Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Κουλουράκια Σμυρναίικα χωρίς αβγά






Υλικά:

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο πρόβειο Δωδώνης
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
  • ½ κούπα ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • ½ κούπα κονιάκ
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • ½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιών
  • 1/2 φακελάκι baking powder
  • 2-3 βανίλιες (προαιρετικά)
  • 1.250γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου

1 κούπα = 250 ml

Για το άλειμμα:

1 αβγό + 3 κουταλιές νερό


Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο (σχεδόν άσπρο). Προσθέτουμε τα υγρά (λάδι, πορτοκάλια), το ξύσμα και το baking powder μαζί με 4-5 κουταλιές από το αλεύρι και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν. 


Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι, προσέχοντας να μην την παραζυμώσουμε, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι. Μόλις η ζύμη δεν κολλάει σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.



Τη σκεπάζουμε με πετσέτα την αφήνουμε 10’ να ξεκουραστεί και πλάθουμε κουλουράκια σε μπαστουνάκια ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.


Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο τ’ αλείβουμε με το αβγό, με ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 160°C. για περίπου 30 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα πλάσετε τα κουλούρια).

Προαιρετικά, αφού πλάσουμε τα κουλουράκια αντί να τα αλείψουμε με το αβγό, τα περνάμε σε ζάχαρη κρυσταλλική.

 
Για να δούμε αν έχουν ψηθεί, σηκώνουμε ένα κουλουράκι. Θα πρέπει να έχει πάρει χρώμα από κάτω.


Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου