Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Ελιές Πράσινες τσακιστές στην άλμη - Ελιές Μαύρες ξιδάτες Καλαμών


Ελιές πράσινες τσακιστές στην άλμη

Προετοιμασία:


•   Μαζεύουμε ή αγοράζουμε ελιές πράσινες.
•  Με τη βοήθεια μιας πέτρας τις τσακίζουμε ελαφρά ή τις χαράζουμε (1 φορά) και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό. Τις αφήνουμε 4 - 5 μέρες (όχι περισσότερο), αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά, δυο και τρεις φορές για να ξεπικρίσουν.
•  Στη συνέχεια φτιάχνουμε την άρμη, δηλαδή νερό με μπόλικο αλάτι Για να ελέγξουμε πόση ποσότητα αλατιού πρέπει να ρίξουμε στο δοχείο, αφού διαλυθεί το αλάτι, βάζουμε ένα αυγό(για σιγουριά 2 αβγά). Αν αυτό επιπλέει και η επιφάνεια που είναι έξω από το νερό είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός εικοσάλεπτου, τότε η άρμη είναι έτοιμη. Αν το αβγό βουλιάξει, πρέπει να προσθέσουμε και άλλο αλάτι ή αν το αβγό είναι πολύ έξω από το μίγμα, τότε θα προσθέσουμε νερό.
•  Διαλέγουμε μεγάλα και καθαρά δοχεία για να φυλάξουμε τις ελιές μας.
• Κόβουμε ροδέλες από πράσινη και κίτρινη πιπεριά, μερικές σκελίδες σκόρδο, ροδέλες λεμονιού(προαιρετικά λίγο σέλινο).
• Το χυμό 1 νεραντζιού και 3 κουταλιές χυμό λεμονιού, για κάθε δοχείο.

 Εκτέλεση:

Σουρώνουμε τις ελιές από το νερό και βάζουμε στο δοχείο εναλλάξ λίγες ελιές, λίγες ροδέλες πιπεριών, λεμονιού και 1 σκόρδο, λίγες ελιές και ροδέλες-σκόρδο κτλ. μέχρι να γεμίσει το δοχείο.
Προσθέτουμε μετά το χυμό του νεραντζιού και του λεμονιού, συμπληρώνουμε με την άρμη, έως ότου γεμίσει το δοχείο μέχρι πάνω. Στην κορυφή βάζουμε μια ροδέλα λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.
Σε ένα μήνα είναι έτοιμες για φάγωμα.


Ελιές μαύρες ξιδάτες Καλαμών


Προετοιμασία:

•    Μαζεύουμε ή αγοράζουμε ελιές μαύρες, νυχάτες (Καλαμών), τις χαρακώνουμε απαλά 1 φορά και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό Τις αφήνουμε 4 - 5 μέρες (όχι περισσότερο), αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά, δυο και τρεις φορές για να ξεπικρίσουν.
•    Σουρώνουμε τις ελιές και τις βάζουμε σε μια λεκάνη γεμάτη ξύδι(αγοράζουμε ξύδι 5L για οικονομία) και τις αφήνουμε για 3 ώρες μόνο.
•    Στη συνέχεια φτιάχνουμε την άρμη, δηλαδή νερό με μπόλικο αλάτι Για να ελέγξουμε πόση ποσότητα αλατιού πρέπει να ρίξουμε στο δοχείο, αφού διαλυθεί το αλάτι, βάζουμε ένα αυγό(για σιγουριά 2 αβγά). Αν αυτό επιπλέει και η επιφάνεια που είναι έξω από το νερό είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός εικοσάλεπτου, τότε η άρμη είναι έτοιμη. Αν το αβγό βουλιάξει, πρέπει να προσθέσουμε και άλλο αλάτι ή αν το αβγό είναι πολύ έξω από το μίγμα, τότε θα προσθέσουμε νερό.
•    Διαλέγουμε μεγάλα και καθαρά δοχεία για να φυλάξουμε τις ελιές μας.

Εκτέλεση:

Σουρώνουμε τις ελιές από το ξύδι και γεμίζουμε ένα μεγάλο βάζο. Νοερά χωρίζουμε το βάζο στα πέντε. Στα 3/5 θα βάλουμε την άρμη, στο επόμενο 1/5 θα βάλουμε ξύδι και τελευταίο 1/5 ελαιόλαδο. Ανακινούμε το βάζο 1 φορά την εβδομάδα(προαιρετικά) και μετά από 3 μήνες είναι έτοιμες.
Με τον τρόπο αυτό παραμένουν τραγανές ακόμα και δύο χρόνια μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου