Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Πάστα Φλώρα - ζύμη Brisée, με Μαρμελάδα Βερίκοκο



ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
  • ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ


ΓΕΜΙΣΗ:

  • 500γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, ή πορτοκάλι, ή περγαμόντο, ή…… ότι σας αρέσει, για ταψί 24εκ. ή
  • 700γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, ή πορτοκάλι, ή…… για ταψί 26εκ.

Η ζύμη είναι η κλασσική ζύμη για τάρτες «Brisée», δηλαδή τα 3 πρώτα υλικά + ελάχιστο νερό, για αλμυρές τάρτες, επειδή όμως εγώ θέλω να φτιάξω γλυκιά τάρτα, πρόσθεσα μερικά υλικά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη το πορτοκάλι, και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και 1-2 κουταλιές της σούπας ακόμα κονιάκ). Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο.(Όχι παραπάνω γιατί θα παγώσει πολύ το βούτυρο και δεν θα πλάθεται).
Αν βάλουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, έως ότου γίνει μια ζύμη λίγο σκληρή.

 
Κόβουμε τα 3/5 της ζύμης, παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε ένα φύλλο λεπτό, σε πάχος περίπου 1/2 εκ. 



Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού. 



Κατόπιν απλώνουμε τη μαρμελάδα.



Με τα υπόλοιπα 2/5 της ζύμης, πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα οποία τα τοποθετούμε διαγώνια και κάθετα στην τάρτα.


Ψήνουμε στον αέρα-μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.


Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα και την 



τοποθετούμε σε πιατέλα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου