Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικη τούρτα πορτοκαλιού, με αποξηραμένα φρούτα








Υλικά για το παντεσπάνι σε φόρμα Νο 25-27εκ.:
  • 60γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο ή καλαμποκέλαιο 
  • 60γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 5 μεγάλα αβγά(280γρ.)
  • Ξύσμα 1 μέτριου πορτοκαλιού Μέρλιν
  • 1 φακελάκι baking powder (20γρ.)
  • 150γρ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
 
Μαρινάδα φρούτων:
  • 150γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (100γρ. φλούδες από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι και βερύκοκα και 50γρ. σταφίδες και κράνμπερυ)
  • 5-6 κουταλιές ρούμι
  • Χυμό 1 μεγάλου πορτοκαλιού
 
Υλικά για το σιρόπι:
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 3 κουταλιές κονιάκ ή σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι
 
Για το στόλισμα:
 
1.Κρέμα πορτοκαλιού και 200γρ. καβουρδιασμένα αμύγδαλα φιλέ ή
2. Μαρέγκα με καβουρδιασμένα αμύγδαλα φιλέ
 


Υλικά κρέμας πορτοκαλιού:
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. κορν φλάουερ
  • 600ml χυμό πορτοκαλιού 
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας τρίμα πορτοκαλιού
  • 1 κρόκο (το ασπράδι, τα χρησιμοποιούμε στην μαρέγκα)
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 1 κιλό σαντιγί


Προετοιμασία υλικών:




1. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Αρχικά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα φιλέ στους 175˚ για περίπου 10΄ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο), το αλάτι και το baking.
4. Αναμιγνύουμε με τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το καλαμποκέλαιο ή λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά του βούτυρο και μόλις κρυώσει το αναμιγνύουμε.
5. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή τσέρκι 27εκ. και τοποθετούμε στον πάτο της λαδόκολλα.







6. Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κομμάτια και τα μουλιάζουμε στο ρούμι και στο χυμό, σκεπάζοντας τα με μια μεμβράνη (αν δεν θέλουμε αλκοόλ στην τούρτα μας, τότε μουλιάζουμε τα φρούτα μας μόνο σε χυμό πορτοκαλιού).
 




Εκτέλεση παντεσπανιού:
 






Αφού έχουμε προετοιμάσει όλα τα υλικά μας, στο μπολ του μίξερ με τον αβγοδάρτη και σε μέτρια ταχύτητα αρχίζουμε να χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη.












Όταν σφίξει και αφρατέψει το μίγμα, μετά από 5΄, προσθέτουμε  τον χυμό λεμονιού και σβήνουμε το μίξερ. 










Μεταφέρουμε μια μεγάλη κουταλιά από το μίγμα, στο μπολ με τον χυμό- βούτυρο (ή λάδι)-ξύσμα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και το προσθέτουμε κι αυτό, στο μίγμα μας.







Στο τέλος προσθέτουμε και το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα (1 φορά κυκλικά, 1 φορά κάθετα κ.ο.κ.), μέχρι να ομογενοποιηθεί.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 25’(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν βγει εντελώς στεγνό, το αφήνουμε ακόμα για 5’).




Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.


Εκτέλεση κρέμας πορτοκαλιού:
 


Την επόμενη μέρα, από το ψήσιμο του παντεσπανιού, φτιάχνουμε την κρέμα πορτοκαλιού.







Αφού διαλύσουμε το κορν φλάουερ στο χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε τον κρόκο και σουρώνουμε το μίγμα.










Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς τη ζάχαρη και το σουρωμένο μίγμα (κορν φλάουερ – χυμό – κρόκους).
Αφού πήξει η κρέμα προσθέτουμε το τρίμα και το βούτυρο.












Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Ανακατεύουμε με το σύρμα, την κρέμα με τη σαντιγί, μέχρι να αφρατέψουν.

 






Συναρμολόγηση τούρτας:

 



Τεμαχίζουμε το παντεσπάνι την επόμενη μέρα, σε 2 μέρη.
Σουρώνουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα αποξηραμένα φρούτα.





Σε πιατέλα βάζουμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι και το ραντίζουμε με ένα κουτάλι, με το μίγμα του γάλακτος.






Κατόπιν ανακατεύουμε τα φρούτα με τη μισή κρέμα πορτοκαλιού και την στρώνουμε πάνω στο παντεσπάνι.












Τοποθετούμε το άλλο κομμάτι, και το ραντίζουμε με ένα κουτάλι, με το μίγμα του γάλακτος.
Κατόπιν απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα στη τούρτα.
Στολίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.



Αν όμως θέλουμε να την στολίσουμε, με μαρέγκα, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.
 


Εκτέλεση μαρέγκας:
 


Ανοίγουμε το γκιλ στους 220˚C.
Χτυπούμε τα 2 ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη, και 1 κουταλιά λεμόνι.




Τυλίγουμε την τούρτα γύρω γύρω με αλουμινόχαρτο, σκεπάζουμε την πιατέλα με μια πετσέτα και ψήνουμε στο προθερμασμένο γκιλ στους 220˚C, για λίγα λεπτά (2’ με 3’) μέχρι να ροδίσει.









Ξαναβάζουμε την τούρτα αμέσως στο ψυγείο.
Μόλις κρυώσει, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, στα πλαϊνά της τούρτας και λίγα αμύγδαλα φιλέ.
 





ΤΙΡ:
 
1. Εγώ αγοράζω τη σαντιγί από το ζαχαροπλαστείο "Στάνη" στη Ρόδο.
Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τη σαντιγί.
Απλά χτυπούμε στο μίξερ, 1 κιλό πλήρη κρέμα γάλακτος ΦΑΓΕ, μέχρι να πήξει. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 2 κουταλιές ζάχαρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου