Ιταλικό Ψωμί Τσιαπάτα - Ciabbata
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό (Μύλοι Αγ. Γεωργίου) ή 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 100γρ. χωριάτικο ή ολικής ή ζυμωτό
- ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 320ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό (Μύλοι Αγ. Γεωργίου) ή 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 250γρ. χωριάτικο ή ολικής ή ζυμωτό
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι
- 640ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Τσουρέκι Θεσσαλονίκης
Υλικά:
- 120ml νερό χλιαρό
- 120γρ. φρέσκια μαγιά ή 3 φακελάκια ξερή
- 260γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 125γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 200γρ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου(4Χ50γρ.=200γρ.)
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
- 5γρ. κακουλέ
- 8 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1 κοφτό κουταλάκι κοπανισμένο μαστίχι
- 1 φυσική βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 125 φρέσκο βούτυρο Δωδώνης πρόβειο λιωμένο
- 1 κιλό αλεύρι ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Για το άλειμμα:
- 1 αβγό και 2-3 κουταλιές νερό
- Λίγα αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση:
Στο μίξερ με το εξάρτημα που χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο.
Λίγο πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε ένα αβγό με λίγο νερό και τα αλείφουμε γύρω γύρω προσεκτικά με ένα βαμβάκι, για να πάρουν ωραίο χρώμα και κατόπιν τα πασπαλίζουμε με το αμυγδαλάκι.
Αν πλάσουμε ατομικά τσουρεκάκια, τότε τα ψήνουμε λιγότερη ώρα (25’-30’).
..................................
Στρογγυλά ψωμάκια με βρώμη
Υλικά για 15 κομμάτια:
- 1 1/2 κούπα χλιαρό γάλα(375ml)
- 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο Lurpak (115ml)
- 1/5 της κούπας μέλι (100ml)
- 1 μεγάλο αβγό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου, (450γρ.)
- 2 κούπες νιφάδες βρώμης (250γρ.)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε αρχικά το μπολ με τα υγρά, κατόπιν τα αλεύρια και στο τέλος το αυγό.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο για τη ζύμη, αρχικά αργά (για να μην πεταχτεί το αλεύρι) και κατόπιν γρήγορα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στην αντίσταση.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, μέσα στο ταψί, πάνω στη σχάρα.
ΤΙΡ:
2. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σησάμι, αφού τ΄ αλείψουμε με το αυγό.
3. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με καλαμποκέλαιο.
...................................
Γλυκές Μυζηθρόπιτες - Παραδοσιακές Τούρτες Κάσου
Υλικά για τη ζύμη:
- 140 γρ. χλιαρό ελαιόλαδο
- 370γρ. ζάχαρη
- φρέσκια μαγιά όσο ένα σπιρτόκουτο ή 2 φακελάκια ξερή
- 4 μεγάλα αυγά
- 500 ml χλιαρό φρέσκο γάλα
- 100 ml ούζο
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
- ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 250 γρ. λιωμένο - χλιαρό φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη)
Υλικά για τη γέμιση:
- 1.900 γρ. ΑΝΑΛΑΤΗ μυζήθρα (π.χ. μυζήθρα Μυλοπόταμου)
- 250 γρ ζάχαρη
- 6 μέτρια αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη Μαστίχα Χίου
- 140 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη)
Για το άλειμμα:
- 1 αβγό
Οι «Τούρτες» είναι το παραδοσιακό Πασχαλινό τσουρεκάκι της Κάσου, γεμισμένο με γλυκιά μυζήθρα. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις Τούρτες την Μεγάλη Εβδομάδα.
Εκτέλεση γέμισης:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε, με ένα κουτάλι, όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε κι αν προτιμάμε τις Τούρτες μας πιο γλυκές, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμα.
Εκτέλεση ζύμης:
Μετράμε ένα ένα, όλα τα υλικά της ζύμης.
Προσοχή!!!!!
Μόλις σβήσουμε το μίξερ, παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη, σε μέγεθος ενός καρυδιού και το βάζουμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού.
Κόβουμε στρογγυλά κομματάκια μεγέθους μανταρινιού, ανοίγουμε με τον πλάστη μας μικρά φυλλαράκια 12-14 εκ.,
τα γεμίζουμε με μια κουταλιά από τη γέμιση και τα διπλώνουμε σαν μεγάλες τυρόπιτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην μεσαία σχάρα στους 180˚C για 20-25 λεπτά.
........................
Αφράτα Σταφιδόψωμα
- 250ml χλιαρό γάλα(1 κούπα)
- 125γρ. φρέσκο χλιαρό βούτυρο λιωμένο (1/2 κούπα)
- 125γρ. ζάχαρη(1/2 κούπα)
- 3 μεγάλα αβγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα
- ½ κουτ/κι του γλυκού μαστίχα
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι
- 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγ. Γεωργίου(5 κούπες)
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16γρ.)
- 100γρ. σταφίδες
Η κάθε κούπα να χωράει 250ml νερό
Εκτέλεση:
Αρχικά:
2. Τοποθετούμε τις σταφίδες σ΄ένα μπολ με λίγο χυμό πορτοκαλιού και 2-3 κουταλιές κονιάκ. Μετά από ½ ώρα τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από τις σταφίδες.
Με τον γάντζο ζυμώνουμε καλά περίπου για 10’.
Γίνεται μια ζύμη λεία που κολλάει λίγο.
Πλάθουμε μικρές μπάλες(100γρ.), μεγέθους μανταρινιού.
Τις σκεπάζουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30’.Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 175 C
Λίγο πριν να τοποθετήσουμε το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα, τα περιχύνουμε με το γάλα, τα αλείφουμε με 1 αυγό, χτυπημένο σε 2 κουταλιές νερό.
English maffin bread - Αφράτο ψωμί με μαγιά και γάλα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Όλα μύλοι Αγ. Γεωργίου, (σχεδόν 8 κούπες)
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16γρ.)
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 125ml χλιαρό νερό, στους 30˚C, (1/2 κούπα)
- 500ml χλιαρό φρέσκο γάλα 2%, (2 κούπες)
Για το πασπάλισμα της φόρμας:
- 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2-3 κουταλιές της σούπας κακαμποκάλευρο ή ψιλό σιμιγδάλι
Στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε αρχικά το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε ελαφρά και μετά από 5΄, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα.
Μοιράζουμε το ζυμάρι σε 2 μέρη.
Μετά από 15΄, πασπαλίζουμε και την επιφάνεια τους, με καλαμποκάλευρο.
Τ΄ αφήνουμε να φουσκώνουν για ακόμα 30΄.(Συνολικός χρόνος 45΄).
Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο και τα τοποθετούμε αμέσως πάνω σε σχάρα, για να μην μαλακώσουν, μέχρι να κρυώσουν καλά.
ΤΙΡ:
...................................................
Λαγάνα
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 500γρ. αλεύρι χωριάτικο ή ζυμωτό μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 600ml χλιαρό νερό (στους 30˚C)
.....................................
Τυρόπιτα Ηπείρου ή Aλευρόπιτα ή Χυλόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά:
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1 αβγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 250ml φρέσκο γάλα
- 100γρ. γιαούρτι
- 100γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 200 - 250γρ. τυρί φέτα
- Πιπέρι και μυρωδικά ρίγανη ή θυμάρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε τα 5 πρώτα υλικά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένα μίγμα σαν χυλός.
Στην επιφάνεια της πίτας σκορπάμε με το χέρι μας τη φέτα και το βούτυρο να πάνε παντού. Προσθέτουμε το πιπέρι και τη ρίγανη(προαιρετικά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στους 220˚C, στην πιο χαμηλή σχάρα, για 35’, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.
.....................
Αφράτο ψωμί, φρέσκο καθημερινά σε 5΄
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 750ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου (3 κούπες)
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (14 γρ.)
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- Λίγο καλαμποκάλευρο, για το πασπάλισμα
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ με καπάκι, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και αναμιγνύουμε με τον γάντζο ή με ένα κουτάλι, έως ότου ανακατευτούν και γίνει μια ζύμη υγρή και κολλώδης.
..................................
Ψωμί πολύσπορο με αλεύρι Ζέα
- 250γρ. έτοιμο προζύμι από το φούρνο
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- ½ κούπα νερό (περίπου)
- 200γρ. αλεύρι άπρο Ζέας ή Dinkel
- 100γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 100γρ. αλεύρι κρίθινο
- 2 κουταλιές της σούπας (30γρ.) ηλιόσπορους
- 2 κουταλιές της σούπας (30γρ.) κολοκυθόσπορους
- 2 κουταλιές της σούπας (30γρ.) λιναρόσπορους
- 4 κουταλιές της σούπας (50γρ.) χοντροκοπανισμένα καρύδια
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κούπα (250ml) χλιαρό νερό (στους 30˚C)
Αρχικά μουσκεύουμε τον λιναρόσπορο, σε λίγο νερό. Μετά από λίγα λεπτά, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο μίγμα του ψωμιού.
Στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα αλεύρια, το προζύμι, τους σπόρους, το λάδι και το μίγμα του νερού με τη ζάχαρη και το αλάτι.
Αρχίζουμε να το ζυμώνουμε, με το ειδικό εξάρτημα, ώστε να έχουμε ύστερα από 1’, μια ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια.
Αφαιρούμε το εξάρτημα και σκεπάζουμε το μπολ, με μια νάιλον σακούλα.
Το τοποθετούμε στη φόρμα, το ξανασκεπάζουμε με πλαστική σακούλα και μια πετσέτα και τ’ αφήνουμε ν΄ ανέβει, για ακόμα 1 ώρα.
...........................
Ψωμί με μπύρα, ελιές, κρεμμύδι, φέτα και μυρωδικά
- 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του(farina up)
- 1 κουτάκι μπύρα, σε θερμοκρασία δωματίου (330ml)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ή θυμάρι
- 3-4 κουταλιές χοντροκοπανοσμένους, διάφορους σπόρους (παπαρουνόσπορο, κολοκυθόσπορο, σιναπόσπορο κ.τ.λ.)
- 10 ελιές πράσινες ή μαύρες
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 μικρό κομμάτι φέτα(50γρ.)
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά(προαιρετικά)
...........................
Σπιτική Ιταλική Πίτσα
Υλικά ζύμης:
- 300 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 400γρ. αλεύρι και 100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Προετοιμασία ζύμης:
Στο μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά, προσέχοντας να μην έρθει το αλάτι σε άμεση επαφή με τη μαγιά, γιατί η ζύμη δεν θα φουσκώσει.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ ή το μπωλ, σχηματίζουμε μια μπάλα και λαδώσουμε ελαφρά το μπωλ με λίγο ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (30’ – 45’).
Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη, να ξεφουσκώσει και πλάθουμε 6-7 μπάλες(για ατομικές πίτσες).
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο, χρησιμοποιώντας τον πλάστη, αν θέλουμε να έχουμε λεπτή και τραγανή Ιταλική πίτσα ή πατάμε τη ζύμη με τα δάκτυλά μας, αν θέλουμε να έχουμε πιο χοντρή βάση.
Σάλτσα Φρέσκιας Ντομάτας:
Υλικά:
- 2 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη για να την αφαιρέσουμε
- 500γρ. ντομάτες τριμμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι
- ½ κουταλάκι γλυκού ψιλή ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι ή 1 καυτερή πιπεριά
- Αλάτι
Προετοιμασία σάλτσας:
Υλικά γέμισης και προετοιμασία:
1. Πίτσα με μοτσαρέλα, προσούτο ή χοιρομέρι ή σαλάμι αέρος και φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι.
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 230˚C στην αντίσταση, αφού έχουμε τοποθετήσει στο μεσαίο ράφι του φούρνου το ταψί, για να προθερμανθεί κι αυτό.
Προσθέτουμε 2 -3 κουταλιές της σούπας σάλτσα και την απλώνουμε με το κουτάλι ομοιόμορφα, αφήνοντας ένα κενό γύρω-γύρω από τη ζύμη, το οποίο να μην καλύπτεται με σάλτσα.
Προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας (όχι μεγάλες ποσότητες) και στο τέλος τη τριμμένη μοτσαρέλα.
ΤΙΡS για την πίτσα:
......................................
Τσουρέκι νηστίσιμο για Vegan
- 120ml χλιαρό νερό
- 120γρ. φρέσκια μαγιά ή 3 φακελάκια ξερή
- 260γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 125γρ. χλιαρό φυτικό βούτυρο Μινερβίνη
- 200ml χλιαρό γάλα σόγιας
- 200γρ. σάλτσα μήλου (apple sauce) σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
- 5γρ. κακουλέ
- 8 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1 κοφτό κουταλάκι κοπανισμένο μαστίχι
- 1 φυσική βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κιλό αλεύρι ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 125γρ. χλιαρό φυτικό βούτυρο Μινερβίνη
- ½ κούπα γάλα σόγιας
- Λίγα αμύγδαλα φιλέ
Το αφήνουμε στον πάγκο μας, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, για 10’-15’.
..............................
Αφράτο χωριάτικο ψωμί, με σπιτικό προζύμι
Υλικά για το ψωμί:
- 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου, (1 κούπα θα χρησιμοποιηθεί για να «αναπιάσουμε» το προζύμι)
- 2 κούπες αλεύρι Ζυμωτό Μύλοι Αγ. Γεωργίου ή ολικής αλέσεως, ή πολύσπορο ή ανάμικτο
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2½ κούπες (625ml) νερό (1/2 κούπα,125 ml θα χρησιμοποιηθεί για το προζύμι)
- Περίπου 250γρ. προζύμι
Το ψωμί αυτό είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, είτε διαθέτουμε δυνατό μίξερ, είτε το ανακατέψουμε σε ένα μπολ με τα χέρια μας, γιατί δεν θέλει καθόλου ζύμωμα. Απλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
Γίνεται περίπου 1.200γρ. και η γεύση του, εξαρτάται από την δική μας επιθυμία.
1.Αν θέλουμε άσπρο ψωμί, τότε χρησιμοποιούμε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2.Αν θέλουμε χωριάτικο, τότε ακολουθούμε τη συνταγή.
3.Αν θέλουμε να έχει και σπόρους, πάλι 5 κούπες. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και στο υπόλοιπο αλεύρι της αρεσκείας μας προσθέτουμε τους σπόρους που προτιμούμε π.χ. παπαρουνόσπορους, κολοκυθόσπορους, σησάμι κ.τ.λ., ώστε συνολικά σπόροι - αλεύρι να γίνουν 2 κούπες.
Ενεργοποίηση προζυμιού:
Πρώτα πρέπει να ενεργοποιήσουμε το προζύμι από το βράδυ, για να μπορέσουμε το επόμενο πρωί, να ζυμώσουμε το ψωμί μας.
Αγοράζουμε το 250γρ. προζύμι από το αρτοποιείο της γειτονιάς μας, ή το φτιάχνουμε μόνοι μας.
Τον χειμώνα το «αναπιάνουμε» το βράδυ, για να ζυμώσουμε το ψωμί μας, το πρωί.
Το καλοκαίρι σε 3-4 ώρες το προζύμι μας, είναι έτοιμο.
Φυλάμε το μισό στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά και με το υπόλοιπο φτιάχνουμε το ψωμί μας.
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί, είναι καλύτερα, μετά από 10 μέρες, να «ταΐσουμε» το προζύμι, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.
Ζύμωμα ψωμιού:
Τ΄ ανακατεύουμε με το μίξερ ή με τα χέρια, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε ένα μπολ, και το σκεπάζουμε με μια πλαστική σακούλα ή καπάκι. Το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 3 ώρες, τον χειμώνα.
Όταν διπλασιαστεί το απλώνουμε σε λεία επιφάνεια, το διπλώνουμε απαλά από τις άκριες και μοιράζουμε το ζυμάρι σε όσα ψωμιά θέλουμε.
Εγώ φτιάχνω άλλες φορές 3 ψωμιά πιο λεπτά, άλλες φορές 2 φραντζολάκια, άλλες φορές 1 φρατζόλα.
Σε μπολ στρώνουμε μια πετσέτα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, τοποθετούμε το ψωμί ή τα ψωμιά και σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι.
Το ψωμί μπορούμε να το ψήσουμε με 2 τρόπους:
1. Σκεπασμένο μέσα σε μια γάστρα ή σε μια κατσαρόλα
2. Ανοιχτό μέσα στο ταψί του φούρνου
1ος τρόπος:
Μετά από 3 ώρες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240˚C στην αντίσταση. Τοποθετούμε στο φούρνο στη χαμηλή σχάρα, πυρίμαχο σκεύος που να έχει καπάκι π.χ. μια γάστρα ή μια κατσαρόλα και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά ο φούρνος.
Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄- 15΄ στους 200˚C .
Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
2ος τρόπος:
Μετά από 3 ώρες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220˚C στην αντίσταση.
Τοποθετούμε τα ψωμιά στο ταψί, που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα.
Στα 25’, με ένα πινέλο αλείβουμε τα ψωμιά με νερό, για να αποκτήσουν ωραίο χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10΄- 15΄ κατεβάζοντας φούρνο στους 200˚C (συνολικός χρόνος ψησίματος 35΄- 40΄).
Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Μυστικά για να φτιάξουμε φυσικό προζύμι
- 60γρ. αλεύρι ολικής άλεσης Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 60ml εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Εγώ ξεκίνησα να φτιάξω το προζύμι τον Νοέμβριο, οπότε δεν είχα αγιασμό, γι αυτό έβαλα ένα κλωναράκι βασιλικό, για 5΄στο εμφιαλωμένο νερό τη 1ης μέρας.
Η θερμοκρασία του δωματίου να μην είναι χαμηλότερη από 20°C.
- 60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 60ml εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Την επόμενη ημέρα αρχίζουν να εμφανίζονται φουσκάλες και να μυρίζει ευχάριστα.
Απλώνουμε το προζύμι στον πάγκο μας και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι.
2. Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό, χωρίς χλώριο, για να μην καταστραφούν οι μύκητες.
3. Για να ενεργοποιήσουμε το προζύμι, ανακατεύουμε σ΄ ένα μπολάκι το προζύμι που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο, με 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο χλιαρό νερό(περίπου μισή κούπα σχεδόν κρύο νερό).
Τυλίγουμε το προζύμι με μια νάυλον σακούλα και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Τον χειμώνα το «αναπιάνουμε» το βράδυ, για να ζυμώνουμε το ψωμί μας, το πρωί.
Το καλοκαίρι σε 3-4 ώρες το προζύμι μας, είναι έτοιμο.
Μόλις το προζύμι είναι έτοιμο, το χωρίζουμε στη μέση και φυλάμε το μισό στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά και με το υπόλοιπο φτιάχνουμε το ψωμί μας.
Διατηρείται για 10 μέρες.
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί, είναι καλύτερα, μετά από 10 μέρες, να «ταΐσουμε» το προζύμι, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.
ΤΙΡ:
................................................
Ελιόψωμο
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κούπα (250ml )χλιαρό νερό (στους 30˚C)
Για την γέμιση:
- 1 κούπα μαύρες ψιλοκομμένες ελιές
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- Προαιρετικά 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
Εκτέλεση:
Στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι και τα 200ml από το χλιαρό νερό( ΠΡΟΣΟΧΗ: να μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας και να μην καιγόμαστε, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και το ψωμί δεν θα φουσκώσει).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C στην αντίσταση και βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα.
.............................................................
Banana Bread for Vegan - Ψωμί μπανάνας, για Vegan
ΥΛΙΚΑ:
- 30γρ. ζάχαρη
- 200γρ. πολύ ώριμες μπανάνες (2-3 μπανάνες)
- 160ml γάλα σόγιας ή αμυγδαλόγαλο χλιαρό (στους 30˚C)
- 1 κουταλάκι του γλυκού διατροφική μαγιά ή ξηρή μαγιά
- 1 πρέζα αλάτι
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 60γρ. φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλλειμα των ψωμιών.
Ένα μυρωδάτο ψωμί, αφράτο σαν τσουρεκάκι!!!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό γάλα, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά (2΄- 3΄).
Σ’ ένα άλλο μπωλ λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα.
Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μίγμα της μπανάνας και το μίγμα με τη μαγιά.
Τα ανακατεύουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
Προσθέτουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3΄ακόμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας και ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι.
Το μοιράζουμε σε 2 μέρη.
Τραβάμε το ζυμάρι από τη μια πλευρά και το τοποθετούμε στην άλλη. Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Αυτή την κίνηση την επαναλαμβάνουμε 2 φορές. Χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί.
Στο τέλος ανοίγουμε με τον πλάστη το ζυμάρι σε ένα παραλληλόγραμμο και το διπλώνουμε από την μεγάλη πλευρά.
Τα τοποθετούμε σε 2 μακρόστενες φόρμες, που τις έχουμε λαδώσει, τα χαράζουμε πολύ βαθιά, τα ξανασκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και τ’ αφήνουμε για ακόμα 1 με 1,5 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στην αντίσταση και τοποθετούμε τις φόρμες μας στην μεσαία σχάρα.
Συνολικός χρόνος ψησίματος 30’.
Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο, για να γυαλίσουν και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
ΤΙΡ:
1. Μπορούμε αφού κρυώσουν, να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για όσο καιρό θέλουμε. Όταν τα χρειαστούμε τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν (χωρίς την μεμβράνη) σε θερμοκρασία δωματίου και είναι τόσο φρέσκα, σαν να τα έχουμε μόλις φτιάξει.
- 30γρ. ζάχαρη
- 200γρ. πολύ ώριμες μπανάνες (2-3 μπανάνες)
- 160ml γάλα σόγιας ή αμυγδαλόγαλο χλιαρό (στους 30˚C)
- 1 κουταλάκι του γλυκού διατροφική μαγιά ή ξηρή μαγιά
- 1 πρέζα αλάτι
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 60γρ. φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Ιταλικό Ψωμί Τσιαπάτα - Ciabbata
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό (Μύλοι Αγ. Γεωργίου) ή 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 100γρ. χωριάτικο ή ολικής ή ζυμωτό
- ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 320ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό (Μύλοι Αγ. Γεωργίου) ή 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 250γρ. χωριάτικο ή ολικής ή ζυμωτό
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι
- 640ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μυστικά για να φτιάξουμε φυσικό προζύμι
- 60γρ. αλεύρι ολικής άλεσης Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 60ml εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Εγώ ξεκίνησα να φτιάξω το προζύμι τον Νοέμβριο, οπότε δεν είχα αγιασμό, γι αυτό έβαλα ένα κλωναράκι βασιλικό, για 5΄στο εμφιαλωμένο νερό τη 1ης μέρας.
Η θερμοκρασία του δωματίου να μην είναι χαμηλότερη από 20°C.
- 60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 60ml εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Την επόμενη ημέρα αρχίζουν να εμφανίζονται φουσκάλες και να μυρίζει ευχάριστα.
Απλώνουμε το προζύμι στον πάγκο μας και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι.
2. Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό, χωρίς χλώριο, για να μην καταστραφούν οι μύκητες.
3. Για να ενεργοποιήσουμε το προζύμι, ανακατεύουμε σ΄ ένα μπολάκι το προζύμι που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο, με 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο χλιαρό νερό(περίπου μισή κούπα σχεδόν κρύο νερό).
Τυλίγουμε το προζύμι με μια νάυλον σακούλα και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Τον χειμώνα το «αναπιάνουμε» το βράδυ, για να ζυμώνουμε το ψωμί μας, το πρωί.
Το καλοκαίρι σε 3-4 ώρες το προζύμι μας, είναι έτοιμο.
Μόλις το προζύμι είναι έτοιμο, το χωρίζουμε στη μέση και φυλάμε το μισό στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά και με το υπόλοιπο φτιάχνουμε το ψωμί μας.
Διατηρείται για 10 μέρες.
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί, είναι καλύτερα, μετά από 10 μέρες, να «ταΐσουμε» το προζύμι, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.
Ψωμί με μαγιά, χωρίς ζύμωμα
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 500γρ. αλεύρι ζυμωτό μύλοι Αγ. Γεωργίου ή ολικής αλέσεως, ή πολύσπορο
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή (ή διατροφική μαγιά)
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 600ml χλιαρό νερό (στους 30˚C)