Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

«Μαρμελάδα Κουμ κουάτ»




Υλικά:

  • 4 κούπες από το εξωτερικό μέρος των κουμ κουάτ (500γρ.)
  • 1 κούπα χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
  • Νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουμ κουάτ
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά γλυκόζη (προαιρετικά, για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
  • Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτουμε 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)


1 κούπα = 250ml νερό

Εκτέλεση:



Πλένουμε τα φρούτα και αφαιρούμε το εσωτερικό τους (αφού τα κόψουμε πρώτα κάθετα στη μέση).







Τοποθετούμε τις φετούλες σε μια κατσαρόλα και συμπληρώνουμε με άφθονο νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τις αφήνουμε για 24 ώρες (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό).






Την επόμενη μέρα αρχικά βράζουμε τα φρούτα και όταν αρχίσουν να χοχλάζουν, μετράμε 10΄. Πετάμε το νερό (για να ξεπικρίσουν τα φρούτα) και σουρώνουμε τα κουμ κουάτ.






Εν τω μεταξύ έχουμε ζεστάνει το χυμό των πορτοκαλιών και προσθέτουμε σ΄αυτό, τα κουμ κουάτ. Συμπληρώνουμε με καθαρό ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν κι συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 15΄.





Δοκιμάζουμε ένα κουμ κουάτ κι αν έχει μαλακώσει, σβήνουμε τη φωτιά αν είναι όμως σκληρό, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5΄.





Σβήνουμε τη φωτιά και αφού σταματήσει ο βρασμός, πολτοποιούμε τα φρούτα με το ραβδομίξερ.










Κατόπιν μετράμε το μίγμα και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέσουμε 4 κούπες ζάχαρη.
Ανάβουμε πάλι τη φωτιά και μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. 



Βράζουμε τη μαρμελάδα για 25΄ - 30΄.



Όταν δέσει καλά, τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15΄ στους 100˚ για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.




Προσοχή!!

1.   Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό παίρνουμε λίγη μ΄ένα κουτάλι, σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

2.   Αν θέλουμε 100% σιγουριά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς. Τότε αν είναι ρευστή, όπως τη θέλουμε, τη ζεσταίνουμε σιγά σιγά, για να μην μας κολλήσει και την τοποθετούμε στα ζεστά βάζα. Αν είναι πιο αραιή απ΄ότι την θέλουμε, τη ζεσταίνουμε αρχικά σιγά σιγά, για να μην μας κολλήσει και κατόπιν δυναμώνουμε το μάτι για περίπου 10΄. Την ανακατεύουμε όμως συνεχώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου