Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ- Lemon pie




ΥΛΙΚΑ ΤΑΡΤΑΣ:


  • 1 και ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλου Αγ.Γεωργίου (200γρ.)
  • ½ βούτυρο Lurpak αλατισμένο και παγωμένο (125γρ.)
  • 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (2/3 φλυτζανάκι του καφέ)
  • 1 κρόκο μεγάλου αβγού
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή νερό
  • τρίμα 1 μέτριου λεμονιού 


ΥΛΙΚΑ ΚΡΕΜΑΣ:



  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 8-10 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ (περίπου μισή κούπα)
  • 2 και 2/3 της κούπας νερό
  • 10 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 1,5 κουταλιά σούπας γεμάτη τρίμα λεμονιού
  • 5 μεγάλους κρόκους
  • 100γρ. βούτυρο Lurpak αλατισμένο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:






Τρίβω με το χέρι το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέτω τη ζάχαρη, το τρίμα και το αβγό που το έχω διαλύσει με το κονιάκ, ή τα τοποθετώ όλα στο μίξερ, με το εξάρτημα για το κέικ και σε 2' γίνεται η ζύμη. 






 
Παίρνω ένα τσέρκι ή στρογγυλό ταψάκι Νο26 που να ανοίγει από τα πλάγια, το στρώνω με λαδόκολλα, για να μπορέσω πιο εύκολα στο τέλος να μεταφέρω την τάρτα σε πιατέλα), στρώνω τη ζύμη (με πολύ υπομονή σιγά σιγά με τη παλάμη μου), την ανασηκώνω και λίγο στα πλάγια και την τρυπώ με ένα πηρούνι.






 


 Την ψήνω για 5’ στους 220˚ στην αντίσταση και το ταψί στη μεσαία σχάρα. Την ξανατρυπώ και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 ακόμη λεπτά, μέχρι να πάρει ωραία χρώμα.








ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜΑΣ:




 


Διαλύω το κορν φλάουερ στο νερό, προσθέτω τα αβγά και τα σουρώνω. Aνακατεύω στη φωτιά όλα τα υλικά, εκτός από το τρίμα και το βούτυρο. 






 



Αφού πήξει η κρέμα κατεβάζω από τη φωτιά και τα προσθέτω (τρίμα - βούτυρο).




 
 Περιμένω να κρυώσουν η ζύμη και η κρέμα και τα ενσωματώνω.
Βάζω την τάρτα στο ψυγείο. Αφού περάσουν τουλάχιστον 4 ώρες, φτιάχνω την μαρέγκα (μπορώ να φτιάξω αν θέλω την προηγούμενη ημέρα την τάρτα και την επόμενη την μαρέγκα).





ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΑΡΕΓΚΑΣ:






Χτυπώ τα 3 μόνο από τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτω 6 κουταλιές κοφτές ζάχαρη, 1 βανίλια (προαιρετικά), 2 κουταλιές λεμόνι και ψήνω στο γκιλ στους 220˚ για λίγα λεπτά (2’ με 3’) μέχρι να ροδίσει. Ξαναβάζω την τάρτα αμέσως στο ψυγείο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου