Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» Γλυκό του κουταλιού


ΥΛΙΚΑ:


•    5 μεγάλα πορτοκάλια Μέρλιν
•    2 -3 κουταλιές χυμό λεμονιού
•    1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
•    Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)
•    2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
(1 κούπα 250ml)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Τρίβω απαλά όλη την επιφάνεια του πορτοκαλιού στον λεπτό τρίφτη, να φύγει μόνο η κίτρινη φλούδα. 

Κόβω τα πορτοκάλια (αφού τα καθαρίσω πάνω και κάτω από το χοντρό τους σημείο), σε λεπτές φέτες ή σε τετράγωνα. Τα βάζω σε μια κατσαρόλα, προσθέτω 2 ποτήρια νερό και μέχρι να σκεπαστούν συμπληρώνω με επιπλέον χυμό πορτοκαλιού. Τα αφήνω για 24 ώρες (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο υγρό).


Την επόμενη μέρα βράζω τα πορτοκάλια, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 25’-30’.

Δοκιμάζω τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζω το βράσιμο για 5’. Τα αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι και αφού κρυώσουν, μετράω το μίγμα (υγρό και φέτες πορτοκαλιού) και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη.

Βράζω το γλυκό για 20΄ λεπτά. Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτω το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. Το αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα το ελέγχω αν θέλει ακόμα λίγο δέσιμο.
Μόλις πάρει μια βράση αφαιρώ τα κομμάτια με το πορτοκάλι και συνεχίζω (αν χρειάζεται) για λίγο το δέσιμο, μόνο με το σιρόπι.
Όταν δέσει καλά, τοποθετώ πρώτα τα κομμάτια σε καθαρά βάζα, που τα έχω βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν και κατόπιν το σιρόπι. Τ' αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και το γλυ-κό είναι έτοιμο.
Προσοχή. Όταν το γλυκό χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν το σιρόπι είναι ρευστό. Τότε το γλυκό είναι έτοιμο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου