ. ή αν θέλουμε να το αναποδογυρίσουμε
σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην
μεσαία σχάρα, στους 160˚C για 1 ώρα.
Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν είναι ψημένο. Το αφήνουμε ακόμη 5’ σε σβηστό φούρνο.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη(προαιρετικά).
Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη(προαιρετικά).
...............................
Κέικ με λωτoύς, καρύδια και μυρωδικά
Υλικά:
- 4 μεγάλα αβγά
- 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpak(250γρ.)
- 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη(250γρ.)
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου(300γρ.)
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας baking powder
- 1 κουταλιά της σούπας (κοφτή) κανέλλα
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1πρέζα αλάτι
- 2 κούπες πολτοποιημένους λωτούς (περίπου 3 μεγάλοι ώριμοι λωτοί, 500γρ.)
- 2,5 κούπες τριμμένα καρύδια(300γρ.)
Εκτέλεση:
Ένα αφράτο, ζουμερό και μυρωδάτο κέικ, που μοιάζει με καρυδόπιτα χωρίς πολλά αβγά και σιρόπια.
Σ
ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα καρύδια και τα μυρωδικά.
Διαλέγουμε πολλοί ώριμους λωτούς.
Τους δοκιμάζουμε, γιατί αν είναι άγουροι θα είναι στυφοί. Τους ξεφλουδίζουμε και τους πολτοποιούμε.
Χτυπάμε
στο μίξερ για 10’ το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη, τ΄ αβγά και
2-3 κουταλιές από το μίγμα του αλεύρου.
Προσθέτουμε
σιγά σιγά εναλλάξ, τους λωτούς και το μίγμα αλεύρου.
Στρώνουμε
μια φόρμα (28-30 εκ.), με βρεγμένη λαδόκολλα, (για να μην μας κολλήσει) και το ψήνουμε
στην αντίσταση (μεσαία σκάλα) στους 175˚C για
1 ώρα.
Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι αν είναι ψημένο (πρέπει να βγει καθαρό),
αλλιώς το αφήνουμε για ακόμα 5’.
Όταν
το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 2’-3’ και
μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρώντας ΑΜΕΣΩΣ τη λαδόκολλα, (αλλιώς θα μαλακώσει).
Όταν
κρυώσει, πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
..............................
Παγωμένη Σοκολατόπιτα με Κρέμα Σοκολάτας
Υλικά για το κέικ:
- 1 κούπα σκόνη κακάο
- 1 κούπα αλεύρι farina up
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpak (250gr.)
- 1 κούπα ζάχαρη (250gr.)
- 3 μεγάλα αβγά
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 κρέμα γάλακτος (200gr.)
Υλικά για την κρέμα σοκολάτας:
- 200γρ. κρέμα γάλακτος
- 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
- ½ κούπα σκόνη κακάο (50gr.)
- 1 κουταλιά γλυκόζη
Εκτέλεση
κέικ:
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, και τη
ζάχαρη για 5΄. Προσθέτουμε τ΄ αυγά, ένα ένα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Μειώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε
το μίγμα αλευριού και τη κρέμα γάλακτος εναλλάξ, αρχίζοντας και τελειώνοντας με
το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε
καλά και αλευρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ (16Χ26εκ.)
και ψήνουμε
στην αντίσταση στους 180˚C, στην μεσαία σχάρα για 30΄- 35΄.
Μόλις
βγει καθαρό το μαχαίρι, το βγάζουμε αμέσως. Αν είναι μεγαλύτερο το ταψάκι, τότε
θέλει λιγότερο χρόνο.
Το αφήνουμε
να κρυώσει σε σχάρα και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
(Η κούπα πρέπει να έχει χωρητικότητα 250ml νερό)
Εκτέλεση κρέμας σοκολάτας:
Εν τω μεταξύ
ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να χοχλάζει, σβήνουμε τη φωτιά
και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
Μόλις λιώσει
προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο και την γλυκόζη, μέχρι να λιώσουν και να γίνει
η κρέμα λεία. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Κατόπιν την περιχύνουμε
στο χλιαρό κέικ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.(αν έχει πήξει η σοκολάτα, την
βάζουμε για 1΄στα μικροκύματα).
Σερβίρουμε το
κέικ κρύο με μια μπάλα παγωτό.
...............................
Γεμιστά Cupcakes με καρύδα και κρέμα λεμονιού
Για
τα cupcakes:
- 2 κούπες καρύδα τριμμένη (150γρ.)
- 2 2/3 κούπες (400γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κούπα φρέσκο βούτυρο(250γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη(250γρ.)
- 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 1 2/3 κούπες γάλα καρύδας (400 ml)
Για
την κρέμα με λεμόνι:
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κορν φλάουερ
- 4 φλιτζανάκια του καφέ κρύο νερό
- 1, 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουταλιά γεμάτη της σούπας ξύσμα λεμονιού
- 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού
- 1 μικρό κομματάκι βούτυρο
Για
την σαντιγί:
- 1 παγωμένη κρέμα γάλακτος (250γρ.)
- 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες για τα cupcakes:
Προθερμάνουμε το φούρνο στην αντίσταση στους 180˚C.
Σ’
ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και ψήνουμε την τριμμένη καρύδα μέχρι να ροδίσει,
ανακατεύοντας
την συνεχώς, να μην παραψηθεί για περίπου 6-8 λεπτά συνολικά.
Κατόπιν την απλώνουμε
σε ένα πιάτο να κρυώσει εντελώς.
Σε
ένα μπολ, ανακατεύουμε ελαφρά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Στο
μπολ του μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη περίπου για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας.
Μειώνουμε
την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα καρύδας. Στο
τέλος προσθέτουμε και το 1 φλιτζάνι από
την ψημένα καρύδα. (το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι καρύδα το χρησιμοποιούμε για τη
διακόσμηση του κέικ).
Ετοιμάζουμε μια φόρμα για muffin και
τοποθετούμε θηκούλες από χαρτί.
Χωρίζουμε
τη ζύμη ομοιόμορφα στις θηκούλες, αφήνοντας 1/2 εκ.από την κορυφή, γιατί θα
φουσκώσουν και ψήνουμε 22-25 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.
Μεταφέρουμε τα cupcakes
σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Οδηγίες για την κρέμα λεμονιού:
Σ’ ένα μπολ διαλύουμε
καλά το νερό με το κορν φλάουερ. Προσθέτουμε και τ’ αβγά, τα σουρώνουμε όλα
μαζί και τα προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη το χυμό και το ξύσμα, σε μια κατσαρόλα,
που την τοποθετούμε στην φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα
μας. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Μεταφέρουμε
την κρέμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε(για να μην κάνει κρούστα), μέχρι να μπορούμε
να βάζουμε το χέρι μας και να μην καιγόμαστε.
Οδηγίες για τη σαντιγί:
Τοποθετούμε, αν
μπορούμε, στον καταψύκτη για 15’, την κρέμα γάλακτος, το σκεύος και το εξάρτημα
του μίξερ. Αν δεν έχουμε χώρο εκεί, τα βάζουμε στο ψυγείο.
Αφού προσθέσουμε
τη βανίλια και τη ζάχαρη, χτυπάμε σε σφικτή σαντιγί.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Συναρμολόγηση:
Αρχικά χρησιμοποιούμε ένα μαχαιράκι και κόβουμε ένα μικρό κομματάκι από το κέντρο κάθε cupcake.
Προσθέτουμε στο καθένα 1 κουταλιά γεμάτη της σούπας από την χλιαρή κρέμα λεμονιού και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του cupcake.
Κατόπιν
διακοσμούμε τα cupcakes με ένα κορνέ ή
με ένα κουτάλι, με τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ψημένη καρύδα.
ΤΙΡ: Αντί σαντιγί μπορούμε να βάλουμε γλάσο μαρέγκας:
Για την μαρέγκα:
- 2 ασπράδια αυγών
- 1/3 κούπα νερό
- 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. κρεμόριο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες για το γλάσο μαρέγκας:
Χτυπούμε τα
ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα (περίπου 7 λεπτά).
Σε ένα
πυρίμαχο μπολ βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η
ζάχαρη. Μόλις χοχλάσει αφήνουμε για 2’ και σβήνουμε τη φωτιά. Όταν το σιρόπι γίνει
χλιαρό, προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας, την μαρέγκα, μαζί με το εκχύλισμα
βανίλιας.
Tnν αυθεντική συνταγή την βρήκα στο www.foodess.com αλλά την πρασάρμοσα στο δικό μου γούστο.
.................................
Φανουρόπιτα
Υλικά:
- 1 κούπα άσπρο λάδι καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο, σχεδόν γεμάτη (200ml)
- 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
- 1 κούπα κρασί άσπρο (250ml)
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (250ml)
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- ½ κούπα σταφίδα (125)γρ.
- 500γρ. αλεύρι farina up (κοσκινισμένο) + 1 κουταλιά της σούπας baking powder ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 φακελάκι baking powder
2-3 κουταλιές σουσάμι για το στόλισμα
Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκινά από τη Ρόδο, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε
η εικόνα του. Τον γιορτάζουμε στις 27 Αυγούστου όπου οι γυναίκες
φτιάχνουν φανουρόπιτα, την πάνε στην εκκλησία για να την διαβάσει ο
παπάς και τη μοιράζουν σε όλο τον κόσμο.
Όμως καθημερινά στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Ρόδο, όταν χάσουμε ένα αντικείμενο λέμε: Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου το…... και θα σου κάνω μια φανουρόπιτα για την ψυχή της μάνα σου ( ήταν πολύ αμαρτωλή) και ως δια μαγείας αυτό που χάσαμε βρίσκεται.
Όμως καθημερινά στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Ρόδο, όταν χάσουμε ένα αντικείμενο λέμε: Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου το…... και θα σου κάνω μια φανουρόπιτα για την ψυχή της μάνα σου ( ήταν πολύ αμαρτωλή) και ως δια μαγείας αυτό που χάσαμε βρίσκεται.
Εκτέλεση:
Αρχικά μουσκεύουμε τις σταφίδες στο κονιάκ για 2-3 ώρες.
Χτυπάμε στο μίξερ, το λάδι με τη ζάχαρη για 2΄- 3΄.
Σβήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Τελευταία τις σταφίδες.
Λαδώσουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 30 - 32 εκ.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε και το σησάμι και ψήνουμε στην αντίσταση, στην χαμηλή σχάρα, στους 175˚C για 1 ώρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Προαιρετικά την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και ελάχιστη κανέλα.
...............................
ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Υλικά:
• 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
• 1,5 κούπες ζάχαρη
• ξύσμα 4 μεγάλων πορτοκαλιών
• 5 μεγάλα αυγά
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 κούπες αμυγδαλόσκονη ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
• 1κούπα αλεύρι μπλε και 2 κουτ/κια μπέκιν κοσκινισμένα
• ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
• Λίγη άχνη για το πασπάλισμα
• 1,5 κούπες ζάχαρη
• ξύσμα 4 μεγάλων πορτοκαλιών
• 5 μεγάλα αυγά
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 κούπες αμυγδαλόσκονη ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
• 1κούπα αλεύρι μπλε και 2 κουτ/κια μπέκιν κοσκινισμένα
• ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
• Λίγη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Είναι ένα αφράτο και ζουμερό κέικ, εξαιτίας του χυμού και της αμυγδαλόσκονης.
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπώ πρώτα τα ασπράδια σε μαρέγκα και την βάζω στο ψυγείο.
Ανακατεύω σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο), την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι και το μπέκιν.
Χτυπώ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το ξύσμα στο μίξερ. Το σταματώ και προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού, το αμύγδαλο και το αλεύρι εναλλάξ με τη μαρέγκα. Ψήνω στην αντίσταση στην τελευταία σχάρα(κάτω), στους 180˚ σε στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ. για 45 - 50 λεπτά. Αν θέλω να το αναποδογυρίσω, στρώνω λαδόκολλα.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη(προαιρετικά).
..............................................................
ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
• 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
• 1,5 κούπες ζάχαρη
• ξύσμα 4 μεγάλων λεμονιών
• 5 μεγάλα αυγά
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 κούπες αμυγδαλόσκονη ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
• 1κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 κουτ/κια baking powder
• ½ κούπα χυμό λεμονιού
• Λίγη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπώ πρώτα τα ασπράδια σε μαρέγκα και την βάζω στο ψυγείο.
Ανακατεύω σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο), την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι και το μπέκιν.
Χτυπώ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το ξύσμα στο μίξερ. Το σταματώ και προσθέτω το χυμό λεμονιού, το αμύγδαλο και το αλεύρι εναλλάξ με τη μαρέγκα. Ψήνω στην αντίσταση στην τελευταία σχάρα(κάτω), στους 180˚ σε στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ. για 45 - 50 λεπτά. Αν θέλω να το αναποδογυρίσω, στρώνω λαδόκολλα.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη(προαιρετικά).
• 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
• 1,5 κούπες ζάχαρη
• ξύσμα 4 μεγάλων λεμονιών
• 5 μεγάλα αυγά
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 κούπες αμυγδαλόσκονη ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
• 1κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 κουτ/κια baking powder
• ½ κούπα χυμό λεμονιού
• Λίγη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπώ πρώτα τα ασπράδια σε μαρέγκα και την βάζω στο ψυγείο.
Ανακατεύω σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο), την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι και το μπέκιν.
Χτυπώ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το ξύσμα στο μίξερ. Το σταματώ και προσθέτω το χυμό λεμονιού, το αμύγδαλο και το αλεύρι εναλλάξ με τη μαρέγκα. Ψήνω στην αντίσταση στην τελευταία σχάρα(κάτω), στους 180˚ σε στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ. για 45 - 50 λεπτά. Αν θέλω να το αναποδογυρίσω, στρώνω λαδόκολλα.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη(προαιρετικά).
.................................................................
Κέικ σοκολάτας με παγωμένη κρέμα
Υλικά:
· 5 μεγάλα αυγά χωρισμένα
· 1,5 κούπες ζάχαρη
· 250γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
· 1,5 κούπες αλεύρι fαrinα up
· 1 φακελάκι μπέικιν
· 1 βανίλια
· 4 κουταλιές της σούπας κακάο Van Houtten
· 4 κουταλιές της σούπας νερό
· 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Σιρόπι:
· 1,5 κούπες νερό
· 1,5 κούπες ζάχαρη
· 1 ξυλαράκι κανέλλα
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 5’ και αφήνοντας το να κρυώσει, γιατί πρέπει ΖΕΣΤΟ ΚΕΙΚ – ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΣΙΡΟΠΙ.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κακάο, κονιάκ και το νερό. Αφού τ’ αφήσουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους. Αφαιρούμε από το μίγμα που δημιουργήθηκε, μία κούπα την οποία τοποθετούμε στο ψυγείο.
Στο υπόλοιπο μίγμα προσθέτουμε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα: αλεύρι – μπέικιν - βανίλια, εναλλάξ με την μαρέγκα. Στρώνουμε μια λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό και αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 24-26 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην αντίσταση, μεσαία σχάρα, στους 180˚ για 25’. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το ΚΡΥΟ σιρόπι.
Όταν το κέικ κρυώσει αρκετά, προσθέτουμε και την παγωμένη κρέμα, στρώνοντας την σε όλη την επιφάνειά του.
......................................................Κέικ με πολτοποιημένο πορτοκάλι
Υλικά:
- 1 μέτριο πορτοκάλι Μέρλιν
- 250 γρ. καλαμποκέλαιο
- 2 κούπες αλεύρι farina up κόκκινο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 μεγάλα αβγά
- 1 κουταλιά baking powder
- Mισό φακελάκι τριμμένη κουβερτούρα Παυλίδη (50 γρ.) προαιρετικά
Εκτέλεση:
Σ’ ένα ταψί στρογγυλό Νο 26-28 ζεσταίνω το μισό από το καλαμποκέλαιο για 2 λεπτά στο φούρνο που προθερμαίνεται ( έτσι γλυτώνω το βουτύρωμα του ταψιού). Παίρνω ένα βαθύ μπολ βάζω το ζεστό λάδι, το υπόλοιπο κρύο λάδι και τη ζάχαρη. Αρχίζω ν’ ανακατεύω το μίγμα μ’ ένα κουτάλι και σιγά σιγά προσθέτω (πάντα ανακατεύοντας) 1-1 τ’ αβγά. Μετά προσθέτω το πορτοκάλι πολτοποιημένο στο multi (αφού έχω αφαιρέσει μόνο τα κουκούτσια) και το αλεύρι με το baking. Στο τέλος αν θέλω ρίχνω και την τριμμένη κουβερτούρα. Ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ° C ( αντίσταση ) για 50 λεπτά και ακόμα 10 λεπτά με σβηστό φούρνο.
....................................
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο για 10’.
Σε στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 26-28εκ. βάζουμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση(μεσαία σχάρα), στους 175°C, για 60΄.
Αφού κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, την στολίζουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Βασιλόπιτα με καρύδια και πορτοκάλι
Υλικά:
- 125γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
- 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
- 5 μεγάλα αβγά
- 1 κούπα 250ml (1/3 φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, 1/3 κονιάκ, 1/3 γάλα)
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1,5 κούπες καρύδια αλεσμένα
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
Ζάχαρη
άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε
όλα τα στερεά μαζί με τα μυρωδικά μετράμε τα υγρά στην κούπα.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο για 10’.
Χαμηλώνουμε
την ταχύτητα του μίξερ ρίχνουμε εναλλάξ τα υγρά και το αλεύρι μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Σε στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 26-28εκ. βάζουμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση(μεσαία σχάρα), στους 175°C, για 60΄.
Ελέγχουμε με ένα στεγνό μαχαιράκι κι αν βγαίνει καθαρό, αφήνουμε τη
βασιλόπιτα με τη λαδόκολλα σε σχάρα να κρυώσει. Αν βγαίνει λίγο υγρό, την αφήνουμε
5’-10’ σε σβησμένο φούρνο.
Αφού κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, την στολίζουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.