Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μπισκότα "σαμπλέ" γεμιστά με μαρμελάδα



Υλικά:

 
•    350 γρ. φυτικό βούτυρο (Νέα Φυτίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
•    6 κρόκους από μεγάλα αβγά
•    160γρ. ζάχαρη
•    1 φακελάκι baking powder
•    1 πρέζα αλάτι
•    2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
•    3 κούπες περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όλα Μύλοι Αγίου Γεωργίου

μαρμελάδα βερίκοκο ή ότι φράουλα ή πορτοκάλι ή…κτλ.
1 αβγό για το άλλειμα
 
Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.
Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, με την ζάχαρη και τους κρόκους.
Προσθέτουμε το κονιάκ και λίγο - λίγο το μίγμα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη.
Ίσως να χρειασθεί λίγο ακόμη αλεύρι.

 
Στρώνουμε το ταψί μας με λαδόκολλα και πλάθουμε κατευθείαν στο ταψί, μικρά στρογγυλά κομμάτια από την ζύμη μας, τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν περίπου μισό εκατοστό και κόβουμε τα μπισκότα μας ή με κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι (για να μην χαλάσει το σχήμα τους, επειδή η ζύμη είναι πολύ αφράτη).

 
Τα στρώνουμε αραιά το ένα από το άλλο, γιατί με το ψήσιμο, φουσκώνουν και μεγαλώνουν. 

 
Προαιρετικά ανοίγουμε στα μισά μπισκότα μία τρύπα στο κέντρο (με ένα κουταλάκι), για να φαίνεται η μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε ένα αβγό (ολόκληρο) με 2 κουταλιές νερό, αλείβουμε τα μπισκότα και τα ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα, για περίπου 20’.

 
Όταν κρυώσουν στρώνουμε στα μισά μπισκότα με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και κολλάμε και τα άλλα μισά από πάνω.




 
ΤΙΡ. Με τα ασπράδια που έμειναν, φτιάχνουμε ένα καταπληκτικό κέικ χωρίς χοληστερίνη.
                ..................................................

       Κέικ Αμυγδάλου με ασπράδια, χωρίς χοληστερίνη

ΥΛΙΚΑ:

•    2/3 της κούπας καλαμποκέλαιο
•    1,5 κούπες ζάχαρη
•    ½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
•    ξύσμα 2 μεγάλων πορτοκαλιών
•    6 ασπράδια από μεγάλα αυγά
•    1 πρέζα αλάτι
•    2 κούπες αμυγδαλόσκονη ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
•    1 κούπα αλεύρι μπλε και 1 φακελάκι baking powder κοσκινισμένα
•    Προαιρετικά 1 κουταλιά της σούπας εσάνς  αμυγδάλου
•    Λίγη άχνη για το πασπάλισμα

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπώ πρώτα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας σιγά σιγά τη ζάχαρη.
Αναμιγνύω το αλεύρι (κοσκινισμένο), την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι και το baking powder.
Σε ένα μπολ ανακατεύω με ένα κουτάλι όλα τα υλικά, στερεά και υγρά. Προσθέτω στο μίγμα μου προσεχτικά τη μαρέγκα, για να μην ξεφουσκώσει.
Ψήνω στην αντίσταση στην τελευταία σχάρα (κάτω), στους 175˚C σε στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ. για 50’.
Αν θέλω να το αναποδογυρίσω, στρώνω στη φόρμα λαδόκολλα.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη(προαιρετικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου