Υλικά:
- 1 κιλό άγουρα βερίκοκα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Η καλύτερη
εποχή για βερίκοκα.
Διαλέγουμε
γερά και αγουρωπά βερίκοκα. Έτσι η
μαρμελάδα μας θα έχει λαμπερό χρώμα και δεν θα ξινίζει.
Τα πλένουμε καλά
και αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα κοτσανάκια και τα χτυπήματα που πιθανόν να
έχουν.
Τοποθετούμε,
τα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα βερίκοκα, σε βαθιά κατσαρόλα (γιατί όταν
χοχλάσει το μίγμα φουσκώνει) εναλλάξ µε τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε 2-3 ώρες στον πάγκο της κουζίνας μας.
Ενώ τα κουκούτσια,
τα κοτσανάκια και τα χτυπήματα τα βράζουμε σε ½ ποτήρι νερό για 2-3’. Τα
σουρώνουμε και το ζουμί, που περιέχει πηκτίνη και βοηθάει την μαρμελάδα μας να
πήξει, το προσθέτουμε στα βερίκοκα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις
αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά
και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην μας «πιάσει» η μαρμελάδα. Προς το τέλος
την ξαφρίζουμε.
Βράζουμε για περίπου 20’και η
μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.
Τοποθετούμε τη
ζεστή μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους
100˚C για να
αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε
μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται
στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
οταν θα βαλουμε στην κατσαρολα τα βερικοκα και τη ζαχαρη τα αφηνουμε για 2-3 ωρες χωρις να αναψουμε το ματι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι χωρίς να ανάψουμε το μάτι. Προσθέτουμε μόνο το ζουμί από τα κουκούτσια.
ΑπάντησηΔιαγραφή