Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Αμυγδαλωτά φούρνου, από το χωριό Τριάντα της Ρόδου







Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό από τα Τριάντα (Ιάλυσος) της Ρόδου. Το φτιάχνουν και στα γύρω χωριά, Κρεμαστή, Παστίδα κ.α. και το προσφέρουν σε γάμους, βαφτίσεις, αρραβώνες και γενικά σε κάθε χαρμόσυνο γεγονός.




Υλικά:



  • 6 κούπες αμυγδαλόψιχα (1 κιλό, αν βρούμε προσθέτουμε και 10 πικραμύγδαλα)
  • 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (500γρ.)
  • 8 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 8 – 10 κουταλιές της σούπας ανθόνερο


Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα



Εκτέλεση:




Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα, (αφού τα αφήσουμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό).
Κατόπιν τα απλώνουμε σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά. Δεν χρησιμοποιούμε τα καθαρισμένα – ασπρισμένα αμύγδαλα του εμπορίου, γιατί δεν έχουν δυνατό άρωμα.
Τέλος τα αλέθουμε στο μούλτι.








Σε ένα μπολ προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη, το ανθόνερο και την φρυγανιά.
Ζυμώνουμε το μίγμα, μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.









Παίρνουμε λίγο από το μίγμα μας και πλάθουμε τα αμυγδαλωτά, σε σχήμα μισοφέγγαρου. (Για να μην κολλάει το μίγμα στα χέρια μας, τα βουτάμε συνεχώς σε ανθόνερο).





 


Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και βάζουμε τα αμυγδαλωτά.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C στoν αέρα, μόνο για 10’,(αν τα αφήσουμε περισσότερο θα σκληρύνουν πολύ).
Τοποθετούμε τα αμυγδαλωτά σε σχάρα μαζί με τη λαδόκολλα, μέχρι να κρυώσουν.






 
Τα βρέχουμε στιγμιαία σε ένα μπολ με ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε πολύ καλά με ζάχαρη άχνη.






 


Διατηρούνται σε ερμητικά κλειστό κουτί, για λίγο διάστημα.
Αν τα αφήσουμε εκτεθειμένα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν αμέσως.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου