Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

"Περγαμόντο" γλυκό του κουταλιού





Υλικά:




  • 3-4 περγαμόντα (τα μεγάλα με την ανώμαλη επιφάνεια)
  • 3 -4 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • Για κάθε 5 κούπες νερό (1250ml), θα βάλουμε 2 κιλά ζάχαρη(8 κούπες)



Εκτέλεση:



 
 


Πλένουμε καλά και τρίβουμε όλη την επιφάνειά του, για να φύγει η κίτρινη φλούδα.







 


Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Κόβουμε στα 4 το περγαμόντο και αφού αφαιρέσουμε το εσωτερικό, 






κόβουμε το κάθε τέταρτο της φλούδας σε κομμάτια και τα τοποθετούμε στο νερό. 
Μόλις τελειώσουμε το κόψιμο όλων των φρούτων, τα σουρώνουμε αμέσως και πετάμε το νερό.










Σε μια βαθιά κατσαρόλα (εκεί που θα τα βράσουμε), βάζουμε τις φλούδες και τις σκεπάζουμε με καθαρό νερό. 




 





Τοποθετούμε ένα πιάτο μαζί με κάποιο βάρος, όπου θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό. Τα αφήνουμε 24 ώρες. 








Την επόμενη μέρα, χωρίς να αλλάξουμε το νερό για να μη χάσει το άρωμά του το γλυκό, ζεσταίνουμε τη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες καλά, περίπου για μισή ώρα αφού αρχίζει να χοχλάζει.








Κατόπιν αφού κρυώσει λίγο, το στραγγίζουμε μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα.
Ζουλάμε με το χέρι μας ένα ένα κομμάτι, (φορώντας γάντια, για να μην καούμε) για να φύγουν τα περιττά υγρά.








Μετράμε το υγρό και βάζουμε, σε κάθε 5 κούπες νερό, 2 κιλά ζάχαρη (αν το υγρό είναι περισσότερο προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη). 









 Βράσουμε το σιρόπι, αφού χοχλάσει, για 15' και προσθέτουμε τα κομμάτια του περγαμόντου, το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη.










Συνεχίζουμε το δέσιμο του γλυκού για ακόμα 15' (αφού ξαναρχίσει να χοχλάζει). Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό για 24 ώρες.







 Την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε το περγαμόντο. Αν είναι το φρούτο έτοιμο, μόλις πάρει μια βράσει το αφαιρούμε.
Αν το σιρόπι είναι αραιό, συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσει καλά.












Σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν, τοποθετούμε αρχικά τις φλούδες και κατόπιν το σιρόπι.





Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται κονσερβοποίηση) και το γλυκό μας είναι έτοιμο.





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου