''Panettone'' Ιταλικό Χριστουγενιάτικο ψωμί
Προϋποθέσεις για να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε Panettone:
1. Να έχουμε πολύ δυνατό μίξερ, πλαστική σπάτουλα και μαρίζ.
2. Να διαθέτουμε τεράστια υπομονή, γιατί θα είμαστε κοντά στο μίξερ που θα αναμιγνύει, τουλάχιστον 1 ώρα.
3. Να έχουμε ξαναφτιάξει ζύμη τσουρεκιού.
4. Να μην αλλάξουμε τις αναλογίες των υλικών της συνταγής.
Η συνταγή μου είναι βασισμένη στο video για το Panettone από το κανάλι “Le ricette di zia Franca”
Όλα τα υλικά θα τα ζυγίσουμε ακριβώς στις δοσολογίες τους
Υλικά για το προζύμι:
- 40ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 15γρ. φρέσκια μαγιά
- 80γρ. αλεύρι ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ Μύλοι Αγ. Γεωργίου
Το Panettone θα το ξεκινήσουμε το απόγευμα με το προζύμι και θα το τελειώσουμε το επόμενο απόγευμα. Θα το κόψουμε όμως μετά από 2 ημέρες, γιατί πρέπει να ξεκουραστεί, για να δέσουν τα αρώματα του.
Προζύμι:
Αρχικά λιώνουμε τη μαγιά στο νερό.
Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και πλάθουμε με το χέρι μας ένα σφιχτό ζυμαράκι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ανέβει, μέχρι το επόμενο πρωί.
Εγώ το έβαλα μέσα στον σβηστό φούρνο.
Υλικά για το 1ο ζύμωμα:
- 170ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 260γρ. αλεύρι ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
- 2 μεγάλους κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
- 70γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 80γρ. σε κύβους, φρέσκο βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
Δουλεύουμε το μίξερ, στη μεγάλη ταχύτητα.
Το αφαιρούμε από το ψυγείο, αλευρώνουμε τα χέρια μας και παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη και την τεντώνουμε με τα δάκτυλα μας. Αν είναι λείο και δεν κάνει τρύπα, είναι έτοιμη.
- 10γρ. μέλι
- 60γρ. αλεύρι ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
- 3γρ. αλάτι
- 20γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 μεγάλοι κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
- Ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
- 1 φυσική βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 80γρ. κάντιτα λεμονιού
- 20γρ. σε κύβους, φρέσκο βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
- 170γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα(φλούδα από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι και βερύκοκο, περίπου 100γρ. Σταφίδες και κράνμπερυ, 70γρ.).
- 5-6 κουταλιές κονιάκ ή ρούμι
- Χυμό 1 μεγάλου πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά αλεύρι
Εκτέλεση:
Μετά από 4 ώρες, προετοιμάζουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε, για να είμαστε έτοιμοι. Αρχικά σουρώνουμε τα φρούτα και τα στεγνώνουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί.
Αφού συμπληρώσουμε τις 4,5 ώρες, αφαιρούμε τη μεμβράνη και προσθέτουμε στη ζύμη μας, αρχικά το μέλι και το αλεύρι.
Με το εξάρτημα του γάντζου, δουλεύουμε το μίξερ στη μεγάλη ταχύτητα.
Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά και ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα του μπολ, προσθέτουμε το αλάτι. Αφού ενσωματωθεί τα αλάτι και ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, συνεχίζουμε με το επόμενο υλικό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη……αφού ενσωματωθεί….. ξεκολλήσει η ζύμη…….. επόμενο υλικό.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά……ενσωματωθούν κι αυτά και ξεκολλήσει η ζύμη…….. επόμενο υλικό.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού……αφού ενσωματωθεί….. ξεκολλήσει η ζύμη…….. επόμενο υλικό.
Προσθέτουμε τη βανίλια ……αφού ενσωματωθεί….. ξεκολλήσει η ζύμη…….. επόμενο υλικό.
Προσθέτουμε κύβο κύβο το βούτυρο και αφήνουμε το μίξερ να δουλέψει 20΄.
Kατόπιν τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 10΄, επειδή η ζύμη έχει ζεσταθεί.
Το αφαιρούμε από το ψυγείο, αλευρώνουμε τα χέρια μας και παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη και την τεντώνουμε με τα δάκτυλα μας. Αν δεν κάνει τρύπα, είναι έτοιμη.
Κατόπιν απλώνουμε λίγο βούτυρο, σε μια λεία επιφάνεια και αφαιρούμε με μια μαρίζ τη ζύμη από το μπολ του μίξερ και την απλώνουμε.
Βουτυρώνουμε τα χέρια μας και διπλώνουμε τη ζύμη 2 – 3 φορές.
Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να ανέβει για 45΄.
Αφού περάσει η ώρα, βουτυρώνουμε τα χέρια μας και απλώνουμε τη ζύμη, σ΄ένα τετράγωνο σχήμα. Το διπλώνουμε από τη μια πλευρά και κατόπιν, από την άλλη. Προσθέτουμε ακόμα λίγο βούτυρο στα χέρια μας και το περιστρέφουμε, μέχρι να γίνει μια μπάλα.
Αφού το έχουμε καλύψει πολύ καλά με μεμβράνη και πετσέτα, το βάζουμε μέσα στον σβηστό φούρνο. Μετά από 4 ώρες το Panettone θα έχει ανέβει 1cm από την άκρη της φόρμας.
Το αφαιρούμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το αφήνουμε να στεγνώσει για 15΄ και να μπορέσουμε να το χαράξουμε.
Ανακατεύουμε 1 αβγό με 2 κουταλιές νερό και αλείβουμε με το πινέλο το Panettone.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 170°C στον αέρα και προσθέτουμε ένα μπολ με νερό.
Χαράζουμε προσεκτικά σταυρωτά, με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι, προσθέτουμε 4 κομματάκια βούτυρο και μερικά αμύγδαλα φιλέ.
Τοποθετούμε τη φόρμα στο χαμηλό ράφι και ψήνουμε αρχικά για 10΄. Κατόπιν κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C, πάλι στον αέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 25΄. Αν έχουμε θερμόμετρο, τρυπάμε το panettone κι αν έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 90°C, τότε είναι έτοιμο.
Αν όχι, ένα μακρύ μαχαίρι είναι ότι πρέπει. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο, αλλιώς το ψήνουμε ακόμα 5΄.
Το panettone πρέπει να κρυώσει ανάποδα. Γι αυτό το τρυπάμε με δύο μεταλλικές βέργες (για σουβλάκια) ή 2 λεπτές βελόνες για το πλέξιμο και το στερεώνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα. Πρέπει να μείνει έτσι για 12 ώρες.
Κατόπιν το τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε για ακόμα 2 μέρες. Έτσι αναμιγνύονται τα αρώματα και οι γεύσεις.
2. Μετά το ψήσιμο μπορούμε να φτιάξουμε κι ένα γλάσο βανίλιας και να το στολίσουμε.
..........
Χριστουγεννιάτικο Κέικ με χουρμάδες και καρύδια
- 5 ασπράδια από μεγάλα αβγά
- 50γρ. ζάχαρη (προαιρετικά)
- 320γρ. βασιλικούς χουρμάδες, χωρίς τα κουκούτσια
- 320γρ. καθαρισμένα καρύδια
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας baking powder
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1πρέζα αλάτι
Σιγά σιγά 3-4 χουρμάδες με λίγα καρύδια, για να μην κολλήσει το multi.
Όταν σφίξει η μαρέγκα, προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα καρυδιών χουρμάδων, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
1. Αν θέλουμε μπορούμε αντί για ζάχαρη άχνη, να βάλουμε πάνω από το κέικ σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
https://mary-syntages.blogspot.com/2012/02/blog-post_16.html
Βασιλόπιτα με φιστίκια Αιγίνης
- 250γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος Lurpak
- 250γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη Nestle dessert
- 150γρ. ζάχαρη
- 5 μεγάλα αυγά
- ξύσμα 1 μέτριου λεμονιού
- το χυμό του λεμονιού και λίγο limonsello(συνολικά 100ml)
- 300γρ. τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 1 κοφτό κουτ/κι του γλυκού σόδα
- 1 φακελάκι baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Χριστόψωμο
- 2 φακελάκια φρέσκια μαγιά(50γρ.)
- 2 κούπες χλιαρό νερό (500ml.)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (90ml.)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη(80γρ.)
- Το ξύσμα 1 μεγάλου πορτοκαλιού
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού ή γλυκό κρασί(90ml.)
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κοπανισμένη μαστίχα (4-5 τεμάχια)
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένο μαχλέπι
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κοπανισμένο γλυκάνισο(προαιρετικά)
- 1 κιλό αλεύρι «για όλες τις χρήσεις» Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- ½ κούπα χοντροκοπανισμένα καρύδια(80γρ.)
- ½ κούπα ξανθή σταφίδα(100γρ.)
Εκτέλεση:
Το αφήνουμε στον πάγκο μας, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, για 10’-15’ να φουσκώσει.
Ραντίζουμε το τραπέζι με λίγο αλεύρι και απλώνουμε το υπόλοιπο ζυμάρι, ανοίγοντά το σε ένα πλατύ φύλλο. Απλώνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και το διπλώνουμε, για να φτιάξουμε το χριστόψωμό μας.
Πλάθουμε ένα σταυρό και μερικά μπαλάκια, με τη ζύμη που αφαιρέσαμε και στολίζουμε την επιφάνεια με διάφορα σχέδια, καρφώνουμε ολόκληρα καρύδια, πασπαλίζουμε με σισάμι και τ’ αφήνουμε για ακόμα 1 ώρα, να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C στην αντίσταση και βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
..............................
Παραδοσιακά Μελομακάρονα, φτιαγμένα με το παλιό Ροδίτικο τρόπο
Υλικά για 70-80 μελομακάρονα:
- 250γρ. καλαμποκέλαιο (1 κούπα + 2 κουταλιές της σούπας)
- 250γρ. ελαιόλαδο (1 κούπα + 2 κουταλιές της σούπας)
- 160γρ. κρυσταλλική ζάχαρη (2/3 της κούπας)
- 200γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (4/5 της κούπας)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (όχι πολύ γεμάτο)
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (όχι πολύ γεμάτο)
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (όχι πολύ γεμάτα)
- 1 φακελάκι baking powder
- 1 βανιλίνη με άρωμα λεμόνι
- ξύσμα 3 μέτριων πορτοκαλιών Μέρλιν
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (90γρ.)
- 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις (Μύλοι Αγ. Γεωργίου)
Υλικά για το σιρόπι:
- 500γρ. ζάχαρη (2 κούπες)
- ½ litro νερό (2 κούπες)
- 500γρ. αγνό μέλι κατά προτίμηση θυμαρίσιο, (1 κούπα και 2/3 της κούπας)
- ½ μέτριο λεμόνι
Υλικά για την επικάλυψη:
- 500γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το μισό αλεύρι και τα αναμιγνύουμε με ένα κουτάλι.
2ο μυστικό:
Το τοποθετούμε στο ταψί, που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Εκτέλεση σιροπιού:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να χοχλάζουν, τα αφήνουμε για 2΄ μόνο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, στη πιο χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 4-5 από τα εντελώς ΚΡΥΑ μελομακάρονα. Για να μελωθούν κανονικά, τα αφήνουμε στο σιρόπι 15 δευτερόλεπτα από τη μια πλευρά,
κατόπιν τα αναποδογυρίζουμε, άλλα 15 δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε αμέσως.
Τα πασπαλίζουμε με το μίγμα καρυδιού - γαρίφαλου - κανέλλας
και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας.
ΤΙΡ:
.....................
Βασιλόπιτα - Τσουρέκι, με αποξηραμένα φρούτα
- 50ml χλιαρό νερό
- 25γρ.φρέσκια μαγιά
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας, ζάχαρη κρυσταλλική
- 50γρ. αλεύρι δυνατό ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ή σκληρό Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 1 κουτ/κι του γλυκού μέλι
- 150ml φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 350γρ. αλεύρι δυνατό ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ή σκληρό Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 90γρ. κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου (5 κρόκοι μεγάλων αβγών)
- 90γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 170γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak θερμοκρασία δωματίου, σε κύβους
- 8γρ. αλάτι
- Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
- 1 φυσική βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς
- 200γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (κόντιτα πορτοκαλιού – βερίκοκα 100γρ, σταφίδες – κράνμπερυ 100γρ.)
- 1 αβγό
- 2-3 κουταλιές γάλα ή νερό
- Λίγα καθαρισμένα αμύγδαλα ή φουντούκια
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφήνουμε το προζύμι μας, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, να ανέβει για 30’.
Στα 40’ ανοίγουμε πολύ γρήγορα το φούρνο και σκεπάζουμε τη πίτα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, για να μην μας καεί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο, για 10΄- 15΄.
Αφού κρυώσει τοποθετούμε το νόμισμα και την τυλίγουμε με μεμβράνη, για να μην στεγνώσει.
Speculaas: Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μυρωδικά, από την Ολλανδία
Υλικά:
250γρ. βούτυρο Lurpak (λιωμένο)
250γρ. μαύρη ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
1 μεγάλο αβγό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Συνολικά 25γρ. από τα παρακάτω μπαχαρικά:
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίτζερ
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού άσπρο και μαύρο πιπέρι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
1 πρέζα αλάτι(ανθός)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με όλα τα μυρωδικά.
Λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά και το ανακατεύουμε με τη μαύρη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.
Ρίχνουμε και το μίγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας, πλάθοντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε για 30’ στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στην αντίσταση.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.
Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη, ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε πάχος περίπου 1/2 εκ.
Με διάφορα κουπ πατ πλάθουμε μικρά μπισκότα
και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας μικρή απόσταση ανάμεσα τους (με το ψήσιμο απλώνουν λίγο).
Ψήνουμε για 9΄- 10΄, στη μεσαία σχάρα.
Όταν τα βγάλουμε, είναι μαλακά, τα αφήνουμε 5΄ στο ταψί
και κατόπιν τα τοποθετούμε σε σχάρα.
Όταν κρυώσουν εντελώς, γίνονται πολύ τραγανά και μυρωδάτα.
Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.
ΤΙΡ: Μπορούμε να τα ψήσουμε και στους 160˚C στον αέρα (για 2 ταψιά), για 9΄ - 10΄.
......................
Χριστουγεννιάτικο Κέικ με χουρμάδες και καρύδια
- 5 ασπράδια από μεγάλα αβγά
- 50γρ. ζάχαρη (προαιρετικά)
- 320γρ. βασιλικούς χουρμάδες, χωρίς τα κουκούτσια
- 320γρ. καθαρισμένα καρύδια
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας baking powder
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1πρέζα αλάτι
Σιγά σιγά 3-4 χουρμάδες με λίγα καρύδια, για να μην κολλήσει το multi.
Όταν σφίξει η μαρέγκα, προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα καρυδιών χουρμάδων, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
1. Αν θέλουμε μπορούμε αντί για ζάχαρη άχνη, να βάλουμε πάνω από το κέικ σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
https://mary-syntages.blogspot.com/2012/02/blog-post_16.html
Κουραμπιέδες
Υλικά:
- 600γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (Lurpak και Δωδώνης πρόβειο)
- 400γρ. φυτικό βούτυρο (Φυτίνη)
- 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
- 1 κούπα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα(ακαβούρδιστα)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 stick βανίλιας ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
- 1.200γρ με 1.500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
ΤΙΡ:
....................
Εύκολη Βασιλόπιτα Πολίτικη με μαγιά (ανεβατή)
- 90ml χλιαρό νερό
- 75γρ.φρέσκια μαγιά Χελιδόνι
- 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου(3Χ50γρ.=150γρ.)
- 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κακουλέ
- 6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1,5 κοφτό κουταλάκι κοπανισμένο μαστίχι
- 1 φυσική βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι ή λεμόνι
- 750γρ. αλεύρι δυνατό ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
- 100γρ. φρέσκο λιωμένο βούτυρο Δωδώνης πρόβειο
- 1 αβγό
- 2-3 κουταλιές φρέσκο γάλα ή νερό
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- Λίγα καθαρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
- Λίγο σησάμι μαύρο(προαιρετικά)
Η παραδοσιακή Πολίτικη ανεβατή βασιλόπιτα παρασκευάζεται πολύ εύκολα, φτάνει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες και να έχουμε χρόνο και υπομονή. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μίξερ με το εξάρτημα που χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο.
Αφού ανακατευτούν για λίγα λεπτά, αλλάζουμε το εξάρτημα με τον γάντζο, προσθέτουμε όλο το αλεύρι και μετά το λιωμένο βούτυρο, καθώς το μίξερ θα συνεχίζει να δουλεύει, για να γίνει τη βασιλόπιτά μας με ίνες.
Τότε την ζυμώνουμε απαλά, για να ξεφουσκώσει και ή πλάθουμε ένα μεγάλο κορδόνι, το οποίο στρώνουμε κυκλικά, το πατάμε, το στολίζουμε με τ΄αμύγδαλα
ή την στρώνουμε στο ταψί, γράφοντας με τ΄αμύγδαλα το έτος που έρχεται.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C στο αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα για 50’-55’.
............................
“Sacher-Torte” Αυστριακό Χριστουγεννιάτικο Κέικ
Υλικά για το κέικ:
- 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 1 κοφτό κουταλάκι baking powder
- 6 αυγά μεγάλα
Για την γέμιση:
- 250γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Για το γλάσο:
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουταλάκι γλυκόζη
- 120γρ. βούτυρο φρέσκο
Εκτέλεση:
Λιώνoυμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Σ ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το baking powder.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους (όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου).
Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα σιγά σιγά ( να μην είναι πολύ ζεστή).
Σβήνουμε το μίξερ και με την σπάτουλα ανακατεύοντας απαλά, προσθέτουμε εναλλάξ το μίγμα αλευριού και την μαρέγκα (να τελειώσει πρώτα το αλεύρι).
Σε στρογγυλό τσέρκι ή ταψί 25 εκ. βάζουμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 35-40’.
Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Αφού κρυώσει πολύ καλά (καλύτερα την επόμενη μέρα), το κόβουμε οριζόντια στη μέση και απλώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο.
Αφήνουμε λίγη μαρμελάδα 3-4 κουταλιές, που την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό (2-3 κουταλιές) και με το πινέλο, αλείβουμε όλη την επιφάνεια του κέικ.
................
Βασιλόπιτα με άρωμα πορτοκαλιού
- 250γρ. βούτυρο Φλώρα ή Lurpak
- 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
- 5 μεγάλα αβγά
- 1,5 κούπες φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού (375ml)
- ξύσμα 3 μεγάλων πορτοκαλιών
- 1 φλιτζανάκι του καφέ Cointraeu ή Grand Marnier ή κονιάκ
- 1 φακελάκι baking powder
- 1 πακέτο farina up κόκκινο (500γρ.)
Εκτέλεση:
Γλάσο:
.............................
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
- 300ml ελαιόλαδο
- 175ml σπορέλαιο
- 125 γρ. Φυτίνη λιωμένη και κρύα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα, που θα την διαλύσω στο πορτοκάλι
- 125ml χυμό πορτοκάλι
- 100 ml κονιάκ
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 2 μανταρίνια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
- 1 φακελάκι baking powder
- 250ml νερό
- 250ml μέλι
- 250ml ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Εκτέλεση:
Το κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι.
Τα μελομακάρονα χωρίς να είναι μελωμένα διατηρούνται για πολύ καιρό. Όταν θέλω να τα μελώσω, τα αφήνω 5-7 δευτερόλεπτα στο σιρόπι και τα τοποθετώ ανάποδα (με την επάνω τους πλευρά να είναι προς τα κάτω). Με τον τρόπο αυτό, το σιρόπι μαζεύεται εκεί και μετά από 30 λεπτά, που θα τα ισιώσω, κολλάνε καλύτερα τα χοντροκομμένα καρύδια, γαρύφαλλο, κανέλλα και μοσχοκάρυδο.
.............................................................................................
Βασιλόπιτα με καρύδια και πορτοκάλι
- 125γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
- 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
- 5 μεγάλα αβγά
- 1 κούπα 250ml (1/3 φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, 1/3 κονιάκ, 1/3 γάλα)
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1,5 κούπες καρύδια αλεσμένα
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 26-28εκ. βάζουμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση(μεσαία σχάρα), στους 175°C, για 60΄.
Αφού κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, την στολίζουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
.........................
Χριστουγεννιάτικη τούρτα πορτοκαλιού, με αποξηραμένα φρούτα
- 60γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο ή καλαμποκέλαιο
- 60γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 150γρ. ζάχαρη
- 5 μεγάλα αβγά(280γρ.)
- Ξύσμα 1 μέτριου πορτοκαλιού Μέρλιν
- 1 φακελάκι baking powder (20γρ.)
- 150γρ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 150γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (100γρ. φλούδες από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι και βερύκοκα και 50γρ. σταφίδες και κράνμπερυ)
- 5-6 κουταλιές ρούμι
- Χυμό 1 μεγάλου πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι γάλα
- 3 κουταλιές κονιάκ ή σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι
2. Μαρέγκα με καβουρδιασμένα αμύγδαλα φιλέ
- 250γρ. ζάχαρη
- 100γρ. κορν φλάουερ
- 600ml χυμό πορτοκαλιού
- 1 γεμάτη κουταλιά σούπας τρίμα πορτοκαλιού
- 1 κρόκο (το ασπράδι, τα χρησιμοποιούμε στην μαρέγκα)
- 1 γεμάτη κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
- 1 κιλό σαντιγί
2. Αρχικά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα φιλέ στους 175˚ για περίπου 10΄ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο), το αλάτι και το baking.
4. Αναμιγνύουμε με τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το καλαμποκέλαιο ή λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά του βούτυρο και μόλις κρυώσει το αναμιγνύουμε.
5. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή τσέρκι 27εκ. και τοποθετούμε στον πάτο της λαδόκολλα.
Ανακατεύουμε με το σύρμα, την κρέμα με τη σαντιγί, μέχρι να αφρατέψουν.
Χτυπούμε τα 2 ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη, και 1 κουταλιά λεμόνι.
Μόλις κρυώσει, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, στα πλαϊνά της τούρτας και λίγα αμύγδαλα φιλέ.
Απλά χτυπούμε στο μίξερ, 1 κιλό πλήρη κρέμα γάλακτος ΦΑΓΕ, μέχρι να πήξει. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 2 κουταλιές ζάχαρη.
«STOLLEN» Γερμανικό γλυκό ψωμί Χριστουγέννων
Υλικά:
- 60γρ. νωπή μαγιά
- 60ml νερό χλιαρό
- 130γρ. ζάχαρη
- 2 Αυγά μέτρια (50γρ.)
- 100ml γάλα χλιαρό
- 50γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια stick
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 8 σταγόνες μαστιχέλαιο
- 2 κουταλάκια μαχλέπι
- 500γρ. Αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
- 50γρ. Βούτυρο φρέσκο Lurpak
Για τη γέμιση
- 150γρ. Σταφίδα ξανθιά
- 150γρ. Σταφίδα μαύρη
- Λίγο ρούμι
- 100γρ. αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
- 100γρ. κάντιτα ή γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, ή περγαμόντο
- Ξύσμα 2 μεγάλων λεμονιών
- 1 κουταλάκι κοφτό κανέλλα
- 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο
- Μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
- 300γρ. marzipan(έτοιμη πάστα αμυγδάλου)
Για το πασπάλισμα
- 80γρ. Βούτυρο φρέσκο Lurpak ζεστό
- Ζάχαρη άχνη
Μοσχοπούγκια
Υλικά:
- 2 κούπες καρύδια αλεσμένα
- 1 κούπα ωμά αμύγδαλα αξεφλούδιστα, πολύ καλά αλεσμένα
- 1 κούπα τριμμένη ψίχα, από μπαγιάτικο λευκό ψωμί
- 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 μικρό μοσχοκάρυδο(τριμμένο)
- 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
Ανθόνερο:
Αρχικά αλέθουμε στο μούλτι πάρα πολύ καλά, ψωμί, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, ώσπου να γίνουν σκόνη.
Παίρνουμε λίγο από το μίγμα μας και πλάθουμε τα μοσχοπούγκια σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C στoν αέρα, μόνο για 10’,(αν τα αφήσουμε περισσότερο θα σκληρύνουν πολύ).
Αφού κρυώσουν εντελώς, τα βουτάμε στιγμιαία σε ένα μπολ με ανθόνερο και κατόπιν τα πασπαλίζουμε πολύ καλά με ζάχαρη άχνη.
Τα διατηρούνται σε ερμητικά κλειστό κουτί, για λίγο διάστημα. Αν αφεθούν εκτεθειμένα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν αμέσως.
«LINZERTORTE» ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΤΑΡΤΑ ΣΑΝ ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο LurpaK παγωμένο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 σφιχτούς κρόκους μεγάλων αυγών
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
- 1 μεγάλο αυγό ωμό
- ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
- 30 ml ρούμι μαύρο(1/2 φλιτζανάκι του καφέ)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
Γέμιση:
Την αρχική συνταγή την βρήκα στο site Τουρισμού του Linz: http://www.linz.at/english/tourism/873.asp
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, που θα κολλάει λιγάκι.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη αφού σχηματίζουμε ένα παραλληλόγραμμο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα (ή καλύτερα όλο το βράδυ).
και με τον πλάστη την απλώνουμε σε πάχος περίπου 1 εκ. σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. Κατόπιν απλώνουμε τη μαρμελάδα βατόμουρο αφήνοντας 1 εκ. γύρω γύρω χωρίς μαρμελάδα.
Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, αφού κόψουμε με το μαχαίρι λεπτές λωρίδες, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια, κάθετα αλλά και γύρω γύρω από την τάρτα.
Ψήνουμε στην αντίσταση-μεσαία σχάρα, στους 160οC, για 1 ώρα.
....................................................................................................................
Την συνταγή την άκουσα πριν είκοσι χρόνια, από την ηθοποιό κα Τασώ Καβαδία, η οποία είπε πως για να πετύχει ένα κέικ, δεν χρειάζεται μίξερ, γιατί στην εποχή της δεν υπήρχε, αλλά ένα απλό ανακάτεμα. Τότε χτυπούσαμε τα αυγά και τη ζάχαρη ατέλειωτη ώρα, μέχρι ν’ ασπρίσουν, για να πετύχει το γλυκό, έτσι το δοκίμασα πολύ επιφυλακτικά με την σιγουριά ότι θα αποτύχει. Όμως ήταν πράγματι καταπληκτικό. Το γλυκό όχι μόνο πέτυχε αλλά και καθιερώθηκε, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και όλες τις εποχές.
ΥΛΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κρεατόπιτα – Βασιλόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όλα μύλοι Αγ.Γεωργίου
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 300ml νερό
- λιωμένο φυτικό βούτυρο
- ή 1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα ή χωριάτικα φύλλα
- λίγους κολοκυθόσπορους, για το στόλισμα
Για τη γέμιση:
- 600-800γρ. βρασμένο χοιρινό ή διάφορα ψημένα κρέατα
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 πράσα
- 250 γρ. βαρελίσια φέτα (σε κομμάτια)
- 150 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα κτλ.
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 χούφτα τραχανά
- 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι - πιπέρι
- 1 αβγό
Αλλιώς κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το τοποθετούμε στη χύτρα.
Βάζουμε τη γέμιση (μαζί και το φλουρί) και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το οποίο απλώνουμε στην επιφάνεια του ταψιού.
Ενώνουμε τις άκριες των δύο φύλλων, έχοντας τα χέρια μας λαδωμένα με καλαμποκέλαιο, σχηματίζοντας ένα λεπτό κορδονάκι.
Ραντίζουμε με λίγο νερό και στολίζουμε με κολοκυθόσπορους.
....................
Μπακλαβάς
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας Κανάκη
- 1 κούπα λιωμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak (250γρ.)
- 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (120ml)
- 1 κούπα καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης, χονδροαλεσμένα (150γρ.)
- 1 κούπα αμύγδαλα, χονδροαλεσμένα (125γρ.)
- 3 κούπες καθαρισμένα καρύδια, χονδροαλεσμένα (450γρ.)
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (500γρ.)
- 2 κούπες νερό (500ml)
- 1 κούπα μέλι (350ml)
- Φλούδα ενός μέτριου λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκa
Ολόκληρα γαρύφαλλα, για το στόλισμα.
1 κούπα να χωράει 250ml νερό
Αρχικά σ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Κατόπιν λιώνουμε το βούτυρο(προσέχουμε να μην το κάψουμε).
Απλώνουμε τα φύλλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το περίγραμμα του ταψιού μας.
Τα φύλλα που περισσεύουν, θα τα χρησιμοποιήσουμε εσωτερικά.
Για κάθε φύλλο που θα απλώνουμε, θα το αλείβουμε απαλά με το πινέλο, με το λιωμένο βούτυρο.
Αρχικά τοποθετούμε 3 φύλλα.
Κατόπιν σε κάθε 1 φύλλο, προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές γέμισης. Συνεχίζουμε εναλλάξ, μέχρι το τέλος.
Τα τελευταία 3 φύλλα τα τοποθετούμε χωρίς γέμιση.
Χαράζουμε βαθιά με κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά.
Σε κάθε κομμάτι, τοποθετούμε 1 γαρύφαλλο στο κέντρο.
Αν μας έχει περισσέψει λιωμένο βούτυρο, το ρίχνουμε ανάμεσα στις χαραμάδες από τα κοψίματα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160οC στις αντιστάσεις.
Όταν προθερμανθεί ο φούρνος, απλώνουμε το καλαμποκέλαιο σε όλο το ταψί, την στιγμή που θα το βάλουμε στο φούρνο.
Τοποθετούμε το ταψί ΑΜΕΣΩΣ στην χαμηλότερη σχάρα και ψήνουμε για 1,5 ώρα. Ελέγχουμε τον μπακλαβά κι αν δεν έχει ροδίσει καλά, συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15΄- 20΄.
Ενώ ψήνεται ο μπακλαβάς φτιάχνουμε και το σιρόπι, γιατί πρέπει να είναι καυτός μπακλαβάς – καυτό σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όταν αρχίσει να χοχλάζει, το αφήνουμε να βράζει για περίπου 7΄.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και αφαιρούμε την κανέλα και τις φλούδες.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι, αμέσως.
Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το κόβουμε την επόμενη ημέρα.
1. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και δεν τον τοποθετούμε ποτέ στο ψυγείο, γιατί θα μαλακώσει.
2. Αν θελήσουμε να φτιάξουμε τον μπακλαβά, μόνο με φιστίκι Αιγίνης, τότε αντικαθιστούμε όλα τα υλικά της γέμισης, με 5 κούπες χονδροαλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.
3. Μπορούμε να προσθέσουμε στον Μπακλαβά και ½ κούπα καβουρδισμένο σησάμι.
4. Αν θέλουμε να φτιάξουμε Μπακλαβά σε μεγάλο ταψί Νο 40*28*7, τότε θα διπλασιάσουμε όλα τα υλικά.