Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας


Υλικά:

Για τα φύλλα

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Mύλοι Αγ.Γεωργίου
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
300ml νερό

Για την γέμιση

600-700γρ. σπανάκι
3-4 πράσα
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
250γρ. φέτα Δωδώνη
1 χούφτα πλιγούρι ή τραχανά
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
 
Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο. Είναι συνταγή του άντρα μου, το φύλλο ανοίγει πολύ εύκολα, είναι σαν ζύμη σφολιάτας και η πίτα είναι τραγανή και αφράτη.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε 1 μπάλα, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

 


Κατόπιν, σκορπίζοντας στο τραπέζι μας λίγο Νεσεστέ ή Κορν φλάουρ (όχι αλεύρι), μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα.



Κάθε φύλλο το αλείβουμε με λιωμένο φυτικό βούτυρο (Νέα Φυτίνη) και το διπλώνουμε, φτιάχνοντας ένα «πακετάκι». 






Ξαναβάζουμε και τα δύο «πακετάκια» στο ψυγείο, για να παγώσει το βούτυρο.







Μετά από μισή ώρα παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, το αλείβουμε με λίγο λάδι και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, ώστε να καλυφθεί όλο το ταψί(και τα πλαϊνά). Βάζουμε τη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το οποίο απλώνουμε στην επιφάνεια του ταψιού.


Ενώνουμε τις άκριες των δύο φύλλων, έχοντας τα χέρια μας λαδωμένα με καλαμποκέλαιο, σχηματίζοντας ένα λεπτό κορδονάκι.

Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, την αλείβουμε με καλαμποκέλαιο(για να γυαλίζει το φύλλο μας), την ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα στους 200˚C.


Γέμιση:


Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το σπανάκι. Το βάζουμε στο σουρωτήρι, προσθέτοντας λίγο αλάτι και το "τρίβουμε" με τα χέρια μας για να μαραθεί.




Σε λίγη ώρα το στύβουμε όσο πιο πολύ μπορούμε και εξακολουθούμε να το έχουμε στο σουρωτήρι.


 Τα στύβουμε, μετά από λίγο ακόμα μια φορά και είναι έτοιμο(δεν θα το βράσουμε ΚΑΘΟΛΟΥ).

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια, τον άνηθο και τα πράσα.
Στο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πράσα, το ξερό κρεμμύδι και το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια.




Αφού μαραθούν, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι, το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το πιπέρι και το πλιγούρι ή τον τραχανά. 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 1 λεπτό και βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι(για να κρυώσει πιο γρήγορα).

Την φέτα το αυγό και το αλάτι (δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται), τα προσθέτουμε την τελευταία στιγμή. Όταν θα έχουμε ανοίξει τα φύλλα και θα βάλουμε την γέμιση στο ταψί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου