Tσουρεκάκια γεμάτα με πάστα αμυγδάλου
και σαντιγί
Υλικά ζύμης, για 40 -45 κομμάτια
- 300ml γάλα
- 250γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο (χλιαρό)
- 125 γρ. γιαούρτι 10%
- 2 μέτρια αβγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 800 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
- 1 κουταλιά σκόνη κάρδαμο
- 2 φακελάκια μαγιά
- Προαιρετικά ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι
Υλικά για την
γέμιση:
- 500γρ. αμυγδαλόπαστα
- 100γρ. γάλα
- ψίχα από τα ψημένα τσουρεκάκια
Για την
σαντιγί:
- 2 κρέμες γάλακτος ή 500γρ. έτοιμη φρέσκια σαντιγί (άγλυκη)
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε την μαγιά σε ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε λίγο από το γάλα μας, το βούτυρο(χλιαρά) και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 10’.
Προσοχή:
εάν καίνε θα καταστρέψουν την μαγιά.
Βάζουμε όλα τα υλικά, μαζί με την μαγιά, σε ένα
μεγάλο μπολ.
Ζυμώνουμε καλά περίπου για 10’, ώστε η ζύμη να
γίνει λεία και να μην κολλάει. Ίσως να χρειαστεί
λίγο αλεύρι ακόμα. Την αφήνουμε(σκεπασμένη με μία πετσέτα), να φουσκώσει
για μία ώρα.
Στη
συνέχεια ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, ζυμώνοντάς την πάλι απαλά για λίγο και πλάθουμε
μικρές μπάλες μεγέθους μανταρινιού. Τις τοποθετούμε αραιά σε λαδόκολλα και τις
αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου 30’.*
Προθερμαίνουμε
το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς C.
Αλείφουμε
με 1 αυγό, χτυπημένο σε 2 κουταλιές νερό και ψήνουμε για 7’-10’, μέχρι τα
τσουρεκάκια μας να έχουν ένα ωραίο χρώμα.
Όταν κρυώσουν κόβουμε οριζόντια ένα καπάκι
από το πάνω μέρος και αφαιρούμε
λίγη από την ψίχα.
Γέμιση:
Αναμειγνύουμε
την ψίχα, με την πάστα αμυγδάλου και
το γάλα. Η γέμιση μας πρέπει
να γίνει απαλή.
Στη συνέχεια γεμίζουμε
τα τσουρεκάκια.
Χτυπάμε την πολύ
παγωμένη κρέμα γάλακτος και φτιάχνουμε τη σαντιγί. Δεν προσθέτουμε ζάχαρη,
για να μην γίνουν πολύ γλυκά τα Σέμλορ. Με το κορνέ την προσθέτουμε πάνω από
την γέμιση της αμυγδαλόπαστας.
Βάζουμε και το καπάκι που είχαμε
κόψει νωρίτερα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΤΙΡ: Μια μικρή παραλλαγή. Σουηδικά Solbulle
Βράζουμε μία κρέμα ΓΙΩΤΗΣ βανίλια και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Με
την ίδια ζύμη και αφού έχουμε τα Σέμλορ(Semlor) στη
λαδόκολλα,* έτοιμα για
ψήσιμο, τα γεμίζουμε στο κέντρο με ένα κορνέ και τα ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς C, για 7’-10’.
Αφού
ψηθούν και κρυώσουν λίγο, τα βουτυρώνουμε με λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια
τα βουτάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη.
Προσέχουμε
ώστε να μην απλωθεί η ζάχαρη πάνω στην κρέμα βανίλιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου