Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

 




Υλικά για ταψί Νο 35:
 
  • 1 κούπα φρέσκο βούτυρο ή Βιτάμ (250γρ.)
  • 2 κούπες ζάχαρη(500γρ.)
  • 2 κούπες καρύδια(250γρ.)
  • 2,5 κούπες σιμιγδάλι ψιλό(500γρ.)
  • 12 μέτρια αβγά(600γρ.)
  • 1 κοφτή κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1 φακελάκι baking powder(20γρ.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ(100γρ.)
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο(προαιρετικά)
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο(προαιρετικά)
 
Σιρόπι:
  • 2,5 κούπες ζάχαρη(625γρ.)
  • 2,5 κούπες νερό(625ml)
 
Εκτέλεση σιροπιού:
 



Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι, γιατί πρέπει να είναι εντελώς κρύο.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να χοχλάζει, το αφήνουμε για 5΄.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και για να κρυώσει γρηγορότερα, το μεταφέρουμε σε κρύο μπολ.
 


Προετοιμασία:
 

1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο.
2. Ψιλοκόβουμε τα καρύδια στο multi
3. Λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
 




Εκτέλεση καρυδόπιτας:
 






Αφού έχουμε φτιάξει το σιρόπι κι έχουμε προετοιμάσει όλα τα υλικά μας, ανάβουμε τον φούρνο στην αντίσταση, στους 175˚C, γιατί σε 10΄ το γλυκό μας θα είναι έτοιμο για ψήσιμο.










Στον κάδο του μίξερ με τον αβγοδάρτη, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, 5΄μέχρι να ασπρίσουν, να πήξουν και να διπλασιατούν.







Εν τω μεταξύ σ ένα μπολ έχουμε ανακατέψει το λιωμένο βούτυρο και τη σόδα, που την έχουμε λιώσει στο κονιάκ.





Σβήνουμε το μίξερ, ρίχνουμε στο μίγμα των αβγών, το μίγμα με το σιμιγδάλι και με τη σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά (1 φορά κυκλικά, 1 φορά κάθετα κ.ο.κ.), μέχρι να ομογενοποιηθεί.










Προσθέτουμε και το μίγμα βούτυρο-σόδα-κονιάκ.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.










Μεταφέρουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ή μακρόστενο ταψί με Νο 35εκ.
Τοποθετούμε το ταψί στην χαμηλότερη σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο, και ψήνουμε για 50΄(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν βγει εντελώς στεγνό, το αφήνουμε ακόμα για 5’).







Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα καυτή από το φούρνο, την σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι.
Κρύο σιρόπι ζεστή καρυδόπιτα










Την αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.









Σερβίρουμε την καρυδόπιτα με μια μπάλα καϊμάκι ή καραμέλα παγωτό.



ΤΙΡ:
 
1. Η αυθεντική συνταγή είναι φτιαγμένη με Βιτάμ και δεν έχει γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.
2. Η δοσολογία είναι για το μεγάλο ταψί No35.
3. Αν θέλουμε να φτιάξουμε για μικρότερο ταψί Νο 26-28, τότε θα χρειαστούμε τη μισή δοσολογία.
 

Υλικά για ταψί Νο 26-28:

  • 1/2 κούπα φρέσκο βούτυρο ή Βιτάμ (125γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
  • 1 κούπα καρύδια(125γρ.)
  • 1 και 1/4 κούπες σιμιγδάλι ψιλό(250γρ.)
  • 6 μέτρια αβγά(300γρ.)
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 φακελάκι baking powder(10γρ.)
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ(50γρ.)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
  • 1πρέζα γαρύφαλλο
  • 1πρέζα μοσχοκάρυδο
 
Σιρόπι:
 
  • 1 και 1/4 κούπες ζάχαρη(312γρ.)
  • 1 και 1/4 κούπες νερό(312ml)

Η εκτέλεση είναι ακριβώς ίδια. Η μόνη διαφορά είναι στο ψήσιμο. 
Θέλει 45΄στην αντίσταση, στους 175˚C.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου