Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Τούρτα μανταρινιού, με καραμελωμένα μανταρίνια και καρύδια




Για παντεσπάνι διαμέτρου 28-30 εκ.
  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις: ΟΛΑ Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 6 μεσαία αβγά
  • 60γρ. αμυγδαλόσκονη
  • Ξύσμα δύο μανταρινιών

Για την κρέμα
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 8 κ.σ. κορν φλάουερ (80γρ.)
  • 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (60γρ.)
  • 1 κρόκος αυγού
  • ξύσμα  από 5 μανταρίνια
  • 3 κούπες χυμό μανταρινιού
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • ½ κιλό φρέσκια σαντιγί

(1 κούπα να χωράει 250ml νερό)


Για το σιρόπι
  • 2 κούπες χυμό μανταρινιού
  • 3 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ Mandarin Napoleon


Για το γαρνίρισμα
  •  Φέτες από μανταρίνια
  • Περίπου 200 γρ. καρύδια


Για την καραμέλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • ½  κούπα νερό


Εκτέλεση – Παντεσπάνι


 

Δουλεύω στο μίξερ πολύ καλά τη ζάχαρη τ’αβγά και το ξύσμα. Ανακατεύω με τη σπάτουλα σιγά σιγά (αφού έχω σβήσει το μίξερ) το κοσκινισμένο αλεύρι και την αμυγδαλόσκονη. 




Στρώνω σ’ ένα ταψί ή τσέρκι οπωσδήποτε λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην μεσαία σκάλα,στους 170˚για 25-30’.







Την επόμενα μέρα μοιράζω το παντεσπάνι σε 3 μέρη.








Εκτέλεση – Κρέμας



1. Διαλύω πολύ καλά το αλεύρι και το κορν φλάουερ σε λίγο από το χυμό του μανταρινιού και προσθέτω και τον κρόκο. 
 2. Βάζω σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, τον υπόλοιπο χυμό του μανταρινιού και προσθέτω σουρώνοντας  το μίγμα (1). 
Ανάβω τη φωτιά ανακατεύω συνεχώς πολύ καλά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το ξύσμα μανταρινιού και το βούτυρο.







3. Αφού κρυώσει η κρέμα την αναμιγνύω  με τη σαντιγί και βάζω το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. 










4. Σε πιατέλα τοποθετώ το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι, και το ραντίζω με το χυμό μανταρινιού.
 Απλώνω λίγη από την κρέμα, τοποθετώ τα άλλα 2 κομμάτια επαναλαμβάνοντας τα ίδια.






 


Τέλος σκεπάζω όλη την τούρτα με την κρέμα. Βάζω για λίγο στο ψυγείο.









5. Στολίζω τα μανταρίνια επάνω στη τούρτα και τα καρύδια γύρω γύρω και ξαναβάζω την τούρτα στο ψυγείο.











6.  Περίπου 4 ώρες πριν να σερβίρω φτιάχνω τη καραμέλα. 








Καραμέλα: Ανακατεύω τη ζάχαρη με το νερό στη φωτιά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (πρέπει να έχει λιώσει πριν να χοχλάσει το μίγμα, για να μην ζαχαρώσει) . Προσθέτω μετά και το λεμόνι. Όταν το χρώμα του μίγματος γίνει χρυσαφί, κατεβάζω από τη φωτιά αμέσως και μ’ ένα κουτάλι σκεπάζω τα μανταρίνια και τα καρύδια της τούρτας. Βάζω τη τούρτα αμέσως στο ψυγείο.

ΤΙΡ: 

Για παντεσπάνι διαμέτρου 25 εκ.
  • 125γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις: ΟΛΑ Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 5 μεσαία αβγά
  • 50γρ. αμυγδαλόσκονη
  • Ξύσμα ενός μανταρινιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου