Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Κόντιτα πορτοκαλιού

 



Υλικά:


  • 3 μεγάλα ακέρωτα χοντρόφλουδα πορτοκάλια Μέρλιν
  • 1,5 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1,5 κούπα νερό

 

Προετοιμασία:

 




Αν τα πορτοκάλια τα μαζέψαμε από το χωράφι μας, απλώς θα τα πλύνουμε και θα τα στεγνώσουμε. Αν όμως αγοράσουμε τα πορτοκάλια, για σιγουριά θα τα βάλουμε σε ένα μπολ με 2 κουταλιές σόδα και θα τα αφήσουμε για 10΄.   Κατόπιν θα τα ξεπλύνουμε και θα τα στεγνώσουμε.












Τα χαράζουμε βαθιά σε φέτες, αφού τα καθαρίσουμε πάνω και κάτω από το χοντρό τους σημείο.













Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και τις φέτες των πορτοκαλιών.
Τις βράζουμε για 10’.










Τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε σε κρύο νερό.















Κατόπιν τις καθαρίζουμε από τη σάρκα τους και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.










Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο καθαρό νερό.
Τις ξαναβράζουμε για 10’ και τις σουρώνουμε.

 




Εκτέλεση:




Σε καθαρή κατσαρόλα αναμιγνύουμε το νερό με την ζάχαρη.
Μόλις λιώσει ζάχαρη, προσθέτουμε πάλι τις φέτες του πορτοκαλιού.









Βράζουμε το γλυκό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 45΄- 60΄.
Πρέπει να χοχλάζει σιγά σιγά.
Ελέγχουμε το σιρόπι και προσέχουμε να μην μας κολλήσει.









Όταν δέσει καλά, αφαιρούμε τις φέτες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε στη σχάρα, να στραγγίσουν καλά. Περίπου 30 ώρες.
Αν έχουμε ανθυγραντήρα, το αφήνουμε περίπου για 8 ώρες.








Κατόπιν τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τις φυλάμε στο ψυγείο, σε κλειστό δοχείο.




Το σιρόπι το φυλάμε σε ένα βάζο και το χρησιμοποιούμε σε διάφορα γλυκά.

 


ΤΙΡ:


Μπορούμε να κάνουμε κόντιτα, οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού, αφού αφαιρέσουμε τα φρούτα, τα σουρώσουμε για 1 ώρα, να στραγγίσουν καλά.
Κατόπιν τα τοποθετούμε σε σχάρα να στεγνώσουν για 48 ώρες.
Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τια φυλάμε στο ψυγείο, σε κλειστό δοχείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου