Υλικά:
- 4 κούπες με ανθό λεμονιάς ή πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς ή και ανακατεμένα όλα τα είδη των ανθών
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Νερό
Σιρόπι:
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 κούπες από το υγρό που έβρασαν τα άνθη
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Ο «βασιλιάς» των γλυκών του κουταλιού, όπως έλεγε μια φίλη της μαμάς μου, παλιάς Ροδίτισσας, που το κερνούσαν μόνο σε σημαντικές περιπτώσεις, όχι μόνο για την δυσκολία στο μάζεμα των λουλουδιών, αλλά και για την φινετσάτη και αρωματική γεύση του.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μαδάμε
μόνο τα άσπρα πέταλα των λουλουδιών, που μόλις έχουμε μαζέψει και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Σε
μια κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με νερό, βάζουμε κι ένα πιάτο για να είναι
βυθισμένα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά.
Τα
στραγγίζουμε, κρατάμε το υγρό που έβρασαν, τα ραντίζουμε με το χυμό ενός λεμονιού και τα απλώνουμε σε καθαρή
πετσέτα, μέσα σε ένα ταψί, στον ήλιο για 3
ώρες.
Κατόπιν
φτιάχνουμε το σιρόπι και αφού χοχλάσει για 15’ ρίχνουμε τους ανθούς.
Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό.
Τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον
φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει, γίνεται έτσι η
κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό
θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε,
κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου