Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΗΛΟ «ΦΙΡΙΚΙ»




ΥΛΙΚΑ:

  • 1.200γρ. μήλα φιρίκια ολόκληρα ή 12-14 φιρίκια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό ή 4 κούπες νερό
  • 1 λεμόνι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 5 γαρύφαλλα
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη

Προαιρετικά:20-25 αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα



Προετοιμασία:

Τα φρούτα πρέπει να είναι φρέσκα, σκληρά και να έχουν ωραίο χρώμα.
Πλένουμε πολύ καλά τα φιρίκια, τα ξεφλουδίζουμε και ή με το ειδικό εργαλείο που καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν θέλουμε να τα σερβίρουμε ολόκληρα ή με το μαχαίρι μας τα κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα και τα καθαρίζουμε.
(Εγώ τα κόβω ανάλογα με το μέγεθος στα 2 ή στα 4. Και πιο εύκολα καθαρίζονται και πιο ωραία είναι στο σερβίρισμα). 
 

Τα μεν καθαρισμένα φιρίκια τα βάζουμε σε ένα μπολ με τις 3 κούπες από το νερό, αφού έχουμε προσθέσει και το χυμό από ½ μέτριο λεμόνι, για να μη μαυρίζουν, 


τα δε φλούδια και κουκούτσια τα τοποθετούμε σε ένα τούλι και τα δένουμε καλά.(Αυτά περιέχουν όλη την πηκτίνη η οποία θα βοηθήσει στο σωστό δέσιμο του γλυκού).



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τη ζάχαρη με το υπόλοιπο νερό (1 κούπα).


Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το μίγμα με τα φιρίκια-νερό-λεμόνι και το τούλι με τα φλούδια. Σε 20’ αφαιρούμε το τούλι και αφού το πιέσουμε πολύ καλά να στραγγίσει, το πετάμε. 

Προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και αφού βάλουμε ένα πιάτο για να μην επιπλέουν έξω από το σιρόπι τα μήλα, χαμηλώνουμε την φωτιά, (με maximum το 12 χαμηλώνουμε στο 7) και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για ακόμη 40’. Συνολικός χρόνος ψησίματος 1 ώρα.
Σβήνουμε τη φωτιά και τ’ αφήνουμε πάνω στο σβηστό μάτι, μέχρι την επόμενη ημέρα.
Την επομένη ελέγχουμε το γλυκό(όταν είναι κρύο), πόσο καλά έχει δέσει. Ανοίγουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη και αφού πάρει 1-2 βράσεις, αφαιρούμε τα φιρίκια για να μην λιώσουν και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
 
Τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν, πρώτα τα φιρίκια και μετά το σιρόπι. Προαιρετικά και τα ελαφρώς καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο…….αν προλάβουμε!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου