Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Μακαρόνια με τη σιτάκα


Παραδοσιακό φαγητό της Κάσου

 

Υλικά:


500 γρ. πένες λεπτές
500 γρ. τυρί σιτάκα
4 μεγάλα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Καλαμποκέλαιο μαζί με 3-3 κουταλιές βούτυρο Φυτίνη

Εκτέλεση:

 
Η σιτάκα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της Κάσου. Γίνεται από κατσικίσιο τυρί και η υφή της μοιάζει με κρεμώδες τυρί.

Είναι μια πολύ εύκολη μακαρονάδα, που όμως πρέπει να σερβιριστεί ΑΜΕΣΩΣ μόλις ετοιμαστεί.
Ενώ βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και ρίχνουμε τις πένες για να μαγειρευτούν (al dente), σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σιτάκα, ρίχνοντας λίγο από το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια, μέχρι να γίνει σαν πηχτή κρέμα.


Ταυτοχρόνως τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε καλαμποκέλαιο και λίγη Φυτίνη, για λιγότερες θερμίδες (στη Κάσο το τσιγαρίζουν σε σκέτο βούτυρο),μέχρι το κρεμμύδι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.


Μόλις βράσουν τα μακαρόνια τα ανακατεύουμε με την πολτοποιημένη σιτάκα και τα σερβίρουμε αμέσως ρίχνοντας την τελευταία στιγμή το κρεμμύδι.
Σημείωση: Διατηρούμε τη σιτάκα στον καταψύκτη, γιατί αλλιώς χαλάει πολύ εύκολα. Όταν θέλουμε να την μαγειρέψουμε την βγάζουμε το πρωί από την κατάψυξη και το μεσημέρι είναι έτοιμη για μαγείρεμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου