Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

"ΦΡΑΠΑ" Γλυκό του κουταλιού





ΥΛΙΚΑ

  • 2-3 φράπες
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 5 κούπες νερό (1 κούπα =250 γρ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κόβω στα 4 την φράπα, αφού πρώτα τρίψω πολύ καλά όλη την επιφάνειά της, πετάω το εσωτερικό και το κάθε τέταρτο από τη φλούδα την κόβω σε 4 ή 5 κομμάτια ή την τυλίγω ρολάκια, που τα στερεώνω με μια οδοντογλυφίδα. Τα βάζω σε μια βαθιά κατσαρόλα, τα σκεπάζω με νερό (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό) και τα αφήνω για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα βάζω τη κατσαρόλα στη μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 45’ αφού αρχίζει να χοχλάζει. Μετά στραγγίζω τις φλούδες (μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα). Τις ζουλάω με το χέρι μου μια-μια για να φύγουν τα υγρά. Μετράω το υγρό και βάζω για κάθε 5 κούπες νερό 2 κιλά ζάχαρη (αν το υγρό είναι περισσότερο προσθέτω κι άλλη ζάχαρη). Αφού βράσει το σιρόπι για 25' προσθέτω τη γλυκόζη, το χυμό του λεμονιού και τα κομμάτια της φράπας. Συνεχίζω το δέσιμο του γλυκού για ακόμα 30'. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω το γλυκό για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα αφού δω πόσο έχει δέσει το σιρόπι, συνεχίζω το βράσιμο για λίγο ακόμη. Τοποθετώ το γλυκό (ζεστό) σε καθαρά  βάζα, που τα έχω βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται κονσερβοποίηση) και το γλυκό είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου