Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Γαλατόπιτα με φύλλο






Υλικά για τα φύλλα:


  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού Κανάκη
  • περίπου 200γρ. φυτικό βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα(Μινερβίνη)
  • 50γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • λίγη καστανή ζάχαρη



Υλικά για την κρέμα:


  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 200γρ. (10 κουταλιές της σούπας γεμάτες) σιμιγδάλι ψιλό
  • 300γρ. ζάχαρη (περίπου 1,5 κούπες)
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1 κλωναράκι βανίλιας ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα 2 μεγάλων πορτοκαλιών ή λεμονιών

Κανέλα και άχνη ζάχαρη για το στόλισμα




Εκτέλεση:







Μίγμα Νο1: Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το αλάτι και λίγο από το γάλα. Τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν χυλός. 
Προσθέτουμε και τ’ αβγά, ένα ένα.










Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και πριν αρχίσει να χοχλάζει, ρίχνουμε λίγο στο μίγμα Νο1 (για να ζεσταθεί λίγο)και μετά όλο μαζί το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα, που βράζει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα συνεχώς (για να μην μας πιάσει και μυρίσει). 









Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να χοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά κι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας που και που.






Στο παραλληλόγραμμο ταψί του φούρνου, στρώνουμε τα μισά φύλλα, ανεβάζοντας τα λίγο από τα πλάγια. Βουτυρώνοντας ένα ένα φύλλο και πασπαλίζοντας με λίγη καστανή ζάχαρη και κανέλλα.
Στο προτελευταίο φύλλο πασπαλίζουμε τα καρύδια.
Κατόπιν απλώνουμε την γέμιση.
Τέλος βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα και πασπαλισμένα με τη καστανή ζάχαρη.












Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα στον αέρα, στην μεσαία σχάρα.







Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει ελαφρά και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.






ΤΙΡ: Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερο ταψί, μειώνουμε τα υλικά της κρέμας στο μισό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου