Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Αφράτο Ψωμί με ελιές και μυρωδικά

 





Υλικά:

  • 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου (4 κούπες)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9γρ.)
  • 1,5 κούπα (375ml )χλιαρό νερό (στους 30˚C)
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού λιωμένο σκόρδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δενδρολίβανο(προαιρετικά)
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 110γρ. μαύρες ψιλοκομμένες ελιές (1 κούπα) 
 
Η κούπα να περιέχει 250ml νερό
 
Το ψωμί αυτό είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, είτε διαθέτουμε δυνατό μίξερ, είτε το ανακατέψουμε σε ένα μπολ με τα χέρια μας, γιατί δεν θέλει καθόλου ζύμωμα. Απλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
 





Εκτέλεση:

 





Αρχικά: 1ον Στεγνώνουμε πολύ καλά τις ελιές. και 












2ον Αναμιγνύουμε, σε ένα μπολάκι, 2 κουταλιές από το αλεύρι της συνταγής, τη μαγιά και 5-6 κουταλιές από το νερό της συνταγής.










Ταυτόχρονα στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το λάδι και τα 300ml από το χλιαρό νερό (ΠΡΟΣΟΧΗ: να μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας και να μην καιγόμαστε, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και το ψωμί δεν θα φουσκώσει).








Τα ανακατεύουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε και τις ελιές και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.









Ρίχνουμε λίγο αλεύρι γύρω γύρω στο μπολ, και το σκεπάζουμε με μια πλαστική σακούλα. Το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1,5 με 2 ώρες.








Όταν διπλασιαστεί το απλώνουμε σε λεία επιφάνεια, το διπλώνουμε απαλά από τις άκριες και το αφήνουμε να φουσκώσει πάλι.











Σε μπολ στρώνουμε μια πετσέτα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, τοποθετούμε το ψωμί και σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι.






Μετά από 2 ώρες, ανάβουμε το φούρνο στους 240˚C στην αντίσταση. Τοποθετούμε στο φούρνο σκεύος που να έχει καπάκι π.χ. μια γάστρα και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά ο φούρνος.






Προσεκτικά τοποθετούμε στο καυτό σκεύος το ψωμί, που το έχουμε χαράξει σταυρωτά, κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα για 40΄.









Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄ στους 200˚C .











Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
 




ΤΙΡ:

Λίγο πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο, μπορούμε να προσθέσουμε στην επιφάνεια του ψωμιού, λίγο φρέσκο δενδρολίβανο ή σησάμι ή παπαρουνόσπορο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου