Υλικά 1ης
και2ης
ημέρας:
Η
παράδοση λέει, πως για να πετύχει το προζύμι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον
Αγιασμό που παίρνουμε από την εκκλησία στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της
γιορτής του Τιμίου Σταυρού.
Εγώ ξεκίνησα να φτιάξω το προζύμι τον Νοέμβριο, οπότε δεν είχα αγιασμό, γι αυτό έβαλα ένα κλωναράκι βασιλικό, για 5΄στο εμφιαλωμένο νερό τη 1ης μέρας.
- 60γρ. αλεύρι ολικής άλεσης Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 60ml εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Εγώ ξεκίνησα να φτιάξω το προζύμι τον Νοέμβριο, οπότε δεν είχα αγιασμό, γι αυτό έβαλα ένα κλωναράκι βασιλικό, για 5΄στο εμφιαλωμένο νερό τη 1ης μέρας.
Εκτέλεση 1ης
και2ης ημέρας:
Σε
ένα γυάλινο καθαρό βάζο, ανακατεύω με ένα πιρούνι το αλεύρι ολικής άλεσης μαζί
με το εμφιαλωμένο νερό.
Αφού
ανακατευτούν καλά, κλείνω το βάζο κα το αφήνω ακίνητο στον πάγκο της κουζίνας
μου για 48 ώρες.
Η θερμοκρασία του δωματίου να μην είναι χαμηλότερη από 20°C.
Η θερμοκρασία του δωματίου να μην είναι χαμηλότερη από 20°C.
Υλικά 3ης
έως 7ης
ημέρας:
Εκτέλεση 3ης
και 6ης ημέρας:
- 60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 60ml εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Αφαιρώ
από το βάζο τη μισή ποσότητα από το μίγμα των 2 ημερών και προσθέτω 60γρ. αλεύρι
για όλες τις χρήσεις και 60γρ. εμφιαλωμένο νερό.
Ανακατεύω
καλά με ένα πιρούνι το μίγμα, κλείνω το βάζο κα το αφήνω ακίνητο στον πάγκο της
κουζίνας μου για 24 ώρες.
Την επόμενη ημέρα αρχίζουν να εμφανίζονται φουσκάλες και να μυρίζει ευχάριστα.
Την επόμενη ημέρα αρχίζουν να εμφανίζονται φουσκάλες και να μυρίζει ευχάριστα.
Επαναλαμβάνω
την ίδια διαδικασία δηλ. αφαιρώ από το βάζο τη μισή ποσότητα από το μίγμα των 3
ημερών και προσθέτω 60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 60γρ. εμφιαλωμένο
νερό.
Ανακατεύω
καλά με ένα πιρούνι το μίγμα, κλείνω το βάζο κα το αφήνω ακίνητο στον πάγκο της
κουζίνας μου για 24 ώρες.
Επαναλαμβάνω
την ίδια διαδικασία, συνολικά 6 ημέρες.
Την
6η ημέρα οι φουσκάλες είναι περισσότερες και η μυρωδιά πολύ έντονη, όξινη, αλλά ευχάριστη.
7η ημέρα:
Το
προζύμι μας είναι σχεδόν έτοιμο.
Απλώνουμε το προζύμι στον πάγκο μας και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι.
ΤΙΡ:
1.
Μετράω το απόβαρο του βάζου, για να ξέρω πόσα γρ. θα αφαιρώ από το μίγμα.
2. Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό, χωρίς χλώριο, για να μην καταστραφούν οι μύκητες.
3. Για να ενεργοποιήσουμε το προζύμι, ανακατεύουμε σ΄ ένα μπολάκι το προζύμι που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο, με 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο χλιαρό νερό(περίπου μισή κούπα σχεδόν κρύο νερό).
Τυλίγουμε το προζύμι με μια νάυλον σακούλα και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Τον χειμώνα το «αναπιάνουμε» το βράδυ, για να ζυμώνουμε το ψωμί μας, το πρωί.
Το καλοκαίρι σε 3-4 ώρες το προζύμι μας, είναι έτοιμο.
Μόλις το προζύμι είναι έτοιμο, το χωρίζουμε στη μέση και φυλάμε το μισό στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά και με το υπόλοιπο φτιάχνουμε το ψωμί μας.
Διατηρείται για 10 μέρες.
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί, είναι καλύτερα, μετά από 10 μέρες, να «ταΐσουμε» το προζύμι, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.
2. Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό, χωρίς χλώριο, για να μην καταστραφούν οι μύκητες.
3. Για να ενεργοποιήσουμε το προζύμι, ανακατεύουμε σ΄ ένα μπολάκι το προζύμι που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο, με 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο χλιαρό νερό(περίπου μισή κούπα σχεδόν κρύο νερό).
Τυλίγουμε το προζύμι με μια νάυλον σακούλα και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Τον χειμώνα το «αναπιάνουμε» το βράδυ, για να ζυμώνουμε το ψωμί μας, το πρωί.
Το καλοκαίρι σε 3-4 ώρες το προζύμι μας, είναι έτοιμο.
Μόλις το προζύμι είναι έτοιμο, το χωρίζουμε στη μέση και φυλάμε το μισό στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά και με το υπόλοιπο φτιάχνουμε το ψωμί μας.
Διατηρείται για 10 μέρες.
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί, είναι καλύτερα, μετά από 10 μέρες, να «ταΐσουμε» το προζύμι, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου