Υλικά για τη ζύμη:
- 140 γρ. χλιαρό ελαιόλαδο
- 370γρ. ζάχαρη
- φρέσκια μαγιά όσο ένα σπιρτόκουτο ή 2 φακελάκια ξερή
- 4 μεγάλα αυγά
- 500 ml χλιαρό φρέσκο γάλα
- 100 ml ούζο
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
- ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 250 γρ. λιωμένο - χλιαρό φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη)
Υλικά για τη γέμιση:
- 1.900 γρ. ΑΝΑΛΑΤΗ μυζήθρα (π.χ. μυζήθρα Μυλοπόταμου)
- 250 γρ ζάχαρη
- 6 μέτρια αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη Μαστίχα Χίου
- 140 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη)
Για το άλειμμα:
- 1 αβγό
Οι «Τούρτες»
είναι το παραδοσιακό Πασχαλινό τσουρεκάκι της Κάσου, γεμισμένο με γλυκιά μυζήθρα.
Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις Τούρτες την Μεγάλη Εβδομάδα.
Εκτέλεση γέμισης:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε, με ένα κουτάλι, όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε κι αν προτιμάμε τις Τούρτες μας πιο γλυκές, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμα.
Εκτέλεση ζύμης:
Μετράμε ένα
ένα, όλα τα υλικά της ζύμης.
Αρχικά φτιάχνουμε
το προζύμι.
Σε ένα μπολ βάζουμε
1 ποτήρι από το αλεύρι, τη μαγιά, 4 κουταλιές από τη ζάχαρη και λίγο από το
χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον
αφήνουμε για 15’- 20’ σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Κατόπιν στο
κάδο του μίξερ με το εξάρτημα της ζύμης, βάζουμε το προζύμι μαζί με τα υπόλοιπα
υλικά, εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο. Τα χτυπάμε για μερικά λεπτά, μέχρι
να ανακατευτούν και μετά κουταλιά κουταλιά προσθέτουμε το αλεύρι. Ενώ το μίξερ συνεχίζει
να δουλεύει και αφού τελειώσει όλο το αλεύρι, προσθέτουμε σιγά σιγά και το
λιωμένο βούτυρο.
Συνεχίζουμε
το χτύπημα για 5’ ακόμα. Θα γίνει μια ωραία μαλακιά και μυρωδάτη ζύμη(ίσως
χρειαστεί ακόμη 1-2 κουταλιές αλεύρι). Σβήνουμε το μίξερ, σκεπάζουμε τον κάδο
με μια νάιλον σακούλα και μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει, σε ζεστό
μέρος.
Προσοχή!!!!!
Μόλις σβήσουμε το μίξερ, παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη, σε μέγεθος ενός καρυδιού και το βάζουμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού.
Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη μας. Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, μπορεί και μετά από 2 ή 3 ώρες, τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Κόβουμε
στρογγυλά κομματάκια μεγέθους μανταρινιού, ανοίγουμε με τον πλάστη μας μικρά
φυλλαράκια 12-14 εκ.,
τα γεμίζουμε με μια κουταλιά από τη γέμιση και τα
διπλώνουμε σαν μεγάλες τυρόπιτες.
Για
να μην ανοίξουν τα σφραγίζουμε γύρω γύρω με ένα παλιό κλειδί ή σφραγίδα.
Τοποθετούμε
λαδόκολλα στο ταψί μας και στρώνουμε τις τούρτες. Χτυπάμε ένα αβγό και τις αλείφουμε
προσεκτικά, με ένα βαμβάκι, γύρω γύρω, για να πάρουν ωραίο χρώμα.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην μεσαία σχάρα στους 180˚C για 20-25 λεπτά.
Τις
αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και διατηρούνται για λίγες ημέρες στο ψυγείο.
Τυλιγμένες
όμως σε μεμβράνη, διατηρούνται για πολύ καιρό στον καταψύκτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου