Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Τραγανά κουλουράκια ή μπισκότα βουτύρου





Υλικά:

  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 4 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου(περίπου)
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού baking powder


Για το άλλειμα:

1 αβγό + 3 κουταλιές της σούπας νερό


Εκτέλεση:



Βάζουμε τα 6 πρώτα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε για 5΄.
Προσοχή!! Αν χτυπήσουμε το βούτυρο περισσότερο, τα κουλουράκια δεν θα πλάθονται εύκολα.


Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι με το baking powder, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη, προσέχοντας να μην την παραζυμώσουμε. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι, γι’ αυτό μόλις η ζύμη δεν κολλάει σταματάμε να το προσθέτουμε.



Πλάθουμε λεπτά κορδόνια και φτιάχνουμε στρογγυλά κουλουράκια ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.







Αν φτιάξουμε μπισκότα απλώνουμε τη ζύμη και με ένα ποτήρι ή κουπ πατ κόβουμε τα μπισκότα μας.


Τα αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με το αβγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 °C για περίπου 15-20 λεπτά.



Για να δούμε αν έχουν ψηθεί σηκώνουμε ένα κουλουράκι ή μπισκότο, θα πρέπει να έχει πάρει χρώμα από και από κάτω.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.


 


Στα μπισκότα μπορούμε να βάλουμε λίγη μαρμελάδα και να τα ενώσουμε.




 Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου